Zapamti

"Ako jedna riječ ne pogodi cilj, tisuću riječi gubi smisao."

Autor Tema: Što se nauči na tečaju?  (Pročitano: 20279 puta)

kad budu gorjeli gradovi

• Legenda foruma
  • Thank You
  • -Given: 316
  • -Receive: 566
Odg: Što se nauči na tečaju?
« Odgovori #30 u: 11 Siječanj, 2014, 00:28:16 »
Citat:
Poštovani!
Sa čuđenjem mogu ustanoviti da niste odgovorili niti na jedno od mojih pitanja, a uvidom u vaše aktivnosti na ovom forumu učinilo mi se da se ne ustručavate odgovaranja na pitanja, čak i puno težih od ovih mojih, onih za koje treba stručnog znanja i prakse. O čemu se radi?

Stavljanje riječi razmišljanje u navodnike me isto iznenađuje. Zaista ne znam kako pacov razmišlja, nemam nikakve iskustvene podatke o tome. Molim vas, objasnite mi, kako pacov razmišlja? Zamjenom teza? To je vrlo zanimljivo područje (vjerojatno) eksperimentalne biologije, imate kakve rezultate istraživanja (može i link na youtube)?

Da li bi vi, osobno, željeli da vas je netko (ili Netko) pitao gdje biste se željeli roditi? Ja bih, ozbiljno, mislim da bi to bilo jako zanimljivo iskustvo.

Isto tako, želio bih raditi samo ono što želim. To je vrlo revolucionarna misao i potiče na introspekciju. Često se pitam : zašto radim ono što ne želim? Zašto vi radite ono što ne želite? Koja vas nevolja tjera na to? Koja nevolja tjera mene? Je li to ista nevolja ili neka druga?

Postoji teorija izbora koju je razvio William Glasser. Pojednostavljeno rečeno, u svakoj situaciji imamo najmanje dva načina kako ćemo reagirati. Moj sistem je upravo takav kakvim ga ja činim. Mogu biti loš u dobrom sistemu i dobar u lošem. To je samo moj izbor, a nije izbor sistema. To je samo moja odgovornost, a ne izbor sistema. Možda se sjećate parole iz rata u bivšoj Jugoslaviji koja je glasilia 'Zavadiše narod'. Tko je zavadio koga? Tko se može zavaditi? Kakav je čovjek koji se može zavaditi, kojeg netko (ili Netko) može zavaditi s drugim? Je li imao izbora?

Za kraj : kažete mi da idem odakle sam došao. Gdje sam to ja? Jesmo li mi zajedno tu? Gdje ste vi? 

prođi me se, selameta ti.

m2

• Legenda foruma
  • Thank You
  • -Given: 272
  • -Receive: 355
« Odgovori #31 u: 11 Siječanj, 2014, 12:36:53 »

Harp

• Global Moderator
  • Legenda foruma
  • Thank You
  • -Given: 0
  • -Receive: 757
« Odgovori #32 u: 11 Siječanj, 2014, 16:11:46 »
Ja to ne mogu, to je činjenica.

To nije cinjenica - to je strasno.
Lud je samo onaj cija se ludost ne poklapa sa ludoscu vecine.   - S. Beckett

alenzen

• Punopravni član
  • *
  • Thank You
  • -Given: 3
  • -Receive: 62
« Odgovori #33 u: 13 Siječanj, 2014, 16:17:20 »
evo i mog mišljenja,

permakultura je ili bi trebala biti način života,od ponašanja prema sebi,prirodi,životinjama do stvaranja boljeg mjesta za život sebe i drugih.

Održavati tečajeve i na taj si način puniti obiteljski fond nije permakulturno .

Nisam bio niti bi platio nekom,volio bi da je besplatno,ne zato što si to ne mogu dopustiti nego zato što je energija drugačija kad nešto dobivaš iz srca ili plaćaš.

Diploma je nešto najsmješnije u cijeloj priči.

Ako nešto učiš ,a ne prakticiraš izgubljeno je zato uhvatimo se fizičkog rada,krenimo u akciju,prenosimo naučeno svaki dan,svaki trenutak gdje god stignemo,širimo znanje kako bi permakulturni način života prevladao,neka nam to postane običaj,rutina,svakodnevnica.
Isto kao što je i ovaj sadašnji način života normalan neka permakulturni način bude NORMALAN ,tada nam neće trebati plaćeni tečajevi,biti će puno više primjera gdje to možemo vidjeti,puno više ljudi koji će nas moći uputiti,i ti ljudi ne trebaju imati j...nu diplomu na svom zidu.

Ti ljudi,mi,živjeti ćemo bolje i ljepše u svijetu kakvog si sami stvorimo.

Zato plaćanjem takvih tečajeva samo stvaramo priliku nekim ljudima da zarade novac (novac nije dio permakulture nego robna razmjena) što vodi opet u krivom smjeru,nemojte se hvaliti sa diplomama na zidu nego sa uređenim imanjima pa tamo pozovite ljude i pričajte im o onome što znate i pokažite ono što ste naučili.

eto to je moje mišljenje

i brišite guzicu sa vodom i lijevom ruku,permakulturno je ,temeljitije i čuva zdravlje jer wc papir je sve samo ne prirodan dok nešto što ulazi u tijelo kroz anus puno je puta opasnije nego kroz usta,ali to je druga tema
« Zadnja izmjena: 13 Siječanj, 2014, 16:25:05 od alenzen »
život u skladu sa prirodom

Nikola

• Admin
  • Legenda foruma
  • Thank You
  • -Given: 1637
  • -Receive: 1313
  • Adm
« Odgovori #34 u: 14 Siječanj, 2014, 09:16:00 »
Crnajalsa, dobrodošao na forum, drago mi je da si puno naučio na tečaju i nadam se da i ovdje možeš naučiti nešto.
Problem je rješenje

crnajalsa

• Početnik
  • Thank You
  • -Given: 3
  • -Receive: 0
« Odgovori #35 u: 11 Veljača, 2014, 18:43:04 »
Crnajalsa, dobrodošao na forum, drago mi je da si puno naučio na tečaju i nadam se da i ovdje možeš naučiti nešto.

Hvala vam!

Ja to ne mogu, to je činjenica.

To nije cinjenica - to je strasno.

Nemojte se ljutiti, dopustite mi da sam odlučim što su činjenice u mojem životu. Kako se vi odnosite prema činjenicama u svojem životu?

Citat:
Poštovani!
Sa čuđenjem mogu ustanoviti da niste odgovorili niti na jedno od mojih pitanja, a uvidom u vaše aktivnosti na ovom forumu učinilo mi se da se ne ustručavate odgovaranja na pitanja, čak i puno težih od ovih mojih, onih za koje treba stručnog znanja i prakse. O čemu se radi?

Stavljanje riječi razmišljanje u navodnike me isto iznenađuje. Zaista ne znam kako pacov razmišlja, nemam nikakve iskustvene podatke o tome. Molim vas, objasnite mi, kako pacov razmišlja? Zamjenom teza? To je vrlo zanimljivo područje (vjerojatno) eksperimentalne biologije, imate kakve rezultate istraživanja (može i link na youtube)?

Da li bi vi, osobno, željeli da vas je netko (ili Netko) pitao gdje biste se željeli roditi? Ja bih, ozbiljno, mislim da bi to bilo jako zanimljivo iskustvo.

Isto tako, želio bih raditi samo ono što želim. To je vrlo revolucionarna misao i potiče na introspekciju. Često se pitam : zašto radim ono što ne želim? Zašto vi radite ono što ne želite? Koja vas nevolja tjera na to? Koja nevolja tjera mene? Je li to ista nevolja ili neka druga?

Postoji teorija izbora koju je razvio William Glasser. Pojednostavljeno rečeno, u svakoj situaciji imamo najmanje dva načina kako ćemo reagirati. Moj sistem je upravo takav kakvim ga ja činim. Mogu biti loš u dobrom sistemu i dobar u lošem. To je samo moj izbor, a nije izbor sistema. To je samo moja odgovornost, a ne izbor sistema. Možda se sjećate parole iz rata u bivšoj Jugoslaviji koja je glasilia 'Zavadiše narod'. Tko je zavadio koga? Tko se može zavaditi? Kakav je čovjek koji se može zavaditi, kojeg netko (ili Netko) može zavaditi s drugim? Je li imao izbora?

Za kraj : kažete mi da idem odakle sam došao. Gdje sam to ja? Jesmo li mi zajedno tu? Gdje ste vi? 

prođi me se, selameta ti.

Što vi želite postići? Mir? Ljubav? Želite li istinu?
Jako ste mi zanimljivi jer inače nemam zadovoljstvo komunicirati sa ljudima poput vas i na ovakav način - rekao bih ispaljivanjem kratkih izjavnih rečenica. Mogu čak reći da izbjegavam takvu vrstu komunikacije, ali to sad nije toliko bitno. Mislim da je šteta da vas se manem, ali ću vas se ipak manuti. Primjetio sam da ste vrlo aktivni na ovom forumu, pa sam pretpostavio da nećete izbjegavati komunikaciju sa mnom, koji, očito, ne mislim kao i vi. Zaista nisam siguran koja je korist od nekomuniciranja sa neistomišljenicima. Rijetki to mogu izbjeći tijekom života i bivanja među ljudima. nije mi jasno kako itko može živjeti i odbijati razgovor sa neistomišljenicima, to je vrlo zanimljiva pozicija, rekao bih i životni stil. Mogu reći i da mi takvo nešto ne bi palo na pamet. Ali, duboko sam svjestan da će vrlo vjerojatno i ova moja pitanja ostati neodgovorena kao i mnoga prijašnja. ali nije to samo vaša osobina, takvih je tu jako puno.

Najzanimljivija mi je bila etika. Nema bježanja iz grada u prirodu, za početak. Nema izolacije od ljudi. Sistem (ovaj naš, kapitalizam + demokracija) je dobar. Zahvaljujući njemu imamo što obući i jesti. 'Odvajanje' od sistema je vrlo jednostavno : otiđite u šumu, popenjite se na drvo, šetajte prirodom i za to vrijeme nećete biti dio sistema. Počinjemo od sebe, mijenjamo sebe, a ne sistem. Nema aktivizma, to vodi u sukobe, u konfrontaciju. Znači, kad se bavimo drugima, ne bavimo se sobom. Ogovaranje je najveće zagađenje, sva ostala zagađenja daju se nekako 'očistiti'.

Ovo sve mi  zvuči mi kao da netko svoju osobnu etiku predstavlja kao permakulturnu. Sličnu retoriku sam već nekoliko puta čula, ali u posve drugom kontekstu. I ne mogu se složiti. To da treba početi od sebe i da je dobro prošetati šumom je samorazumljivo, ali "ogovaranje je najveće zagađenje?" Veće od izlijevanja tankera nafte? Čisto sumnjam.

Što se tiče poštene podjele, mislim da su na 'mom' tečaju to formulirali kao 'pravedna raspodjela' i to naveli kao jedno od tri načela permakulturne etike. Odnosno, nije permakulturno (a ni pošteno) da neki imaju toliko stvari i novca da ne znaju što će s njima, dok drugi kopaju po kontejnerima ili crnče 16 sati na dan samo da bi se prehranili.

Da, možda pojedinac ne može izaći iz sistema niti ga značajno promijeniti, no to ga ne bi trebalo sprečavati u tome da promisli o njegovoj pravednosti, radi na manjim promjenama ili osmišljava neke druge, alternativne sisteme.

Na tečaju su nam govorili da oni tako shvaćaju stvari, ali da ih mi preispitamo i da im ne vjerujemo. Mislim da je to u redu. To je osobna etika koju treba svatko preispitati.

Ja osobno nikad nisam doživio ekološku katastrofu izljevanja nafte i nisam nikoga upoznao tko bi mi pričao o tome iz prve ruke. Nadam sam se da ćete mi na to odgovoriti.

http://en.wikipedia.org/wiki/Ubuntu_(philosophy)

Ne mogu odgovoriti na link, jer s linkovima ne razgovaram, ma kako se to čudno činilo. Možda ću to i moći tijekom vremena kad transhumanizam uzme još maha i kad će se ljudi još više povezivati sa strojevima, pa tako, vrlo vjerojatno, i sa linkovima.

TB

• Global Moderator
  • Legenda foruma
  • Thank You
  • -Given: 683
  • -Receive: 212
« Odgovori #36 u: 13 Veljača, 2014, 22:31:53 »
Internet je krcat informacijama, tečajevi su korisni ako su efikasniji od interneta.

Nisam očekivao da se i tu javljaju diplome, cerfifikatori, stupnjevi i ostale pojave klasičnih hijerarhijskih piramidalnih shema.

Harp

• Global Moderator
  • Legenda foruma
  • Thank You
  • -Given: 0
  • -Receive: 757
« Odgovori #37 u: 14 Veljača, 2014, 22:29:57 »
Kako se vi odnosite prema činjenicama u svojem životu?

Zadovoljavajuce.
Lud je samo onaj cija se ludost ne poklapa sa ludoscu vecine.   - S. Beckett

kad budu gorjeli gradovi

• Legenda foruma
  • Thank You
  • -Given: 316
  • -Receive: 566
« Odgovori #38 u: 14 Veljača, 2014, 23:04:41 »
Citat:
Kako se vi odnosite prema činjenicama u svojem životu?

zabrinjavajuće.

Što je to Perforum?

Dobrodošli u našu zajednicu!

Ovaj forum je pokrenut 2012. godine sa idejom stvaranja mjesta za druženje, upoznavanje ljudi zainteresiranih za razmjenu znanja i iskustva o permakulturi i bliskim područjima, a ponekad i mjesto gdje bi se požalili ako nam nešto nije po volji ili ne ide kako smo zamislili. Tijekom godina, sakupila se velika količina vrijednih informacija zahvaljujući sudjelovanju i doprinosu aktivnih članova.

Mnogi posjetitelji traže samo brzi odgovor na neko pitanje, pritom zaboravljajući da im ga je prethodno netko želio i omogućiti. Zapamtite, svako znanje i iskustvo koje imate je vrijedno i uvelike može drugome pomoći. Stoga vas pozivamo da nam se pridružite i učinite raznolika znanja dostupnim a zajednicu cjelovitom.