1
Permakultura / Odg: svjetski primjeri "komercijalnih" permakulturnih farmi
« Zadnji post od Catman u Danas u 13:20:27 »Evo jedan model iz prakse. Moji roditelji (plus rođaci i susjedi) žive na selu. Ajmo reći desetak proizvođača.
Svaštarenje je skupo i neefikasno ako se želi stvorit veliki višak koji bi se pretvorio u novac dovoljan da zadovolji potrebe prosječne, pa i ispodprosječne obitelji.
Taj način proizvodnje jednostavno ne generira dovoljno novca da bi funkcionirao, a život bez novca je nemoguć, ustvari neću reć nemoguć al svakako neodrživ. Jer koliko god bilo privlačno tati i mami djeca će zbrisat u grad prvom prilikom.
Tvoji roditelji i velik broj ljudi koji se još bavi proizvodnjom na selu u ovim krajevima su već podigli djecu.
Oću reć, to je iz mog iskustva mahom stariji svit, bez nekih velikih želja, potreba i troškova.
Ali koliko krumpira/luka/krastavaca/jaja treba godišnje proizvest pa onda i prodat da bi čovjek mogao priuštit djeci nekakvo normalno odrastanje u 2023?
Koliko mrkve treba posijat da zadovoljiš godišnje potrebe 30 ili 50 ili 100 kućanstava? Krumpira? itd
Koliko hrane treba osigurat stadu od 100 ovaca da prezimi? I može li se to bez modernog ratarstva i državnih poticaja.
Bez npk, uree i zaštitnih preparata?
Puno je problema, ja bi reka nerješivih problema, ukoliko se želi zadržat nekakav pristojan standard života kod takve proizvodnje.
Zato nikako se ne slažem da je to učinkovito.
Mislim možda je, ako si prebacio 60, dobrog zdravlja a režije su ti račun za struju, vodu i 4gb neta na telefonu koji su ti djeca dala kad su kupili novi.
Iz priča mojih starih, ljudi, djece koliko hoćeš, radilo se od jutra do mraka, i staro i mlado. Imali su zemlje koliko hoćeš ali para nigdje. A čak i u to vrijeme, tim ljudima (prije 50-60 god) trebale su stvari koje si mogao samo kupit, tipa staklo, cement, građa i sl...
Pili vodu iz bunara, u kući imali 2 sijalice....
Ti ljudi su maltene tjerali djecu od kuće sa 13-14 godina ili u Slavoniju ili Dojčland jer su bili gladni
"Dobro" im je bilo tek kad je industrijalizacija uzela maha i pozapošljavala seljake, tad je seljak imao i novce u 'žepu i krumpir na njivi....