Nažalost, od tri društva, samo mi je jedno doživjelo proljeće. Prvo je uginulo krajem prošle godine. Drugo je nekako životarilo do nedavno ali sve manje i manje pčele. Davao sam im i hranu tijekom zime (pogače) svima jednako ali ovo jedno društvo nije ni tu hranu prihvaćalo. Obiđem pčele par dana nakon davanja pogače, vidim da je jedno društvo očistilo svoju do zadnje mrvice, dok drugo nije skoro ni taknulo pogaču. I tako, opstane samo jedno.
I to jedno se jako razvilo. Toliko brzo i intenzivno, da mi pada na pamet da su se možda društva sama spojila. Ne znam je li to uopće moguće. Zna pčela zalutati, i znaju je prihvatiti kao svoju, ali baš da se stotine ili tisuće pčela premjesti, to ne znam. Ali, dojam mi je upravo takav, kao da su se dva solidna društvanca spojila u jedno mega društvo.
Prije dva tjedna sam kontrolirao to jedno, košnica je bila krcata pčele. Slijedilo je toplo vrijeme, mnogo cvijeća u prirodi, i pčele su mi otišle u rojevni nagon. Pčelar mentor mi je nedavno pričao kako sam miran barem do 1.5. što se tiče rojenja, kaže da tada moram početi kontrolirati rade li se matičnjaci. Izgleda ovo društvo je bilo toliko brojno da se moralo podijeliti.
I srećom, danas sam bio u vrtu, koji je odmah ispod pčelinjaka. Kad odjednom roj izleti iz košnice, vrlo glasan događaj, zamrači se nebo. Pratim ih tako malo što rade, da vidim kuda će odletjeti. Kad one sletile na ovu košnicu koja je nedavno uginula, i pomalo zašle unutra. Dakle, same su se podijelile i naselile praznu košnicu.
Došao mi je susjed pčelar da vidi o čemu se tu radi, jer vidi da sam totalno smotan. Otvori malo ovu novu košnicu zaključi da su se tu naselile stara matica i stare pčele s njom. A u staroj košnici su ostale mlade pčele koje trebaju othraniti novu maticu.
Otvorio je tu drugu (iz koje je izletio roj) i našao dupkom punu košnicu. Dakle, skoro da se ne vidi da išta nedostaje (zaista je morala biti gužva prije dijeljenja). Našao je mnogo matičnjaka unutra, jedan od njih mora dati novu maticu. Pa kad imam mnogo matičnjaka, mnogo mlade pčele i ujedno krcate košnice meda, odlučimo da ih dalje dijelimo. Tako mi je tu jednu razdijelio na još nove dvije (ne računam onu koja se sama odvojila). Pa sam jutros, izgleda, imao jedno društvo, a popodne ih imam 4. Mom veselju nema kraja

Ove dvije nove su, doduše, možda slabe što se tiče brojnosti. Ako uslijedi hladno vrijeme kao što se očekuje, mogle bi imati problema sa grijanjem legla. Postoje nukleusi, manje košnice koje služe za othranjivanje pčelinjih zajednica, ali ja nemam te nukleuse. Samo standardne košnice koje sada imaju mnogo praznog prostora. Sutra moram još jednom sve temeljito pregledati, maltene brojati pčele

Pa ako ima legla o kojem se nitko ne brine, znači da nisu dovoljno brojne, pa ću pretresati pčele iz jedne košnice u drugu, ili spojiti dvije male u jednu jaču.