Zapamti

"Ako vjeruješ u sve što pročitaš, radije nemoj čitati."

Autor Tema: Vertikalna raketa  (Pročitano: 13364 puta)

Harp

• Global Moderator
  • Legenda foruma
  • Thank You
  • -Given: 0
  • -Receive: 726
Vertikalna raketa
« u: 04 Listopad, 2015, 18:53:44 »
Mozda sam previdio koji bitan element, no nigdje ne mogu pronaci bar crtez RMHa koji bi bio potpuno vertikalan. Siguran sam da postoji neki bitan razlog za to, jer sam vidio potpuno hotizontalnu izvedbu.

Ja sam si to zamislio kao u crtezu koji prilazem, dakle da uopce nema horizontalnih djelova, cime bi se ustedio prostor u prostoriji, a postoji mozda i mogucnost (posto ima vratasca), da se loziste konstruira tako da moze prihvatiti vecu kolicinu drveta, koju bi po malo 'ispustalo' na rost. To bi moglo biti moguce, iz razloga sto bi rost (ulaz zraka) bio ogranicenih dimenzija, tako da pase po proracunu.
Isto tako, zbog drugacijeg dizajna, vjerujem da bi se i ostale dimenzije drasticno mjenjale.

Imate li informaciju zasto ovo ne bi valjalo ? :)
Lud je samo onaj cija se ludost ne poklapa sa ludoscu vecine.   - S. Beckett

Goran.P

• Zaslužni član
  • Thank You
  • -Given: 50
  • -Receive: 110
  • Čovjek je svemoguć, samo ako si to i dopusti biti.
Odg: Vertikalna raketa
« Odgovori #1 u: 04 Listopad, 2015, 21:22:08 »
Bok Harp.
Meni se tvoja ideja čini zanimljivom, i dok razmišljam o tome, jedino si ne mogu složiti kako se nadopunjava drvo unutra.
Trebalo bi gorjeti od gore prema dolje, no mislim da to ne bi baš išlo... Razlog je da, po mom mišljenju, drva koja bi započela gorenje u jednom trenutku bi se gornji užareni dio odlomio i pao dole te zapalio drvo prema gore pa smatram da to i ne bi bilo baš efektivno što se tiče potrošnje..
Može se, možda ne odmah, ali se može...

Nikola

• Admin
  • Legenda foruma
  • Thank You
  • -Given: 1618
  • -Receive: 1285
  • Adm
« Odgovori #2 u: 04 Listopad, 2015, 22:56:11 »
I ja se slazem s Goranom. Potpuno vertikalna izvedba bi morala biti nekakva piroliticka pec, jedino tako, da su drva zatvorena u komori za pirolizu i fizicki odvojena od plamena koji je onda iznad njih.
Problem je rješenje

m2

• Legenda foruma
  • Thank You
  • -Given: 272
  • -Receive: 355
« Odgovori #3 u: 05 Listopad, 2015, 11:26:17 »
Ima verzija za kuhanje, puni se drvima odozgora...

... a za što ti to treba?
...ako ti trebaju vrata ima verzija sa zatvorenim ložištem...
« Zadnja izmjena: 05 Listopad, 2015, 11:28:22 od m2 »

ppsupercop

• Zaslužni član
  • Thank You
  • -Given: 172
  • -Receive: 68
« Odgovori #4 u: 05 Listopad, 2015, 12:25:48 »
Malo detaljnije o ovoj pećki za kuvanje,ako može...

m2

• Legenda foruma
  • Thank You
« Odgovori #5 u: 05 Listopad, 2015, 12:59:56 »

fazy

• Global Moderator
  • Legenda foruma
  • Thank You
  • -Given: 917
  • -Receive: 443
  • Što činimo svojoj okolini, to činimo i samima sebi
« Odgovori #6 u: 05 Listopad, 2015, 13:14:11 »
Ima i vertikalna izvedba, za zagrijavanje prostora:

! No longer available
Jabuku koju neće crv, neću niti ja.

m2

• Legenda foruma
  • Thank You
« Odgovori #7 u: 05 Listopad, 2015, 13:25:02 »
Ali što to nije obična peć ?
nema heat riser-a, skoro ide ravno u dimnjak ?

fazy

• Global Moderator
  • Legenda foruma
  • Thank You
« Odgovori #8 u: 05 Listopad, 2015, 13:37:04 »
Princip je kao i kod one za kuhanje, a burning chamber i heat riser su u liniji odmah iznad posude sa energentom. Sekundarni zrak dovode prije ulaska u heat riser.
Iskorištenje bi se sigurno povećalo, da se koristi termo klupa ili dodatne dimovodne cijevi.
Harp je zainteresiran za "vertikalnu" raketu, a ta bi pretpostavljam trebala sličiti klasičnoj peći, kod koje ne "viri" feed, to jest prostor za dodavanje drva.
Ova peć, pretpostavljam, ipak pripada raketnim pećima, a ima izgled "klasičnih".
U njoj je moguće ložiti čak i oklascima od kukuruza, koji u "običnim" pećima ne sagorijevaju potpuno, pa stvaraju problem pri čišćenju peći i dimnjaka.
« Zadnja izmjena: 05 Listopad, 2015, 13:41:22 od fazy »

Harp

• Global Moderator
  • Legenda foruma
  • Thank You
  • -Given: 0
  • -Receive: 726
« Odgovori #9 u: 05 Listopad, 2015, 15:10:56 »
Cisto razmisljam, cista ideja, nije da mi treba. Nisam mogao dokuciti zasto je kod klasicnih RMH horizontalni dio, osim da bude laksa za upotrebu ako se kuha na njoj, npr, ako se u tom horizontalnom djelu uzbuse rupe za lonce, ili ako se na vrhu peci, gdje udara plamen kuha, pa bi bilo nespretno da je on previsok.

No, za grijanje prostorije, mislim da ne smeta sto bi pec bila nesto visa, a ustedio bi se prostor u sobi, kao i dobilo na uskom dizajnu. Vratasca (nuzna) u tom slucaju bi se moglo iskoristiti da se predpreostor u peci natrpa drvima, i da se smanji potreba za cestim nadopunjavanjem. Dakle, nuzna bi bila pregrada, i to nepropusna za zrak prema gore, i drva bi uslijed svoj tezine padala na loziste. Nesto kao od "apostola" pec, s time da bi ostatak peci bio klasicni RMH s izolacijom i povratom preko plasta peci u dimnjak, i da ima zatvorena vrata, a od ispod otvor za zrak... hmmm, cak mozda i ne, mozda bi otvor za zrak mogao biti i na vratima kao kod apostola... Evo slika kako sam loziste zamislio, ako je gornja slika bila nejasna sto se tice okrenutosti drva i gorenja.
Svakako da drva ni u kojem trenutku ne smiju sva planuti, jer bi onda odmah izgorila, i zato pregrada izmedju, dakle isisava zrak, toplinu i plinove iz drva prema komori za gorenje.
Lud je samo onaj cija se ludost ne poklapa sa ludoscu vecine.   - S. Beckett

Nikola

• Admin
  • Legenda foruma
  • Thank You
  • -Given: 1618
  • -Receive: 1285
  • Adm
« Odgovori #10 u: 05 Listopad, 2015, 15:32:50 »
Mislim da je od presudne važnosti da zrak ulazi kroz drva jer ih tako hladi i onemogućava da se topli zrak mota oko njih. Ako bi ulazio kao na tvojoj slici, drva bi prije ili kasnije planula cijelom dužinom, a osim toga, ako se otvore vratašca za dodati drva u vatru, kroz njih bi plamen ili bar dim izlazili.

Ne samo to, nego ja sam doživio da peć ne radi dobro ako otvor za punjenje nije popunjen drvima. Recimo, samo su jedno ili dva manja drvca gurnuta u ložište. Tada zrak nije usmjeren prema dolje, on ima mogućnosti da se vrtloži pored drva, i u nekim trenucima okreće smjer plamena. Kada se to dogodi, dodavanjem još jednog ili dva drvca u ložište popravlja stvar.
Problem je rješenje

fazy

• Global Moderator
  • Legenda foruma
  • Thank You
« Odgovori #11 u: 05 Listopad, 2015, 16:21:19 »
... ja sam doživio da peć ne radi dobro ako otvor za punjenje nije popunjen drvima. Recimo, samo su jedno ili dva manja drvca gurnuta u ložište. Tada zrak nije usmjeren prema dolje, on ima mogućnosti da se vrtloži pored drva, i u nekim trenucima okreće smjer plamena. Kada se to dogodi, dodavanjem još jednog ili dva drvca u ložište popravlja stvar.
Također, na mojoj peći, zna se dogoditi da kada je premalo drva u feedu, prevelika količina zraka ugasi vatru.
Tako, kada trebam smanjeni režim peći (sa mnje drva), obavezno pritvaram feed, da u njega ulazi manje zraka.
Iz tog razloga je horizontalno dodavanje drva bolje za peć koja služi za kuhanje (i kao takva ima kratki heat riser), i stalno moramo po malo gurkati drva u ložište ("Kuharice, manje zbori, da ti jelo ne zagori!"  :biggrin:).
Vertikalno dodavanje drva je "automatsko" (drva sama ulaze u ložište, kako sagorjevaju), te je zato pogodnije za "višlju" peć koja služi zagrijavanju prostora.

m2

• Legenda foruma
  • Thank You
« Odgovori #12 u: 05 Listopad, 2015, 20:33:10 »
Ne mora biti "višlja" peć ako se može "ložište" ukopati u pod (prizemlje bez podruma) ...
« Zadnja izmjena: 05 Listopad, 2015, 20:35:03 od m2 »

TB

• Global Moderator
  • Legenda foruma
  • Thank You
  • -Given: 665
  • -Receive: 207
« Odgovori #13 u: 05 Listopad, 2015, 20:48:10 »
Ne mora biti "višlja" peć ako se može "ložište" ukopati u pod (prizemlje bez podruma) ...

ako nemaš betonsku deku :biggrin:

ja računam od betona:

siporex 15cm
ložište 15cm
riser 100cm

znači kuhanje počinje na cca 135cm od poda  :sleep:

Goran.P

• Zaslužni član
  • Thank You
  • -Given: 50
  • -Receive: 110
  • Čovjek je svemoguć, samo ako si to i dopusti biti.
« Odgovori #14 u: 05 Listopad, 2015, 22:22:51 »
Uh, Harp, baš si podigao prašinu s tom idejom...
Par mi je puta danas na poslu to palo napamet i nije mi sjelo, ne znam, mislim da bi se drva mogla i zaglaviti u prostoru za punjenje, ali možda bi taj koncept bio odličan za pogon na pelet.
S druge strane već kad imaš pred komoru i sve potrebno za takvo funkcioniranje, ne bi li se možda ipak moglo razmišljati o minimaliziranju horizontalnog dijela i zadržavanju feeda no puno bliže heat riseru.
Na taj način se eliminira masa precizne tehnike oko dovoda zraka, zrakotijesnih vratiju...
Keep it simple it will last longer...
Može se, možda ne odmah, ali se može...

Što je to Perforum?

Dobrodošli u našu zajednicu!

Ovaj forum je pokrenut 2012. godine sa idejom stvaranja mjesta za druženje, upoznavanje ljudi zainteresiranih za razmjenu znanja i iskustva o permakulturi i bliskim područjima, a ponekad i mjesto gdje bi se požalili ako nam nešto nije po volji ili ne ide kako smo zamislili. Tijekom godina, sakupila se velika količina vrijednih informacija zahvaljujući sudjelovanju i doprinosu aktivnih članova.

Mnogi posjetitelji traže samo brzi odgovor na neko pitanje, pritom zaboravljajući da im ga je prethodno netko želio i omogućiti. Zapamtite, svako znanje i iskustvo koje imate je vrijedno i uvelike može drugome pomoći. Stoga vas pozivamo da nam se pridružite i učinite raznolika znanja dostupnim a zajednicu cjelovitom.