Mravi...
Obicno korisne zivotinje koje "ciste" po vrtu bilo sto od hrane, sjemenki, umrlih zivotinja itd... medjutim u nekim slucajevima mogu raditi i stetu.
Onaj tko je sijao travnjak zna da naprosto obozavaju sjeme trave, i da sjetva ide paralelno uz posipavanje otrova...
Ja sam primjetio da gotovo ne mogu posaditi sjeme rotkve ili luka, svaku sjemenku pronadju i iskopaju, itd... radio sam neke eksperimente, ali mi ih je kisa unistila.
Ove godine (dakle 2024
) sadio sam luk u vazama na balkonu i dovukao sam puno vrtne zemlje u njih. U tome je ocito bilo i mrava, makar ne mnogo, i makar sam tu i tamo kojeg primjetio, ostavio sam ga na balkonu "da cisti". Kako je ljeto odmicalo, broj primjecenih mrava je rastao i u vazama se povecavao broj mravinjaka. Sada vise nije bio jedan, vec dva, tri, 4, 5 pa 6 onih vulkana... pomislih, meni to ne smeta...
No jedne noci, ulazim u sobu i vidim po podu transferzalu mravi... e, to pak ne mogu dopustiti. Sto da radim, bas mi se i ne vraca ta silna zemlja u vrt... kako da ih istrijebim ili bar uklonim one iz sobe? Ocito da ih je "visak" i da si traze novo mjesto za kucicu pred zimu...
Trazim po netu i nadjem podatak da kao boraks na njih djeluje kao otrov i to ne instantni, vec s pomaknutim djelovanjem.
How much Borax should you use in your ant bait formula?
Ovaj eksperiment izgleda uvjerljivo, pomislih. Pronalazim identicne rezultate na brojnim drugim videima, svi tvrde da je boraks rjesenje.
Pa da ga isprobam, radim klopke i kod balkonskih vrata i na balkonu:
Borba s mravima #2448
Mravi se nakon tretmana boraksom definitivno drugacije ponasaju, ali daleko od toga da mogu zakljuciti da je boraks efikasan otrov za njih, u smislu da moze unistiti cijelu koloniju u par dana... kod mene su ga nakon pocetnog zanimanja poceli ignorirati ili bjezati od njega, tako da ocito im ni u buducnosti ne bi pobudio zanimanje...
Vaze, skupa s zemljom sam na kraju vratio u vrt, a drugi puta moram biti mnogo pazljiviji, mozda da zemlju priredim par dana u tankom sloju na beton prije nego odnesem na balkon itd...
O mravima
Moja zapazanja su da postoje nekoliko vrsta mrava, i svaka ima neke svoje afinitete, npr po ishrani ili po mjestu stanovanja
Kod mene zive iskljucivo u:
- zidu, blizu zida, zbuki, uz vanjsku drvenariju - mali brzi smedji mrav - ishrana mu je uglavnom sjemenke, ali ce glatko jesti i meso
- u zemlji, u vrtu - duguljasti spori tamni mrav - obicno ima u koloniji i onih s velikom glavom - obicno se hrane sjemenkama, suhim vocem i slicno sto pronadju na zemlji.
- u drvu, gredama - crni vretenasti mrav s crvenom glavom - izrazito voli napadati druge kukce i zivotinje, npr gusjenice, ptice ispale iz gnjezda, gliste, skakavce...