Zapamti

"Borac koji pobjegne može se opet boriti."

Novi Postovi

Str: [1] 2 3 ... 10
1
Alternativna energija / Odg: Pomoc iskusnih off grid instalatera
« Zadnji post od Nikola u 03 Listopad, 2024, 19:11:22 »
Nisam do sad naišao na preporuku da se ne spaja više od 4 akumulatora paralelno. Ja bi ih sebi spojio koliko mi treba, i 20 ako treba. Jedino bih spojio minus na prvu, plus na zadnju, da budu koliko toliko ravnomjerno opterećene, kao na slici.

Ono što je po meni važnije od broja spojenih akumulatora jest napon. Teško je postići veliku snagu (3 kW) sa malim naponom. To zahtjeva prilično debele kabele do invertera, izuzetno dobre spojeve, otvara mogućnost da se negdje spoj pregrijava... Pa onda svakako treba ići na viši napon barem radi toga. 24 V se onda konvertira na 12 kakvim malim DC/DC konverterom za ove male potrošače.

Citat:
Druga primjedba je da ti je 3 panela od 410 W preslabo za punjač od 3kW. Trebao bi imati snagu približnu 3kW kad zbrojiš panele

Za vikendicu, mislim da bi mu to bio totalni overkill sa 3 kW panelima. Ja imam isto 3 kW hibridni inverter, ali većinu vremena ne trebam ni 500W. Sa takvom potrošnjom imam autonomiju par dana. Kada se pojavi sunce nakon više kišnih dana, 1kW panela napune baterije za 5-6 sati. I sad, to bi skoro bilo dovoljno i za svakodnevno korištenje, ali ajde, više je bolje. Ali za vikendice, potrošnju imaš 1-2 dana u tjednu, a punjenje 7 dana u tjednu. Zato ne bih pretjerivao sa snagom u panelima. Ali svaki slučaj je individualan, vjerujem da Ljubomir do sad već zna koju potrošnju očekuje i koliko snage mu treba u panelima.
2
« Zadnji post od Kikos7 u 03 Listopad, 2024, 08:49:52 »
Za serijski spojene baterije možeš kupiti balanser (izjednačavač) napona za 50-100 eura, ovisno o naponu i broju baterija. Ali svakako bi onda kombinira serijski i paralelno, ako s ovim baterijama želiš dobiti 24V.
Druga primjedba je da ti je 3 panela od 410 W preslabo za punjač od 3kW. Trebao bi imati snagu približnu 3kW kad zbrojiš panele. Čak je preporučeno i 20% više, znači 3,6kW panela. Inače ti je taj inverter overkill i čupa ti baterije i kad je full sunce Ako ti treba struja preko one koju paneli daju (a to ti je max 1,2kW, pa vjerojatno treba), pa ti je onda možda to problem ako ti je to slučaj i kod ovog sustava.
3
« Zadnji post od Maovski u 02 Listopad, 2024, 07:16:03 »
Hvala na iscrpnom odgovoru,motiv za prelazak na 24V je povećanje kapaciteta  mojih četiri paralelno spojenih baterija (Li fe Po 4 ,100 Ah)  sa 400 Ah na 600 ili vise jer sam negdje pročitao da najviše četiri baterije Li fePo4  mogu biti spojene u paralelnom spoju ? Ovo ljeto je nekako ispalo da mi 12  voltni sistem sa 400Ah nije dovoljan a razmišljam o  ugradnji klime za sljedeće ljeto. Dio potrošača mi radi na 12 V( rasvjeta ,radio,pumpa za hidrofor kao alternativa …) a većina preko sinusnog pretvarača (3,5 KW) na 220V(frižider,tv, dva ventilatora po potrebi a  skoro sam dodao i hidropak koji mi zamjenjuje hidrofor). Sve sam bliže ideji da napravim još jedan sistem od 24 V koji bi mi služio isključivo za potrošače  na AC strani a postojeći  bi ostao za DC potrošače. U ponudi za novi 24 voltni  sistem imam  3 panela od 410W,hibridni inverter  3kw i LFP baterija 24 V,200Ah. Mogu probati sa takvom konfiguracijom a ako se pokaže nedostatna mogu dodati još jednu bateriju istih karakteristika dali se slažete s takvim pristupom?
Hvala na Vašem vremenu i strpljenju LP Ljubomir
4
Alternativna energija / Pomoc iskusnih off grid instalatera
« Zadnji post od Nikola u 01 Listopad, 2024, 22:06:45 »
Pozdrav svima,imam instaliran off-grid sistem  na 12V razmisljam da ga  prespojim na 24V tako da postojece cetiri baterije Lifepo4 100Ah spojim  u seriju i dobijem  200 Ah na 24 V. I kljucno pitanje dali bi mogao kupiti jos 4 identicne baterije koje bi takode spojio  u seriju i povezao  ih paralelno uz postojece   tako  da u konacnici dobijem 400Ah na 24V.Moram bit iskren neznam stavit sliku kao primjer ovog sto opisujem  :no: brine me spoj godinu dana „starih“ baterija  sa novokupljenim (ista firma iste karakteristike sve imaju BMS). Ima li netko iskustva sa takvom situacijom? Hvala!

(Maovski ima nekih poteškoća sa postavljanjem nove forumske teme, pa započinjem ja u njegovo ime  :) )

Bok! Ne znam imamo li dovoljno informacija o cijelom sustavu, pa bih ja odgovorio više općenito nego specifično za ovu situaciju.

1. Ako je cijeli sustav za 12V, prespajanje baterija na 24V vuče dosta drugih stvari. Npr. ima li potrošača koji su direktno spojeni na 12V, što je sa postavkama i karakteristikama punjača, invertera... Mijenjaju li se, ili su predviđeni da rade i na 12V i na 24 V, itd...

2. Tehnički rečeno, prespajanje 100Ah grupe akumulatora sa 12V na 24V neće dati 200Ah nego 50Ah. Zato što je jednak broj ćelija, jednak kapacitet, jednaka akumulirana energija. A energija se računa kao umnožak napona, struje i vremena (watt sati). Znači ako se udvostruči napon, struja mora biti dvostruko manja. Obično manja struja uz viši napon ima brojne prednosti, što i jest razlog što su svi jači sustavi u pravilu sa višim naponom. Ali to je druga tema. Znači, ne može se povećati kapacitet postojećih akumulatora jednostavnim prespajanjem.

3. Ne vidim nikakav problem u dodavanju novih grupa akumulatora paralelno ovoj prvoj. U godinu dana, LiFePo baterije nisu mogle značajno promijeniti karakteristike, ako su karakteristike uopće bitne kod paralelnog spoja. Kod serijskog jesu itekako, ali kod paralelnog je manje brige.

4. Kako sam u prethodnoj točci započeo, kod serijskog spoja akumulatora je jako bitno da su sve ćelije jednake, dobro balansirane. A budući da je u planu nekakvo serijsko povezivanje akumulatora koji su ranije bili paralelni, hmm... Možda to nije baš pametno. Hipotetski, zamislimo da imamo dvije baterije 12V čiji se kapacitet neznatno razlikuje. Spojimo serijski, punjač tjera struju kroz obje istodobno. Kada jedna bude približno 100% puna, BMS će prekinuti punjenje da zaštiti ćelije od napuhivanja. I to je automatski prekid punjenja za sve serijski spojene akumulatore. Ako imamo jedan sa 100% kapaciteta, drugi sa 95% kapaciteta, automatski je kapacitet cijele serije 95%. Zato se litijevi akumulatori proizvode sa različitim naponima. Uzmeš onaj koji ti odgovara i ne prespajaš ništa. I zato unutar jednog akumulatora imamo BMS sa balanserom koji ne samo što pazi da se koja ćelija ne prepuni nego i prebacuje energiju iz one najviše napunjene u onu najmanje napunjenu. A to nije moguće ostvariti jednostavnim spajanjem već gotovih akumulatora.

Btw, koji je razlog prelaska sa 12 na 24? Ako sve radi kako treba, dovoljno je dodati još akumulatora na 12V i na taj način povećati kapacitet. Sve ostaje 12V, samo je veći kapacitet.
5
Vještine, zanati, ideje... / Odg: Nedesktruktivno skidanje naljepnica
« Zadnji post od TB u 30 Rujan, 2024, 22:33:39 »
super, moram probati jer razrjeđivač je baš loš jer ga i udišeš i upija se kroz kožu
6
Vještine, zanati, ideje... / Odg: Nedesktruktivno skidanje naljepnica
« Zadnji post od Harp u 30 Rujan, 2024, 19:26:04 »
Destruktivno skidanje naljepnica i ciscenje zaostalog ljepila

Kod staklenki nam obicno nije bitno da sacuvamo naljepnicu, vec da je skinemo i ocistimo od ostatka ljepila. Sto brze i sto jednostavnije - to bolje.

Ovdje bih napomenuo neke stvari koje u videu nisu, dakle potpuno namjerno ne koristim abrazivnu spuzvicu i neki praskasti detergent na njoj, koji bi posao najbrze i najlakse obavili. Cijena toga je bacanje tako kontaminirane spuzvice, jer ce zaostalo ljepilo u njoj povremeno prljati ostale predmete sto cistite. Meni spuzvica predstavlja vrijednost, i odrzavam je dok god se sama ne raspadne, tako da pazim koje poslove cu s njom raditi. WC papir je za mene bolja opcija, jer ga iza koristim i za potpalu vatre.

Dalje, upotreba raznih otapala koja mogu rastopiti ljepilo, poput razrijedjivaca, acetona i slicno, ne koristim, jer osim sto su stetni i skupi, oni otapaju ljepilo i sire ga po cijeloj povrsini u tanjem sloju. Da, moze se i tako, ali treba barem tri puta izaprati uz upotrebu uvijek cistog papira za upijanje.

Kod struganja ljepila s tvrde povrsine, uvijek treba paziti da je strugac meksi nego predmet kojeg cistite, tako da ne dolazi do grebanja, npr ako cistite plasticnu posudu, ne smijete je uopce grebati s metalom, jer ce ostati crte po njoj. Najbolje je s kakvim komadicem druge takve plastike ili tvrdog drva.

Povrsine koje su ofarbane kakvom bojom, treba cistiti od ljepila iskljucivo s brasnom i pamucnom krpicom ili strugati s kartonom od ambalaze, jer masnoca npr margarin je moze omeksati ili nabubriti boju i tada se ona lako osteti.

Uklanjanje ljepila od naljepnice sa staklenke #2437
7
Alternativna energija / Odg: Stropno grijanje
« Zadnji post od Nikola u 30 Rujan, 2024, 13:09:01 »
Nažalost ne mogu sad na brzinu naći neki lijepi grafički prikaz proteklih temperatura zraka (za npr. zadnjih 7 dana). Pomoglo bi da se dopuni priložena slika. Uglavnom, zanimljivo je razdoblje jer je dosta hladno, a ipak ima dosta sunca. Nije nikad 100%, sve je sa nekim prekidima, ali ipak se dosta energije prikupi. Temperatura u kući uvijek oko 20.0C. Slikano svaki put u ponoć, jer mi je te slike najlakše naći. A u ponoć je i kuća skoro najtoplija u danu, vrhunac je zapravo oko 22h pa onda pomalo krene padati.
8
Alternativna energija / Odg: Stropno grijanje
« Zadnji post od Nikola u 24 Rujan, 2024, 10:42:08 »
Počela sezona grijanja. Početkom 9. mjeseca nastupilo dulje razdoblje bez imalo sunca (učinkovitost panela blizu nule) i prilično hladno. Noću se temperatura spuštala do 4-5 stupnjeva, danju 12-15.

Kuća je od ljeta izvorno zagrijana na 28 stupnjeva. Tijekom 10-12 dana bez sunca, temperatura se spustila na 17 stupnjeva. Zadnja 3 dana bilo je dosta sunca, temperatura se digla na oko 20 stupnjeva. To je bez podizanja roleta, bez dodatnih izvora topline. Temperature vani 10-16 stupnjeva, opet se očekuje loše tj. kišovito razdoblje.

Grijač vjerojatno ostaje uključen do proljeća, pa kako bude. Iz prijašnjeg iskustva, ako bude mjesec dana bez sunca, biti će hladno. Ali svaki sunčani dan diže za 1 stupanj, meni ok.
9
Uzgoj biljaka / Odg: Zaštita bilja
« Zadnji post od Goco u 22 Rujan, 2024, 08:41:15 »
Ja voćke od srna štitim mrežicom i motkom koja drži mrežicu. Makar zaštiti ono što je do visine mrežice.
10
Ekologija - općenito / Odg: Otpad - drustveni tabu i stvarnost
« Zadnji post od Harp u 18 Rujan, 2024, 17:57:03 »
E-malo u vezi e-otpada...

U zemljama gdje je uspostavljen konzumerizam, razvijen je mentalitet ljudi koji uopce ne sagleda niti je svjestan sto se zapravo dogadja s proizvodom kojeg baca i zamjenjuje drugim. Bitno je da postoji kanta za otpad i da su ulice ciste...

Medjutim, ono sto zapravo pritom  radite - u cemu sudjelujete - je zapravo podrzavanje proizvodnje novih stvari s dizajniranim kratkim rokom upotrebe i stvaranje zagadjenja u siromasnim zemljama, koje u tome vide posao jer nitko od proizvodjaca ne zeli prihvatiti neobradjeni otpad. Pa se ljudi truju za 3 dolara za vrecu bakrene zice, uz stalno povecanje zagadjenja vode, kopna i zraka.

The tragic costs of e-waste

Sto bi rekle moderne zemlje, evropske clanice da im uvjetujete da svi elektronicki uredjaji se trebaju zadrzati ovdije i obraditi na isti nacin kao u africi?
Pa, to su stetni spojevi... zdravlje radnika...  sigurnost... briga za okolis... potrebni skupi certifikati, licence i akreditacije... ekonomiski neisplativo... samo licemjerstvo, makar bi uz postojeci kapital i mnogostruko napredniju tehnologiju mogli pronaci ipak bolje rjesenje, koje bi vjerojatno moralo ukljucivati i sam problem stalno odrzive proizvodnje.
 Str: [1] 2 3 ... 10