Zapamti

"Bolje je biti pas u mirno doba negoli čovjek u doba nemira."

Autor Tema: Zašto peć na drva?  (Pročitano: 26506 puta)

Nikola

• Admin
  • Legenda foruma
  • Thank You
  • -Given: 1618
  • -Receive: 1285
  • Adm
Zašto peć na drva?
« u: 01 Lipanj, 2012, 22:45:25 »
Odlučio sam jedan forum posvetiti isključivo pećima na drva i druga kruta goriva poput peleta, ljuski od oraha i ne znam što sve ne. Smatram da je ovo prilično neistraženo područje s obzirom da živimo u krajevima gdje na svakom koraku raste ovaj izvor energije ako ne uložimo dovoljno truda da to spriječimo.

Prošle godine sam malo isprobavao s konsktrukcijom peći bazirane na rocket stove-u, i to je prošlo prilično dobro. Slijedi konstrukcija jednog rocket mass heatera, rekao bih netipičnog. Kako pomalo istražujem ovo područje, vidim da je konstrukcija suvremenih peći otišla jako daleko i u mnogo različitih smjerova, i mnoge su primjerene za samogradnju što je vjerojatno jako zanimljivo u permakulturi. Zato se nadam da će i ovdje biti govora o ovim pećima, općenito o principu gorenja, jednostavnim ili složenijim rješenjima vezanim za gorenje, i sl.
Problem je rješenje

halo

• Punopravni član
  • *
  • Thank You
  • -Given: 4
  • -Receive: 13
Odg: Zašto peć na drva?
« Odgovori #1 u: 02 Rujan, 2012, 21:25:15 »
Zanimljivo je napomenuti da je Gabriel Apostol napravio takav ROCKET STOVE sa tercijarnim sagorevanjem tj. sa dosta povećanim stepenom korisnog dejstva i potpuno bez dima na izlazu iz čunka.

Sad više nema na YOUTUBE njegovih video klipova. Da li je Gabriel sam izbrisao svoj nalog, i ako jeste ne znam koji je razlog brisanja?
« Zadnja izmjena: 03 Rujan, 2012, 05:38:55 od halo »

halo

• Punopravni član
  • *
  • Thank You
« Odgovori #2 u: 30 Listopad, 2012, 06:33:38 »
Zanimljivo je napomenuti da je Gabriel Apostol napravio takav ROCKET STOVE sa tercijarnim sagorevanjem tj. sa dosta povećanim stepenom korisnog dejstva i potpuno bez dima na izlazu iz čunka.

Sad više nema na YOUTUBE njegovih video klipova. Da li je Gabriel sam izbrisao svoj nalog, i ako jeste ne znam koji je razlog brisanja?
Evo ga. Izbrisao je samo da bi ozvaničio svoje ime i prezime i kompaniju.

Apostol Rocket Stove Mk2

halo

• Punopravni član
  • *
  • Thank You
« Odgovori #3 u: 30 Listopad, 2012, 06:39:37 »

maryStela

• Početnik
  • Thank You
  • -Given: 2
  • -Receive: 1
« Odgovori #4 u: 10 Studeni, 2012, 19:06:55 »
zanimljivo! a čemu služe te peći, za grijanje, kuhanje hrane? ne bih znla po izgledu....

andjelkoasa

• V.I.P.
  • Thank You
  • -Given: 507
  • -Receive: 200
« Odgovori #5 u: 18 Studeni, 2012, 11:50:46 »
Osnovni oblik rocket stowe, onaj L model služi prvenstveno kuhanju.
To su uglavnom male peći koje nemaju ni dimovodnu cijev.
Onda se netko dosjetio i na uspravnu cijev dodao vanjski plašt, obično je to stara bačva, spojili su dimovod i dobili su odličnu peć za grijanje. Naravno, morali su malo promjeniti onaj dio gdje se umeću drva pa je takva peć najčešće J tip.
Kasnije je to 'modernizirano' i napravljeno kao roket mass heater i onda to služi kao grijanje kuće.
Između toga ima puno varijacija na temu.

GricGric

• Punopravni član
  • *
  • Thank You
  • -Given: 13
  • -Receive: 10
« Odgovori #6 u: 30 Lipanj, 2013, 21:04:05 »
Zašto peć na drva?

Zato što prekrasno grije, u štednjaku na drva se hrana prekrasno skuha, zato što je užitak slušati kako pucketaju drva a nusproizvod (pepeo) možemo ponovno iskoristiti, npr za posipanje vrta...

Zadnje dvije zime grijala sam se na peć na pelete (samo grijala, bez kuhanja) kupljenu naravno, no ono što mi se nije svidjelo je skupa eklektronska tehnologija koja je često izbacivala erore i kvarila se... Peć se mogla palit pomoću sms-a ili tajmerom odredit paljenje unaprijed, no dešavalo se da to nije radilo jer se pojavio neki error... temperatura u dimnjaku prevelika, previše peleta, premalo peleta, greška prilkom paljenja itd...pohvalno je da je imala ta osiguranja, ali ipak, čovjeka izlude...Dakle tako nešto nebih više nikad ponovila, svaka čast peći na pelete ili na drva, ali onoj običnoj, koja nema ni zrnca moderne tehnologije u sebi...

Zato ću sada prijeći na običan štednjak na drva... Zasad još kupljeni, jer za samoizgradnju nemam mogućnosti...

TB

• Global Moderator
  • Legenda foruma
  • Thank You
  • -Given: 665
  • -Receive: 207
« Odgovori #7 u: 04 Veljača, 2014, 19:32:32 »

Evo ga. Izbrisao je samo da bi ozvaničio svoje ime i prezime i kompaniju.

Apostol Rocket Stove Mk2

ovo me zanima, da li je ovakav model sa kosim ulazom i dodatnim dovodom zraka bolji od klasičnog kod gradnje RMHa? I da li se ta verzija može ukomponirati kod gradnja krušne peći?

Marijanna

• Početnik
  • Thank You
  • -Given: 0
  • -Receive: 0
« Odgovori #8 u: 08 Ožujak, 2016, 15:35:27 »
Pozdrav, ja razmišljam o kupnji peći na pelete. E sad me zanima da li netko zna razliku između normalnih samostojećih peći i ugradbenih (ravell box) peći? Ja bih htjela nabaviti tu ugradbenu, može li savjet oko toga jel bi ovo bila uopće dobra i isplativa investicija ili ne? Hvala

m2

• Legenda foruma
  • Thank You
  • -Given: 272
  • -Receive: 355
« Odgovori #9 u: 29 Ožujak, 2016, 14:28:08 »
Peak wood? Or paranoia? Report claims wood pellet heating ruins forests

...Die Welt reports that approximately 400,000 Germans now heat with pellet stoves; that represents about 1/2 of a percent of the population.
The article cites data from the Thünen Institute of International Forestry and Forest Economics indicating that 2.3 million tons of wood pellets serve these installations.
More interestingly, 85% of this wood comes from German forests, and is pressed in German pellet factories.
Martin Bentele, Executive officer of the German Wood and Pellet Energy Association (DEPV), notes that 90% of the wood converted to pellets is waste recovered from Germany's furniture industry.
Why is Die Welt not extolling this enterprise??! Germany is using waste to replace fossil fuels, while making jobs for their people!...

http://www.treehugger.com/renewable-energy/peak-wood-or-paranoia-report-claims-wood-pellet-heating-ruins-forests.html#14592463656851&action=collapse_widget&id=0&data=

....
50% 0,5% njemačke populacije ima peć na pelete
85% drva za pelete dolazi iz njemačkih šuma
90% drva za pelete je otpad iz njemačkih tvornica namještaja
....
« Zadnja izmjena: 30 Ožujak, 2016, 09:57:12 od m2 »

Nikola

• Admin
  • Legenda foruma
  • Thank You
  • Adm
« Odgovori #10 u: 30 Ožujak, 2016, 09:34:27 »
Citat:
50% njemačke populacije ima peć na pelete

Ne 50% već 0,5%. Ali dobro, ostale brojke su lijepe.
« Zadnja izmjena: 30 Ožujak, 2016, 09:36:08 od Nikola »
Problem je rješenje

m2

• Legenda foruma
  • Thank You
« Odgovori #11 u: 30 Ožujak, 2016, 09:55:55 »
Citat:
50% njemačke populacije ima peć na pelete

Ne 50% već 0,5%. Ali dobro, ostale brojke su lijepe.

Da čitam na brzinu :-).... Njemaca je preko 80.000.000,00
u peletima sigurno završe i sitne grane - ostaci od sječenja šume

Nikola

• Admin
  • Legenda foruma
  • Thank You
  • Adm
« Odgovori #12 u: 30 Ožujak, 2016, 10:22:32 »
Ako grane koje bi prije ostavili za sobom sada dovlače i melju, onda to nije baš sjajno za šume?
Problem je rješenje

m2

• Legenda foruma
  • Thank You
« Odgovori #13 u: 30 Ožujak, 2016, 10:46:53 »
Ako grane koje bi prije ostavili za sobom sada dovlače i melju, onda to nije baš sjajno za šume?

Njemci to rade već duže vremena,
susjed je to imao prilike vidjeti u Istri sve ostaje čisto nema nikakvih ostataka
(sjeckaju se grane strojem i odvoze), od šume ostanu samo stari listovi na tlu...

bambi

• V.I.P.
  • Thank You
  • -Given: 85
  • -Receive: 85
« Odgovori #14 u: 16 Studeni, 2016, 21:08:22 »
Prije 30-ak godina u časopisu SAM svoj majstor, bila je prikazana ovakva peć, zanimljivog i dosta logičnog oblikovanja. Ova zatvorenija je očito novijeg dizajna.

Što je to Perforum?

Dobrodošli u našu zajednicu!

Ovaj forum je pokrenut 2012. godine sa idejom stvaranja mjesta za druženje, upoznavanje ljudi zainteresiranih za razmjenu znanja i iskustva o permakulturi i bliskim područjima, a ponekad i mjesto gdje bi se požalili ako nam nešto nije po volji ili ne ide kako smo zamislili. Tijekom godina, sakupila se velika količina vrijednih informacija zahvaljujući sudjelovanju i doprinosu aktivnih članova.

Mnogi posjetitelji traže samo brzi odgovor na neko pitanje, pritom zaboravljajući da im ga je prethodno netko želio i omogućiti. Zapamtite, svako znanje i iskustvo koje imate je vrijedno i uvelike može drugome pomoći. Stoga vas pozivamo da nam se pridružite i učinite raznolika znanja dostupnim a zajednicu cjelovitom.