Meni je izvjesni Bruno
spomenuo šumski vrt kad sam ga pitao što uzgajati, a da ne traži stalni nadzor i puno uloženog vremena. Tad sam se potpuno zaljubio u ideju da se Zemlju ponovno prekrije šumom, i to jestivom. Šumski vrt na našim prostorima ima mnoge prednosti u odnosu na svaki drugi vrt. Meni najvažnije su:
1. Šuma je ono čemu priroda teži. Ako neki prostor ostavimo bez nadzora, pretvara se u šumu. Naravno, izuzetak su neki otoci i područja uz more, močvarna područja i sl. ali šuma je najčešća reakcija prirode na sve što joj činimo. Dakle, vrtlariti na bilo koji način koji podrazumjeva spriječavanje pojave šume je poput tjeranja rijeke da teče uzvodno.
2. Šuma je prostor u kojem je čovjek kao vrsta kroz svoju povijest najčešće boravio, i svoju je prehranu prilagodio onome što je šuma nudila. Kako za evoluciju čovjeka u smjeru koji nudi suvremena agrikultura nemamo vremena, bar ja nemam :-\, razumno je uzgajati ono što nam najviše odgovara. Osim toga, šume su lijepe. Vjerojatno je i ribici u akvariju jednako lijepo neko afričko jezero iz kojeg potječe, koliko je ljudima lijepa šuma.
3. Šume čuvaju tlo, a bez tla nema održivog uzgoja hrane. Ljudi u nizinama vjerojatno ne osjećaju gubitak tla pod nogama, koliko ljudi u brdima. Moje tlo je zemlja tanja od dubine lopate koja prekriva stijene dinarida. Ako bih ustrajao u oranju, kopanju, plijevljenju korova i dr. vjerojatno bih uskoro ostao s komadićem kamenite pustinje.
4. Šume nude mogućnost uzgoja hrane na više razina. Dakle umjesto da ljude posložimo u zgrane s mnogo katova, zašto to ne učiniti s hranom? Stablo jabuke ispod kojeg raste bazga, ispod koje raste neko povrće, očito bolje koristi prostor nego uzgoj svega ovoga na odvojenim plantažama. Interakcija biljaka se također može iskoristiti na povoljan način, biljka štiti biljku. U svakom slučaju, kako je ljudi na Zemlji sve više, a prostora za uzgoj sve manje, meni je logično da se svaki komadić obradive površine koristi na najučinkovitiji način koji znamo. Postoji nešto učinkovitije od šumskog vrta?
Što bi još dodali?