Zapamti

"Ako jedna riječ ne pogodi cilj, tisuću riječi gubi smisao."

Autor Tema: Šumski vrt a la Iva  (Pročitano: 6124 puta)

iva

• Početnik
  • Thank You
  • -Given: 1
  • -Receive: 0
Šumski vrt a la Iva
« u: 10 Listopad, 2012, 21:02:39 »
Dragi svi,
prije mjesec dana sam naletjela na krasno malo imanje od 600m2 u srcu baranje, s malom blatnom kučicom i tek naknadno otkrila filozofiju permakulture i sada želim to maksimalno primjeniti.

ono što za sada imam je livadu s 1 ogromnim orahom i 1 pitomim kestenom,pola livade je prekriveno bagremom, a pola su samo neke trave i tlo daleko nije toliko bogato kao ovo s bagremom. Ali za početak je ovo stvarno super.

Mene sada zanima što mi preporučujete za posaditi uz bagrem (koji već obrađujem za malčiranje), vidim da su preporučene mahunarke i slične nisko rastuče kratkotrajne biljke, i Lawton (hvala Nikola na linku) preporučuje bob jer može pretrpjeti zimu, ali nisam baš nalijetala na njega. Može li to rasti u našim uvetim ili postoji li nešto slično a domaće?

Nikola

• Admin
  • Legenda foruma
  • Thank You
  • -Given: 1637
  • -Receive: 1313
  • Adm
Odg: Šumski vrt a la Iva
« Odgovori #1 u: 11 Listopad, 2012, 11:12:03 »
Ja bih preporučio da kreneš s detaljnim planom. Površina nije tako velika (s kakvim raspolaže Lawton) pa je zanimljivo dobro razmisliti o svakom kvadratu i pažljivo ga dizajnirati.

Mislim da nije nužno potrebno sijati mahunarke, s obzirom da su bagremi već odradili puno posla i da su tu kao neki trajni stanar. Mogla bi krenuti i s voćkama odmah, jer će im trebati puno godina da dostignu rodnost. Ali svakako bih preporučio godinu dana učenja i planiranja.

Mislim da kod nas bob ne može prezimiti, na kontinentu se obično sije u rano proljeće. Inače, sjemena ima u sjemenarnama. Samo, ako je tu livada, kako posijati bob ili neke druge mahunarke? Sve preorati? Po meni, to bi bila veća šteta nego sve ostaviti netaknuto. Ako je već preorano tj. koristila se zemlja kao vrt, onda apsolutno da, posijati nešto samo da trava ne raste. Bilo kakav pokrivač tla, lucerku, djetelinu, bob, slanutak, možda i nešto što će tlo učiniti rahlijim ako je teško i sabijeno.

Znači svakako su važna pitanja kakvo je tlo, mikroklima, razina podzemnih voda, kakva su očekivanja od vrta, neki rok realizacije itd.
Problem je rješenje

khan

• Zaslužni član
  • Thank You
  • -Given: 20
  • -Receive: 91
  • I'm going slightly mad
Odg: Šumski vrt a la Iva
« Odgovori #2 u: 26 Veljača, 2013, 10:57:10 »
ako ti je prekirveno travom, onda najbolje kreni s voćkama, oko njih bogato malčiraj, pa dogodine u tom malčiranom dijelu sadi trajnice i grmove. ako trebaš literaturee na ovu temu, rado ću ti poslati na mail.
I shall be telling this with a sigh   
Somewhere ages and ages hence:   
Two roads diverged in a wood, and I-   
I took the one less traveled by,   
And that has made all the difference.

Što je to Perforum?

Dobrodošli u našu zajednicu!

Ovaj forum je pokrenut 2012. godine sa idejom stvaranja mjesta za druženje, upoznavanje ljudi zainteresiranih za razmjenu znanja i iskustva o permakulturi i bliskim područjima, a ponekad i mjesto gdje bi se požalili ako nam nešto nije po volji ili ne ide kako smo zamislili. Tijekom godina, sakupila se velika količina vrijednih informacija zahvaljujući sudjelovanju i doprinosu aktivnih članova.

Mnogi posjetitelji traže samo brzi odgovor na neko pitanje, pritom zaboravljajući da im ga je prethodno netko želio i omogućiti. Zapamtite, svako znanje i iskustvo koje imate je vrijedno i uvelike može drugome pomoći. Stoga vas pozivamo da nam se pridružite i učinite raznolika znanja dostupnim a zajednicu cjelovitom.