Zapamti

"Borac koji pobjegne može se opet boriti."

Autor Tema: Solarna drvarnica  (Pročitano: 9729 puta)

prvivozac

• Zaslužni član
  • Thank You
  • -Given: 139
  • -Receive: 91
Solarna drvarnica
« u: 14 Prosinac, 2018, 11:55:39 »
Ložim raketu uglavnom na grab, koji se veoma teško suši, i potrebno mu je nekoliko godina da se osuši kako spada u uvjetima koji nisu idealni. Držim drva pod nadstrešnicom za aute, i tu nema dovoljno strujanja zraka niti sunca, a jedan dio držim u maloj drvarnici 2x1m.
Tako da mi je palo na pamet da pored postojeće sagradim drvarnicu od cca 7-8m3 (1x4m), i da jednu stranu koja je okrenuta prama zapadu (jug i istok su zaklonjeni od sunca drvećem) zatvorim cijelu s prozorima. Ostatak bih zatvorio daskama ali tako da ima dovoljno strujanja zraka. Krov od leksan ploča.
Dakle, nešto kao solarni dehidrator. Prozore bih uzeo na reciklažnom otpadu ili u nekoj tvornici prozora škart.

Što kažete na ideju? Hoće li funkcionirati?

Nikola

• Admin
  • Legenda foruma
  • Thank You
  • -Given: 1618
  • -Receive: 1286
  • Adm
Odg: Solarna drvarnica
« Odgovori #1 u: 14 Prosinac, 2018, 14:49:26 »
Misliš li efekt pojačanog isušivanja postići ljeti ili zimi? Nekako mi se čini da zimi neće doći do nekog prevelikog zagrijavanja drvarnice zbog toga što je dosta prozračna, odnosno mislim da je zimi bolje imati više zraka nego jednu stranu zatvarati staklom. Za ljeto, vjerojatno bi to dobro funkcioniralo. Zagrijavanje bi bilo toliko pojačano da bi vrući zrak ujedno osiguravao i dobru cirkulaciju. Ali iskreno nisam baš puno razmišljao o ovome, možda griješim.
Problem je rješenje

prvivozac

• Zaslužni član
  • Thank You
« Odgovori #2 u: 14 Prosinac, 2018, 15:57:06 »
Ljeti, naravno. Od zime niš. I da, imaš pravo da je ziami bolje imati više zraka nego staklo. Imam još vremena do travnja za inkubaciju ideje, možda se još nešto razvije. A do proljeća ću ložit valjda brikete.

TB

• Global Moderator
  • Legenda foruma
  • Thank You
  • -Given: 666
  • -Receive: 208
« Odgovori #3 u: 14 Prosinac, 2018, 21:21:52 »
a ne posuši se ako stoji pored rakete?

nije loša ideja, za krov možeš uzeti staklenik foliju ili valovitu plastiku, jeftiniji su i vjerojatno više svjetla propuštajo nego lexan.

Nikola

• Admin
  • Legenda foruma
  • Thank You
  • -Given: 1618
  • -Receive: 1286
  • Adm
« Odgovori #4 u: 16 Prosinac, 2018, 09:25:31 »
Solarni grijač može biti odvojen od drvarnice, ne mora biti baš u njoj. Reciklirani neispravni solarni kolektori postavljeni na najsunčanije mjesto, niže od drvarnice. Zrak ulazi u kolektor, jako se zagrijava tamo i cijevima se dovodi u dno drvarnice.
Problem je rješenje

prvivozac

• Zaslužni član
  • Thank You
« Odgovori #5 u: 17 Prosinac, 2018, 07:38:04 »
a ne posuši se ako stoji pored rakete?

nije loša ideja, za krov možeš uzeti staklenik foliju ili valovitu plastiku, jeftiniji su i vjerojatno više svjetla propuštajo nego lexan.
Možda ću i to napraviti, ali nije rješenje i nije praktično. Morao bih stalno nositi velike količine drva u dnevnu sobu, prlja se i nije baš praktično. A i mislim da mi se ne stigne osušiti kako treba za količinu drva koju trošimo.
Nije mi neka velika kvadratura, ispao bi me leksan cca 300 kn, što je podnošljivo, odlično propušta svjetlo, imam ga na maloj drvarnici već više od 12 godina i super je. A one valovite su mi koma :).

TB

• Global Moderator
  • Legenda foruma
  • Thank You
« Odgovori #6 u: 17 Prosinac, 2018, 10:01:18 »
ove solarne kolektore vidim rade i od alu lima ili guste metelne mreže umjesto limenki i radi dobro. Možda bi par takvih moglo direktno grijati kuću kada je sunčano.

prvivozac

• Zaslužni član
  • Thank You
« Odgovori #7 u: 17 Prosinac, 2018, 10:05:18 »
ove solarne kolektore vidim rade i od alu lima ili guste metelne mreže umjesto limenki i radi dobro. Možda bi par takvih moglo direktno grijati kuću kada je sunčano.
Molim te pošalji koji link, baš sam neki dan razmišljao o tome, i da mi se na daju skupljat limenke :). Dušu dalo za dogrijavanje.

TB

• Global Moderator
  • Legenda foruma
  • Thank You

prvivozac

• Zaslužni član
  • Thank You
« Odgovori #9 u: 18 Prosinac, 2018, 09:12:47 »

Hvala :)

Black jack

• Zaslužni član
  • Thank You
  • -Given: 22
  • -Receive: 78
« Odgovori #10 u: 19 Prosinac, 2018, 08:17:57 »
Grab kupuješ ili imaš vlastitu šumu? Meni se pokazala agacija puno bolja za sušenje i cijepanje. Ako imaš mjesta u 7 i 8 mjesecu najbolje drva ostaviti vani da se osuše. Ove godine spremio ih rano u šupu i imam puno štete od crva.

prvivozac

• Zaslužni član
  • Thank You
« Odgovori #11 u: 19 Prosinac, 2018, 08:54:51 »
Grab kupuješ ili imaš vlastitu šumu? Meni se pokazala agacija puno bolja za sušenje i cijepanje. Ako imaš mjesta u 7 i 8 mjesecu najbolje drva ostaviti vani da se osuše. Ove godine spremio ih rano u šupu i imam puno štete od crva.
Kupujem. OK je što dogovorim s čovjekom da mi donosi "sitnija" drva, dakle ne donosi mi one panjine od 30 cm promjera, a to ljudi koji imaju kaminske i peći na centralno vole. Skoro da niti ne moram cijepati. Ostavljam ih vani, ali grab treba dugo da se posuši za raketu. Nekad mi iz trogodišnjeg graba zna ići para i pjena na vrhu klade dok gori. Agaciju ne mogu naći, samo bukvu i grab od boljih (330kn) i hrast (cca 250kn), ali s hrastom nisam baš zadovoljan. Rado bih probao agaciju, koliko znam to je najkaloričnije drvo od nama dobavljivih.

Black jack

• Zaslužni član
  • Thank You
  • -Given: 22
  • -Receive: 78
« Odgovori #12 u: 19 Prosinac, 2018, 16:03:33 »
Da točno iz graba uvijek ide nekakva pjena, sve si mislim da to tak mora biti. Mada je drvo super, meni čak bolje od bukve. Probaj na godinu naručiti malo deblja drva pa ih iscijepaj, prije se osuše kad se kora otvori. Agaciju možeš ložiti i mokru, ima puno manje kalorija ali za silu gori. Hrast za raketu ide ali mora biti stvarno suh.

prvivozac

• Zaslužni član
  • Thank You
« Odgovori #13 u: 20 Prosinac, 2018, 07:43:37 »
Da točno iz graba uvijek ide nekakva pjena, sve si mislim da to tak mora biti. Mada je drvo super, meni čak bolje od bukve. Probaj na godinu naručiti malo deblja drva pa ih iscijepaj, prije se osuše kad se kora otvori. Agaciju možeš ložiti i mokru, ima puno manje kalorija ali za silu gori. Hrast za raketu ide ali mora biti stvarno suh.
Ipak nisu toliko sitna drva - ovih okruglih neraskalanih koje su promjera 7-9 cm je tek 10%, ostalo su raskalana drva tako da su dobro pripremljena. Najeći problem je što nemam prostor za sušenje gdje ima sunca cijeli dan.
Imao sam jedne godine mokar hrast, kreozota je bilo na bacanje.

halo2

• Punopravni član
  • *
  • Thank You
  • -Given: 3
  • -Receive: 4
« Odgovori #14 u: 14 Prosinac, 2019, 18:46:17 »
evo pa šarafi :)

www.youtube.com/watch?v=DLGZPti_n-M

www.youtube.com/watch?v=SniCLlTIIAs

www.youtube.com/watch?v=PyVPNOUpOVg

Ne kužim. Šta da se zašarafi kad se ne vidi ništa na Vašoj objavi?!

EDIT: Postavio sam punu verziju linkova u kvotanoj poruci od TB. Sada bi se trebalo vidjeti.
« Zadnja izmjena: 14 Prosinac, 2019, 20:23:30 od Harp »

Što je to Perforum?

Dobrodošli u našu zajednicu!

Ovaj forum je pokrenut 2012. godine sa idejom stvaranja mjesta za druženje, upoznavanje ljudi zainteresiranih za razmjenu znanja i iskustva o permakulturi i bliskim područjima, a ponekad i mjesto gdje bi se požalili ako nam nešto nije po volji ili ne ide kako smo zamislili. Tijekom godina, sakupila se velika količina vrijednih informacija zahvaljujući sudjelovanju i doprinosu aktivnih članova.

Mnogi posjetitelji traže samo brzi odgovor na neko pitanje, pritom zaboravljajući da im ga je prethodno netko želio i omogućiti. Zapamtite, svako znanje i iskustvo koje imate je vrijedno i uvelike može drugome pomoći. Stoga vas pozivamo da nam se pridružite i učinite raznolika znanja dostupnim a zajednicu cjelovitom.