Zapamti

"Crjepovi koji nas štite od kiše izrađeni su za lijepa vremena."

Autor Tema: Pokrovni usjevi  (Pročitano: 2449 puta)

Nikola

• Admin
  • Legenda foruma
  • Thank You
  • -Given: 1637
  • -Receive: 1313
  • Adm
Odg: Pokrovni usjevi
« Odgovori #30 u: 28 Veljača, 2024, 14:59:01 »
I to šta kažeš. Ako budem dosljedan u zauzimanju svakog praznog prostora nekom korisnom biljkom, onda će i za korove biti sve manje prilika.
Problem je rješenje

Nikola

• Admin
  • Legenda foruma
  • Thank You
  • Adm
« Odgovori #31 u: 02 Svibanj, 2024, 09:20:27 »
Da zalijepim i današnju fotku raži i grahorice. Ka sa ovim sjemenčicama otkrivam posve nove smjerove razvoja imanja i pristupa uzgoju hrane, pa me detalji fasciniraju.

Prije 2-3 tjedna, jedva sam mogao prepoznati gdje bi bila ta raž i grahorica. Jučer sam malo pregledao stanje, raž je skoro do koljena, stvara prilično debelu stabljiku za razliku od samonikle trave. Više se plavi, u odnosu na divlje trave, pa je na livadi sada prilično jasno gdje je sijana raž, a gdje raste divlja trava. Grahorica stvara ogromnu masu, rekao bih. One male travčice od prošle jeseni sada su pravi grmovi koji se hvataju za raž i penju uz nju. Nisam stigao slikati, nažalost. Puno drugih aktivnosti višeg prioriteta.

Primjetio sam da su raž i grahorica na nekim mjestima gotovo jedine biljke, i tu su ogromni. Među njima, vide se mali buseni samonikle trave i drugog korova, ali kao da ih je netko poprskao herbicidom. Izgledaju prilično jadno, vjerojatno utjecaj alelopatskih tvari koje ispušta raž. Na drugim mjestima, situacija je obrnuta. Korov je prilično dominantan, dok su i raž i grahorica jako mali, raž je dosta rijetko niknula i slabo napreduje. Tako i grahorica.

Što bi moglo biti uzrok te nejednakosti? Prošle godine sam imao jednu stazu zasađenu bundevama i pored nje stazu pokrivenu plastikom. Ovo je slika prošlog ljeta:

Ispod bundeva raste neki korov, nije smetao bundevama ali tu je. Kada su u jesen pobrane bundeve, a stabljike se osušile, ova staza je izgledala donekle gola. Tu i tamo koji korov, dosta gole zemlje. Staza pored nje je nakon skidanja plastike bila prekrivena suhom travom, tj. biljkama koje su tek umrle zbog nedostatka svjetlosti. Obje staze sam posijao mješavinom raži i grahorice na jednak način, samo bacanjem sjemena u zrak. Sada, staza koja je bila pokrivena plastikom, na njoj su raž i grahorica jedine biljke. I obje rastu dosta impresivno. Tamo gdje su rasle bundeve, korov je više dominantan.

Za sad imam dojam da direktna sjetva pokrovnih usjeva u zakorovljen prostor nema mnogo smisla. Neće se klica moći nositi sa već uspostavljenim korovima. Ali tamo gdje je malč odradio svoje, pa makar 5-6 tjedana tijekom ljeta, tu je uspostava pokrovnog usjeva baš prema priručnicima, 100%.
« Zadnja izmjena: 02 Svibanj, 2024, 13:57:53 od Nikola »
Problem je rješenje

Nikola

• Admin
  • Legenda foruma
  • Thank You
  • Adm
« Odgovori #32 u: 03 Svibanj, 2024, 01:03:17 »
Samo da si zapišem neka razmišljanja i planove za ovu i sljedeću godinu. Generalno, plan mi je održavati par površina tako da uvijek nešto mogu negdje posaditi.

Ova površina koja je sada "pod" raži i grahoricom, po meni, nije još spremna za sadnju povrća. Mogla bi biti vrlo brzo ako bih sve pokrio plastikom, ali za sad mi to ne treba. Umjesto toga, čim raž bude u idealnoj fazi za terminaciju (nešto između cvjetanja i mliječne faze zrna), preko stajače raži bih razbacao sjeme sudanske trave. Onda bih pokosio raž i grahoricu, tako da slama prekrije sjeme sud. trave. Nadam se da će sud. trava dobro klijati i imati dovoljno vremena da do zime naraste ogromna. Prošle godine je sijana usred ljeta i nije bilo baš na vrijeme. Bolje negdje početkom 6. mjeseca ako se može. Ako bi sve prošlo po planu, zimu bih dočekao sa ogromnim slojem slame i bez korova. Pa na proljeće odmah sadnja povrća na tom mjestu.

A ovaj pojas pored, gdje je sada povrće, do jeseni ručno održavam bez korova, sa povrćem koje naravno poberem prije zime. Pri kraju sezone povrća  sve gredice temeljito zasijem mješavinom raži i grahorice, jer oni će do zime narasti tek par cm. Taman kad povrće ide van, da gredice ostanu zelene. I sljedeće godine onda tu imam raž i grahoricu, kao ove na prethodnom pojasu. I taj ciklus onda samo ponavljam. Povrće -> raž -> sud.trava -> povrće...

Na planove naravno utječu stvarne prilike, ali sada barem imam vreće sjemena pa mogu raditi što i kad se sjetim. Malo me brine klijavost, koju ću morati povremeno kontrolirati. Ako bude problema, ostaviti ću si par biljaka za sjeme, možda.
« Zadnja izmjena: 03 Svibanj, 2024, 09:55:31 od Nikola »
Problem je rješenje

Nikola

• Admin
  • Legenda foruma
  • Thank You
  • Adm
« Odgovori #33 u: 05 Svibanj, 2024, 15:17:56 »
Par fotografija sa polja gdje sada rastu raž i grahorica.

Prve dvije pokazuju uspješniju uspostavu pokrovnog usjeva. Druge dvije pokazuju komad sa dosta korova, najviše je ove biljke.
« Zadnja izmjena: 05 Svibanj, 2024, 15:21:35 od Nikola »
Problem je rješenje

Nikola

• Admin
  • Legenda foruma
  • Thank You
  • Adm
« Odgovori #34 u: 12 Svibanj, 2024, 23:39:53 »
Grahorica je u punom cvatu, cvjeta bijelim cvjetovima. Bumbari ju obožavaju, sve bruji od njihovih krilaca :biggrin:  Raž stvara cvjetne klasove. Nije još procvalo, rekao bih da tek pupa (ako se to može reći za žitarice). Mislim da ću uskoro krenuti sa terminacijom. Tjedan-dva? Ne znam koliko traje ova cvjetna faza. Mogli su negdje staviti i kalendar razvoja pojedine biljke, da znam koliko je tajming osjetljiv. Uglavnom biljke su negdje do struka, oko 1m visine.

Danas sam se bavio onim "problematičnim" krugom uz kuću. Tamo gdje prošle godine heljda nije htjela rasti, pa sudanska trava nije htjela rasti. Sada su tu isto raž i grahorica. Ni oni nisu baš nešto uspješni, ali naziru se otočići sa malo boljim pokrivanjem. Grahorica je bolje niknula nego raž, pa ona pokriva i mjesta gdje rastu obični korovi.

Sljedećih se dana očekuje kiša, pa sam razbacao sjeme sudanske trave u taj korov. I onda trimerom sve pokosio do zemlje. Na tom ću mjestu onda testirati može li se samo sijanjem u pravo vrijeme dovesti do promjene kulture koja raste tu, pa onda posljedično i popravljanja uvjeta da tu nešto drugo raste. Nešto je Fukuoka pisao o tome da je s vremenom radio sve manje stvari, ali je tajming bio dosta bitan.

1. slika: krug na kojem raste uglavnom korov te nešto grahorice

2. slika: pokošena trava koja sad pokriva novo sjeme

EDIT: 19.05. Raž je visine do ramena, tj. 150-160 cm. Tu i tamo, neki klas počinje cvasti. Grahorica i dalje samo cvate, bumbari i dalje rade svoje.
« Zadnja izmjena: 20 Svibanj, 2024, 08:45:43 od Nikola »
Problem je rješenje

Nikola

• Admin
  • Legenda foruma
  • Thank You
  • Adm
« Odgovori #35 u: 17 Svibanj, 2024, 16:17:39 »
Samo za evidenciju i možda kasniju analizu, sudanska trava je proklijala. U privitku jedna od sjemenki koje nalazim kad malo razgrnem malč.

Ovako kaže neki agronom u američkom videu:
Citat:
Pravo vrijeme za sjetvu sudanske trave je kada temperatura tla dosegne 60F. Mjeri se 2'' ispod površine tla, u 7 sati ujutro.

60F je 15.5C. Drugi izvor kaže da je optimalna temperatura za sudansku travu 18-19C, ako sam dobro interpretirao. To sam sve pročitao tek nakon sjetve, ali ajde, ipak klija. Malo sam se zabrinuo jer nisam provjeravao temperaturu. Vidjet ćemo hoće li joj dalje biti hladno ili ok.

Naravno, bitna stvar je što ja sijem po površini. Mislim da je bolje i hladnije vlažno vrijeme, nego da gola sjemenka proklija pa ju sunce "opali".

EDIT: 25.5. teško nalazim mladice, ali ova jedna koju sam našao ima dva listića visine 5 cm iznad sjemenke
« Zadnja izmjena: 25 Svibanj, 2024, 10:20:17 od Nikola »
Problem je rješenje

Nikola

• Admin
  • Legenda foruma
  • Thank You
  • Adm
« Odgovori #36 u: 05 Lipanj, 2024, 22:50:23 »
Prošlog vikenda (2.6.) pokosio raž i grahoricu. I dalje su bili u cvatu, nikakve promjene tu nema. Sve krcato cvijećem, kukcima, ogromna biljna masa. Raž negdje do ramena, grahorica mrvicu niža. Negdje su se biljke same od sebe polegnule. Ili ih je vjetar oborio, pa su ostale dolje zbog težine grahorice.

Trebao sam pripremiti nastavak za traktor kojim bih samo pogazio biljke, ali nisam stigao. I mislio sam da mi neće trebati. Krenuo sam kositi ručnom kosom. Ide to dosta dobro, jedino što kosa uvijek slaže otkos nekako na jednu stranu, pa ostavlja pojas sa mnogo biljaka i pojas bez biljaka. A htio sam jednolično pokrivanje. Onda sam probao sa traktorskom kosilicom (roto kosa, malčer). Negdje je išlo ok, gdje je bilo manje grahorice. Ali gdje je veća biljna masa, tu traktor nije mogao proći. Grahorica se motala oko kardana i u svakom prolazu sam morao stati i mačetom ju skidati da oslobodim blokirane djelove. Nisam baš zadovoljan ni rezultatom, jako usitni biljke i kao da malč nestane.

A kraju sam dovršio posao ručnom kosom. One trake sa puno i malo malča sam naknadno popravio tako što sam malo razgrnuo travu, raširio po livadi. Ide to tako, kad nije velika površina. Ali za drugu sezonu vjerojatno radim valjak sa rebrima, da probam tako pogaziti biljke.

Eh da, zaboravio napisati da sam prije košenja razbacao sjeme sudanske trave. U skladu sa planom da još ove godine uzgajam travu do zime. Nisam baš optimističan po pitanju suzbijanja korova, mislim da tu ima svega ispod te raži. Vidjet ćemo hoće li sudanska uopće rasti, i koliko će biti zakorovljena. U najgorem slučaju opet ide plastika preko svega na proljeće.

Na slici: lijevo komad koji je pokošen traktorom. Sredina, raž i grahorica koju sam naknadno mlatnuo ručnom kosom. Skroz desno, nazire se vrt sa povrćem.
« Zadnja izmjena: 05 Lipanj, 2024, 22:52:54 od Nikola »
Problem je rješenje

Što je to Perforum?

Dobrodošli u našu zajednicu!

Ovaj forum je pokrenut 2012. godine sa idejom stvaranja mjesta za druženje, upoznavanje ljudi zainteresiranih za razmjenu znanja i iskustva o permakulturi i bliskim područjima, a ponekad i mjesto gdje bi se požalili ako nam nešto nije po volji ili ne ide kako smo zamislili. Tijekom godina, sakupila se velika količina vrijednih informacija zahvaljujući sudjelovanju i doprinosu aktivnih članova.

Mnogi posjetitelji traže samo brzi odgovor na neko pitanje, pritom zaboravljajući da im ga je prethodno netko želio i omogućiti. Zapamtite, svako znanje i iskustvo koje imate je vrijedno i uvelike može drugome pomoći. Stoga vas pozivamo da nam se pridružite i učinite raznolika znanja dostupnim a zajednicu cjelovitom.