Pozdrav svima, novi sam na forumu i ovo mi je prvi post.
Već neko vrijeme proučavam raketne peći, jer planiram gradnju tako nečeg u svojoj niskoenergetskoj kući. Potrebe za toplinom u kući su male, te sam istraživao termoakumulacione peći koje će kroz dugo vremena polako emitirati toplinu. Cilj mi je bio pać
Nedavno sam naišao na zanimljiv tekst praćen fotografijama izrade peći:
http://www.mha-net.org/docs/v8n2/wildac12g.htm Ideja autora je bila napraviti univerzalnu peć (kuhanje, pećnica, grijanje) koja će imati iste prednosti kao i Hipi Raketa s limenom bačvom, jeftina izrada, visokoefikasno sagorijevanje, akumulacija topline u masi.
Napravio sam u Sketshup-u nacrte inačice ove peći prilagođene mojem dnevnom boravku bez ploče za kuhanje. Uglavnom za peć treba oko 500kom punih cigli, 30-40kom šamotnih cigli, te vratašca ložišta, pečnice, pepelnice i za čišćenje kanala. To je kombinacija dva zvona i vertikalnih kanala. najskuplja stvar su vrata, okovi, a cigla, šamot i mort su 2500kn ako sve kupuješ.
Ova peć je nazvana Russian Rocket Stove, te se može naći na netu na nekoliko mjesta pod tim imenom, mada nema nikakve veze s raketnim pećima, tako se zove zato jer je jeftina za izradu kao i Hipi raketa, a napravljena je na ideji ruskih zidanih peći.
A evo izgleda moje verzije te zidanice od cca 1600kg:
Presjeci:
A tu su Sketchup nacrti:
http://www.megafileupload.com/en/file/534744/pec-upload-skp.htmlSvaki red cigle je cjelina za sebe pa je lako peć rastaviti na kompjuteru i shvatiti unutrašnjost.
Peć uzima vanjski zrak za gorenje sa stražnje strane, prolazi kroz pepelnicu i kroz dvije male rešetke ulazi u ložište. Ložište je 25x38x38cm. Iz ložišta dim ide u pećnicu koja je prvo zvono, pa se iz pećnice vertikalnim kanalom spušta dolje, i potom vraća nazad gore na vrh peći u gornje zvono kroz koje kruži i izlazi na kraju van u dimnjak. Postoji klapna, zasun kojim se pri potpali pušta dim direktno iz pećnice u dimnjak. Još nedostaje klapna za blokiranje strujanja kroz peć kad je ugašena.
Dobra je stvar što je šamotno ložište potpuno nezavisno od ostatka peći, te se nakon više godina korištenja može lako kroz vratašca ložišta i pećnice srušiti i napraviti nanovo vez diranja ostataka peći.
Peć nisam sagradio, to će vjerojatno biti projektić tijekom iduće godine.