Fiksatora dušika je jako puno, trebalo bi kopirati neku tablicu pa staviti tu za referencu, mnogima bi koristilo. Od stabala, joha je primjerenija vlažnijem tlu, bagrem više suhom. Istina je da joha nije jestiva, ali ako se na nju penje jestiva penjačica, onda i joha postaje jestiva. Osim njih, među drvećem je meni zanimljivo judino drvo (
cercis siliquastrum), ima lijepih malih drvaca poput albicije, mimoze, a ako ti već raste neko veliko, nejestivo stablo, možeš uz njega posaditi penjačicu poput glicinije (
wisteria).
Među grmljem je puno bolja situacija, ima puno jestivih fiksatora dušika iz roda elaeagnus, kod nas se dosta sadi
elaeagnus x ebbingei kao ukrasna biljka za parkove i živice. Goumi je vani najpoznatiji jestivi rođak, ali kod nas ga nisam sretao, u rasadnicima ne znaju za njega. Može se sve naručiti izvana. U Rumunjskoj sam vidio jako puno samoniklih dafina,
elaeagnus angustifolia, i njih ima po našim parkovima ali nisu česte, bar ih ja često ne viđam. Malo dalji rođak im je i pasji trn,
hippophae rhamnoides. Karagana je jako popularna, ja sam ih vidio u jednom vrtu jako male i takve mi nisu izgledale baš impresivno, uglavnom rasadnici koji kod nas tvrde da ih imaju, uglavnom ih nemaju, bar su tako meni rekli kad sam zvao. Na web stave sve i svašta da privuku ljude, a onda to što su stavili ne da nemaju, nego neće nabaviti čak i da im platiš. Također se može vani naručiti, kao i sve.