Zapamti

"Ako je netko umoran da ti dade osmijeh, daj ti njemu svoj."

Novi Postovi

Str: [1] 2 3 ... 10
1
Uzgoj biljaka / Odg: Uzgoj povrća 2025
« Zadnji post od Nikola u 20 Travanj, 2025, 17:48:13 »
Od osam, zauzete su 5 i pol gredica. Na njima ima još nešto praznog prostora, za neke mješovite kulture, npr. ubaciti koji luk među salate i sl. Stiže neki celer, cvijeće, to pomalo ubacujem gdje nađem prazan prostor. Nastojim ih što bolje ispuniti jer to ujedno smanji pojavu korova, isušivanje praznih gredica, a i iskorištenje prostor je bolje.

Pola jedne je prazno za (vjerojatno) krumpir. Čim nađem sjeme negdje, ubadam ga kako god.

Dvije gredice su prazne, čekaju papriku i rajčicu. Do dolaska sadnica (dva tjedna otprilike) pokriti ću ih crnom plastikom jer već se korov negdje pojavljuje. Tako da zadnji tren otkrijem i sadim što imam. Razmišljam i da prije pokrivanja plastikom istresem gnoja na gredice, da se krene povezivati sa tlom.

Također, razmišljam da ove dvije prazne gredice zasadim i batatom. Znam da mi batat nije nikako uspijevao na otvorenom, ali sada je i priprema bolja. Možda ipak budu rasli? Ako budu, volio bih da mi prekriju dno gredica, a iznad njega rastu paprike i rajčice.
2
Biljke za razne namjene / Odg: posaditi živicu
« Zadnji post od Nikola u 18 Travanj, 2025, 22:34:18 »
Viđao sam jako lijepe ograde od graba, trošak nikakav, može se orezivati prilično formalno a nije zahtjevno kao npr. lovor-višnja, ali nije zimzeleno.

Tuja je zimzelena, prilično gusta, ali meni osobno pomalo fancy, kao da ju svaka malo bogatija kuća ima.

Gusto posađene jele/smreke se također mogu orezivati vrlo formalno, a djeluju malo prirodnije od recimo tuje.

Fotinija je gusta, zimzelena, i u proljeće tjera skroz crveno lišće pa izgleda super.

Forzicija je listopadna, i obično se uzgaja kao cvjetni grm, ali može se isto formirati u cvjetnu živicu. Izgleda lijepo u proljeće kao jedno od prvog cvijeća u prirodi, a manje formalno od gore spomenutih.

Elaeagnusi su vrlo lijepi, zimzeleni, brzo rastu, imaju šareno lišće (neki od njih), gusti, mogu biti više ili manje formalni, a donose jestive plodove koji su vjerojatno zanimljiviji pticama nego ljudima.

I još mi deseci biljaka padaju na pamet, teško je izdvojiti nešto.
3
« Zadnji post od Olja1 u 18 Travanj, 2025, 11:19:50 »
Hvala!
4
« Zadnji post od TB u 18 Travanj, 2025, 11:01:10 »
Onda bi najbolja bila klasična živica, šimšir i sl.
5
« Zadnji post od Olja1 u 18 Travanj, 2025, 09:53:31 »
Površina je 1000 m², zime su hladne, ljeta vruća, a vlaga umjerena. Ljeti ima dovoljno sunca.
Živa ograda treba služiti kao vizualna prepreka i pružiti malo zaštite od vjetra. Nije namijenjena za prehranu.
Održavanje je planirano jednom godišnje rezanjem – ne strogo oblikovana, ali ni potpuno divlja. Proračun je srednji.
6
« Zadnji post od Nikola u 18 Travanj, 2025, 08:57:16 »
Koliki je posjed, kakvi uvjeti vladaju (temperatura, sunce, vlaga...), koji je budžet i koja su očekivanja od živice?

Npr. jel za hranu, vizualnu barijeru, zaštitu od vjetra...

Je li namjera redovito održavati živicu, ili ostaviti da raste poludivlje?
7
Biljke za razne namjene / posaditi živicu
« Zadnji post od Olja1 u 18 Travanj, 2025, 08:44:53 »
Zdravo!
Želim posaditi živicu oko svog posjeda. Koje je najbolje posaditi?
8
Vještine, zanati, ideje... / Odg: Recenzije, testiranja i teardown raznih proizvoda
« Zadnji post od Harp u 16 Travanj, 2025, 14:56:01 »
Ovdje proucavam PARKSIDE "rucna svrdla"... odnosno drsku koja ih prihvaca.
Radi se o maloj aluminijskoj (eloksiranoj) rucici koja u glavi ima 3 celicna zuba, koji po opisu mogu prihvatiti 0.6mm do 2.5mm svrdla.

U teoriji bi i mogla, medjutim, ima tvornicki defekt koji je cini gotovo neupotrebljivom, odnosno smanjuje raspon svrdla na tek od 2.0mm nadalje uz neadekvatnu jacinu prihvata...

Problem je u tome sto se zubi ne zatvaraju paralelno, vec prvo se zatvore na vrhu.
Ipak, moze se koliko toliko koristiti ukoliko lagano obradjujemo s svrdlima koja imaju dovoljno dugi vrat, a to su od 2.0mm do 3.5mm, cak i do 3.7mm.
Takva svrdla dodju do kraja uvrta u tijelu drske i centrira ih konus koji je ostao od obrade...

Sto se svrdla tice, uvrstena su i lijeva i desna svrdla, i jedino sto mogu reci za njih je da iz daljine izgledaju na svrdla, da su brusena ali ne i naostrena. S vecinom je nemoguce raditi, odnosno nisu efikasnija od sarafcigera... a neka, koja su naopako brusena su potpuno neupotrebljiva. Ukratko, svrdla prije upotrebe valja prebrusiti.

PARKSIDE ručna svrdla - recenzija #2515

Kod proizvodnje ovakvih "finijih" proizvoda, nema rijeci da se nije radilo o namjernom pustanju defektnih proizvoda na trziste, a da li je do defekta doslo zbog interesa ili puke slampavosti potpuno je nebitno. Popravak te greske, koji se u proizvodnji jednostavno otkloni bez ikakvog troska, sada iziskuje vrlo slozene i precizne obrade, i mogucnost da se unisti i ovo malo funkcionalnosti sto je ostalo... stoga oprez.
9
Tlo / Odg: Kompost
« Zadnji post od Nikola u 15 Travanj, 2025, 14:26:24 »
Usporedba obje vrste komposta na jednoj gredici, prije sadnje. Gnoj sam stavio u količini 1 kariola (oko 80 l) na 2 metra, a glistinac 1 vreća (20 l) na 2 metra gredice.
10
Tlo / Odg: Kompost
« Zadnji post od Nikola u 15 Travanj, 2025, 14:17:36 »
Uspoređujem dva (ajmo reći) komposta. Prvi (prve tri slike) je kompost dobiven intenzivnom metodom uz pomoć "kalifornijskih glista". U Matuljima (blizu Rijeke) bračni par vrtlari za svoje potrebe, u vrtu koristi vlastiti glistinac, i ujedno proizvedu nešto više tog glistinca koji prodaju. Kupio sam značajnu količinu tog glistinca od njih, bio na "farmi", pokazali su mi kako dolaze do komposta i sve je to prilično zanimljivo i impresivno. Ali, proizvod je prilično skup.

Drugi "kompost" je ono što nam je u ovim krajevima najdostupnije, a to je običan odležali stajnjak (zadnje dvije slike). U mom slučaju, radi se o konjskom gnoju čega sam naručio pun manji kamion. Nije ni to jeftino (sa prijevozom), ali je mnogo jeftinije od glistinca. Pa me zanima koji će pokazati više prednosti jer za sada teško mogu sam osigurati dovoljno komposta za redovito prekrivanje vrta.

1. Glistinac
Prednosti: Izuzetno je lako raditi sa njime, prilično je suh, sitan (prosijan), nalik mljevenoj kavi. Pakiran u plastične vreće, mogu u čistoj odjeći staviti na rame dvije - tri vreće i nositi da se ne isprljam. Vreće su od 20 litara, prilično lagane, pa je ujedno lakše "dozirati" koliko gdje stavljam komposta. Kad istresem sadržaj vreće, grabljama ga vrlo lako raširim po površini gredice. Ako prođem još malo grabljama, sadržaj se "utopi" u zemlju, postane gotovo nevidljiv, samo malo promijeni boju gredici. Prednost je i što glistinac mogu voziti sam, koliko već mislim opteretiti auto. Par vreća u autu, to se i ne osjeti.
Nedostaci: Cijena i dostupna količina. Osobno, volio bih gredice svake godine prekriti sa par centimetara komposta. Na površini od recimo 100 m2 (ne računam staze nego samo površina pod povrćem) to bi iznosilo par kubika komposta, a kubik je dobrih 250 eura. Problem je i dostupnost, isto kao sa svakom vrstom kvalitetnog komposta u mojim krajevima. Ovi ljudi godišnje mogu proizvesti 10-ak kubika, sve rade ručno i posao im je relativno neisplativ. Previše se fizički narade za malu zaradu, pa je pitanje hoće li još dugo to raditi, hoće li biti komposta onda kada meni treba i sl.

2. Odležali stajnjak
Prednosti: Uvijek lokalno dostupan. Gdje god se uzgajaju nekakve životinje, biti će i gnoja. Za sad mi se ne čini neka velika potražnja pa se može velika količina dobiti dosta brzo i povoljno. Nije problem osigurati nekoliko kubika svake godine, ni financijski ni logistički. Pa onda mogu i značajnu količinu istresti na gredice, osigurati plodnost i tamo gdje je zemlja vrlo loša.
Nedostaci: Upitna kvaliteta. U mom slučaju, radi se o relativno odležalom stajnjaku, ali još je trebao stajati. Trebalo ga je prevrtati, prozračivati, na kraju prosijati da bi imao kvalitetu glistinca. Umjesto toga, dobio sam hrpu guste, ljepljive tvari sa kojom je vrlo teško raditi. Gnoj je prilično vlažan, a ako otkrijem za vrijeme vedrog vremena, onda se površina stvrdne, napravi se korica koja je još gora nego vlažan gnoj. Za dovesti ga sa hrpe na gredicu, moram uzeti motiku i odvaljivati male komade gnoja. Onda lopatom natovariti tako usitnjeni gnoj u kariolu (tačke). Voziti sve to po neravnom terenu do gredice, istresti na hrpu. Onda je problem razvući po gredici, jer se lijepi za alat. Na kraju sam u gumenim rukavicama rukama rezgrtao gnoj po gredici i sve poravnao. Veoma ljigav posao. Gredica mi ne izgleda ni približno uredna kao sa glistincem. Sjetva na primjer nije uopće moguća na takvim gredicama, a čak je i sadnja presadnica dosta teža nego kod glistinca.

Na gredicama sada imam mjestimično glistinac, mjestimično gnoj. Ima i gredica bez ičega jer nisam stigao gnojiti. Tako da sada mogu uspoređivati kako će se koji komad pokazati. Kod glistinca vidim veliku prednost što ga mogu uvijek dodavati oko povrća, gdje mislim da treba. Mogu ga aplicirati u vrlo maloj količini ako se pokaže dovoljnim. Npr. ja sam svaka dva metra raširio jednu vreću, to iznosi 20 litara na 2x0.75 tj. oko 13 mm visine. Što više glistinca stavljam, gredica djeluje uredno, lakša za obradu, lakša za sjetvu, plijevljenje i sve ostalo.
Gnoj mi se pak čini kao bolji malč. Ako oko veće sadnice (npr. tikva) položim par komada gnoja i pritisnem, to se pretvori u neprobojan sloj, kao da sam dasku stavio na tlo. Na jednoj od fotografija se vidi takva površina, izgleda kao da je zemlja grubo obrađena, ali nije zemlja nego gnoj. Vjerujem da bi takav sloj mogao pomoći u suzbijanju nježnijeg korova, zaštititi gredicu od sunca, i pomalo otpuštati nutrijente kada pada kiša. Istina, ne mogu gnoj razvući na 13mm, prije se radi o 3-5 cm, znači troši se barem 2-3 puta više materijala na istoj površini.
 Str: [1] 2 3 ... 10