Zapamti

"Čovjek bez volje kao nož bez oštrice."

Autor Tema: Jesu li tečajevi permakulturnog dizajna preskupi?  (Pročitano: 11430 puta)

Nikola

• Admin
  • Legenda foruma
  • Thank You
  • -Given: 1637
  • -Receive: 1313
  • Adm
Odg: Jesu li tečajevi permakulturnog dizajna preskupi?
« Odgovori #15 u: 12 Rujan, 2012, 16:31:37 »
Citat: Nenad Maljković
Bit će tečaj u Rijeci prva dva vikenda u studenom i prosincu

Znači, moglo bi biti nešto!
Problem je rješenje

miki

• Početnik
  • Thank You
  • -Given: 0
  • -Receive: 1
« Odgovori #16 u: 05 Listopad, 2012, 13:30:17 »
U Rijeci će biti tokom 11 i 12 mjeseca i to prva dva vikenda u svakom mjesecu.
Stara 2.11.2012.

link organizatora i svi detalji:
http://spiritusnaturalis.com/hr/permakultura/item/15-te%C4%8Daj-permakulture-rijeka

Nikola

• Admin
  • Legenda foruma
  • Thank You
  • Adm
« Odgovori #17 u: 17 Listopad, 2012, 23:08:08 »
Evo dobre kalkulacije koja puno toga objašnjava:

Citat:
dakle ovaj tecaj jest besplatan gledano sa strane predavaca i organizatora i tu nema nikakvog profita. Ova cijena je minimalna i ucesnici moraju pokriti troskove 5 predavaca za putovanje, smjestaj i hranu, jer ljudi moraju putovati u rijeku,jesti tih dana i imati gdje prespavati. Dakle sve je to na volentorskoj osnovi i cijena po satu je manja od koje prosjecni student naplacuje cijenu instrukcije za djecu osmoskolce (matematika 5 rayred recimo). Permakultura je 1000kn/72h= 13,88 kn ( sat ynaci 60 minuta a ne 45 kao kod instrukcija)

putovanje (4 vikenda (10 dana jer ce bit i 2 petka ukljuceno) za 5 osoba ) zg-ri ...autotrans 140kn * 4 vikenda*5 ljudi* 2 smjera = 5600kn

nocenje (zajednicka soba u student hostel) 10 dana (2 petka,4 sub,4nedjelje) = 10 dana*5 osoba * 20eu (toliko je u hostelu ri )= 7500kn

hrana
recimo da pojedu po osboi
dorucak 1 krafna -5kn
rucak jedan burek veliki - 10kn
vecera voda đabe studenski
5 ljudi * 10 dana * 15kn = 750kn

Ako ovu budu jeli sigurno nece doci sljedeci vikend ;-D

sve ukupno=5600+7500+750=14 600 kn..
dakle 14600kn / 1200kn za zaposlene cini =  12 osoba zaposlenih ili 15 studenata ..ako bude manje prijavljenih tecaj se nece odrzati jer se troskovi nece moci platiti..

placa predavacima i organizatorima = HVALA i širi znanje dalje isto đabe što se očekuje od onih sto zavrse tečaj.
Problem je rješenje

cola

• Zaslužni član
  • Thank You
  • -Given: 8
  • -Receive: 85
« Odgovori #18 u: 11 Veljača, 2015, 13:12:38 »
ajde kad sume već prozvali da i reagiran...

daklem, ja san jedan od onih gospode s vukomerića koje se spominje u prijašnjin postovima...
super mi je kako ljudi donose sudove, a da nemaju pojma o stvarima... moran priznat da ne znan
zašto ljudi ako ne znaju nešto ili imaju manjkavu informaciju o nečemu ne pitaju direktno,
a ne napiši nešto javno, šta opće nije istina...
da se objasnin...
Na Vukomeriću stalno živi 11 ljudi, što odraslih, što djece... da istina je da još nekoliko ljudi gradi svoj životni prostor
pa će se doseliti na Vukomerić. Nitko od nas se još nije obogatija na permakulturnin tećajevima pa da ima para
da sve nekom drugome plati da se odradi. kako sve ono šta znamo radimo sami, tako to traje... i traje...
Sad svako malo se neko nađe ko nan prodikuje zbog toga...
I naravno ljudi misle da postoji samo jedna vrsta zajednice...
mi na Vukomeriću smo odlučili da ne želimo imat vođu, gurua, predvodnika ine peru nas nikakve takve spike
to je naša spika i nije ni kriva, ni prava, samo naša...
imamo iskustva s svakakvin oblicima ustroja zajednica jer smo bili članovi GEN-a (global ecovillage network) i osnivači
MEB-a (mreža ekosela balkana) i imali direktne veze s istima. izabrali smo svoj put...
ali ljudi moji, ako mislite da vi možete bolje, brže, jače, više...široko van polje...
niko sritniji od mene da još postoji sličnih inicijativa...
dapače, vrlo rado podupiremo takve priče

U udruzi ZMAG aktivno djeluje dvadesetak odraslih ljudi.
Mi jasno smo razlučili ZMAG od zajednice na Vukomeriću.
Neko može djelovat u udruzi ZMAG, a da ne brije živit u našoj zajednici.
pa postojii recimo urbana permakultura i potpuno je legitimno živit u gradu i živit permakulturno koliko god ti mogućnosti dopuštaju

šta se tiče cijena permakulturnih tečajeva... oni nisu ni skupi, ni jeftini... oni su realni...

u zapadnoj europi su viši nego u hrvatskoj. u hrvatskoj su viši nego u srbiji...
ali su i troškovi veći u zapadnoj europi negou hrvatskoj ili srbiji

pokušajte organizirat tečaj pa ćete vidit sami, ako ne virujete i mislite kako smo mi gulikože :)

Dzionik

• Global Moderator
  • V.I.P.
  • Thank You
  • -Given: 78
  • -Receive: 208
« Odgovori #19 u: 12 Veljača, 2015, 13:31:51 »
Cola seo si na priču staru par godina:-)

Nemoj da se sekiraš šta je to prema 1000 doloresa za Džefov onlajn tečaj.....

cola

• Zaslužni član
  • Thank You
  • -Given: 8
  • -Receive: 85
« Odgovori #20 u: 12 Veljača, 2015, 16:02:36 »
je istina... ali tija san reagirat... meni ti je fora reć šta mi na umu, pa makar i koju godinu kasnije :)

ali stranu na šalu, tija bi i bit malo otvoreniji na van... u smislu ako ko ima neku dvoumicu oko nečega
(u ovon slučaju nas na vukomeriću ili naših organiziranja permakulturnih događaja)

lipo pitaš, lipo ćemo ti i odgovorit. po meni je loše kad se donose ne utemeljeni sudovi i predrasude...
naravno, kako bi moja baba rekla; još se ni ti rodi, ki bi svitu ugodi.
nije ideja da san ja najpamentiji na svitu i da šta ja kažen je zakon.
jasno mi je da će bit uvik puno različitih mišljenja oko iste stvari...

a i fora mi je debatirat :)

Nikola

• Admin
  • Legenda foruma
  • Thank You
  • Adm
« Odgovori #21 u: 12 Veljača, 2015, 17:04:48 »
Meni se cini vaznim spomenuti dvije stvari. Prvo, meni su ljudi s Vukomerica godinama pomagali savjetima, i nikad za to trazili naknadu, i ne sjecam se niti da su me nagovarali natecaj. Osim toga ista ekipa pise i izdaje besplatne knjige. Toliko o profiterstvu.

Druga stvar je ocita pojava, tj. trend, da svatko drzi tecaj o svacemu. Tecaj gledanja u sunce, tecaj smijeha, tecaj udaranja u kamionske gume... mislim da svatko, tko ima malo smisla za biznis, se moze sam proglasiti ekspertom za nesto i onda zivjeti od odrzavanja tecaja.

Onaj tko prvo upozna prvi slucaj, na tecajeve pk ce gledati uglavnom pozitivno. Oni koji su upoznati samo s drugim, jasno da ce gledati negativno.

Da ja drzim tecaj, naplatio bih ga bar 50e po satu, jer imam pametnijeg posla nego zabavljati usamljene zene pomoraca, a ako netko trazi tecaj besplatno, moze mi besplatno djecu voziti u skolu.
Problem je rješenje

javorka

• Zaslužni član
  • Thank You
  • -Given: 127
  • -Receive: 86
« Odgovori #22 u: 12 Veljača, 2015, 20:28:00 »
Nije tečaj skup bar meni. Ali mi je skupo vrijeme koje provedem na putu i trošak putovanja - eto to mene muči. Do sada nisam bila na pk tečaju - jednom sam uplatila akontaciju za ljetni tečaj na Vukomeriću na koji nisam otišla jer sam se razbolila.

Sada očijukam s tečajem krajem mjeseca koji će se održavati u Frankopanskoj u Zg - pa ne znam kako uskladiti orezivanje voćaka s vremenom tečaja. Ova dva zadnja vala snijega su mi sve poremetili - tim više jer bih htjela koliko je moguće udovoljiti povoljnom vremenu za taj posao prema biodinamičkim pravilima.....

No nikada se ne zna - računala sam koliko mogu izostati i koliko bih izgubila od toga što nebih bila prisutna na tečaju.... i nisam još načisto.....

Izgleda da bi mi bilo najbolje kada bih mogla dobiti godišnji bar tjedan dana da obavim poslove u voćnjaku ali to je veliko pitanje - tako da sam ni na nebu ni na zemlji....

Sada je još snijeg, a zemlja je tako dobro natopljena da se treba pričekati da se malo prosuši jer ne žlim da je tako mokru sabijam hodajući po istoj...

fazy

• Global Moderator
  • Legenda foruma
  • Thank You
  • -Given: 927
  • -Receive: 446
  • Što činimo svojoj okolini, to činimo i samima sebi
« Odgovori #23 u: 12 Veljača, 2015, 21:06:29 »
...Sada je još snijeg, a zemlja je tako dobro natopljena da se treba pričekati da se malo prosuši jer ne žlim da je tako mokru sabijam hodajući po istoj...
Po mom mišljenju, neće krticama i voluharicama smetati, da se zemlja malo sabije. Ja im svaki put prekopam krtičnjake i zagazim, jer mi silnu štetu prave kopajući oko voćaka. Ove godine sadim biljke koje mi je preporučio Nikola.
Jabuku koju neće crv, neću niti ja.

javorka

• Zaslužni član
  • Thank You
  • -Given: 127
  • -Receive: 86
« Odgovori #24 u: 13 Veljača, 2015, 00:27:45 »
Po mom mišljenju, neće krticama i voluharicama smetati, da se zemlja malo sabije. Ja im svaki put prekopam krtičnjake i zagazim, jer mi silnu štetu prave kopajući oko voćaka. Ove godine sadim biljke koje mi je preporučio Nikola.
[/quote]

Koje su to biljke ako nije problem.

Ja sam zasadila bazgu, na nekoliko mjesta ali još nisam sigurna da pomaže.

Zasadila sam ricinus ali još neznam kakvo djelovanje ima jer kasno sam ga posadila, a voda je pojela sjeme i niklo mi je samo 4 biljčuce, Skupila sam nešto sjemena za ovu godinu pa ću opet probati.

I mlječiku sam također razmnožila na više mjesta - a koliki utjecaj ima ne znam - istina nije niti jednoj pojeden korijen ali zato su mi sredile batat potpuno, nekoliko voćaka, čak su jele i hren.

Kada kopam i naiđem na kanale njihove onda to dobro raskopam, a krtičnjake samo dobro nagazim.
« Zadnja izmjena: 20 Veljača, 2015, 09:24:17 od javorka »

fazy

• Global Moderator
  • Legenda foruma
  • Thank You
  • -Given: 927
  • -Receive: 446
  • Što činimo svojoj okolini, to činimo i samima sebi
« Odgovori #25 u: 13 Veljača, 2015, 00:35:33 »
Koje su to biljke ako se nije problem.
Evo imamo temu posvećenu samo tim lijepim vrijednim žiotinjicama:

http://www.perforum.info/index.php?topic=1155.0
Jabuku koju neće crv, neću niti ja.

Što je to Perforum?

Dobrodošli u našu zajednicu!

Ovaj forum je pokrenut 2012. godine sa idejom stvaranja mjesta za druženje, upoznavanje ljudi zainteresiranih za razmjenu znanja i iskustva o permakulturi i bliskim područjima, a ponekad i mjesto gdje bi se požalili ako nam nešto nije po volji ili ne ide kako smo zamislili. Tijekom godina, sakupila se velika količina vrijednih informacija zahvaljujući sudjelovanju i doprinosu aktivnih članova.

Mnogi posjetitelji traže samo brzi odgovor na neko pitanje, pritom zaboravljajući da im ga je prethodno netko želio i omogućiti. Zapamtite, svako znanje i iskustvo koje imate je vrijedno i uvelike može drugome pomoći. Stoga vas pozivamo da nam se pridružite i učinite raznolika znanja dostupnim a zajednicu cjelovitom.