Zapamti

"Ako ne proživiš gorčinu hladne zime, možeš li uživati u mirisu šljivinog cvijeta?"

Autor Tema: Zašto peć na drva?  (Pročitano: 26505 puta)

ppsupercop

• Zaslužni član
  • Thank You
  • -Given: 172
  • -Receive: 68
Odg: Zašto peć na drva?
« Odgovori #15 u: 17 Studeni, 2016, 06:41:22 »
« Zadnja izmjena: 18 Studeni, 2016, 08:17:02 od fazy »

bambi

• V.I.P.
  • Thank You
  • -Given: 85
  • -Receive: 85
« Odgovori #16 u: 18 Studeni, 2016, 08:05:32 »
Ova poveznica nije ispravna?! Ako već stavljamo poveznice na Forum, bilo bi mi draže da stavimo i nekakav komentar uz njih.

fazy

• Global Moderator
  • Legenda foruma
  • Thank You
  • -Given: 917
  • -Receive: 443
  • Što činimo svojoj okolini, to činimo i samima sebi
« Odgovori #17 u: 18 Studeni, 2016, 08:19:05 »
Evo, ispravljeno.
Pretpostavljam da nam je ppsupercop, htio ukazati na ovaj video.
Jabuku koju neće crv, neću niti ja.

ppsupercop

• Zaslužni član
  • Thank You
« Odgovori #18 u: 18 Studeni, 2016, 09:08:44 »
Toliko me namučilo moje neznanje da sam u valjda sto-i-prvom ''kliku'' propustio da išta napišem....
Izvinjavam se svima!
Evo,da se malo ''izvadim''....
Princip poznat kao ''contra flow'' ili obrnuti tok....Vatra se podlaže sa vrha gomile drveta,loži se suvo drvo cca 10-ak kg(prednost tvrđe vrste drveta'')cepanog-ne preporučuju oblice,maks.obima 16cm.
Zahvaljujući prilivu vazduha koji je stalan,njegovom grejanju dok se uspne do zone sagorevanja,razvijaju se u ložištu temp.oko 1170C ...
Oblik ložišta i zapremina ''jezgra'' peći(obično oko 1220 vatrostalnih opeka)omogućavaju dvfe stvari:Akumulaciju toplote dovoljnu da 8 sati u gornjoj komori(rerni-pećnici)daje T pogodnu za sve vrste pečenja/kuvanja a zahvaljujući proračunatom sloju kamene vune između ''jezgra'' i ''oplate''/spoljnog zida odaje u prostor prijatnu toplutu.Tvrde,da,u klimatskoj zoni severa SAD i dela Kanade koji nije polarni ako je prosečno izolovana kuća od 200mkv.može biti zagrejana i do 48 h!!!

bambi

• V.I.P.
  • Thank You
« Odgovori #19 u: 18 Studeni, 2016, 09:52:44 »
To se traži!  ;)....1220 vatrostalnih opeka ili 120? pošto ide i izolacija između vanjske obloge od cigala?
« Zadnja izmjena: 18 Studeni, 2016, 09:57:59 od bambi »

ppsupercop

• Zaslužni član
  • Thank You
« Odgovori #20 u: 18 Studeni, 2016, 13:09:09 »
Zato se,valjda i zove MASS-heater?
Negde sam pročitao taj podatak,ima logike.Ako se ložište za raketnu peć pravi od 61 opeke,ove peći su mnogo veće,onako ''odokativo'' visine prosečnog čoveka(mislim na nas Balkance&Dinaroide ::))i obima većeg od onog što čovek može da obuhvati.

bambi

• V.I.P.
  • Thank You
« Odgovori #21 u: 23 Studeni, 2016, 14:15:50 »
Kada sam rušio dio kuće zidan punom ciglom, u 1m3 išlo je 800 komada. Za ovu pećku bi trebalo 1,5m3. To je masa! ;)

ppsupercop

• Zaslužni član
  • Thank You
« Odgovori #22 u: 23 Studeni, 2016, 14:36:32 »
Eto....Onda i nije čudo što se lože jednom u 18-24 sata!

Što je to Perforum?

Dobrodošli u našu zajednicu!

Ovaj forum je pokrenut 2012. godine sa idejom stvaranja mjesta za druženje, upoznavanje ljudi zainteresiranih za razmjenu znanja i iskustva o permakulturi i bliskim područjima, a ponekad i mjesto gdje bi se požalili ako nam nešto nije po volji ili ne ide kako smo zamislili. Tijekom godina, sakupila se velika količina vrijednih informacija zahvaljujući sudjelovanju i doprinosu aktivnih članova.

Mnogi posjetitelji traže samo brzi odgovor na neko pitanje, pritom zaboravljajući da im ga je prethodno netko želio i omogućiti. Zapamtite, svako znanje i iskustvo koje imate je vrijedno i uvelike može drugome pomoći. Stoga vas pozivamo da nam se pridružite i učinite raznolika znanja dostupnim a zajednicu cjelovitom.