Maticnjak - Melissa officinalis
Maticnjak je dobro poznata biljka, od koje se uglavnom upotrebljava lisce za caj. Cuo sam da ima veze i s pcelama, nesto u vezi matice i mirisa. Ugodno mirise na limun, sto je vrlo zanimljivo, jer odstupa od drugih "smrdljivih" biljki takvog oblika, kao kopriva i slicno (po klorofilu).
Ono sto me je zainteresiralo je sjeme od maticnjaka, a mozda mi kasnije bude interesantna i stabiljka... Sjeme nema nikakvi specificni okus, aromu, vec je uobicajenog okusa, podsjeca na sjemenke chie po okusu, odnosno nedostatku istog. Sjeme se mocenjem u vodi oblozi sluzi, na isti nacin kao sto to rade sjemenke chie, lana i trpuca. Trputac (sjemenke) isto nemaju specificni (aromaticni) okus, i upotrebljavaju se kao dodatak prehrani upravo zbog te sluzi i vlakna, kao i sjemenke lana i chie. Pospjesuju probavu.
Za razliku od lana, chie ili trpuca, maticnjak rodi posve obilato i stalno svake godine, jer je to trajnica snaznog korijena i raskosnog volumena grma. Pomislio sam kako bi bilo dobro unijeti u prehranu sjemenke te biljke, upravo iz razloga sto o njoj nema nikakve brige tokom godine, i urod je siguran i obilan (u odnosu na povrsinu!) Nisam naisao na podatak da se sjemenke vec koriste u prehrani, vjerujem iz razloga sto je biljka korov i lako se odrzava. Danas ciljanim skupinama potrosaca sve mora biti ekstravagantno iz dalekih podrucja, s obiljem aroma.
Na slikama se nalazi zelena kadica (40x80cm), dupkom puna maticnjaka od svega 3 ili 4 snazna grma, koji su pokrili povrsinu od ukupno oko 1m2. Jos nisam ni pazio da na vrijeme oberem stabiljke, vec sam ih ostavio da sigurno budu suhe, pa tek onda vrsio. Da se obrati malo paznje, siguran sam da bi se i veca iskoristivost mogla dobiti.
Koristio sam visokotehnoloski hi-end uredjaj za vrsenje, prikazan na slici, a produkt sam sijao na kuhinjsko sito rupica oko 2-2.5mm, tako da je vecina sjemenki prosla, a vecina lisca ostala. Dobio sam oko 300g sjemenki.
No, postoji jedan problem za primjenu u prehrani, a to je sto tu ima i ostataka lisca, peteljki i ono najgore - pijeska. Izgleda da zbog same konstrukcije biljke i vrsenja cijelih grana, zrnca pijeska koja su dospjela u 'pazuhe' zbog kise i vjetra, se isto tako pridruze sjemenkama, i tesko ih je izdvojiti, jer imaju slicni volumen, oblik ili masu.
Ali vec cu pronaci neki nacin da se to izdvoji, samo je pitanje vremena