Zapamti

"Bolje je biti pas u mirno doba negoli čovjek u doba nemira."

Autor Tema: Med kao ljekovita namirnica  (Pročitano: 3532 puta)

Goran.P

• Zaslužni član
  • Thank You
  • -Given: 50
  • -Receive: 110
  • Čovjek je svemoguć, samo ako si to i dopusti biti.
Med kao ljekovita namirnica
« u: 17 Rujan, 2015, 19:04:20 »
Poštovani članovi ovoga foruma, vrlo bih Vas lijepo zamolio da mi se priključite u ovoj temi no isto tako bih molio da se baziramo prvo na osobnim iskustvima i saznjanjima dobivenim na temelju onoga što ste iskusili, tek onda na člancima i linkovima.
Vjerujem u izvrsnu komunikaciju i mnoštvo korisnih informacija za sve nas i naše drage.
Razlog za otvaranje ove teme je to da nam se bliži zima koja više opterećuje naša tijela i moje čvrsto vjerovanje u gotovo "magične" osobine meda kao namirnice.

Hvala,

Goran
Može se, možda ne odmah, ali se može...

TB

• Global Moderator
  • Legenda foruma
  • Thank You
  • -Given: 683
  • -Receive: 212
Odg: Med kao ljekovita namirnica
« Odgovori #1 u: 18 Rujan, 2015, 15:09:51 »
hmm, to je nešto kao i mlijelo, nije namjenjeno ljudima ali u manjim količinama može biti ok. U svakom slučaju nije u redu da se pčelama uzima med u zamjenu za rafinirani šećer..

Goran.P

• Zaslužni član
  • Thank You
  • -Given: 50
  • -Receive: 110
  • Čovjek je svemoguć, samo ako si to i dopusti biti.
« Odgovori #2 u: 18 Rujan, 2015, 18:42:16 »
Med i mlijeko... Ok za mlijeko, na kraju krajeva, mlijeko zaštopava. Med nekako drugačije djeluje, naravno u razumnim količinama. Nisam razumio ono s uzimanjem meda pčelama u zamjenu za rafinirani šećer. Moj se otac bavio pčelarstvom i ja sam mu dosta pomagao i ne sjećam se te prakse. Pčele su dobivale šećerni sirup samo kad je trebalo dodati kakav lijek. Za njihovu ishranu koristile su svoj med iz, mislim,  doljnjeg dijela košnice modela AŽ-10.
Osim toga, količina "ubranog od pčela" meda jako je varirala od godine do godine tako da je "višak" koji smo ubirali i koristili nekad bio samo da zadovolji potrebe obitelji. Uglavnom pčelinja su društva proizvodila višestruko više nego njima za zimu potrebno i redovito smo vrcali i prošlogodišnji med koji je ostao nakon zime.
Može se, možda ne odmah, ali se može...

TB

• Global Moderator
  • Legenda foruma
  • Thank You
  • -Given: 683
  • -Receive: 212
« Odgovori #3 u: 12 Veljača, 2016, 18:43:28 »
Evo sad sam čuo prilog da su pčele već počele raditi tako da im treba puno više energije za rad nego kad je duga zima. Odnosno, čini se da im pčelari dodaju rafinirani šećer kako kolonije ne bi umrle jer su im uzeli previše meda  :bored:

Nikola

• Admin
  • Legenda foruma
  • Thank You
  • -Given: 1637
  • -Receive: 1313
  • Adm
« Odgovori #4 u: 12 Veljača, 2016, 21:53:20 »
I moj susjed pcelar vrlo rado pcelama uzme med, pa im daje secer.
Problem je rješenje

Što je to Perforum?

Dobrodošli u našu zajednicu!

Ovaj forum je pokrenut 2012. godine sa idejom stvaranja mjesta za druženje, upoznavanje ljudi zainteresiranih za razmjenu znanja i iskustva o permakulturi i bliskim područjima, a ponekad i mjesto gdje bi se požalili ako nam nešto nije po volji ili ne ide kako smo zamislili. Tijekom godina, sakupila se velika količina vrijednih informacija zahvaljujući sudjelovanju i doprinosu aktivnih članova.

Mnogi posjetitelji traže samo brzi odgovor na neko pitanje, pritom zaboravljajući da im ga je prethodno netko želio i omogućiti. Zapamtite, svako znanje i iskustvo koje imate je vrijedno i uvelike može drugome pomoći. Stoga vas pozivamo da nam se pridružite i učinite raznolika znanja dostupnim a zajednicu cjelovitom.