Pokrovni usjev su biljke koje uzgajamo bez ideje da ih beremo, odnosno svoju primarnu funkciju vrše dok rastu (pokrivaju tlo) ili nakon što umiru i ostaju na mjestu gdje su rasle. Obično se uzgajaju u kraćem vremenskom periodu, za npr. obnovu tla, zaštitu tla od atmosferskih utjecaja dok se ne uzgaja primarni (komercijalni) usjev i sl. To znači da osim uzgoja pokrovnog usjeva moramo imati u planu i terminaciju, tj. ubijanje biljaka.
Neke popularne kulture ubija sama zima (smrzavanje) ili biljka doživi puni vijek i umre "od starosti". Većinu, ipak, treba kontrolirano ubiti u primjerenom trenutku, recimo pred sjetvu osnovne kulture. U komercijalnoj poljoprivredi koriste se herbicidi ili zaoravanje / tanjuranje. U ekološkoj / regenerativnoj poljoprivredi, nastoji se minimizirati mehanička obrada tla i upotreba kemikalija.
Jedna od popularnijih ekoloških metoda za terminaciju usjeva je gnječenje. Preko živog pokrovnog usjeva se prelazi teškim valjkom koji na sebi ima oštra rebra. Valjak savija stabljike do tla, a rebra na nekoliko mjesta slome svaku stabljiku. Biljka tako ostane "u komadu", ali nema više snage da se podigne u zrak. Sokovi više ne mogu cirkulirati i biljka umire. Ova se metoda obično provodi odmah nakon cvjetanja, ali prije nego što je biljka formirala sjeme. Tada je stvorila najveću količinu biomase i najranjivija je.
U permakulturnim sustavima, možda bi zanimljivije bilo vidjeti kako ove prakse primjenjivati na manjim površinama, recimo par tisuća kvadrata. Za tu površinu nema smisla kupovati priključak koji će raditi 10 minuta u godini. Našao sam neke rukotvorine koje nije teško reproducirati:
Čini mi se da već imam djelomično rješenje u obliku ove kible:
Samo umjesto žutog dijela (koji se skida) napravim neki bubanj sa rebrima.
Ja, doduše, još ne znam je li to sve potrebno, jer imam i kosilicu i mogu sve pokositi kada dođe vrijeme, ali rekao bih da gnječenje ipak ima prednosti u odnosu na košenje. Biljke ostanu cijele pa duže opstaju kao malč, troši se manje energije, tiši je rad, može se brže sve proći itd. Najranije mogu testirati sljedećeg proljeća, na usjevu koji ću sijati ove jeseni. Do tad moram odlučiti ima li smisla graditi nešto ili ne.