Zapamti

"Ako se volu ne pije, ne guraj mu glavu u vodu."

Autor Tema: Šumski vrt a la Nikola  (Pročitano: 96790 puta)

kad budu gorjeli gradovi

• Legenda foruma
  • Thank You
  • -Given: 316
  • -Receive: 566
Odg: Šumski vrt a la Nikola
« Odgovori #45 u: 06 Rujan, 2012, 15:01:20 »
Citat:
Ne raste pod njim ništa osobito

u ovo doba godine ne, (plus što je suša), ali ako tamo odeš u martu vidjećeš da raste puno toga.
inače ne vjerujem da je tačno da bagrem sav azot potroši za sebe. na rubu bagemove šume često vidim žaru koja prosto buja, a tu je i zova i guščja trava (gallium aparine), sve one su indikatori tla bogatog azotom tj. specijalizirale su se za takvo tlo.
mislim da postoji neki poseban razlog zašto u ovo doba godine nema drugih biljaka ispod bagrema. možda njegov korijen ispušta neke fitotoksine, ili je prosto previše azota? takođe bagrem raste dosta gusto, pa jako malo svjetla dospjeva do zemlje.

što se kikirikija tiče, moguće ga je gajiti kod nas i neki ljudi to rade mada ja to nikad nisam vidio. znam da se mora zagrtat kao krompir jer time se povećava prinos. moguće je kupiti sjemenski kikiriki u većim sjemenarnama.

malus

• Napredni član
  • **
  • Thank You
  • -Given: 5
  • -Receive: 42
« Odgovori #46 u: 06 Rujan, 2012, 16:09:27 »
nešpule su u Rapcu vrlo rodne, a tu dolaze surferi po vjetar.

Bagrem/Bazga, baš sam išao izvidjeti uživo: nisam našao humus pod bagremom, koliko sam zagrebao, sam lapor (humus je crne, ne?). Ne raste pod njim ništa osobito, koliko ja mogu procijeniti. Sad sam bacio sjeme koprive, pa da vidimo... Inače, krčili smo brijeg prije cca 15 god, prvih godina su se pojavljivali primjetni izdanci bagrema, kosi se jednom godišnje, ili sam oguglao ili ih više ne primjećujem (ili imam flaksericu:), uglavnom nisu toliko zlo za suzbiti. A ako sav dušik sam potroši onda nije fiksator po mojim kriterijima;)

Bazga raste i sama i blizu šljive i javora i lijeske, nisam primijetio nijednu blizu bagrema. Možda su i bili prije tih 15ak god, sad nisu. A mislim da smo bili i bazge sasjekli tada. Ne znam, ja se ne bih toliko žrtvovao za bagreme, mislim to- saditi 50 komada.

Kad smo na bananama, mislio sam izvježbati kikiriki da raste u našem podneblju... taj isto navodno fiksira a jestiv je... ima li netko neprženu sjemenku, ili kakvo iskustvo?

Da ne budem svakom loncu poklopac, neću komentirati bagrem, o njemu sam što sam imao rekao.

Kikiriki sam sadio i moji rezultati su da sam izvadio koliko sam posadio. Još sam i zalivao i bilo je dosta sunca. Nemam više sjemena, a i odustao sam od daljnje sadnje. Koliko sam čitao neka skoro-uspješna eksperimentalna sadnja je u bivšoj državi vršena u Hercegovini.
Moguće je da je razlog mog neuspjeha bila planinska klima, a možda i ne. Vrag bi ga znal'

kad budu gorjeli gradovi

• Legenda foruma
  • Thank You
  • -Given: 316
  • -Receive: 566
« Odgovori #47 u: 06 Rujan, 2012, 17:25:24 »
čuo sam da u vojvodini gaje kikiriki. dosta je zahtjevna biljka, traži minimalno 4 mjeseca toplog, sunčanog vremena bez mraza, plodno i rastresito tlo kao i stalnu kultivaciju kako bi se izdanci sa mahunama mogli zakopati u zemlju.

Nikola

• Admin
  • Legenda foruma
  • Thank You
  • -Given: 1618
  • -Receive: 1285
  • Adm
« Odgovori #48 u: 07 Rujan, 2012, 08:19:37 »
Fiksiranje dušika tj. dijeljenje susjedima obično povezuju uz odbacivanje dijela korjena. Kad "normalnu" biljku posječeš, ona odbaci dio korjena da napravi ravnotežu između krošnje i korjena. Taj dio koji je odbacila postaje hrana drugim biljkama. "Nenormalne" biljke poput bagrema umjesto da odbace korijen, oni "izbace" puno mladica. Zato mi teza da bagrem ne dijeli gotovo ništa susjedima drži vodu.

Ako te podivljale mladice tretiram poput trave, jednostavno flaksericom kosim i ostavljam gdje je kao malč, mislim da mi to ne bi preteško palo. Kad bi izrasla i druga vegetacija, bilo bi sve manje svjetla u šumi pa bi vjerojatno i bagrem odustao. Ali kako me okružuju susjedne livade, proširiti će se bagrem tamo. Susjedu će dojaditi kositi pa ću uskoro imati oko sebe bagremovu šumu. I tko će biti glavni krivac za nju?

Ok, još stignem naći alternative. Judino drvo mi je interesantno, imam sjeme u klijalištu, za sad nema pomaka. Elaeagnusi, karagana, pasji trn...
Problem je rješenje

branimir

• Napredni član
  • **
  • Thank You
  • -Given: 17
  • -Receive: 8
« Odgovori #49 u: 08 Rujan, 2012, 12:34:33 »

Da ne budem svakom loncu poklopac, neću komentirati bagrem, o njemu sam što sam imao rekao.

malus - pčelar mozda? :)
nista osobno - samo prirodno

malus

• Napredni član
  • **
  • Thank You
  • -Given: 5
  • -Receive: 42
« Odgovori #50 u: 10 Rujan, 2012, 10:18:23 »

njet.  Malus - pekar, lekar, apotekar :)

branimir

• Napredni član
  • **
  • Thank You
  • -Given: 17
  • -Receive: 8
« Odgovori #51 u: 10 Rujan, 2012, 11:35:15 »
njet.  Malus - pekar, lekar, apotekar :)

ma to je skoro pa isto :D
nista osobno - samo prirodno

Zelena Vila

• Zaslužni član
  • Thank You
  • -Given: 35
  • -Receive: 171
« Odgovori #52 u: 17 Rujan, 2012, 15:19:55 »
Ni ja ne bih preporučila bagrem. Ratujem s njim već godinama. Ostao mi je u zemlji korijen posječenog velikog stabla, ni traktor nije uspio sve izvući i sad stalno pušta gadne bodljikave šibe. Na njima možeš polomiti ne samo kosilicu nego i mačetu.
Ali volim kad cvate u šumi. Divno miriše.
The cost of revolution is 360 degrees understand the cycle that never ends.

Bobetko

• Početnik
  • Thank You
  • -Given: 3
  • -Receive: 0
« Odgovori #53 u: 24 Rujan, 2012, 18:38:30 »
Zamolio bi za informaciju , dali itko zna gdje mogu nabaviti sadnicu žižule u Zagrebu ili okolici ....
   hvala

Nikola

• Admin
  • Legenda foruma
  • Thank You
  • Adm
« Odgovori #54 u: 25 Rujan, 2012, 08:14:23 »
Jesi li pogledao po rasadnicima? U Rijeci znaju imati, sadnica im dođe blizu 200 kuna  :crying:
Problem je rješenje

Bobetko

• Početnik
  • Thank You
  • -Given: 3
« Odgovori #55 u: 25 Rujan, 2012, 14:50:36 »
Tu u Zagrebu sam gledao , nemaju, a u Rijeci mi je malo daleko ... cijena sadnice koju si naveo plus troškovi puta , prilično skupa vočka ...

tomislav

• Početnik
  • Thank You
  • -Given: 0
« Odgovori #56 u: 29 Rujan, 2012, 15:19:56 »
Zamolio bi za informaciju , dali itko zna gdje mogu nabaviti sadnicu žižule u Zagrebu ili okolici ....
   hvala

imaju u exzotic king. malo je poskupa al imaju

Nikola

• Admin
  • Legenda foruma
  • Thank You
  • Adm
« Odgovori #57 u: 22 Listopad, 2012, 23:43:39 »
Evo da sad popunjavam ono što mi nedostaje u šumskom vrtu. Par se voćkica posađenih prošle godine osušilo, ali nije strašno, ionako sam imao još puno toga u vidu za posaditi, sad samo imam više mjesta :) Ako uspijem nabaviti sadnice na vrijeme, od voćaka bih posadio dunju, žižulu, nashi, smokvu, šljive i višnje, još koju krušku jer ove prošlogodišnje ne stoje dobro. Niža stabla bih za sad preskočio, kao i većinu grmova.

Posadio bih fiksatore dušika. Bagrem sam odbacio, uletilo je judino drvo, mislim za sad 4 kom. Od nižih stabalaca, imam u vidu karaganu i pasji trn, prve 10 kom, druge 5 kom. Oko svake voćkice bih volio imati bar jednog malog fiksatora dušika, uz neke već jesam posadio dafinu i to se za sad dobro drži. Ostalo bih pokrio goumi-jem, elaeagnus multiflora. Možda metar od svake voćke prema jugu posaditi ovaj grm. E koliko ih treba, vrag zna, staviti ću 20 kom.
Problem je rješenje

Nikola

• Admin
  • Legenda foruma
  • Thank You
  • Adm
« Odgovori #58 u: 25 Listopad, 2012, 10:49:24 »
Orah ikesten su proturjiečna drva, orah voli alkalna tla a kesten kisela. Na border-line tlima rastu oba, ali uglavnom je tlo za jednog dobro a drugi preživljava.

Stalno se vrtim oko tog kestena, rado bih imao kestene a znam da ih tlo ne preferira, dok bi orasi rasli sigurno, jer rastu i susjedima. Sad mislim, kesten traži kiselo tlo, a tlo se zakiseljuje borovim iglicama. Ako uz kestene posadim obične smreke, možda kesteni budu OK? Smreka i kesten narastu jako visoko, s time da je smreka dolje šira, gore uža, a kesten obrnuto. Zajedno bi mogli dobro funkcionirati? Živica iza kestena mi onda ne bi ni trebala.
Problem je rješenje

zemljak

• V.I.P.
  • Thank You
  • -Given: 263
  • -Receive: 290
« Odgovori #59 u: 25 Listopad, 2012, 14:10:28 »
ili ako voliš jestiviju živicu, malčiraj kestene smrekinim iglicama neko vrijeme. i bacaj zaoctenu salatu, višak od ručka tamo:)

više da sebi pribilježim, jer si ti već vjerojatno promislio o oom: http://www.pfaf.org/user/Plant.aspx?LatinName=Elaeagnus+pungens
zimzelen, ima 5 iz jestivosti, a naraste metar više od multiflore und It can fix Nitrogen.

a zahvaljujući Ljubiši Grliću, saznao sam i za Česminu (str. 64): http://www.pfaf.org/user/Plant.aspx?LatinName=Quercus+ilex
živio Ljubiša!

Što je to Perforum?

Dobrodošli u našu zajednicu!

Ovaj forum je pokrenut 2012. godine sa idejom stvaranja mjesta za druženje, upoznavanje ljudi zainteresiranih za razmjenu znanja i iskustva o permakulturi i bliskim područjima, a ponekad i mjesto gdje bi se požalili ako nam nešto nije po volji ili ne ide kako smo zamislili. Tijekom godina, sakupila se velika količina vrijednih informacija zahvaljujući sudjelovanju i doprinosu aktivnih članova.

Mnogi posjetitelji traže samo brzi odgovor na neko pitanje, pritom zaboravljajući da im ga je prethodno netko želio i omogućiti. Zapamtite, svako znanje i iskustvo koje imate je vrijedno i uvelike može drugome pomoći. Stoga vas pozivamo da nam se pridružite i učinite raznolika znanja dostupnim a zajednicu cjelovitom.