Zapamti

"Ako ne proživiš gorčinu hladne zime, možeš li uživati u mirisu šljivinog cvijeta?"

Autor Tema: roketice i visoki atmosferski tlak  (Pročitano: 31043 puta)

Black jack

• Zaslužni član
  • Thank You
  • -Given: 22
  • -Receive: 77
Odg: roketice i visoki atmosferski tlak
« Odgovori #30 u: 06 Prosinac, 2015, 12:49:28 »
Evo baš danas gledam moj dimnjak. Kako dim izađe tak ga odmah pritišče dolje i valja po dvorištu.

Goran.P

• Zaslužni član
  • Thank You
  • -Given: 50
  • -Receive: 110
  • Čovjek je svemoguć, samo ako si to i dopusti biti.
« Odgovori #31 u: 06 Prosinac, 2015, 20:13:22 »
Fazy, Pozdrav!
Nemam ti što reći, nema aktivne raketne peći kod mene...
Može se, možda ne odmah, ali se može...

Stjepan

• Napredni član
  • **
  • Thank You
  • -Given: 6
  • -Receive: 45
« Odgovori #32 u: 07 Prosinac, 2015, 15:57:46 »
Moja peč se izgleda uspješno nosi sa visokim tlakom zraka,ne pokazuje da ju to muči,u stalnoj upotrebi je od 01.10 i samo jedan dan ju je par puta na kratko zapuhnulo i vratilo dim u prostoriju al taj dan je vani dosta jako puhalo.

fazy

• Global Moderator
  • Legenda foruma
  • Thank You
  • -Given: 917
  • -Receive: 443
  • Što činimo svojoj okolini, to činimo i samima sebi
« Odgovori #33 u: 08 Prosinac, 2015, 09:19:36 »
Cola, da li je ovo danas maksimum atmosferskog tlaka zraka!?
Kod mene je 1039 mb!
Start roketice jutros ponovno otežan!
Nekoliko puta drva nisu primila vatru od kocke za potpalu.
Primila su tek nakon otvaranja feeda sa prednje strane (horizontalni feed), i upuhivanjem zraka, dok je feed sa gornje strane morao biti sasvim zatvoren.
Nakon zagrijavanja radi dobro, ali ipak slabije "vuče" nego inače.
« Zadnja izmjena: 08 Prosinac, 2015, 09:27:19 od fazy »
Jabuku koju neće crv, neću niti ja.

cola

• Zaslužni član
  • Thank You
  • -Given: 8
  • -Receive: 85
« Odgovori #34 u: 22 Prosinac, 2015, 03:10:43 »
radija san pa nisan bija prisutan na forumu...

šta je kod tebe bilo 1039 mb prije sedmicu dana?

kod mene je sad roketica ponovno po starom. super radi kad nema toliko visokog tlaka.

nadan se da to neće se ponovit. bar ne tako često.

LP

fazy

• Global Moderator
  • Legenda foruma
  • Thank You
« Odgovori #35 u: 27 Prosinac, 2015, 00:32:56 »
Evo, Cola:
23. prosinca, tlak zraka je iznosio 1029 mb; relativna vlažnost zraka bila je 61%; brzina vjetra je bila oko 4 km/h.
Bitno je ovo:
U kući se nije ložilo 4 dana i temperatura je iznosila 40C.
Tog dana granulo je sunce i vanjska temperatura u 14 sati iznosila je 130C.

To je rezultiralo strujanjem vanjskog zraka kroz dimnjak i roketicu u kuću.
Poklopac na gornjoj strani feeda roketice sam zatvorio, i lagano otvorio vratašca sa prednje strane feeda, gdje sam prinosio plamen zapaljene svijeće. Na ovom malom videu vidi se kako vanjski zrak kroz roketicu ulazi u kuću:

fazy

• Global Moderator
  • Legenda foruma
  • Thank You
« Odgovori #36 u: 27 Prosinac, 2015, 00:52:56 »
Iduće jutro, tlak zraka je iznosio 1032 mb; relativna vlažnost zraka bila je 86%; brzina vjetra je bila oko 5 km/h.
U kući je temperatura iznosila 140C.
Vanjska temperatura u 8 sati iznosila je 00C.

Na ovom malom videu, vidi se kako zrak iz prostorije lijepo ulazi u roketicu i dalje u dimnjak, koji sada normalno "vuče":

Dzionik

• Global Moderator
  • V.I.P.
  • Thank You
  • -Given: 78
  • -Receive: 208
« Odgovori #37 u: 27 Prosinac, 2015, 11:20:53 »
Zašto bi i ložio kada je napolju toplije, otvori vrata i prozore pa kad se izjednači temperatura loži. Prvo što uradim kad dodjem u kuću je svakao otvaranje prozora ma kakva da je temperatura a obično je hladnije u kući nego napolju.

fazy

• Global Moderator
  • Legenda foruma
  • Thank You
« Odgovori #38 u: 27 Prosinac, 2015, 21:54:50 »
...Zašto bi i ložio kada je napolju toplije,...

Navedena temperatura i jest nakon prozračivanja kuće otvaranjem prozora i vrata, Dzionik, ali pri brzini vjetra od oko 4 km/h, to "zagrijavanje", vanjskim zrakom, ide jaaakooo sporo.
Nekako mi je premalena razlika u temperaturi vanjskog i unutrnjeg zraka, pa da uspije zagrijati sve zidove i stvari u kući (pa i neizolirani dimnjak zidan punom ciglom), čija temperatura iznosi 4 0c, a i temperatura od 13 0C, kojom bih se trebao grijati (a da ne ložim), nekako mi se čini preniskom za stambeni prostor.
Zato se ipak odlučujem za loženje peći, naročito kada su temperature vanjskog zraka noću ispod 00C.
U svakom slučaju, hvala Ti za savjet Dzionik.
Kada dođe proljeće, biti će mi puno lakše zagrijati kuću nego sada zimi, iako je ova zima (bar za sada) blaga, no tek je kalendarski započela, još može pokazati zube.

Dzionik

• Global Moderator
  • V.I.P.
  • Thank You
  • -Given: 78
  • -Receive: 208
« Odgovori #39 u: 28 Prosinac, 2015, 09:00:39 »
Ma razumem te potpuno, nisam ni mislio da ne ložiš već da iskoristiš par sati te temperaturne razlike da proluftiraš i pomalo zagreješ unutrašnjost. Onda založiš nekim dobro suvim materijalom pa tek tada zatvoriš prozore i vrata.
Imam isti problem kad dodjem u kuću na selu gde imam nekoliko peći (nijedna nije raketa:-( ali glavna je 'kreka' koja ima sličan način sagorevanja kao raketa i izuzetno se teško pali i zna da dimi dok se dobro ne zagreje. Kasnije već ide malo lakše jer se zidovi i dimnjak ne ohlade do jutra.
Ovo je strava stvar za potpalu kad nemaš prigodnog materijala ili su loši uslovi. Jedna kartuša može da potraje za celu sezonu. Možda nije permakulturno ali je ovaj brenerćić tako svestran da je definitivno permakulturni alat.   http://www.netprodavnica.rs/index.php?route=product/product&product_id=33306

fazy

• Global Moderator
  • Legenda foruma
  • Thank You
« Odgovori #40 u: 06 Siječanj, 2016, 16:10:53 »
Da Dzionik, takvi mali plamenici su odlični za potpalu peći i roketica.
Puno bolji i brži od potpale papirom koji stvara puno pepela unutar roketice i dimovodnih cijevi.

prvivozac

• Zaslužni član
  • Thank You
  • -Given: 139
  • -Receive: 91
« Odgovori #41 u: 12 Siječanj, 2016, 09:45:09 »
Znam da nije vezano uz temu, ali ne da mi se otvarati nova. Jučer je bio prvi dan kad nismo uspjeli ložiti. Sve visoke tlakove je naša peć dobro podnijela, uz male probleme vraćanja dima ili malo vatre pod utjecajem visokog tlaka. A jučer je vjetar rasturao na našem brdu (blizu Kravarskog) i nekoliko puta je iz peći suknuo plamen uz pepeo, tako da smo morali poklopiti ložište i ugasiti vatru. Na vrh dimnjaka nisam stavio ono "obrnuto U" od 90°koljena, nego samo jedno koljeno i 60-70cm cijevi, tako da mi odvede dim dalje od krovišta. Prije to nisam imao pa je dim ulazio pod krov i kroz krovište u sobe (ne puno, ali je smrdilo). Očito ću morati staviti i koljeno. Vjerujem da vjetar nije rasutrao samo u našem kraju nego i šire, kako su vaše peći podnijele?

Pozdrav svima!

fazy

• Global Moderator
  • Legenda foruma
  • Thank You
« Odgovori #42 u: 12 Siječanj, 2016, 15:42:00 »
Moja je rocketica radila dobro cijelo vrijeme dok je vjetar divljao.
Čak je u nekoliko navrata taj vjetar povečao potlak dimnjaka, pa je rocketica na trenutke snažno hučala.
U nekoliko navrata mogao se primijetiti zastoj protoka, ali to nije rezultiralo ispuhivaljem pepela kao kod Tvoje rocketice vozaču.
Na vrhu dimnjaka imam konusna rosterfrei dna bubnja za pranje iz starih strojeva za rublje (vidi foto na odgovoru #21 ove teme).
Planiram napraviti posebnu kapu dinjaka kojoj ne smeta vjetar, pa ću je fotkati.
Koliko sam shvatio Tvoj post vozaču, kod tvoje roketice izlaz dimnjaka je horizontalan?
U tom slučaju vjetar iz suprotnog smjera direktno "puše" u dimnjak?
« Zadnja izmjena: 12 Siječanj, 2016, 15:45:14 od fazy »

cola

• Zaslužni član
  • Thank You
  • -Given: 8
  • -Receive: 85
« Odgovori #43 u: 12 Siječanj, 2016, 22:15:49 »
kako smo mi susidi (vukomerić je "priko puta" kravarskog) ista jačina vitra je bila i tu kod nas.

moja roketica radi bolje kad puše. dimnjak mi je kod sljemena, na sjevernoj strani 60 cm iznad samog sljemena.
dimnjak ispod strege i horizontala će ti rezultirat da kadikad s epoklope konstalacije zvizda pa nastaju problemi s povraton

prvivozac

• Zaslužni član
  • Thank You
  • -Given: 139
  • -Receive: 91
« Odgovori #44 u: 13 Siječanj, 2016, 07:28:07 »
Ahhh... šta ćeš :) ja to zovem "pomračenje uma tokom kreativnog procesa" ;). Da, izlaz je horizontalan, mislio sam staviti još jedno koljeno prema dolje, ali mi je izgledalo preteško sve zajedno. I onda tu i tamo imam horizontalan vjetar direktno :D:D:D. Očito samo to trebam dodati i to je to. A kad nema povrata, radi genijalno po vjetru.
Fazy, pogledao sam fotke, hvala, i zanimaju me nove. U svakom slučaju moram probit krov na proljeće da dignem dimnjak.

Što je to Perforum?

Dobrodošli u našu zajednicu!

Ovaj forum je pokrenut 2012. godine sa idejom stvaranja mjesta za druženje, upoznavanje ljudi zainteresiranih za razmjenu znanja i iskustva o permakulturi i bliskim područjima, a ponekad i mjesto gdje bi se požalili ako nam nešto nije po volji ili ne ide kako smo zamislili. Tijekom godina, sakupila se velika količina vrijednih informacija zahvaljujući sudjelovanju i doprinosu aktivnih članova.

Mnogi posjetitelji traže samo brzi odgovor na neko pitanje, pritom zaboravljajući da im ga je prethodno netko želio i omogućiti. Zapamtite, svako znanje i iskustvo koje imate je vrijedno i uvelike može drugome pomoći. Stoga vas pozivamo da nam se pridružite i učinite raznolika znanja dostupnim a zajednicu cjelovitom.