Zapamti

"Borac koji pobjegne može se opet boriti."

Autor Tema: Zidana Raketna peć, Kamin  (Pročitano: 20536 puta)

zeljac

• Punopravni član
  • *
  • Thank You
  • -Given: 0
  • -Receive: 7
Zidana Raketna peć, Kamin
« u: 01 Veljača, 2015, 16:47:01 »
Pozdrav ekipa. Evo link na peć, kamin koji sam si sazidao.

! No longer available 

Riječ je o peći u kući kamo dolazim samo vikendom.  Molim nemojte zamjerit. Sad preko zime i nisam baš čistio....

Uglavnom. Želio sam peć koja grije odmah po paljenju, jer mi toplina treba odmah. Pošto je peć od pune cigle koja se zagrijava tek nakon 4, 5 sati gorenja odlučio sam se horizontalne cijevi dimljaka ostavit kako jesu. Znači bez izrade "tople" klupe. Topla klupa bi imala smisla samo u slučaju da se tamo stalno živi i bila bi fenomenalni spremnik topline. Ta peć, Kamin je ok zato jer mi samo visina plafona određuje kolko duge kolce, klade mogu stavit unutra pa se znam zezat da u peć stavljam klade duljine dva metra.  Znači može imat autonomiju od sat dva. Još nisam probao s peletama, al mislim da bi bilo zanimljivo.
« Zadnja izmjena: 08 Siječanj, 2017, 09:53:58 od fazy »

fazy

• Global Moderator
  • Legenda foruma
  • Thank You
  • -Given: 929
  • -Receive: 446
  • Što činimo svojoj okolini, to činimo i samima sebi
Odg: Zidana Raketna peć, Kamin
« Odgovori #1 u: 01 Veljača, 2015, 17:35:10 »
Bravo zeljac.
Dobrodošao. Tako treba. Praktično i upotrebljivo.
Opiši nam, da li te "klade" zapinju kod gorenja međusobno i za stranice "feeda", i malo  nam opiši tu svoju peć, kako si izveo detalje za koje si tražio rješenje. I napiši koliko vremena treba da se zagriju horizontalne dimovodne cijevi nakon početka loženja kada je peć sasvim hladna.
Pozdrav.
« Zadnja izmjena: 02 Veljača, 2015, 01:45:29 od fazy »
Jabuku koju neće crv, neću niti ja.

zeljac

• Punopravni član
  • *
  • Thank You
« Odgovori #2 u: 01 Veljača, 2015, 18:14:01 »
Pozdrav fazy. Dimovodna cijev se zagrije odmah po paljenju vatre. Defakto je vruća već kroz minutu, dvije.  Peć koju sam sazidao funkcionira kao toplinska pumpa. Znači kao i svaka raketna peć.  Kao i svaka raketna peć ima heat riser realiziran ciglom, a odmah uz njega je i cijev istog promjera koja "hladi" topli zrak nakon što se odbije od ploće za kuhanje i odvodi ga u dimovodnu cijev. Tu je ta razlika, korak naprijed u odnosu na raketne peći s buretom. Kažem bilo me strah pregaranja metala a i ne bi baš izgedalo nešto. Ovo što sam izgradio, vjerujem da bez problema može radit minimalno još 10 godina. Princip isti kao i kod peći od Nikole, samo što sam ja to napravio samo ciglom i bez onog metalnog dijela na vrhu s kojim mislim da je pogriješio. Trebao je to realizirat s cijevi.  Još okolo zalijepit neke ukrasne ploćice ili da samo četkom skinem mort, zamazanoću s cigli i fuge ofarbam u bijelo?

TB

• Global Moderator
  • Legenda foruma
  • Thank You
  • -Given: 687
  • -Receive: 213
« Odgovori #3 u: 01 Veljača, 2015, 19:16:03 »
dobar dizajn! imaš slike izgradnje?

zeljac

• Punopravni član
  • *
  • Thank You
« Odgovori #4 u: 01 Veljača, 2015, 19:50:38 »
Pozdrav TB. Nisam slikao dok sam ga gradio al je dizajn izuzetno jednostavan. Znači kao i na većini videa na you tube ložište je izvedeno od cigli. Heat riser isto a u nastavku uz cijev heat risera izvedena je još jedna istog promjera za spuštanje dima dole. Iznad toga je ploča za kuhanje i da se pohvalim, jednom sam za gorenje koristio samo tanje kolčiće i šiblje. Ploča za kuhanje se  "razbjelila". Znači naj jači plamen i naj više temperature se dobivaju od tanjeg drva i šiblja. Ono, jasno je i naj brže izgara.  E ako tad uzmeš jednu kladu oko 2m, i par kolaca srednje debljine održava vatru i temperaturu slijedećih sat, dva. Ono, zbilja sam zadovoljan. Ono što je najbolje. već sam negdje pročitao slično, na tom mjestu je bio stari šporet koji je progorio. Dimnjak dosta loš i dosta često je dimilo kod paljenja. sad više ne ako se poštuje procedura.

TB

• Global Moderator
  • Legenda foruma
  • Thank You
« Odgovori #5 u: 01 Veljača, 2015, 20:04:17 »
ok, mene uvijek zanima što više detalja:

koristio si obične cigle ili šamotne?

i ta cijev prema dolje nakon risera - zašto nisi ostavio rupu od cigli istog promjera tako da dim grije cijeli blok?

i koliko vidim, dimovodne cijevi su obične željezne, fi 120.

TB

• Global Moderator
  • Legenda foruma
  • Thank You
« Odgovori #6 u: 01 Veljača, 2015, 20:06:32 »
ovo mi je isto dobar dizajn, samo što nema izolacije:

Rocket Mass Heater Stove Wood Refractory Masonry Hermon Heater

zeljac

• Punopravni član
  • *
  • Thank You
« Odgovori #7 u: 01 Veljača, 2015, 20:19:24 »
TB koristio sam naj običnije starinske pune cigle. Jasno da bi šamotne bile više fancy, šminka itd al nema potrebe. Otac mi je pričao da su nekad krušne peći radili baš od takvih punih cigli i gline. Vikendima to ložim već dva mjeseca i do sad fenomenalno. Ovaj video koji si stavio.... Uvjeren sam da se radi o istom principu, možda ovaj na videu malo spljošteniji oblik cijevi heat risera, i nije stavljao metalnu ploču za kuhanje, već je od cigli izradio kapu.  Kažem ti, isti princip kao i Nikolina peć. Znači dvije cijevi. Planiram napravit nešto slično, samo koristit dimnjak s dvije cijevi, a ložište izlijat iz vatrostalnog betona. 

zeljac

• Punopravni član
  • *
  • Thank You
« Odgovori #8 u: 01 Veljača, 2015, 20:32:31 »
TB, radim još nešto pa nisam skužio tvoju rečenicu "ovo mi je isto dobar dizajn, samo što nema izolacije". Kakva izolacija? Niti mije nema nikakve izolacije. Znači riječ ti je o obliku peći koji unutar sebe ima realizirane dvije cijevi. Jedna heat risera i druga ista takva samo za spuštanje topline dole.  Te dvije cijevi odjeljene su kroz cijelu visinu cijevi zidom širine jedne cigle. Nema potrebe za nikakvom dodatnom izolacijom.

fazy

• Global Moderator
  • Legenda foruma
  • Thank You
« Odgovori #9 u: 02 Veljača, 2015, 02:34:12 »
Zeljac kaže:
... Još nisam probao s peletama, al mislim da bi bilo zanimljivo.
Budi jako oprezan sa prelaskom na pelete.
Nikola je imao prejako sagorjevanje i peć mu je skoro "poletjela". Ako ipak ideš ložiti peletima, onda im napravi žičanu košaricu - tuljac, ali barem duplo manje veličine od sadašnje veličine feeda, pa ako vidiš da je peć slabo gori, tek onda povečaj košaricu.

zeljac

• Punopravni član
  • *
  • Thank You
« Odgovori #10 u: 02 Veljača, 2015, 08:48:09 »
fazy hvala ti na savjetima. Probat ću.

fazy

• Global Moderator
  • Legenda foruma
  • Thank You
« Odgovori #11 u: 02 Veljača, 2015, 14:06:51 »
... koristio sam naj običnije starinske pune cigle...
Čestitam zeljac!

Ako cigle u Tvojoj peći izdrže, onda si srušio mit o šamotnim ciglama! Za sad si na najboljem putu, ali nam svakako javljaj rezultate. Na žalost danas se takove pune cigle ne proizvode.
Želim Te pitati kako započinješ loženje peći i kako je čistiš od pepela.

TB

• Global Moderator
  • Legenda foruma
  • Thank You
« Odgovori #12 u: 02 Veljača, 2015, 18:38:43 »
ako se povremeno loži, izdržati će. A i koliko vidim nema sekundarnih ulaza zraka, izolacija, voretexa i ostalih čuda koja dižu temperaturu.

pod izolacijom mislim na toplinsku izolaciju ložišta i risera radi postizanja viših temperatura sagorijevanja, npr Nikola je stavio siporex i kamenu vunu.

unutar kocke ne bih uopće stavljao metalne cijevi nego bi dim direktno grijao ciglu i gornju metalnu ploču, otprilike kao na slici.

ali najbolje ostavi kako je, ja već godinu dana proučavam tematiku i nisam još ništa složio.

andjelkoasa

• V.I.P.
  • Thank You
  • -Given: 545
  • -Receive: 203
« Odgovori #13 u: 02 Veljača, 2015, 20:09:33 »
Citat:
Na žalost danas se takove pune cigle ne proizvode.

Pronašao sam domaćeg proizvođača. EKO MEčIMURJE
http://www.eko.hr/opeka/nf-opeka

zeljac

• Punopravni član
  • *
  • Thank You
« Odgovori #14 u: 02 Veljača, 2015, 22:29:37 »
TB čemu komplikacije? Najbolje stvari u životu su upravo one naj jednostavnije. Otvori za sekundarni zrak? Čemu? Dovoljna je jedna željezna kvadratna cijev zavarena u L koja je stavljena uz rub ložišta i prekrivena glinom. Izolacija? Čemu? U tjelu peći imaš otvor,cijev HeatRisera koji sam stavio 30akcm od ložišta. Znači tu je naj veće toplina i to ne treba izolirat.  Onaj drugi otvor,cijev za spuštanje tog zraka je na dijelu peći lijevo, suprotno od ložišta.  Jedan dio cijevi se istina grije od HeatRisera ali drugi dio cijevi je hladan. Bolje izolaacije od toga ti zbilja ne treba.

Kažem peć je rađena od pune cigle. Takvim ciglama su ranije zidali i krušne peći. Nekad je na imanju bila stara drvena kuća s takvom velikom krušnom peći. Rekli su mi da je peć stara nekih 30ak godina. Ako je izdržala 30ak godina svakodnevnog loženja onda će nadam se i ova na RAKETLI izdržat koju godinu.

Što je to Perforum?

Dobrodošli u našu zajednicu!

Ovaj forum je pokrenut 2012. godine sa idejom stvaranja mjesta za druženje, upoznavanje ljudi zainteresiranih za razmjenu znanja i iskustva o permakulturi i bliskim područjima, a ponekad i mjesto gdje bi se požalili ako nam nešto nije po volji ili ne ide kako smo zamislili. Tijekom godina, sakupila se velika količina vrijednih informacija zahvaljujući sudjelovanju i doprinosu aktivnih članova.

Mnogi posjetitelji traže samo brzi odgovor na neko pitanje, pritom zaboravljajući da im ga je prethodno netko želio i omogućiti. Zapamtite, svako znanje i iskustvo koje imate je vrijedno i uvelike može drugome pomoći. Stoga vas pozivamo da nam se pridružite i učinite raznolika znanja dostupnim a zajednicu cjelovitom.