Zapamti

"Bolje je biti živi prosjak nego mrtvi car."

Autor Tema: Solarna drvarnica  (Pročitano: 9704 puta)

halo2

• Punopravni član
  • *
  • Thank You
  • -Given: 3
  • -Receive: 4
Odg: Solarna drvarnica
« Odgovori #15 u: 15 Prosinac, 2019, 06:43:45 »
Što se tiče problema sa sirovim drvima za loženje raketne peći, verovali ili ne, jedan tip iz Pančeva je to rešio na njegov način, baš za njegovu raketnu peć: izreže trupce, pocepa ih na sitnije trupčiće i samo ih složi na otvorenu površinu koja je izložena Suncu tokom celog dana za vreme letnjih tropskih vrućina da odstoji oko 3 dana i nakon toga ih skupi i složi ih na mesto zaštićeno od kiše, snega.

Još bolji i brži efekat sušenja cepanih drva je da drva složi na crnu foliju, a u slučaju kiše samo ih pokrije folijom za plastenike.

TB

• Global Moderator
  • Legenda foruma
  • Thank You
  • -Given: 665
  • -Receive: 207
« Odgovori #16 u: 15 Prosinac, 2019, 20:22:51 »
da, to su ti filmići. Mene zanima grijanje prostora za boravak ali nisam našao na primjere sa spektakularnim rezultatima.

Dzionik

• Global Moderator
  • V.I.P.
  • Thank You
  • -Given: 78
  • -Receive: 208
« Odgovori #17 u: 17 Prosinac, 2019, 11:43:02 »
Ljeti, naravno. Od zime niš. I da, imaš pravo da je ziami bolje imati više zraka nego staklo. Imam još vremena do travnja za inkubaciju ideje, možda se još nešto razvije. A do proljeća ću ložit valjda brikete.

Varaš se, zimi je vazduh suvlji pa je temperaturna razlika od desetak stepeni više nego dovoljna za kvalitetno sušenje.
Pre par godina sam napravio prostoriju 6 sa 4 m na kojoj je istočni zid oko 50% u  staklu -  stari prozori. Dole beton, zidovi od dva sloja reciklirane lamperije koja nije zadihtovana, jednokrilna i dvokrilna vrata koja naravno duvaju, gore metalna konstrukcija daske i zeleni krov. Kada ugreje sunce temperatura se razlikuje od spoljnje za 5 stepeni ~ mada je subjektivni osećaj mnogo više. Nedavno sam tu pekao rakiju pa je beton natopljen vodom i sada se javlja kondenz na staklu kada sunce ogreje. Za nekoliko dana beton je suv.
 Prostor je trebao biti moja radionica ali se tu svi skupimo i smederevac koji je bio samo sezonski kada se pravi zimnica sada je stalno tu, zimsko - letnja kujna. Iako u kući imamo veći i lepši prostor iz nekog razloga ovde radije boravimo čak i kada je temperatura samo ili ispod desetak stepani.

TB

• Global Moderator
  • Legenda foruma
  • Thank You
  • -Given: 665
  • -Receive: 207
« Odgovori #18 u: 24 Prosinac, 2019, 15:46:19 »
evo, našao sam račun za solarni grijač zraka. Ako je izračun točan to grijanje je prilično slabo:

Citat:
On a 16'C cloudy day it was blowing out air at 60'C at 0.01 m3/sec which corresponded to 530W of heating. The maximum temperature I've seen is 85'C which would be 830W. My air flow measurement was pretty rough, so the real values may be higher. My collector is 4.8 x 1.6m so using rough calcs I was expecting more like 4kW.

Nikola

• Admin
  • Legenda foruma
  • Thank You
  • -Given: 1618
  • -Receive: 1285
  • Adm
« Odgovori #19 u: 26 Prosinac, 2019, 19:50:22 »
Piše u jednom komentaru da mu je premali protok zraka. Slažem se sa time, vrlo veliku temperaturu ima na izlazu.
Problem je rješenje

Što je to Perforum?

Dobrodošli u našu zajednicu!

Ovaj forum je pokrenut 2012. godine sa idejom stvaranja mjesta za druženje, upoznavanje ljudi zainteresiranih za razmjenu znanja i iskustva o permakulturi i bliskim područjima, a ponekad i mjesto gdje bi se požalili ako nam nešto nije po volji ili ne ide kako smo zamislili. Tijekom godina, sakupila se velika količina vrijednih informacija zahvaljujući sudjelovanju i doprinosu aktivnih članova.

Mnogi posjetitelji traže samo brzi odgovor na neko pitanje, pritom zaboravljajući da im ga je prethodno netko želio i omogućiti. Zapamtite, svako znanje i iskustvo koje imate je vrijedno i uvelike može drugome pomoći. Stoga vas pozivamo da nam se pridružite i učinite raznolika znanja dostupnim a zajednicu cjelovitom.