Zapamti

"Budala kojoj se žuri, pije čaj vilicom."

Novi Postovi

Str: 1 2 [3] 4 5 ... 10
21
Uzgoj biljaka / Odg: Cijepljenje voćaka
« Zadnji post od fazy u 25 Travanj, 2025, 14:11:28 »
Dijelim radost sa Tobom Nikola i množim sa ovim svojim "prolistalim" cijepovima kivike (aktinidije) i marelice.
Plemka aktinidije je prije 10 dana, a marelice prije mjesec dana, postavljena na podlogu (pored marelice, vide se jagode - za usporedbu visine).
Svaki dan se obradujem kad vidim  kako lijepo napreduju.
Također, promatram stablo jabuke, na koje sam prije 10 dana postavio plemke 7 vrsta jabuka, koje lagano kreću sa pupanjem.
"Mala stvar, ali čovjeka veseli!"
🫠
Spojno mjesto vidljivo je po bijeloj boji elektroizolirajuće trake jer mi je tako lakše raditi, uočljivo za kasnije odstranjivanje, a najvažnije, sunce ne pregrije spoj!
22
Tlo / Odg: Kompost
« Zadnji post od Nikola u 25 Travanj, 2025, 07:12:19 »
Gdje god mi je praktično, nastojim uspoređivati utjecaj različitih vrsta komposta na vrt. Tako sam pola gredice sa korabicom prekrio kompostiranim gnojem, a drugu polovicu nisam stavio apsolutno ništa. Otprilike 15 dana od sadnje, razlika je očita. Sve biljke pod kompostom su mnogo veće od onih koje nisu dobile kompost, ne radi se samo o izoliranim slučajevima. To mi je, ajmo reći, očekivano, jer zašto bi inače i koristili kompost kada ne bi imao utjecaja?

Kad sam vidio da netretirani dio gredice toliko zaostaje za onim tretiranim, istresao sam vreću glistinca na ove "zaostale" korabice. Vrećici odsjekao vrh, okrenuo naopako i lagano istresao glistinac po gredicama, To bi, recimo, bilo malo teže sa ovim grubim konjskim gnojem.
23
Životinje / Odg: Pčele...
« Zadnji post od Nikola u 21 Travanj, 2025, 23:43:40 »
Nažalost, od tri društva, samo mi je jedno doživjelo proljeće. Prvo je uginulo krajem prošle godine. Drugo je nekako životarilo do nedavno ali sve manje i manje pčele. Davao sam im i hranu tijekom zime (pogače) svima jednako ali ovo jedno društvo nije ni tu hranu prihvaćalo. Obiđem pčele par dana nakon davanja pogače, vidim da je jedno društvo očistilo svoju do zadnje mrvice, dok drugo nije skoro ni taknulo pogaču. I tako, opstane samo jedno.

I to jedno se jako razvilo. Toliko brzo i intenzivno, da mi pada na pamet da su se možda društva sama spojila. Ne znam je li to uopće moguće. Zna pčela zalutati, i znaju je prihvatiti kao svoju, ali baš da se stotine ili tisuće pčela premjesti, to ne znam. Ali, dojam mi je upravo takav, kao da su se dva solidna društvanca spojila u jedno mega društvo.

Prije dva tjedna sam kontrolirao to jedno, košnica je bila krcata pčele. Slijedilo je toplo vrijeme, mnogo cvijeća u prirodi, i pčele su mi otišle u rojevni nagon.  Pčelar mentor mi je nedavno pričao kako sam miran barem do 1.5. što se tiče rojenja, kaže da tada moram početi kontrolirati rade li se matičnjaci. Izgleda ovo društvo je bilo toliko brojno da se moralo podijeliti.

I srećom, danas sam bio u vrtu, koji je odmah ispod pčelinjaka. Kad odjednom roj izleti iz košnice, vrlo glasan događaj, zamrači se nebo. Pratim ih tako malo što rade, da vidim kuda će odletjeti. Kad one sletile na ovu košnicu koja je nedavno uginula, i pomalo zašle unutra. Dakle, same su se podijelile i naselile praznu košnicu.

Došao mi je susjed pčelar da vidi o čemu se tu radi, jer vidi da sam totalno smotan. Otvori malo ovu novu košnicu zaključi da su se tu naselile stara matica i stare pčele s njom. A u staroj košnici su ostale mlade pčele koje trebaju othraniti novu maticu.

Otvorio je tu drugu (iz koje je izletio roj) i našao dupkom punu košnicu. Dakle, skoro da se ne vidi da išta nedostaje (zaista je morala biti gužva prije dijeljenja). Našao je mnogo matičnjaka unutra, jedan od njih mora dati novu maticu. Pa kad imam mnogo matičnjaka, mnogo mlade pčele i ujedno krcate košnice meda, odlučimo da ih dalje dijelimo. Tako mi je tu jednu razdijelio na još nove dvije (ne računam onu koja se sama odvojila). Pa sam jutros, izgleda, imao jedno društvo, a popodne ih imam 4. Mom veselju nema kraja  :clap:

Ove dvije nove su, doduše, možda slabe što se tiče brojnosti. Ako uslijedi hladno vrijeme kao što se očekuje, mogle bi imati problema sa grijanjem legla. Postoje nukleusi, manje košnice koje služe za othranjivanje pčelinjih zajednica, ali ja nemam te nukleuse. Samo standardne košnice koje sada imaju mnogo praznog prostora. Sutra moram još jednom sve temeljito pregledati, maltene brojati pčele  :biggrin: Pa ako ima legla o kojem se nitko ne brine, znači da nisu dovoljno brojne, pa ću pretresati pčele iz jedne košnice u drugu, ili spojiti dvije male u jednu jaču.

:bee:
24
Uzgoj biljaka / Odg: Cijepljenje voćaka
« Zadnji post od Nikola u 21 Travanj, 2025, 23:13:53 »
Meni se ovi cijepovi zelene  :punk: Ništa spektakularno, ali skoro svaka grančica ima barem jedan mali zeleni pupoljak.
25
Uzgoj biljaka / Odg: Uzgoj povrća 2025
« Zadnji post od Nikola u 20 Travanj, 2025, 17:48:13 »
Od osam, zauzete su 5 i pol gredica. Na njima ima još nešto praznog prostora, za neke mješovite kulture, npr. ubaciti koji luk među salate i sl. Stiže neki celer, cvijeće, to pomalo ubacujem gdje nađem prazan prostor. Nastojim ih što bolje ispuniti jer to ujedno smanji pojavu korova, isušivanje praznih gredica, a i iskorištenje prostor je bolje.

Pola jedne je prazno za (vjerojatno) krumpir. Čim nađem sjeme negdje, ubadam ga kako god.

Dvije gredice su prazne, čekaju papriku i rajčicu. Do dolaska sadnica (dva tjedna otprilike) pokriti ću ih crnom plastikom jer već se korov negdje pojavljuje. Tako da zadnji tren otkrijem i sadim što imam. Razmišljam i da prije pokrivanja plastikom istresem gnoja na gredice, da se krene povezivati sa tlom.

Također, razmišljam da ove dvije prazne gredice zasadim i batatom. Znam da mi batat nije nikako uspijevao na otvorenom, ali sada je i priprema bolja. Možda ipak budu rasli? Ako budu, volio bih da mi prekriju dno gredica, a iznad njega rastu paprike i rajčice.
26
Biljke za razne namjene / Odg: posaditi živicu
« Zadnji post od Nikola u 18 Travanj, 2025, 22:34:18 »
Viđao sam jako lijepe ograde od graba, trošak nikakav, može se orezivati prilično formalno a nije zahtjevno kao npr. lovor-višnja, ali nije zimzeleno.

Tuja je zimzelena, prilično gusta, ali meni osobno pomalo fancy, kao da ju svaka malo bogatija kuća ima.

Gusto posađene jele/smreke se također mogu orezivati vrlo formalno, a djeluju malo prirodnije od recimo tuje.

Fotinija je gusta, zimzelena, i u proljeće tjera skroz crveno lišće pa izgleda super.

Forzicija je listopadna, i obično se uzgaja kao cvjetni grm, ali može se isto formirati u cvjetnu živicu. Izgleda lijepo u proljeće kao jedno od prvog cvijeća u prirodi, a manje formalno od gore spomenutih.

Elaeagnusi su vrlo lijepi, zimzeleni, brzo rastu, imaju šareno lišće (neki od njih), gusti, mogu biti više ili manje formalni, a donose jestive plodove koji su vjerojatno zanimljiviji pticama nego ljudima.

I još mi deseci biljaka padaju na pamet, teško je izdvojiti nešto.
27
« Zadnji post od Olja1 u 18 Travanj, 2025, 11:19:50 »
Hvala!
28
« Zadnji post od TB u 18 Travanj, 2025, 11:01:10 »
Onda bi najbolja bila klasična živica, šimšir i sl.
29
« Zadnji post od Olja1 u 18 Travanj, 2025, 09:53:31 »
Površina je 1000 m², zime su hladne, ljeta vruća, a vlaga umjerena. Ljeti ima dovoljno sunca.
Živa ograda treba služiti kao vizualna prepreka i pružiti malo zaštite od vjetra. Nije namijenjena za prehranu.
Održavanje je planirano jednom godišnje rezanjem – ne strogo oblikovana, ali ni potpuno divlja, mogu dodati gnojivo. Proračun je srednji.
30
« Zadnji post od Nikola u 18 Travanj, 2025, 08:57:16 »
Koliki je posjed, kakvi uvjeti vladaju (temperatura, sunce, vlaga...), koji je budžet i koja su očekivanja od živice?

Npr. jel za hranu, vizualnu barijeru, zaštitu od vjetra...

Je li namjera redovito održavati živicu, ili ostaviti da raste poludivlje?
 Str: 1 2 [3] 4 5 ... 10