Zapamti

"Ako čovjek ne mijenja mišljenje, ili je vrlo mudar ili je budala."

Novi Postovi

Str: 1 ... 8 9 [10]
91
Priprema i konzerviranje hrane / Rucak u 5: gulas
« Zadnji post od Harp u 20 Veljača, 2025, 16:27:51 »
Rucak u 5: gulas

Imao sam zaledjenog mljevenog govedjeg/juneceg/teleceg mesa koje je samo smetalo i odlucio sam od njega napraviti gulas. Gulas se inace radi od krupnijih komadica mesa u hrpi samljevenog luka, no ja ga obicno radim od sitnijih kockica mesa, 7mm... tako se finije rasporedi po jelu i lakse ga je jesti. Samljeveno meso u "prasinu" pak daje potpuno drugi dozivljaj i okus, makar je sastav potpuno isti.
Posto u takvoj samljevenoj smjesi ne postoje kruti dijelovi (koji nam inace sluze za referencu visine), vodu treba vrlo pazljivo dodavati, i pritom promatrati gustocu.

Krumpir se dodaje zadnji, jer on se najbrze skuha i dodatno daje gustocu i ljepljivost gulasu. Krumpir ima tendenciju da se voli sedimentirati i zapeci po dnu, tako tvoreci izolator koji se karbonizira, pa se cijeli proces kuhanja odvija na najslabijoj vatri uz stalno mjesanje i sistematsko struganje kuhacom po cijeloj povrsini dna da se to odvoji. Ta sedimentacija se lako prepozna po povrsinskom raslojavanju - dakle kada vidite na povrsini rijetku tekucinu, kao nekakva juha, sve treba ponovno promjesati.

Gulaš s mljevenim mesom - recept i priprema #2507

Jede se uz krumpir, kuhani, peceni, pire... tjesteninu, rizu, kruh... pogacu, somun, lepinje, njoke, polpete... mozda i cicoke i sl. :)
Umjesto mesa, moze se staviti i sitno nasjeckana gljiva bukovaca, u istoj kolicini - isto bude super!
92
Uzgoj biljaka / Odg: Čičoka
« Zadnji post od Nikola u 20 Veljača, 2025, 10:43:49 »
Zanimljivo! Ne bih pomislio da su i patkama zanimljive  :)
93
« Zadnji post od fazy u 19 Veljača, 2025, 15:37:58 »
I Indijske patke trkačice ih vole jesti!
Ali ne mogu do njih (gomolja), dok ih ne iskopamo.
A kad ih iskopamo, nastaje gozba!
Dok ih čistimo, četkicom u vodi, uvijek bude sitnih komadića gomolja, a kasnije ih dopadne sve što ostane nakon čišćenja.
Krupnije komadiće im nasjeckamo na sitne komadiće.
 :clap: :clap:
94
Citat:
Ili ako se prije nekome ne 'omakne' nož kada bude gladan.  ::) :001_cool:
Dakle ima i toga... :)

Nego, da li ta tradicija spominje neki pocetni datum, odnosno krajnji datum iza kojeg se "ne smije" zapoceti pacanje?

Evo par podataka, izdvojio sam dva komada mesa za referencu, da pratim masu...

5.2.   A=280g   B=550g     - treba se susiti do: A=170    B=330g
19.2   A(280)=200   B(550)=430g  - temp na stepenistu 8 st.C, vani 1-7 st.C
1.3.    A=180g    B=390g   dakle jos oko tjedan dana...  ::)   - temp 10 st.C na stepenistu i vani...
9.3.    A=170g    B=360g   temp na stepenistu i vani 12 st.C...
95
« Zadnji post od Nikola u 19 Veljača, 2025, 11:42:47 »
Jedemo ju većinom sa korom. Probali smo i bez kore ali za sada ne vidim nikakvog razloga da se kora guli?

Nisam baš razmišljao da ostavim cijelu godinu u zemlji jer će po ljeti proklijati, a tijekom zime bude pokrivena snijegom. Kopanje je zaseban posao za koji treba imati volje i vremena. Ako je očišćena čičoka u vrećici u hladnjaku, onda se i jede svakodnevno. Ako je negdje u vrtu u zemlji, onda se jede samo kada nastupi kataklizma, propast civilizacije :-) Šalim se, ali mislim da treba maksimalno olakšati konzumaciju, a naraditi se samo jedan dan u godini oko kopanja. Na ovaj način možemo konzumirati 100 kila godišnje. Da je u zemlji, više bi pojeli miševi nego mi.
96
« Zadnji post od TB u 19 Veljača, 2025, 11:25:38 »
Ovo je super otkriće da skladištenjem postanu slađe!

"The tuber contains about 2% protein, no oil, and little starch. It is rich in the carbohydrate inulin (8 to 13%), which is a polymer of the monosaccharide fructose. Tubers stored for any length of time convert their inulin into its component, fructose. Jerusalem artichokes have an underlying sweet taste because of the fructose."

To ujedno znači i da im se povećava kalorijska vrijednost. Navodno isti proces se događa ako se smrzava.

Par pitanja:
Jeste li razmišljali da ju jednostavno ostavite u zemlji cijelu godinu pa po potrebi iskopavate?
Da li gulite koru prije konzumacije? Nije glatka kao krumpirova pa ju je teže iskefati platičnom kefom.

97
Zelena gradnja / Odg: Izgradnja male kuće
« Zadnji post od Nikola u 18 Veljača, 2025, 14:49:13 »
Hvala i tebi Panter! Znam da imaš bogato iskustvo po pitanju mnogih stvari koje nas ovdje na forumu zanimaju, pa kad uhvatiš vremena piši što god misliš da je dobro znati.
98
« Zadnji post od Nikola u 18 Veljača, 2025, 09:09:35 »
Čičoka u vreći sa zemljom cijelo vrijeme ostaje svježa. Okus se mijenja samo na bolje, postaje pomalo slađa.

Probao sam i u kanti sa vodom. Znači jedno 10 kila temeljito oprao jakim mlazom vode i ostavio u kanti sa vodom. Kanta stoji na otvorenom, temperature su trenutno oko nule, ali znalo je biti i 12-15 stupnjeva. Nešto više od mjesec dana, voda je dobila vrlo blagi miris ustajalosti. Jedva primjetno, i to vjerojatno za onih toplijih dana. Čičoke iz te "ustajale" vode sam još jednom oprao i pojeo, sada su još bolje. Ukusnije od onih koje su stajale u vreći sa zemljom. Isto mi govore ukućani, kažu da je sada "baš slatka". Jedemo ju samo sirovu, tako da ne znam kako ovo utječe na druge načine pripreme.

Uspoređujem bijelu i crvenu sortu što se tiče okusa i svega ostalog. Meni osobno, bijela je bolja. Malo više posla za očistiti jer je nepravilnog oblika, ali isplati se. Crvena još ima blago nezreli okus, u usporedbi sa bijelom. Ali razlika je zaista suptilna, da u mraku probam jednu, vjerojatno ne bih bio siguran je li bijela ili crvena. Jedino kad jedem istodobno jednu i drugu, osjetim da je bijela mekša pod zubima, ispuni usta slatkim sokom i užitak je jesti. Moja kći koja nije baš ljubitelj čičoke kaže da joj je crvena bolja. Kaže, okus je više neutralan, bijela joj ima previše tog okusa koji joj nije baš nešto. Znači, ipak je stvar pomalo individualna. Crvena i bijela su stajale zajedno u istoj vreći od berbe, tako da ne vjerujem da je način čuvanja mogao utjecati na "zrelost" ili nešto drugo.

Prodao sam dosta te čičoke. Stavio sam u oglas prije mjesec - dva, i nitko se dugo nije javio. Mislim da je bilo više takvih oglasa, svi su istodobno brali i krenuli prodavati. Sad je zahladilo, zemlja smrznula, pokrio ju snijeg, pa kome je ostala u zemlji, ne može do nje. Zadnjih dana me više ljudi kontaktiralo, pošaljem u paketu po 5 kila, dao sam i nekim ženama na tržnici... Bilo bi super da ju rasprodam do proljeća.

Ako mi ostane značajna količina, recimo polovicom 3. mjeseca, veseli me da probam sa laktofermentacijom, tj. ukiselim ju. Za sad mi se to ne radi jer imam mnogo svježe, a imam i drugih kiselih stvari pa ne vjerujem da bi jeli još i čičoku kiselu. I mislim da kiseljenje ne bi funkcioniralo na ovim temperaturama, jer ni ova u kanti vode se nije ukiselila. Nije se gotovo ništa desilo sa njom. Osim tog vrlo blagog mirisa, uz koji onda ide bolji ukus i lakša probavljivost. Nagađam da je fermentacija krenula, pa stala zbog hladnoće. Ako je to u pitanju, onda bi fermentirana trebala biti odlična.
99
Zelena gradnja / Odg: Izgradnja male kuće
« Zadnji post od panter u 18 Veljača, 2025, 03:02:52 »
hvala na jako interestnoj objavi i deljenju vase avanture gradnje.
100
Ili ako se prije nekome ne 'omakne' nož kada bude gladan.  ::) :001_cool:
Inače, u Zagorju je tradicija da se na Fašnik krene isprobavati ono što visi na tavanu.
 Str: 1 ... 8 9 [10]