Zapamti

"Ako vjeruješ u sve što pročitaš, radije nemoj čitati."

Novi Postovi

 Str: [1] 2 3 ... 10
1
Vještine, zanati, ideje... / Odg: Obrada drveta
« Zadnji post od Visoka gredica u Danas u 06:55:40 »
Jos malo uradaka:
Namjestaj za drvenu terasu: masivni jasen, konstrukcija stola s "lebdecom" plohom, kutni element iz ljepljenih fosni s naslonom s bocnim prostorom za odlaganje. Zastita tankoslojna lazura na vodenoj bazi u bijeloj boji

Vrata podruma - tehnika zastite slicna yakisugi tehnici ali koristenjem plinskog plamenika, kontroliranim paljenjem ca. 1-2 mm, skidanjem cadji i pepela mesinganom cetkom (rucno) dodatna zastita - mat uljem na vodenoj bazi radi lakseg odrzavanja

Istom tehnikom su radjene i ploce stola odnosno police
2
Vještine, zanati, ideje... / Odg: Obrada drveta
« Zadnji post od Visoka gredica u Danas u 06:40:54 »
Jos poneki uradci: Drvene konstrukcije

Vrtna kucica - dim. 4 x 12 m, skeletna konstrukcija stupovi (12 x 12 cm, i 6 x 12 cm)-grede (12 x 12 cm), vanjska obloga brodski pod 20 mm, kroviste - rogovi 6 x 14 mm, pokrov bitumenska sindra
                     vrata - okvir jela, smreka 40 mm - ispuna dvostrana lamperija u vlastitoj izradi 10 mm, medjuprostor izoliran s 20 mm stiropora.
                     zastita - laneni firnis

Nadstresnica - stupovi QR 80x80x5 mm, toplo cincani i lakirani, ispuna romb daska aris, zavrsna zastita danske Aquaöl pigment sekvoja, kroviste - rogovi 6 x 14 cm, sljemena greda 10 x 14 cm, pokrov bitumenska sindra

Drvena terasa - ravni krov nagib 1%, rogovi 5m (dim 6 x 22-27 cm), Brodski 26 mm tankoslojna lazura na vodenoj bazi bijele boje
                       pod - cumaru 20 mm na drvenoj podkonstrukciji zastita ulje za tvrdo drvo
3
Vještine, zanati, ideje... / Odg: Obrada drveta
« Zadnji post od Visoka gredica u Danas u 06:18:21 »
Kako sam rekao da proizvodim piljevinu, evo nekih nusproizvoda te proizvodnje:

Djecje igraliste:
Konstrukcija - rezana gradja smreka, jela - zavrsna zastiti Danske Aqua Ulje za drvo s pigmentom sekvoje
Obloge, podnica - marokanski cedar 27 mm - zastita laneni firnis

Djecje igraliste 1 na tri nivoa:
Konstrukcija - rezana gradja smreka, jela - zavrsna zastiti debeloslojna lazura razne boje
Podnice, ograda - jelova daska 24 odnosno 20 mm . zavrsna zastiti debeloslojna lazura razne boje
4
Vještine, zanati, ideje... / Odg: Alati za vrt
« Zadnji post od Kikos7 u 18 Srpanj, 2024, 22:53:06 »
Kupio sam ove vile ali nisu baš za kopanje, teže je s njima kopati nego lopatom. Baš sam mislio da će od inoxa lakše kliziti zemljom nego čelične koje mogu ostavljati čestice boje i zahrđati. Eventualno mogu zašiljiti vrhove. Imate neku drugu ideju, čemu to služi?

Nekako mi se ovi šiljci čine preuski, trebali bi biti plosnatiji i širi, možda su za sijeno ili tako nešto, ne znam jesu te uputili u trgovini.
5
Uzgoj biljaka / Odg: Uzgoj krumpira bez kopanja
« Zadnji post od Visoka gredica u 18 Srpanj, 2024, 17:27:02 »
Citat:
Sadio sam kupovno sjeme, sorta Mona Lisa. Sorta je odabrana zato što je rana, imao sam u planu još jedan kasni posaditi ali nisam stigao kupiti sjeme. Sorta Mona Lisa nije neki prvak po pitanju prinosa, ali dosta dugo se čuva u kućnim uvjetima i to mi je važnije nego da ga imam puno. Nisam još stavio na vagu, procjenjujem da ga ima oko 200 kg, što na površini od 100 m2 čini oko 2 kg/m2. Javim detaljnije kad izvažem. Bio bih zadovoljan sa 2 kg/m2, jer trećina površine mi je kamen gdje nikad nije bilo sreće sa krumpirom, a i bolest je odnijela neki danak. Usput, u industrijskoj proizvodnji ciljaju na prinos od 35 t/ha, odnosno 3,5 kg/m2.

Nikola ovo je more informacija, nazalost bez ikakve mogucnosti za izvlacenje zakljucaka, ali hvala ti na tome. Ima puno stravi o kojima vrijedi razmisliti.
Inaca, nemam bas nikakvoga pojma o uzgoju krumpira. Sramota ako se uzme u obzir da dolazim iz opcine koja prednjaci u uzgoju krumpira u Hrvatskoj. Ali se sjecam da su moji roditelji naklijavali krumpir prije sadnje u vrtu. Ja sam tada bio mali i nije me bilo briga. Mozda je jedan od razloga (prema opisu i izgleda tako) sto si krumpir ostavio da klija u podrumu. Malo sam guglao i nasao ovo:

https://www.agroklub.com/sortna-lista/repa-krumpir/krumpir-124/

Znaci slijedeci pokus sa ili bez naklijavanja - kakom bi se ta varijabla mogla iskljuciti.

A sto se tice prinosa u konvencionalnoj poljoprivredi (racuna se samo krumpir >40 mm):
U 2023 je u Medjimurskoj Zupaniji proizvedeno 101.000 t krumpira sto cini 70% (od toga ca. 40% u opcini Belica) svog krumpira proizvedenog u Hrvatskoj na 1.874 ha sto pak znaci prinos od ca. 5,4 kg/m²

https://medjimurska-zupanija.hr/2023/10/02/robna-marka-medimurski-kalamper-u-novom-ruhu-osvaja-domace-i-inozemno-trziste/

Inace sam bas prije par dana razgovarao s jednim od 860 vlasnika OPG-ova koji proizvode krumpir prilikom navodnjavanja njegovih polja te saznao citiram:
"U periodu punjenja gomolja je konstantna vlaga tla od presudnog znacaja jer neke sorte naginju u slucaju premale kolicine vlage prekinuti punjenje gomolja te poslije kise pustaju bocne izbojke i formiraju nove gomolje, sto rezultira s velikim brojem sitnog uroda."

Licno ne razmisljam o uzgoju krumpira (eventualno u nekom petogodisnjem planu da posadim koju gredicu) pa cu i dalje s interesom pratiti ovaj post!
6
Uzgoj biljaka / Odg: Uzgoj povrća bez kopanja
« Zadnji post od Nikola u 18 Srpanj, 2024, 11:45:55 »
vidim da Amerikanci koriste šira svrdla: https://www.youtube.com/shorts/QGhgIATr6lk

Ovome zemlja već sada izgleda kao pustinja, pa nema mnogo štete koliko god se kod se kopa. I ja ću si prije ili kasnije nabaviti takvo svrdlo pa koristiti za neke veće sadnice, recimo grmlje kakvo ovaj na videu sadi. Ali sada sadim usred malča od umrle trave. Kad bih koristio veliko svrdlo koje na površinu izbacuje mnogo zemlje, zemlja bi se upetljala u malč, a meni ostala prevelika rupa koju moram nečim napuniti. Probao sam već tako, i baš taj detalj što je površina puna sijena nekako smeta. Za sad mi odgovara rupa koju taman začepi sadnica.

Ovdje sam uspoređivao uspjeh krumpira u minimalno i standardno prekopanoj površini:
https://www.perforum.info/forum/uzgoj-biljaka/uzgoj-krumpira-bez-kopanja/msg12693/#msg12693

Meni se pokazalo, minimalno prekopavanje je dalo potpuno zdrave biljke krumpira 30 cm dalje od onih potpuno pojedenih od krumpirove zlatice. Radi se o 30 cm biljke od biljke, pa nekako vjerujem da zdravlje tla ima utjecaj na otpornost biljke. Zato mi sadašnji pokusi idu u smjeru da vidim koliko minimalno mogu uznemiravati tlo, a da opet uspijem nešto uzgojiti.
7
Vještine, zanati, ideje... / Odg: Obrada drveta
« Zadnji post od Nikola u 18 Srpanj, 2024, 08:51:58 »
Dubina ne bi smjela biti problem, jer pila ne mora stajati horizontalno. Može se i nagnuti prema potrebi. U tom slučaju bi graničnici na njoj bili kao na slici dolje. Potpuno prenaglašeno, jasno da ne treba toliko duboko, nego samo ilustriram. I u slučaju sa slike, na bočnim gredicama koje drže pilu bih urezao kanale za lanac, a grede međusobno stegnuo navojnim šipkama.

Ma javim kako je prošlo kad to dođe na red.
8
Vještine, zanati, ideje... / Odg: Obrada drveta
« Zadnji post od Visoka gredica u 17 Srpanj, 2024, 23:13:59 »
Ako ces imati dosta dubine? Koliko mogu procijeniti prema slici trebas dubinu reza od ca. 2-3 cm, pa stolne vodilice + vodilice ns listu? Neznam dali bi bilo moguce probusiti rupe na vodilici pa navojnim sipkama i maticama napraviti granicnik?

Ak nista od toga neuspije, jos ti uvijek preostaje stari dobri hoblic! :thumbup: :thumbup:
9
Uzgoj biljaka / Odg: Uzgoj povrća bez kopanja
« Zadnji post od TB u 17 Srpanj, 2024, 22:48:09 »
vidim da Amerikanci koriste šira svrdla: https://www.youtube.com/shorts/QGhgIATr6lk
10
Vještine, zanati, ideje... / Odg: Obrada drveta
« Zadnji post od Nikola u 17 Srpanj, 2024, 21:30:11 »
Citat:
Jedino neznam na koji nacin bi se moglo postaviti granicnike dubine reza na lancanoj pili (motorki)

Možda postavim letvice sa obje strane vodilice lanca (tzv. mača) i stegnem ih stolarskim stegama.
 Str: [1] 2 3 ... 10
Powered by EzPortal