Zapamti

"Ako jedna riječ ne pogodi cilj, tisuću riječi gubi smisao."

Autor Tema: Čičoka  (Pročitano: 49316 puta)

Kreshimir

• Punopravni član
  • *
  • Thank You
  • -Given: 11
  • -Receive: 8
Odg: Čičoka
« Odgovori #15 u: 28 Svibanj, 2013, 21:01:46 »
Za sve koji imaju namjeru saditi čičoku: ove godine smo žena i ja preuzeli vrt koji je ranije obrađivala moja majka, malo nam bilo vrta. U njemu je, između ostalog bilo i prošlogodišnje čičoke, koju smo iskidali na komadiće kopačicom rasipajući gnoj. Ne znam jel to bila šala svekrve sa snahom, ali nismo na nju upozoreni  :shifty:
. Na mjestu gdje je prošle godine bilo deset čičoka, sad ih ima najmanje trideset.  Nikle preko blitve, graška, svega... no, zasad još ničem ne smetaju, pa ih ne suzbijamo.

U svakom slučaju, vi koji planirate saditi čičoke, planirajte unaprijed taj komad samo za njih, i ni slučajno frezati tuda, jer će ih bit svagdje...

kad budu gorjeli gradovi

• Legenda foruma
  • Thank You
  • -Given: 316
  • -Receive: 566
« Odgovori #16 u: 28 Svibanj, 2013, 21:52:11 »
ja sam posadio 5-6 gomolja u kraj bašte pored šume ali prethodno sam ih usitnio tako da je bilo 20-ak komadića i skoro svi su nikli jako brzo, super napreduju i ništa ih ne napada. idealna biljka za organsku proizvodnju. što se širenja tiče, najbolje je imati poseban vrt samo za nju najbolje okružen šumom ako je moguće, tako nema puno šanse da se širi...

Nikola

• Admin
  • Legenda foruma
  • Thank You
  • -Given: 1634
  • -Receive: 1305
  • Adm
« Odgovori #17 u: 29 Svibanj, 2013, 08:18:28 »
Kod mene se ne širi na stazu po kojoj hodam, za sad. Na drugoj strani je "ograđena" travnjakom koji se redovito kosi, ni tamo ne niče. Da, tu gdje sam malo prekopao, niče kao luda. Baš joj odgovara kultiviranje tla, nažalost kopanje je potrebno barem radi berbe.

Razmišljao sam malo kako izbjeći to kopanje, a pokupiti gomolje. Ne znam bi li formirala gomolje na površini zemlje ako bi zemlja bila pokrivena nekim trajnim malčem, recimo ciglama, ili kakvim komadom daske.
Problem je rješenje

zemljak

• V.I.P.
  • Thank You
  • -Given: 263
  • -Receive: 290
« Odgovori #18 u: 29 Svibanj, 2013, 09:34:08 »
ja sam je baš zbog straha od nezaustavljivog širenja stavio u izolirana područja (izm. ostalog u zaostalu hrpu šljunka na dvorištu). Kako vidim da zapravo nije takva napast kako sam očekivao (suzbija je košnja npr), pokušat ću je iskoristiti kao potporanj za grah i slične penjače- dogodine. Ako netko nema loša iskustva već?

kad budu gorjeli gradovi

• Legenda foruma
  • Thank You
« Odgovori #19 u: 29 Svibanj, 2013, 10:50:47 »
za tu svrhu su dobri kukuruz i suncokret

zemljak

• V.I.P.
  • Thank You
  • -Given: 263
  • -Receive: 290
« Odgovori #20 u: 03 Lipanj, 2013, 07:55:23 »
čini mi se da je čičoka pogodnija za raniji uzgoj graška, boba, graha... jer ranije kreće (prezimljava u zemlji) i jača je u potrebnom trenutku.
Kukuruz se kod nas sije sredinom 5. mjeseca i tadašnji grah ga nadraste.
Suncokret kreće od početka 4.mjes. pa je malo pogodniji od kukuruza... ali baš bi trebalo istražiti (probati) što je čemu bolji susjed. Pokušat ću stići to još ove godine

Zelena Vila

• Zaslužni član
  • Thank You
  • -Given: 35
  • -Receive: 171
« Odgovori #21 u: 03 Lipanj, 2013, 13:48:35 »
Evo da javim prva iskustva s čičokom. Prvo sam je posadila iz gomolja koji su tek počeli klijati, a onda su uslijedile one jezive hladnoće tako da sam je već otpisala i na jednoj razmjeni se ogrebala za još čičoke koja je već imala ohoho lišća na sebi i isti dan je piknula u zemlju (početkom 5. mjeseca). Primila se fenomenalno istog trena, nije joj venulo lišće kao što se često događa kod presađivanja nekih drugih biljaka. U međuvremenu su niknule i oni  otpisani, u ožujku posijani gomolji.
Tako da ispada da vrijeme sadnje nije previše bitno i da čičoka uspijeva gotovo svugdje. :)
The cost of revolution is 360 degrees understand the cycle that never ends.

Nikola

• Admin
  • Legenda foruma
  • Thank You
  • Adm
« Odgovori #22 u: 24 Lipanj, 2013, 08:36:49 »
Moj vrlo gusti nasad čičoke izgleda nimalo ne smeta drugom bilju koje tu raste. Naravno, trava ne može ni blizu, ali usred čičoke izrasla mi je ruža i vrlo brzo napreduje, također tu je i jedan božur koji svake zime nestane i u proljeće se opet pojavi, njega je čičoka okružila ali on i dalje svake godine jednako uspješno raste.

Imao sam nekad ideju da oko mladih voćaka posadim čičoku, kao zaštitu od koječega. Sad mi se ta ideja opet aktualizirala...
Problem je rješenje

Harp

• Global Moderator
  • Legenda foruma
  • Thank You
  • -Given: 0
  • -Receive: 745
« Odgovori #23 u: 24 Lipanj, 2013, 23:06:07 »
http://www.cicoka.webs.com/

Puno pitanja za cicoku :)
Pise na stranici da je visegodisnja biljka, i da odrveni. Na slikama sam vidio da dobro 'stiti od pogleda', zanima me kako je po zimi - da li se potpuno osusi, pa iz zemlje sve iznova nikne, ili iz starih grana idu pupovi?
http://www.novosti.rs/upload/images/2009/08avg/0308/cg.jpg
Da li su gomolji od stare biljke isto jestivi ili i oni odrvene?
Uspijeva li u sjeni?
Lud je samo onaj cija se ludost ne poklapa sa ludoscu vecine.   - S. Beckett

Nikola

• Admin
  • Legenda foruma
  • Thank You
  • Adm
« Odgovori #24 u: 26 Lipanj, 2013, 08:09:30 »
Uspjeva kod mene u gotovo potpunoj sjeni. Gomolji se po meni pretvore u biljku, a biljka formira nove gomolje, tako da nikad nemaš stare. Meni stabljika potpuno umire u jesen, nisam još vidio da je stara napupala. Možda ovisi o klimi? Uglavnom, mislim da nije baš nikakva zaštita zimi, jer ostanu suhe šibe bez lišća.
Problem je rješenje

Nikola

• Admin
  • Legenda foruma
  • Thank You
  • Adm
« Odgovori #25 u: 02 Listopad, 2013, 14:41:50 »
Kako sam ovog ljeta pokusom ustanovio, čičoki jako smeta orezivanje. Dio biljaka sam dva puta, tijekom proljeća i ljeta, skratio da ne odu previše u visinu, i te su se biljke posušile, ili su ostale skroz male, sa možda kojim pupom pri dnu. Istodobno sve one koje nisam dirao, pa i one koje sam samo jednom skratio, su vrlo dobro napredovale. One koje nisam dirao sada su vrlo visoke i cvatu, one koje sam jednom skratio su dvostruko niže, bez pupova.

Mislim da je ovo dosta bitno i ako se želi uzgojiti čičoka, i ako je se netko želi riješiti. Ja sad od sad imao neke strahove oko sadnje, recimo da se predomislim i želim je maknuti s nekog mjesta, mislio sam da će to biti teško. I nije tako teško, samo pokositi 2-3 puta i rekao bih da je više nema.

Sad mi se po glavi motaju razne ideje, kako je uzgojiti "izvan" zemlje, jer tu u primorju je crvenica tako ljepljiva, da je pravi pothvat očistiti čičoke. Gore u gorskom kotaru, gdje je tlo više pjeskovito, vjerojatno ne bi bilo tih problema. Zato si sad mislim može li debeli malč izvući čičoku na površinu, recimo da raste između zemlje i malča, ili tu negdje, pa da je berba i čišćenje lakše. Ako ne, onda je logično rješenje sadnja u pjeskovitijem tlu.
Problem je rješenje

Kreshimir

• Punopravni član
  • *
  • Thank You
  • -Given: 11
  • -Receive: 8
« Odgovori #26 u: 02 Listopad, 2013, 20:25:23 »
Ne boj se Nikola, uvjeren sam da će sve one, bez obzira na orezivanje potjerati nove izdanke.
Fascinira me izdržljivost te biljke...

kad budu gorjeli gradovi

• Legenda foruma
  • Thank You
« Odgovori #27 u: 26 Listopad, 2013, 17:35:18 »
bio sam kod prijatelja, on ima čičoke ogromne, preko 3m. od jedne je dobio nekih 4-5 kg. ima odličnu zemlju u bašti, a ove god je bilo puno kiše na proljeće i na jesen, tako da je baš rodila.

khan

• Zaslužni član
  • Thank You
  • -Given: 20
  • -Receive: 91
  • I'm going slightly mad
« Odgovori #28 u: 27 Listopad, 2013, 16:53:18 »
moram promijeniti sortu čičoke, ove moje imaju izdužene a tanke gomolje, kao palac na ruci recimo, muka za čisti a malo ti ostane. s obzirom koliko mi je stvari udavila, bila je totalni promašaj. sad je se samo treba riješiti...
I shall be telling this with a sigh   
Somewhere ages and ages hence:   
Two roads diverged in a wood, and I-   
I took the one less traveled by,   
And that has made all the difference.

Zelena Vila

• Zaslužni član
  • Thank You
  • -Given: 35
  • -Receive: 171
« Odgovori #29 u: 18 Studeni, 2013, 13:48:23 »
Evo i ja pomalo vadim čičoke. Gomolji su joj kvrgavi, izgledaju gotovo isto kao đumbir. Gnjavaža za čišćenje, okus i nije nešto posebno. One najsitnije mi se ne da guliti pa ih čuvam za sadnju. 
The cost of revolution is 360 degrees understand the cycle that never ends.

Što je to Perforum?

Dobrodošli u našu zajednicu!

Ovaj forum je pokrenut 2012. godine sa idejom stvaranja mjesta za druženje, upoznavanje ljudi zainteresiranih za razmjenu znanja i iskustva o permakulturi i bliskim područjima, a ponekad i mjesto gdje bi se požalili ako nam nešto nije po volji ili ne ide kako smo zamislili. Tijekom godina, sakupila se velika količina vrijednih informacija zahvaljujući sudjelovanju i doprinosu aktivnih članova.

Mnogi posjetitelji traže samo brzi odgovor na neko pitanje, pritom zaboravljajući da im ga je prethodno netko želio i omogućiti. Zapamtite, svako znanje i iskustvo koje imate je vrijedno i uvelike može drugome pomoći. Stoga vas pozivamo da nam se pridružite i učinite raznolika znanja dostupnim a zajednicu cjelovitom.