11
Uzgoj biljaka / Odg: Proljeće u vrtu
« Zadnji post od Nikola u 22 Svibanj, 2023, 10:56:58 »Nekako ne mogu da prelomim sa tom plastikom za pokrivanje. Imam fobiju od nje ali da je korisna jeste.
Ni meni se ne sviđa, tražim načine da je izbjegnem. Istodobno prakticiram sve meni poznate metode okretanja livade u vrt i za plastiku nisam još našao adekvatnu alternativu. Na primjer:
1. Parcelu preorem, usitnim motokultivatorom, i imam vrt bez korova, ali nakon 2-3 tjedna sve je opet puno korova. I pored toga sam napravio masakr u zemlji.
2. Pokrijem livadu drvenom sječkom, potrebno je bar 20-30cm debljine. U to ne mogu saditi ništa sitno, a ako je tanji sloj onda korov probija. I koliko mi treba sječke za 100-200 m2 vrta? Koliko šume moram raskrčiti da ju proizvedem?
3. Karton + sijeno su OK kombinacija, ali kratko traju. Ako karton nije dobro pokriven, odnese ga vjetar. Čime da pokrijem 100 m2 kartona? Treba mi sijeno sa 500-600 m2 livade, mnogo posla za to prenijeti, i mnogo vožnje (obilaženja supermarketa) da dobijem 100 m2 kartona. Mnogo posla da poskidam ljepljive trake, i opet postoji neka skepsa prema kemikalijama u kartonu.
4. Organski malč je skup. Postoje prekrivači od kukuruzovine ili čega već, sve prirodno, i razgradi se nakon godinu-dvije na tlu. Mislim da bih samo za taj malč trebao raditi kada bih ga koristio.
5. Samo sijeno bez kartona ili nečega sličnog mi je dalo najbolje rezultate, ali je primjenjivo samo za vrlo male površine. I cijelo ljeto radim na košenju livade i prenošenju sijena 100 metara dalje. Za vrt od 100 m2 mi treba barem 1000-1500 m2 livade.
6. Slamu koju bih kupio, u balama, to nisam još koristio. Problem su kemikalije, herbicidi.
7. Plastične folije i tkanine ostavljaju mikroplastiku u tlu, ne hrane tlo, i vidi se da je nakon otkrivanja tlo jako zbijeno. Mnogo više nego ono pokriveno samo sijenom, ali jednako zbijeno kao ono pokriveno kartonom, lišćem i drvenom sječkom.
Moji eksperimenti idu u smjeru da tlo ne prekrivam, nego na njemu uzgajam malč, tj. pokrovne usjeve. Krumpir sa salatom koju kosim kosilicom za travu je prvi pokušaj takve metode borbe protiv korova. Kasnije ću tu zasijati raž, uzgajati do sljedećeg proljeća, pa ako to bude uspješno onda sljedeće godine ide krumpir upravo pod malč od raži. Ali opet mi nedostaje prvi korak, što napraviti kada raste baš mješovita livada? Ima tu raznih trava (npr. pirika), djetelina, grahorica, koprive, slaka, raznog snažnijeg korova koji podiže i ceradu u zrak itd. Za sad mi se čini optimalno da pokrijem plastikom, držim tako par mjeseci, otkrijem i onda krenem sa izmjenom kultura koje neće dozvoliti da se korov opet vrati. Ali i za to treba mnogo iskustva, nije sve baš kao u knjigama, barem kod mene nije.