Zapamti

"Ako nikad nisi ispao glup, nikad nećeš postati stručnjak."

Autor Tema: roketice i visoki atmosferski tlak  (Pročitano: 31045 puta)

Nikola

• Admin
  • Legenda foruma
  • Thank You
  • -Given: 1618
  • -Receive: 1285
  • Adm
Odg: roketice i visoki atmosferski tlak
« Odgovori #45 u: 13 Siječanj, 2016, 08:44:33 »
Kada dimovodna cijev izlazi na zidu koji je okrenut prema vjetru, vjetar će upuhivati u cijev, čak i da se na izlazu stavi koljeno prema dolje. Nešto malo se situacija može popraviti tako da se na kući otvori prozor koji je na istom zidu. Tada će vjetar nešto lakše upuhivati kroz prozor, nego kroz dimovodnu cijev. Najgore što čovjek može napraviti, je da otvori prozor ili vrata na zidu nasuprot onome gdje izlazi dimovodna cijev. U tom slučaju, vjetar će puno lakše prolaziti kroz kuću nego da ju zaobilazi, a prolaziti kroz kuću znači da ulazi kroz "dimnjak" i izlazi kroz otvor na drugoj strani kuće.

Ovo sve sam isprobao u praksi, nakon što sam odvrtio teoriju u glavi. Mislim da je ovo glavni razlog zašto dimnjak mora završavati na krovu kuće. Ako baš mora na nekom zidu, onda to mora biti zid na kojega vjetar nikad ne udara, ako takav postoji.
Problem je rješenje

prvivozac

• Zaslužni član
  • Thank You
  • -Given: 139
  • -Receive: 91
« Odgovori #46 u: 13 Siječanj, 2016, 08:53:04 »
Nikola, nije mi to palo na pamet. Nasuperot dimnjaka nemam niti jedan prozor, a imam jedan pored njega. Inače, dimnjak je na strani na kojoj malo manje puše, ali opet puše posvuda. Čekam prvu priliku da posudim visoke ljestve i da ugradim koljeno prema dolje i da vidim hoće li pomoći ili će biti kao u tvom slučaju. Bolje ne znam što bih napravio. Premda je ovo prvo neugodno iskustvo u tri mjeseca loženja. Na svu sreću zimi rijetko pušu jaki vjetrovi, bar zasad.

Nikola

• Admin
  • Legenda foruma
  • Thank You
  • -Given: 1618
  • -Receive: 1285
  • Adm
« Odgovori #47 u: 13 Siječanj, 2016, 09:18:41 »
Probaj taj prozor držati otvorenim kad ti zapuše iz tog smjera, i sve ostale otvore zatvorenima. Također bi, po meni, bila uber fora, staviti i dovod svježeg zraka direktno u peć, s time da je usis tog svježeg zraka na istoj strani gdje je i dimnjak. Tada, kad zapuše iz toga smjera, vjetar koji puše kroz dimnjak prema peći, i onaj koji puše kroz dovod svježeg zraka prema peći, trebali bi se međusobno poništavati i rezultat bi trebao biti kao da vjetra uopće nema. Nisam probao, nije tako jednostavno sklepati dovod zraka na već gotovoj peći.
Problem je rješenje

prvivozac

• Zaslužni član
  • Thank You
  • -Given: 139
  • -Receive: 91
« Odgovori #48 u: 13 Siječanj, 2016, 11:16:36 »
Dobra fora ovo sa usisom, to ako ću raditi novo ložište imat ću na pameti. Za prozor ću vidjeti, malo mi je komplicirano. Inače, što se tiče dovoda zraka, do samog ložišta sam doveo cijev 5cm koju sam nabio u stari dimnjak koji se ne koristi, te otvorio otvor za čišćenje dimnjaka u podrumu. Ali ne vidim neke drastične razlike sa i bez tog "dovoda". Cijev sam samo prislonio uz otvor ložišta, nisam mogao raskapati peć.

fazy

• Global Moderator
  • Legenda foruma
  • Thank You
  • -Given: 917
  • -Receive: 443
  • Što činimo svojoj okolini, to činimo i samima sebi
« Odgovori #49 u: 24 Siječanj, 2016, 11:58:56 »
Evo ga danas opet visoki atmosferski tlak - 1036 mb!
Vjetar nikakav - 4 km/h, rel. vlažnost zraka 70%, temperatura -1 o C.

Ložim samo sa zatvorenim feedom sa gornje strane, a roketica uzima zrak kroz onu pukotinu na spoju feeda i ložišta.
Ako malo otvorim prednja vrata, roketica ispuhuje po dim, kao neki pušač lule!

Kako je kod tebe Cola?
Jabuku koju neće crv, neću niti ja.

Što je to Perforum?

Dobrodošli u našu zajednicu!

Ovaj forum je pokrenut 2012. godine sa idejom stvaranja mjesta za druženje, upoznavanje ljudi zainteresiranih za razmjenu znanja i iskustva o permakulturi i bliskim područjima, a ponekad i mjesto gdje bi se požalili ako nam nešto nije po volji ili ne ide kako smo zamislili. Tijekom godina, sakupila se velika količina vrijednih informacija zahvaljujući sudjelovanju i doprinosu aktivnih članova.

Mnogi posjetitelji traže samo brzi odgovor na neko pitanje, pritom zaboravljajući da im ga je prethodno netko želio i omogućiti. Zapamtite, svako znanje i iskustvo koje imate je vrijedno i uvelike može drugome pomoći. Stoga vas pozivamo da nam se pridružite i učinite raznolika znanja dostupnim a zajednicu cjelovitom.