Zapamti

"Borac koji pobjegne može se opet boriti."

Novi Postovi

Str: [1] 2 3 ... 10
1
Vještine, zanati, ideje... / Odg: Popravak i obrada plastike
« Zadnji post od Harp u Danas u 13:41:15 »
Jedan primjer kako na laki nacin mozemo lemilicom napraviti rupe u casicama od jogurta. Ukoliko je potrebno da u svakoj ostane malo vode, kao da ima podlozak, rupu treba napraviti na boku na zeljenoj visini.
Rupe od 4mm mi se cine najbolje, jer ne rasipaju zemlju, ne treba ih dodatno pokrivati, a voda lagano ulazi i izlazi kroz njih.

Izrada rupa u čašicama za presadnice #2442
2
Priprema i konzerviranje hrane / Odg: Rucak u 5: kruh i peciva
« Zadnji post od Harp u Danas u 13:23:17 »
Kruh iz kalupa

Kruh kao kruh, smjesa je gotovo ista s jednom razlikom - kada radite kruh u kalupu, mozete si dopustiti da dodate mnogo vise vode, jer nema kamo pobjeci.
Kruh s vise vode je meksi, socniji i bolje se napuhne, uz to, kalup omogucava da se samo 1/4 kruha pece, a 3/4 je zasticeno od isusivanja. Posto je kruh time mnogo visi i vlazniji, valja ga i duze peci kako u centru ne bi ostao sirov.
Kalup je uzak pa ga se moze ugurati u pecnicu uz neki drugi manji pleh, recimo dok pecete kolace u 20x30cm plehu...

Pečenje kruha u kalupu za kruh #2443
3
Uzgoj biljaka / Odg: Čičoka
« Zadnji post od Nikola u 05 Studeni, 2024, 22:08:25 »
Jel tko probao laktofermentiranje (kiseljenje) čičoke?
4
« Zadnji post od bambi u 05 Studeni, 2024, 19:10:06 »
Dobro si procijenio (pola metra). Može i malo gušće, ali treba dodatno zalijevati kad je suša, pa i malko zagnojiti. Barem sam ja to radio intuitivno. I nisam požalio. Sada je vrijeme i za prvo vađenje. Kao što sam ranije pisao, ostavio sam nešto i za proljeće. Mislim da će dosta toga ostati zatrpano, netko je pisao da je frzao, pa ih dodatno posijao  :biggrin:. Za par sezona se dosta nauči. Ja samouk.
5
Ponuda sadnica i sjemena / Odg: Rasadnici i uzgajivači
« Zadnji post od Nikola u 04 Studeni, 2024, 16:43:42 »
Nedavno nabavio puno sadnica iz rasadnika Bifurcaria. Odlična kvaliteta, cijena i ponuda. Super su i ljudi, kod njih vrijedi doći i po jednu sitnicu, popričati, vidjeti što rade. Pridružujem se preporukama!

U privitku, fotografija jedne sadnice crne maline iz Bifurcarije, za usporedbu sa 5 sadnica isto tako crne maline iz oglasnika.

Te jadne crne maline (i još mnogo drugog bilja) sam prošle godine uzeo preko oglasnika baš u ovo vrijeme. Skoro sve došle bez korijenja, ili sa par dlaka od korijenja. Jedva sam ih očuvao na životu ove godine, i vjerojatno tako nešto neću ponavljati. Šteta truda i vremena sa lošim sadnicama.

Sve sadnice iz Bifurcarije su mi imale prave metle od korijenja, čak i tamo gdje je nadzemni dio biljke bio skroz mali. To je to što treba.
6
« Zadnji post od Nikola u 04 Studeni, 2024, 08:00:04 »
Prije osam godina. Uz svaku stabljiku po prilici ovoliko.

Imaš li kakvu preporuku za gustoću stabljika? Je li bolje paziti da svaka ima cca pola metra oko sebe, ili ostaviti da raste gusto? Negdje su rekli da budu krupnije ako ima više mjesta, pa me zanima jesi li i ti primijetio slično, ili ne drži vodu?
7
« Zadnji post od bambi u 03 Studeni, 2024, 08:30:20 »
Prije osam godina. Uz svaku stabljiku po prilici ovoliko.
8
« Zadnji post od Nikola u 02 Studeni, 2024, 17:22:56 »
Sad sam izvadio još jednu, odmah pored one prije 2 tjedna. Ovdje sam našao 24 čičoke, dvije sam odmah vratio u jamu. Znači ostadu mi 22 (na slici).

Cvjetanje je prošlo, lišće pomalo žuti. Mislim da više nemam što čekati, sljedećom prilikom počinjem vaditi sve redom.

Odlučio sam se za mješovitu kulturu, pokušati ću uzgojiti na tom mjestu raž i grahoricu (zelena gnojidba) do proljeća. Oni se siju sad na jesen, samo ne znam je li kasno. Stvaraju mnogo biomase do kasnog proljeća, dok čičoka krene ozbiljnije rasti.

Znači, kad vadim čičoku, želim da mi sjeme zelene gnojidbe propada u zemlju i tako se dobro zasije. Nadam se da će bar malo potjerati do prave zime, i onda u proljeće krenuti prvi. Pa kad čičoka nikne kroz tu masu, nadam se da joj neće smetati, da će uspješno zasjeniti masu i konačno profitirati od razgradnje zelene mase. I zato ne želim čekati sa vađenjem do zime, jer onda gubim priliku da još nešto uzgojim.
9
Uzgoj biljaka / Odg: Uzgoj povrća bez kopanja
« Zadnji post od Nikola u 27 Listopad, 2024, 23:16:58 »
Onaj pokus sa sadnjom povrća u rupice probušene svrdlom nije dao dobre rezultate. Biljke jednostavno nisu napredovale. Isto je bilo ljeti uz navodnjavanje, kao sada u jesen kada je vode u izobilju.

Za usporedbu, ljetos sam dobio neke sadnice radiča koje nisam uspio posaditi. Mislio sam da će sadnice potpuno propasti jer su ostale u čepastoj foliji na balkonu, ali taman su krenule kiše pa su preživjele do danas. Znači, sadnica u kontejneru potpuno stagnira jer korijenje nema prostora, nema hranjiva. I otprilike tako su prošle i one moje sadnice u bušenim rupama. Znači, zemlju ipak treba isprevrtati, usitniti, ostaviti rahlom. Za sad mi je oranje dalo više dobrih rezultata nego sve ostale metode sadnje.

Na jednoj slici su biljke kupusa uz koje sam stavio nogu radi usporedbe veličine. Na drugoj su sadnice radiča koje stoje na balkonu od ljeta.

Radič je zapravo jako dobro podnio baš ovu sadnju u neprekopanu zemlju. Na tom mjestu, sadio sam zelenu salatu, radič i kupus. Zelena salata napravila glavice veličine jabuke i sad otišla u cvijet. Kupus većinom ostao na 5-6 listova. Ali radič zato pravi lijepe crvene glave, promjera 20 cm. Barem onaj posađeni. U plastici ipak ne može ni on.
10
Priprema i konzerviranje hrane / Odg: Kesteni - kuhani - pečeni - priprema
« Zadnji post od fazy u 27 Listopad, 2024, 21:28:49 »
Dopuna odgovora #6:
Najbolji način zarezivanja kestena je po obje bočne strane, jer se ljuska najlakše uklanja:
 Str: [1] 2 3 ... 10