Zapamti

"Ako je netko umoran da ti dade osmijeh, daj ti njemu svoj."

Autor Tema: Čičoka  (Pročitano: 50176 puta)

Nikola

  • Admin
  • Legenda foruma
  • *****
  • Thank You
  • -Given: 1637
  • -Receive: 1313
  • Postova: 2857
  • Adm
Odg: Čičoka
« Odgovori #45 u: 24 Studeni, 2016, 20:45:27 »
Da, može se jesti umjesto krumpira samo se meni nekako počne lijepiti kada ju pržim u ulju. Raslo bi to svugdje, vjerojatno i raste negdje u blizini samoniklo. Ima jedna epizoda vrtlarice u kojoj spominje čičoku, i mislim da ju je iskopala samoniklu negdje u Zg.

Inače, meni je ipak najdraža sirova.
Problem je rješenje

divergent

  • Zaslužni član
  • ***
  • Thank You
  • -Given: 21
  • -Receive: 45
  • Postova: 232
  • Sulude ideje iz divergentske škrinje ludila
Odg: Čičoka
« Odgovori #46 u: 24 Studeni, 2016, 21:09:21 »
Koliko kaže pfaf, to je vrhunska biljka!

http://www.pfaf.org/user/Plant.aspx?LatinName=Helianthus+tuberosus

To je suncokret s gomoljima, sad sam se sjetio. Ne znam zašto tu biljku nikad nisam ozbiljno uzeo u obzir. Dobro kažeš, za worst case scenario je to tip-top biljka. Definitvno sadim veću količinu. Može se čak i alkohol raditi!  :biggrin:
Od kolijevke, pa do groba, za ispiranje mozga je doba

divergent

  • Zaslužni član
  • ***
  • Thank You
  • -Given: 21
  • -Receive: 45
  • Postova: 232
  • Sulude ideje iz divergentske škrinje ludila
Odg: Čičoka
« Odgovori #47 u: 24 Studeni, 2016, 23:03:31 »
Kažu ljudi da ju i u Kanadi uzgajaju i odlično raste.

S druge strane, postoje ljudi inulinonetolerantni (netolerantni na inulin), pa navodno ako ga jedu u količini kao krompir, na rubu smrti su od količine prdenja.  :blink:  :biggrin:

Budući da sam laktonetolerantan, nekako se bojim da bih mogao biti i inulinonetolerantan, pa ću prvo tu čičoku kupiti, pa onda probati jesti.
Od kolijevke, pa do groba, za ispiranje mozga je doba

Dzionik

  • Global Moderator
  • V.I.P.
  • *****
  • Thank You
  • -Given: 78
  • -Receive: 208
  • Postova: 446
Odg: Čičoka
« Odgovori #48 u: 25 Studeni, 2016, 08:25:13 »
Nisam nikog uspeo da prevarim da je jede pa je sad kosim za malč, daj šta daš:-) biće dobra jednog dana za krmad.

bambi

  • V.I.P.
  • ****
  • Thank You
  • -Given: 85
  • -Receive: 90
  • Postova: 288
Odg: Čičoka
« Odgovori #49 u: 16 Prosinac, 2016, 15:34:46 »
Probali varijante, svi se slažu da je sirova na listiće, naribana i cijela za grickati, najbolja. Na tržnici i u Plodinama od 10-14 kuna, u Kauflandu 30 kuna (ali neka ljubičasta sorta?)

fazy

  • Global Moderator
  • Legenda foruma
  • *****
  • Thank You
  • -Given: 927
  • -Receive: 446
  • Postova: 969
  • Što činimo svojoj okolini, to činimo i samima sebi
Odg: Čičoka
« Odgovori #50 u: 20 Prosinac, 2016, 19:09:25 »
... Ima jedna epizoda vrtlarice u kojoj spominje čičoku, i mislim da ju je iskopala samoniklu negdje u Zg.

Da Nikola, to je prekrasna epizoda, emitirana 18.03.2012., u kojoj Kornelija pokazuje:
- kako počinje sezona uzgoja povrća u kontinentalnim krajevima,
- kako izabrati poziciju za povrtnjak na jednom otoku, i
- što se može skuhati od čičoke i mladih listova špinata.

Prilog o sadnji čičoke započinje na 16:40, a Kornelija objašnjava kako čičoka pripada porodici suncokreta, te stoga zahtjeva dovoljno prostora za rast.
Čičoka voli ocjedito i propusno tlo, pa ju je zato posadila na kosom terenu.
Čičoka odlično uspijeva u svim podnebljima.
Jestivi dio su zadebljane podzemne stabljike - rizomi, koji se najbolje očuvaju u vrtnom tlu, u kojem se čuvaju do konzumacije, za razliku od krumpira koji se vadi.
Čičoka se može kuhati ili peći, a sirova je najzdravija. Ističe se visokim udjelom vitamina i mineralima, osobito kalijem. Sadrži puno inulina, neprobavljivog ugljikohidrata, koji ima glikemijski indeks jednak nuli, te je stoga čičoka prikladna i za prehranu dijabetičara.

U nastavku emisije, Kornelija je pripremila, to jest kuhala "vrtlarsko varivo", uz pomoć raketnog kuhala (na 18:25 što preporučam svakako pogledati).
Vodom je podlila pirjani češnjak, celer, ribanu mrkvu i peršun, na maslinovom ulju i dodala grubo narezane kockice čičoke i krumpira, malo soli i list celera, a pred kraj kuhanja i nekoliko listova špinata, kako bi varivo dobilo lijepu boju i dobar okus.

Cijelu emisiju možete pogledati:

http://www.dailymotion.com/video/x3iwc4o
Jabuku koju neće crv, neću niti ja.

bambi

  • V.I.P.
  • ****
  • Thank You
  • -Given: 85
  • -Receive: 90
  • Postova: 288
Odg: Čičoka
« Odgovori #51 u: 22 Listopad, 2017, 19:17:41 »
Neki dan sam ubrao (počupao, iskopao), 10 kg čičoke! (12-15 biljaka) Zadovoljan. Pokušao sam par puta postaviti fotke, ali mi se javlja da je prilog preveliki, iako sam samnjio na 800pt. No, znamo već kako izgledaju gomolji, pa nije strašno. ;)

TB

  • Global Moderator
  • Legenda foruma
  • *****
  • Thank You
  • -Given: 683
  • -Receive: 212
  • Postova: 933
Odg: Čičoka
« Odgovori #52 u: 22 Listopad, 2017, 21:08:41 »
možeš probati na postimages.org

super je biljka, permakulturna!

bambi

  • V.I.P.
  • ****
  • Thank You
  • -Given: 85
  • -Receive: 90
  • Postova: 288
Odg: Čičoka
« Odgovori #53 u: 23 Veljača, 2018, 08:05:12 »
Nekoliko gomolja čičoke se nekako sakrilo na dnu kašete u smoćnici. Potpuno povenuti i smežurani. Iz čiste znatiželje (a takav sam  ;) ), stavio sam ih vodu na par dana. I začudo, nabubrile su i izgledaju kao da sam ih upravo iskopao! Čudna neka biljka. Dobro je znati. Jedan dio sam utrapio u kanti u vikendici. Baš me zanima kako će preživjeti do ožujka.

bambi

  • V.I.P.
  • ****
  • Thank You
  • -Given: 85
  • -Receive: 90
  • Postova: 288
Odg: Čičoka
« Odgovori #54 u: 15 Travanj, 2018, 17:56:12 »
Čičoka se odlično održala preko zime (praktički "pod strehom"). Ukusnija je, sočnija od ubrane jesenske. Zmazanoću od zemlje u trapu, riješio sam čišćenjem koje sam zamislio još jesenas. Nabavio sam okruglu četku za WC, odrezao dio tako da je mogu staviti u steznu glavu bušilice, prekrio vodom u građevinskoj kanti (kilogram, po prilici), i dalje malo miješao sa srednim brojem okretaja. Ostalo ste skužili. Čista! Odmah malo splahnuti i grickati!  ;) I da, već sam posadio nešto gomolja za novu godinu. Da još dodam, preporučam da malo odstoji u vodi (barem jedan dan). Više je ne ljuštim.

bambi

  • V.I.P.
  • ****
  • Thank You
  • -Given: 85
  • -Receive: 90
  • Postova: 288
Odg: Čičoka
« Odgovori #55 u: 02 Rujan, 2018, 14:59:43 »
Kao prošlog ljeta, i tokom ovoga sam podrezivao stabljike na 1.5 m  visine. Bez posljedica. Negdje sam pročitao (ne znam da li baš za čičoku), da se tako biljka ne iscrpljuje cvjetanjem. Za mjesec-dva, počinjem je vaditi. Ako će biti kao prošle godine, juhu-hu!  :) A kako vaša napreduje?

TB

  • Global Moderator
  • Legenda foruma
  • *****
  • Thank You
  • -Given: 683
  • -Receive: 212
  • Postova: 933
Odg: Čičoka
« Odgovori #56 u: 03 Rujan, 2018, 22:05:37 »
raste non sto dobro bez obzira na vremenske uvijete :)

bambi

  • V.I.P.
  • ****
  • Thank You
  • -Given: 85
  • -Receive: 90
  • Postova: 288
Odg: Čičoka
« Odgovori #57 u: 15 Listopad, 2018, 07:48:11 »
Iskopao cca 25kg. S obzirom na godinu, super!

Nikola

  • Admin
  • Legenda foruma
  • *****
  • Thank You
  • -Given: 1637
  • -Receive: 1313
  • Postova: 2857
  • Adm
Odg: Čičoka
« Odgovori #58 u: 15 Listopad, 2018, 07:54:40 »
Odlično!
Problem je rješenje

TB

  • Global Moderator
  • Legenda foruma
  • *****
  • Thank You
  • -Given: 683
  • -Receive: 212
  • Postova: 933
Odg: Čičoka
« Odgovori #59 u: 15 Listopad, 2018, 17:43:35 »
Iskopao cca 25kg. S obzirom na godinu, super!

kolika je ta površina plantaže?

 


Što je to Perforum?

Dobrodošli u našu zajednicu!

Ovaj forum je pokrenut 2012. godine sa idejom stvaranja mjesta za druženje, upoznavanje ljudi zainteresiranih za razmjenu znanja i iskustva o permakulturi i bliskim područjima, a ponekad i mjesto gdje bi se požalili ako nam nešto nije po volji ili ne ide kako smo zamislili. Tijekom godina, sakupila se velika količina vrijednih informacija zahvaljujući sudjelovanju i doprinosu aktivnih članova.

 

Mnogi posjetitelji traže samo brzi odgovor na neko pitanje, pritom zaboravljajući da im ga je prethodno netko želio i omogućiti. Zapamtite, svako znanje i iskustvo koje imate je vrijedno i uvelike može drugome pomoći. Stoga vas pozivamo da nam se pridružite i učinite raznolika znanja dostupnim a zajednicu cjelovitom.

Powered by EzPortal