Zapamti

"Brzo otvaraj oči, a sporo usta."

Novi Postovi

 Str: [1] 2 3 ... 10
1
Uzgoj biljaka / Odg: Ljeto u vrtu
« Zadnji post od Nikola u 26 Lipanj, 2022, 23:55:57 »
Mislio si na one mrežice za sjenu, ili nešto drugo?
2
Uzgoj biljaka / Odg: Ljeto u vrtu
« Zadnji post od andjelkoasa u 26 Lipanj, 2022, 22:02:32 »
Nije nas bilo 10 dana kod kuće ali paradajzi se odlično drže.
Prije odlaska obilno su zalijani i malč im je sačuvao vlagu.
Jedino bi trebala i neka vrst zasjene da ih malo zaštiti od direktnog sunca.

3
Uzgoj biljaka / Odg: Asimina triloba (Indijanska banana)
« Zadnji post od misoo83 u 25 Lipanj, 2022, 22:14:27 »
Prvi plodovi na kalemljenoj sadnici indijanske banane  :).

4
Vještine, zanati, ideje... / Odg: Dvostruka ograda za jelene
« Zadnji post od Nikola u 25 Lipanj, 2022, 20:56:31 »
Na ovom (ne suviše dugom) videu čovjek na dosta zanimljiv način gradi ogradu protiv jelena. Način je posebno primjeren za velike "zarasle" terene. Video nije samo o tome, nego onako, što se sve radi ovih dana, ali vidi se kako održava bagreme za stupove. Skida suhe grane koje onda baca na živicu. Mrtve grane i živo bilje, u pravilu raznoliko grmlje, zajedno formiraju veoma visok neprohodan zid koji ne košta gotovo ništa.

Na taj je način ogradio svoje cijelo imanje (nekoliko jutara, ne sjećam se točno).

5
Vještine, zanati, ideje... / Odg: Vjetrobran
« Zadnji post od Nikola u 25 Lipanj, 2022, 20:32:12 »
Gledam ove stare fotografije, kako me vjetar tada mučio, uhhh... Još me muči, ali malo manje. Vjetrobran konačno bar malo funkcionira, a svake godine sve je bolja situacija.

Na ovoj fotografiji iz 2016. vide se još dosta male "amule" tj. Prunus Cerasifera, koje sam ogradio sa obje strane jer su ih srne uporno brstile.Na videu se vidi jedan dosta čest dan na mojoj lokaciji, i kako se amule sada nose sa vjetrom.One su sada u prosjeku oko 2m visine. Neke i preko 2,5m. Betonski stupovi koji se vide pored njih, visine su cca 1,6m (meni do očiju). Među amule sam nedavno posadio Pasji trn, tako da malo popuni praznine i obogati tlo dušikom.

Betonski stupovi koji nose željeznu ogradu uskoro će postati konstrukcija za vinovu lozu, o čijim se sadnicama upravo brinem. Uz svaki stup ide loza, pa onda neka popunjava ogradu. Loza bi trebala zaštititi od vjetra donji sloj (do 1,6m) a krošnje amula sve što je iznad toga.
6
Uzgoj biljaka / Odg: Uzgoj krumpira bez kopanja
« Zadnji post od Nikola u 25 Lipanj, 2022, 20:23:18 »
Nered u vrtu sam riješio tako što sam sav taj karton u proljeće sklonio na stranu, gdje je stajao do prije par dana. Zemlju sam lagano prošao motornom kopačicom (dakle, na kraju nije bez kopanja) i posadio krumpir.

Krumpir sam ubrzo zagrnuo čim je bio dovoljno velik, među redovima su tako ostali jarci tj. udubljenja (kako je to uobičajeno kod komercijalnog uzgoja). Te jarke sam onda napunio onom kolekcijom lišća. Lišće se u komposterima već ponešto razgradilo, mnogo je sitnije nego u jesen, ali i dalje nije kompost.

Kako je konačno došlo vrijeme da se livada kosi, pokosio sam solidan komad i sijeno odmah bacio na ovo lišće. Tako sam ga osigurao od daljnjeg otpuhivanja.

Nažalost, nemam još fotografije kako to sada izgleda, biti će za koji dan.
7
Uzgoj biljaka / Odg: Uzgoj krumpira bez kopanja
« Zadnji post od Nikola u 25 Lipanj, 2022, 20:13:15 »
Ovo pokrivanje kartonom pa lišćem nije baš primjereno mojoj lokaciji. Vjetar sve to raznosi. Karton se uopće ne kompostira jer je suh "ko barut", čak i veći dio zime. Vjetar gotovo konstantno puše, dodatno suši lišće izloženo suncu i onda ga odnosi u nekakve kutke zaštićene od vjetra. Priznajem, nisam baš mnogo lišća stavio na taj karton, ali lišće se zaista nije pokazalo kao primjeren materijal za vjetrovitu lokaciju. Sa sijenom nikad nisam imao ovakvih problema.

8
Prirodna medicina i ljekovito bilje / Odg: Bazga (Sambucus nigra)
« Zadnji post od Harp u 24 Lipanj, 2022, 16:06:44 »
Pa svatko ima svojih briga, situacija, problema, izazova, radosti, interesa, volje... tokom cijelog zivota te okolnosti se mjenjaju. Mi mozemo raditi na sadrzaju (kvalitetnoj ispuni foruma) da sirimo znanje i zajednistvo, tako da time privucemo i motiviramo nekog novog kome ce to biti potrebno ili da on sAm nastavi sudjelovati, doprinese svojim znanjem, perspektivom, iskustvom... a za one koji su otisli, ili se rijetko pojavljuju, mozemo jedino im zahvaliti na dotadasnjim ulozenim vrijednostima i postovati njihov odabir, te dati im do znanja da su ovdije uvijek dobrodosli :)
9
Priprema i konzerviranje hrane / Odg: Proizvodnja rakije u kućnoj radinosti
« Zadnji post od Nikola u 24 Lipanj, 2022, 15:00:04 »
Blaznica je dobra ideja, u lijevak ću je utisnuti i propustiti kroz lijevak rakiju.
10
Priprema i konzerviranje hrane / Odg: Proizvodnja rakije u kućnoj radinosti
« Zadnji post od fazy u 24 Lipanj, 2022, 13:47:23 »
Talog bi bilo moguće odstraniti filtriranjem.
Prelijemo rakiju iz litrene boce, kroz pamučnu vatu postavljenu na gonji, najuži dio lijevka, u drugu, praznu bocu.
Umjesto vate, još je bolja blaznica od vate (mala okrugla maramicama od vate za skidanje šminke i čišćenje lica), oblikovana u stožac oblika lijevka.

Sporo to teče, ali je dostupno i učinkovito.
 Str: [1] 2 3 ... 10
Powered by EzPortal