Cisto razmisljam, cista ideja, nije da mi treba. Nisam mogao dokuciti zasto je kod klasicnih RMH horizontalni dio, osim da bude laksa za upotrebu ako se kuha na njoj, npr, ako se u tom horizontalnom djelu uzbuse rupe za lonce, ili ako se na vrhu peci, gdje udara plamen kuha, pa bi bilo nespretno da je on previsok.
No, za grijanje prostorije, mislim da ne smeta sto bi pec bila nesto visa, a ustedio bi se prostor u sobi, kao i dobilo na uskom dizajnu. Vratasca (nuzna) u tom slucaju bi se moglo iskoristiti da se predpreostor u peci natrpa drvima, i da se smanji potreba za cestim nadopunjavanjem. Dakle, nuzna bi bila pregrada, i to nepropusna za zrak prema gore, i drva bi uslijed svoj tezine padala na loziste. Nesto kao od "apostola" pec, s time da bi ostatak peci bio klasicni RMH s izolacijom i povratom preko plasta peci u dimnjak, i da ima zatvorena vrata, a od ispod otvor za zrak... hmmm, cak mozda i ne, mozda bi otvor za zrak mogao biti i na vratima kao kod apostola... Evo slika kako sam loziste zamislio, ako je gornja slika bila nejasna sto se tice okrenutosti drva i gorenja.
Svakako da drva ni u kojem trenutku ne smiju sva planuti, jer bi onda odmah izgorila, i zato pregrada izmedju, dakle isisava zrak, toplinu i plinove iz drva prema komori za gorenje.