Zapamti

"Ako znaš da su ti krila kratka, ne leti daleko i visoko."

Novi Postovi

 Str: 1 ... 8 9 [10]
91
Peći na drva / Odg: Raketa na centralno grijanje
« Zadnji post od andjelkoasa u 23 Veljača, 2022, 19:37:28 »
Huh, opet vrijedi ona stara: Svaki cigo svojeg konja hvali. Takvi su trgovci.

Iz onog prvog linka na azom.com sa opisom karakteristika sam izvadio ovo:
Citat:
Because sigma phase embrittlement is a serious problem with the high silicon grade 314, this is now unpopular and largely replaced by high nickel alloys or by stainless steels resistant to sigma phase embrittlement, particularly 2111HTR (UNS S30815).

Znači, po njima AISI 314 ima najlošije karakteristike kod visokih temperatura za tu neku 'sigma phase'.
Najboljim su ocijenili 2111HTR (UNS S30815) a još je prihvatljiv AISI 304

Jedino nisam prokljuvio podatke za toplinsko rastezanje jer tamo nisu naveli pojedinačno po standardima nego za grupe po kemijskom sastavu.
Jedino je za primjer stavljen baš 304 kod kojeg se štap duljine 3 m grijan od 200C do 2000C rastegne 9.3 mm

Tu bi nam trebao baš metalurg da malo bolje pojasni.
92
Peći na drva / Odg: Raketa na centralno grijanje
« Zadnji post od tomica83 u 23 Veljača, 2022, 13:32:07 »
Evo na brzinu da podijelim dok sam na pauzi što sam danas saznao.

Javio sam se nekakvoj firmi što prodaje inox asortiman pa su mi rekli da bi se trebao koristiti inox oznake 1.4841. E sada, na brzinu sam proguglao par trgovina da vidim da li imaju cijevi i panela pa nitko nema u ponudi  :no:

Evo link sa karakteristikama

http://www.metalcor.de/en/datenblatt/59/
93
Peći na drva / Odg: Raketa na centralno grijanje
« Zadnji post od tomica83 u 22 Veljača, 2022, 23:32:11 »
Pronašao sam zanimljiv video, raketa za podno grijanje pa si malo pogledajte.


A što se tiče materijala za izradu "bojlera" kroz koji bi prolazila dimovodna cijev to bi mogao biti nehrđajući čelik. A sada koja kombinacija elemenata, to ne znam, nije mi struka. Pronašao sam zanimljiv link o tome pa ako ima ovdje metalurg neka nam malo pojasni.

https://www.azom.com/article.aspx?ArticleID=1175
94
Peći na drva / Odg: Raketa na centralno grijanje
« Zadnji post od andjelkoasa u 20 Veljača, 2022, 18:14:58 »
Već su bile rasprave o omatanju dimovodnih cijevi sa bakrenima u svrhu zagrijavanja fluida.
Uglavnom je zaključak da je kontaktna površina premalena za ikakve ozbiljnije rezultate.
Jedino možda upotrebljivo rješenje bi bilo da dimovod prolazi direktno kroz manji rezervoar i direktno zagrijava medij/vodu a onda se iz tog 'grijača' voda distribuira u glavni rezervoar gdje se koristi u nekakvoj vrsti spirale kao grijač koji onda zagrijava veliku količinu vode u sistemu za grijanje.
Tu je problem iz kojeg materijala bi bio napravljen da izdrži temperature sagorijevanja i ima što manje problema sa toplinskim rastezanjima u odnosu na taj 'rezervoar' oko njega. Možda bi se tu mogla koristiti neka iskustva iz prehrambene industrije oko vrste upotrijebljenih materijala.
Drugi je problem na kojoj udaljenosti od rakete bi bio jer ukoliko previše ohladiš plinove onda raketa otežano radi.

Heatriser od šamotnih cijevi je isto problematičan, nisu predviđene za toliko visoke temperature koje se stvaraju u raketi.
95
Peći na drva / Odg: Raketa na centralno grijanje
« Zadnji post od tomica83 u 19 Veljača, 2022, 23:04:25 »
Jesam mu miša, gdje su slike?
96
Peći na drva / Odg: Raketa na centralno grijanje
« Zadnji post od tomica83 u 19 Veljača, 2022, 22:57:55 »
Pozdrav dobri ljudi. Da ne otvaram novu temu ovdje ću s vama podijeliti svoju ideju o grijanju na raketnu peć. I želim napomenuti da sam laik i ako napišem nešto nelogično i netočno molim vas da upozorite na to.

Dakle, ideja je koristiti raketnu peć za podno grijanje za cca 200 kubika prostora i za pripremu potrošne sanitarne vode. Kao što vidite na slikama dimovodne cijevi bih provukao od peći koja bi bila u hodniku kroz špajz i do priključka na dimnjaku (fi 200) koji se nalazi u dnevnom boravku gdje bi napravio malu klupicu da žena na njoj može grijati dupe. Ukupna dužina cijevi je 375 cm pa bih na njih namotao bakrene cijevi. Recite mi kojeg promjera cijevi bi trebale i koja bi bila potrebna dužina namotaja da zadovolji potrebe za grijanjem i sanitarnom vodom.





Koja bi bila dimenzija peći, ne znam, ovdje sam ju konstruirao da bude vanjskih dimenzija 70x70x135 + ložište 40x40x65. Uzidao bih siporexom 12.5 cm i s nutarnje strane obložio kamenom vunom obloženom alu folijom. Od gradnje dimnjaka mi je ostalo nekoliko šamotnih cijevi pa to iskoristio za heatriser kojeg bi također izolirao kamenom vunom obloženom alu folijom. Napravio bih nekakvu izoliranu kapu za peć koja ne bi dozvolila da toplina ide van peći, a peć bi čistio kroz vratašca od naprijed. Također bi napravio klupice za dimovodne cijevi od siporexa i isto s nutarnje strane izolirao da ne emitira toplinu naročito u špajzu, dok bi ovu u dnevnom boravku napravio na isti način osim što bi kao poklopac stavio granitnu ploču.











Kolika bi trebala biti akumulacijska posuda također ne znam, ovdje sam ju konstruirao promjera 60 cm visine 170 cm što je cca 500 litara zapremnine. Da li bi peć mogla zagrijati toliko količinu vode isto ne znam, kao niti od kojeg materijala bi trebala biti i da li bi i nju trebao izolirati, ali zato imam vas da me savjetujete što dalje. Stavio bih također i električne grijače da ljeti mogu zagrijavati vodu. I za kraj ću napomenuti da je kuća građena 2020. i da su goli zidovi tako da za modifikacije i kombinacije ima prostora. I naravno da mi je jasno da bi trebalo danas sutra izolirati pod, tavan i vanjske zidove, no to se podrazumijeva bez obzira na koji način se grijemo.

Toliko za sada, komentirajte ako želite. Hvala.
97
Uzgoj biljaka / Odg: Batat
« Zadnji post od Nikola u 17 Veljača, 2022, 09:03:07 »
Pa recimo 15 do 20 klica, ali ne izrastu istodobno, vec par komada "povuce" a ostale cekaju. Taj razmak se jos poveca kada pocnes oziljavati zasebno klice, tako da racunas na to u odnosu na vrijeme sadnje. Ako ih imas vise, sve prodje ujednacenije, ali ih mozda budes imao previse.

U tom slučaju, ako ide 2-3 biljke po m2, za oko 100 m2 vrta treba mi 300 biljaka, odnosno 15 batatovih plodova u vodi. Budu li se razvijali neujednačeno, možda ih mogu tako i saditi, ne moram sve isti dan.
98
Uzgoj biljaka / Odg: Batat
« Zadnji post od Harp u 16 Veljača, 2022, 21:09:36 »
Pa recimo 15 do 20 klica, ali ne izrastu istodobno, vec par komada "povuce" a ostale cekaju. Taj razmak se jos poveca kada pocnes oziljavati zasebno klice, tako da racunas na to u odnosu na vrijeme sadnje. Ako ih imas vise, sve prodje ujednacenije, ali ih mozda budes imao previse.
99
Uzgoj biljaka / Odg: Batat
« Zadnji post od Nikola u 16 Veljača, 2022, 09:13:27 »
Počeo sam naklijavati batat. Ubacio sam ih u vodu prije cca 7 dana, već imaju dosta velike žile i pojavljuju se grančice. Za sad sam samo 3 batata ubacio tako u posude s vodom, ne znam koliko mogu klica očekivati od svakog, tj. koliko mi ih još treba.
100
Priprema i konzerviranje hrane / Rucak u 5: rizi - bizi
« Zadnji post od Harp u 14 Veljača, 2022, 19:31:53 »
Rizi - bizi (peceni grasak s rizom)
- za 6 porcija -

Ostale moje recepte mozete naci tako da pretrazite naziv "Rucak u 5" skupa s navodnicima.


- 2 normalna luka
- 1 dcl suncokretovog ulja
- 250g juneci but (strakul)
- 500g graska (zamrznuti)
- slatka, ljuta papricica, sol

- 3-4 dcl rize
- celer, persin, malo ljute papricice, sol - sve po 1 kavenu zlicicu praha
- 1 kocka za juhu


Priprema:

1. oko 1dcl ulja sipati da pokrije dno 3L lonca, te na tome preprziti 2 samljevena luka (na blagoj vatri)

2. za to vrijeme narezati na 5.2mm kockice strakul i staviti u posudicu u kojoj je bio samljeven luk

3. kada je luk gotov (rumen) dodati mu 1 vrhom punu k.zl. slatke papricice, malo ljute, te promjesati, potom dodati meso i odmah homogeno promjesati, poravnati i posoliti 1 vrhom punu k.zl. soli, poklopiti poklopcem sve nadalje.

4. za 15-ak minuta promjesati, dodati povrh 0.5kg smrznutog graska i od kada se otopi (poklopac vruc) kuhati 1 sat na slaboj vatri - nakon 30 min. kuhanja promjesati da ne zagori i poceti raditi rizu:


1. 3 dcl rize oprati preko cijedila pod vodom (mora biti mokra) te je odmah staviti na vec ugrijalo ulje (da tanko pokrije dno sireg lonca) na srednje jaku vatru. To tako peci kratko vrijeme dok sva riza ne postane odvojena i sipka, pritom ne smije izgoriti.

2. na to dodati zacine 1 k.zl. soli, celera i persina uz malo ljute papricice, promjesati i preliti vodom u duploj visini. Dakle ako je suha riza poravnata u loncu bila visine 1cm, tada povrsina vode treba biti oko 2cm. U to dodati 1 kocku za juhu, kada se rastopi dobro promjesati. Kada prokljuca poklopiti poklopcem s rupicama (ili ga ostaviti malo odskrinutog), smanjiti vatru na blago kuhanje i tako kuhati 30min dok sva voda potpuno ne nestane.

Toplo razdijeliti u tanjure i promjesati s graskom.
 Str: 1 ... 8 9 [10]
Powered by EzPortal