Da zalijepim i današnju fotku raži i grahorice. Ka sa ovim sjemenčicama otkrivam posve nove smjerove razvoja imanja i pristupa uzgoju hrane, pa me detalji fasciniraju.
Prije 2-3 tjedna, jedva sam mogao prepoznati gdje bi bila ta raž i grahorica. Jučer sam malo pregledao stanje, raž je skoro do koljena, stvara prilično debelu stabljiku za razliku od samonikle trave. Više se plavi, u odnosu na divlje trave, pa je na livadi sada prilično jasno gdje je sijana raž, a gdje raste divlja trava. Grahorica stvara ogromnu masu, rekao bih. One male travčice od prošle jeseni sada su pravi grmovi koji se hvataju za raž i penju uz nju. Nisam stigao slikati, nažalost. Puno drugih aktivnosti višeg prioriteta.
Primjetio sam da su raž i grahorica na nekim mjestima gotovo jedine biljke, i tu su ogromni. Među njima, vide se mali buseni samonikle trave i drugog korova, ali kao da ih je netko poprskao herbicidom. Izgledaju prilično jadno, vjerojatno utjecaj alelopatskih tvari koje ispušta raž. Na drugim mjestima, situacija je obrnuta. Korov je prilično dominantan, dok su i raž i grahorica jako mali, raž je dosta rijetko niknula i slabo napreduje. Tako i grahorica.
Što bi moglo biti uzrok te nejednakosti? Prošle godine sam imao jednu stazu zasađenu bundevama i pored nje stazu pokrivenu plastikom. Ovo je slika prošlog ljeta:
Ispod bundeva raste neki korov, nije smetao bundevama ali tu je. Kada su u jesen pobrane bundeve, a stabljike se osušile, ova staza je izgledala donekle gola. Tu i tamo koji korov, dosta gole zemlje. Staza pored nje je nakon skidanja plastike bila prekrivena suhom travom, tj. biljkama koje su tek umrle zbog nedostatka svjetlosti. Obje staze sam posijao mješavinom raži i grahorice na jednak način, samo bacanjem sjemena u zrak. Sada, staza koja je bila pokrivena plastikom, na njoj su raž i grahorica jedine biljke. I obje rastu dosta impresivno. Tamo gdje su rasle bundeve, korov je više dominantan.
Za sad imam dojam da direktna sjetva pokrovnih usjeva u zakorovljen prostor nema mnogo smisla. Neće se klica moći nositi sa već uspostavljenim korovima. Ali tamo gdje je malč odradio svoje, pa makar 5-6 tjedana tijekom ljeta, tu je uspostava pokrovnog usjeva baš prema priručnicima, 100%.