Kako sam ovog ljeta pokusom ustanovio, čičoki jako smeta orezivanje. Dio biljaka sam dva puta, tijekom proljeća i ljeta, skratio da ne odu previše u visinu, i te su se biljke posušile, ili su ostale skroz male, sa možda kojim pupom pri dnu. Istodobno sve one koje nisam dirao, pa i one koje sam samo jednom skratio, su vrlo dobro napredovale. One koje nisam dirao sada su vrlo visoke i cvatu, one koje sam jednom skratio su dvostruko niže, bez pupova.
Mislim da je ovo dosta bitno i ako se želi uzgojiti čičoka, i ako je se netko želi riješiti. Ja sad od sad imao neke strahove oko sadnje, recimo da se predomislim i želim je maknuti s nekog mjesta, mislio sam da će to biti teško. I nije tako teško, samo pokositi 2-3 puta i rekao bih da je više nema.
Sad mi se po glavi motaju razne ideje, kako je uzgojiti "izvan" zemlje, jer tu u primorju je crvenica tako ljepljiva, da je pravi pothvat očistiti čičoke. Gore u gorskom kotaru, gdje je tlo više pjeskovito, vjerojatno ne bi bilo tih problema. Zato si sad mislim može li debeli malč izvući čičoku na površinu, recimo da raste između zemlje i malča, ili tu negdje, pa da je berba i čišćenje lakše. Ako ne, onda je logično rješenje sadnja u pjeskovitijem tlu.