Zapamti

"Besplatna mjesta u kazalištu prva zvižde."

Autor Tema: Šamotne cigle i akumuliranje toplote  (Pročitano: 14010 puta)

cvrle77

• Početnik
  • Thank You
  • -Given: 4
  • -Receive: 0
Šamotne cigle i akumuliranje toplote
« u: 11 Ožujak, 2017, 00:26:10 »
Pozdrav, forumaši :)

Imam pitanje. Kupio sam raketnu peć, odličan output, greje mi 80kvm, 5 prostorija, i 320m3 vazduha. Loženjem bukvinih štapova, ne može se živeti tu gde je peć :D Međutim, zbog veličine i visine prostorija (4m, austrougarska gradnja debeli zidovi od čerpića) toplota ne stiže ravnomerno do najudaljenije prostorije, logično. Raspored prostorija je sledeći:

Kupio sam 110 šamotnih cigli, polovnih, i razmišljam da peć držim u jednoj prostoriji (dečija), a da izgradim radijator u drugoj (dnevna), ili teža varijanta, peć u dnevnoj a radijator u spavaćoj, ali definitivno kvalitetnija. Iz ovoga se rađaju naravno neka pitanja koja sam ne umem da rešim i potrebna mi je pomoć iskusnih.

1. Na koju podlogu staviti cigle, koju bih stavio na laminat, kako bi cigle mogao ukloniti u slučaju selidbe, a i da ne oštetim laminat. Razmišljao sam o gipsanoj ploči. Isto pitanje i za zidić, šta staviti između njega i zida?
2. Čime vezivati cigle: šamot, glina i slama, ili je klasičan malter dovoljan? Nešto četvrto? Izlaz iz peći je maksimalnih 130c na samom izlazu iz peći, kad ložim suve bukove štapove. Na prvom metru pada na 100c.
3. Neka ideja kako napraviti najfunkcionalniji radijator, koji će zadržavati najviše toplote.
4. Da li staviti cev i obložiti je blatom, unutar radijatora, ili je dovoljno napraviti tunel od cigala koji bi bio nekih 13x12cm (cevi su standard 12cm prečnik)
5. Da li je potrebna izolacija na prolazu kroz zid, gde bi cev išla u drugu prostoriju? Pitam da zna, da li da bušim 12cm rupu, ili veću.

Ovako sam zamišljao da radijator izgleda, da li je dizajn dobar i kako ga napraviti boljim? Nadam se da je slika, kako idu cigle i prave tunel, dovoljno jasno prikazana sa mojim umećem crtkanja u paintu-u.
Dužina tog zida je 240cm, odnosno 19-20 cigala. Da li će dužina praviti problem?

Ovako bi izgledao dizajn da peć bude u dečijoj,koja je ujedno najveća, a radijator u dnevnoj.
« Zadnja izmjena: 11 Ožujak, 2017, 00:32:37 od cvrle77 »

Dzionik

• Global Moderator
  • V.I.P.
  • Thank You
  • -Given: 78
  • -Receive: 208
Odg: Šamotne cigle i akumuliranje toplote
« Odgovori #1 u: 11 Ožujak, 2017, 07:08:16 »
Dobrodošao Cvrle ajde da probam da odgovorim na neka od tvojih pitanja.
1. gips je ok za podlogu ali ipak bi trebao i neki lim staviti na njega.
2. po meni je blato najbolje jer možeš da prepraviš dizajn ako ti se ne svidja, ne treba ti slama.
3. i 4.  samo ispuniš prostor oko cevi peskom.
5. nema potrebe, probaj što preciznije da izbušiš rupu-rupe i stavi rozetne oko cevi. nema potrebe da malterišeš osim ako baš insistiraš.
6. razmisli od tome da ti peć ipak bude u dnevnoj sobi iz praktičnih i bezbednosnih razloga. Višak toplote ide u kuhinju gde ti više treba nego u spavaćoj. Deca ne petljaju previše sa vatrom. Možeš i lakše da ugradiš klapnu za preusmeravanje gasova direktno u dimnjak kod prvog paljenja. Trebaće ti dve rupe ili jedna velika ali kad već bušiš to i nije velika razlika.

cvrle77

• Početnik
  • Thank You
« Odgovori #2 u: 11 Ožujak, 2017, 13:30:19 »
Hvala na odgovoru.

Da batalim onaj dizajn, koliko je ovaj dizajn, novi,  koristan i koje bi mu mane bile? Nema dodatnih krivina, produžavanja dimovoda, nema klapni, nema bušenja zidova, sve stoji kako sada stoji, samo bih cev opkolio ciglama, usuo peska između cevi i cigala, radi kontakta sa ciglama i prenošenja toplote. Ima li u ovom dizajnu kondenza, nekog paćenja?

Dzionik

• Global Moderator
  • V.I.P.
  • Thank You
« Odgovori #3 u: 13 Ožujak, 2017, 08:51:29 »
Ne verujem da ima kondenza ali isto tako ne verujem da će biti neke vajde od njega, sigurno ćeš povećati temperaturu izlaznih gasova što ne može da bude dobro.

fazy

• Global Moderator
  • Legenda foruma
  • Thank You
  • -Given: 917
  • -Receive: 443
  • Što činimo svojoj okolini, to činimo i samima sebi
« Odgovori #4 u: 13 Ožujak, 2017, 10:10:10 »
Koliko sam Te razumio Cvrle, Ti već griješ cjelokupni prostor, raketnom peći, pri čemu su sva vrata između prostorija otvorena, zar ne?
Sada želiš toj peći dodati radijator - toplinsku klupu i iskoristiti preostalu toplinu iz peći.

Naveo si: "Izlaz iz peći je maksimalnih 130c na samom izlazu iz peći, kad ložim suve bukove štapove. Na prvom metru pada na 100c."
Ne razumijem, na prvom metru čega, pada na 100oC?

Toplinska klupa koja je horizontalna (ona, koju si prvo zamislio i nacrtao), više će grijati prostiriju, nego vertikalna, a možeš je napraviti i u dječjoj i u spavačoj sobi (rasporediti na dvije manje, sa jednom cijevi, umjesto jedne veće klupe sa dvije cijevi), a rocketicom grijati dnevni boravak i kuhinju tokom dana.
Bitno je koliko je toplinske energije još preostalo na izlazu iz rocketice.

Kondenzat, se neće javljati, ako svaki dan ložiš, to jest ako sasvim ne rashladiš rocketicu, klupu i dimnjak.
« Zadnja izmjena: 13 Ožujak, 2017, 10:12:19 od fazy »
Jabuku koju neće crv, neću niti ja.

cvrle77

• Početnik
  • Thank You
« Odgovori #5 u: 13 Ožujak, 2017, 12:15:09 »
Citat:
Koliko sam Te razumio Cvrle, Ti već griješ cjelokupni prostor, raketnom peći, pri čemu su sva vrata između prostorija otvorena, zar ne?
Sada želiš toj peći dodati radijator - toplinsku klupu i iskoristiti preostalu toplinu iz peći.

Tako je.

Citat:
Naveo si: "Izlaz iz peći je maksimalnih 130c na samom izlazu iz peći, kad ložim suve bukove štapove. Na prvom metru pada na 100c."
Ne razumijem, na prvom metru čega, pada na 100oC?

Izlaz za dim, na prvih 15-20 cm od peći je 130C, kada peć radi na maksimumu koji sam ja do sada od nje izvukao, dok metar od tog mesta, takođe na cevima za dim, temperatura cevi je 100C. Posle tog metra, cev ide direktno na gore, u odžak, te su gasovi u sredini cevi i manje je dodiruju, tako da ne znam pravu temperaturu dima.

Citat:
Toplinska klupa koja je horizontalna (ona, koju si prvo zamislio i nacrtao), više će grijati prostiriju, nego vertikalna, a možeš je napraviti i u dječjoj i u spavačoj sobi (rasporediti na dvije manje, sa jednom cijevi, umjesto jedne veće klupe sa dvije cijevi), a rocketicom grijati dnevni boravak i kuhinju tokom dana.
Bitno je koliko je toplinske energije još preostalo na izlazu iz rocketice.

Mislim da nemam dovoljno cigala za dva radijatora.
Ne znam još kako da izvedem bušenje zida, kao i zaštitu istog od propadanja i sušenja.
 Dijamantsko bi bilo idealno, ali sam čuo da je skupo ko đavo.

fazy

• Global Moderator
  • Legenda foruma
  • Thank You
  • -Given: 917
  • -Receive: 443
  • Što činimo svojoj okolini, to činimo i samima sebi
« Odgovori #6 u: 13 Ožujak, 2017, 20:48:05 »
Ne znam još kako da izvedem bušenje zida, kao i zaštitu istog od propadanja i sušenja.
 Dijamantsko bi bilo idealno, ali sam čuo da je skupo ko đavo.
Ako nije nosivi zid, nego pregradni, onda nije suviše debeo.
Čekić i štemajzl u ruke ili udarnu bušilicu.
Ne mora to biti idealni krug, dovoljno da kroz zid uvedeš cijev kakvu ćeš staviti i u klupu, a u slobodni prostor između cijevi i napravljenog otvora, naguraš mineralnu vunu sa jedne i druge strane zida.
Jabuku koju neće crv, neću niti ja.

Dzionik

• Global Moderator
  • V.I.P.
  • Thank You
« Odgovori #7 u: 14 Ožujak, 2017, 06:04:45 »
Bušilicu u ruke i rupa do rupe, što češće, pa štemajz u ruke. To ne mora da bude precizno, veću rupu je lakše ištemovati nego manju! Ne razumem o kakvom sušenju i propadanju zida pričaš?

medo_shtedo

• Početnik
  • Thank You
  • -Given: 2
  • -Receive: 1
« Odgovori #8 u: 19 Ožujak, 2017, 02:52:26 »
Lijep pozdrav,
iako je dječja soba veća, funkcionalno mi se čini logičnije rocketicu izgraditi u dnevnom boravku, s obzirom da je obitelj većim dijelom dana u njemu i da se onda tu i loži peć. A termalnu klupu - radiator, onda napraviti u susjednoj prostoriji, iza zida koji ih razdvaja.
Što se tiče ostalih prostorija, razmisli o tome da iz ovih soba koje se na takav način griju probiješ zidove i položiš plastične ili kakve druge cijevi u koje staviš par tihih ventilatora i tako transportiraš već ugrijani zrak iz toplih soba - u sve ostale prostorije. Naravno, tu valja imati jednu takvu dolaznu cijev i jednu povratnu.
Kaj se tiče termalne klupe, nisam siguran jel bi tu ove šamotne cigle štogod značile, mislim da je oblaganje dimovodne cijevi glinom koju onda oblikuješ u klupu - puno pametnije. Bitno je ostvariti kontakt između opsega dimovodne cijevi i termalne klupe, jer svaki sloj zraka između njih - bi otežavao akumuliranje topline. Zrak je toplinski izolator.
Toplo preporučam članak ing. Zvonka Rakarića koji je na ovom linku: http://terrabija.com/2017/01/05/raketna-pec-istine-i-zablude/       kao i na ovom: http://permaculture.rs/raketna-pec-istina-i-zablude/
Valja uočiti da se uz profil dimovodne cijevi (ali onda i dimnjaka!) od 200 mm, topli zrak može iz rocketice transportirati i do deset metara u horizontalu. Ali onda valja i izračunati točnu veličinu ložišta, pa najbolje kontaktiraj ing. Rakarića koji je sebi napravio izvrstan primjerak te peći. L.p.

prvivozac

• Zaslužni član
  • Thank You
  • -Given: 139
  • -Receive: 91
« Odgovori #9 u: 23 Ožujak, 2017, 10:42:33 »
U vezi stavljanja šamotnih cigli u klupu. Ja sam u svoju ugradio elemente - ne mogu reći cigle - iz termoakumulacione peći, tako da sam "spojio" te elemente i cijevi s glinom, to je najbolje što sam mogao u vezi zadanog materijala. Osim tih šamotnih elemenata satvljao sam urbanit i krupno kamenje.

TB

• Global Moderator
  • Legenda foruma
  • Thank You
  • -Given: 665
  • -Receive: 207
« Odgovori #10 u: 26 Ožujak, 2017, 20:06:05 »
iz TA peći bi trebala biti magnezitna, crvenkasta. Kako klupa drži? Ja direktno od nje i mislim graditi dimovodne tunele jer ima najbolja termička svojstva.

prvivozac

• Zaslužni član
  • Thank You
  • -Given: 139
  • -Receive: 91
« Odgovori #11 u: 27 Ožujak, 2017, 09:27:34 »
Izgleda mi super ideja za dimovode. Ja sam svoje elemente psilanjao koliko sam mogao uz spiro cijev. Ne znam kakvi su ti zidani dimovodi za čistiti. Mislim da se ja ne bih usrećio jer imam skretanje pod 90°.

Što se tiče moje klupe, na žalost nemam referencu, jer nikad nisam imao iskustva s nekom drugom RMH. Klupa je u slovo L, kao kutna garnitura, i cca 2x2,5m, širine 90 cm, visine 5 redova cigli. Nekad pomislim da bih je rado raskopao i pogledao unutra, mislim da bi se zemlja mogla jače nabiti na nekim mjestima. I bilo mi bi draže da sam imao još šamotnih cigli za ugradit. Sad sam našao još malo pa možda raskopam dio :). Klupa je po zimi odlično mjesto za presvlačenje djece, i kad se probudimo ujutro taman je. Na klupu sam stavio male drvene 'palete' koje sam napravio, tako da ne sjedimo na vrućem, nego 5 cm iznad, a i vrući zrak od ispod lakše izađe vani. na klupi je spužva debljine 10cm. Zimi kad sjednem na nju sve je OK, i nakon nekoliko minuta skužim da ne mogu više sjediti jer se počinjem kuhati :). Ali ja sam preosjetljiv na vruće, ženi je čisto OK.
Tu je fotka gotove klupe, netom nakon izgradnje. Sad su gore spužva i jastuci. cijelu peć možeš pogledati ovdje: http://www.perforum.info/index.php?topic=1205.0

Što je to Perforum?

Dobrodošli u našu zajednicu!

Ovaj forum je pokrenut 2012. godine sa idejom stvaranja mjesta za druženje, upoznavanje ljudi zainteresiranih za razmjenu znanja i iskustva o permakulturi i bliskim područjima, a ponekad i mjesto gdje bi se požalili ako nam nešto nije po volji ili ne ide kako smo zamislili. Tijekom godina, sakupila se velika količina vrijednih informacija zahvaljujući sudjelovanju i doprinosu aktivnih članova.

Mnogi posjetitelji traže samo brzi odgovor na neko pitanje, pritom zaboravljajući da im ga je prethodno netko želio i omogućiti. Zapamtite, svako znanje i iskustvo koje imate je vrijedno i uvelike može drugome pomoći. Stoga vas pozivamo da nam se pridružite i učinite raznolika znanja dostupnim a zajednicu cjelovitom.