... Ima jedna epizoda vrtlarice u kojoj spominje čičoku, i mislim da ju je iskopala samoniklu negdje u Zg.
Da Nikola, to je prekrasna epizoda, emitirana 18.03.2012., u kojoj Kornelija pokazuje:
- kako počinje sezona uzgoja povrća u kontinentalnim krajevima,
- kako izabrati poziciju za povrtnjak na jednom otoku, i
- što se može skuhati od čičoke i mladih listova špinata.
Prilog o sadnji čičoke započinje na 16:40, a Kornelija objašnjava kako čičoka pripada porodici suncokreta, te stoga zahtjeva dovoljno prostora za rast.
Čičoka voli ocjedito i propusno tlo, pa ju je zato posadila na kosom terenu.
Čičoka odlično uspijeva u svim podnebljima.
Jestivi dio su zadebljane podzemne stabljike - rizomi, koji se najbolje očuvaju u vrtnom tlu, u kojem se čuvaju do konzumacije, za razliku od krumpira koji se vadi.
Čičoka se može kuhati ili peći, a sirova je najzdravija. Ističe se visokim udjelom vitamina i mineralima, osobito kalijem. Sadrži puno inulina, neprobavljivog ugljikohidrata, koji ima glikemijski indeks jednak nuli, te je stoga čičoka prikladna i za prehranu dijabetičara.
U nastavku emisije, Kornelija je pripremila, to jest kuhala "vrtlarsko varivo", uz pomoć raketnog kuhala (na 18:25 što preporučam svakako pogledati).
Vodom je podlila pirjani češnjak, celer, ribanu mrkvu i peršun, na maslinovom ulju i dodala grubo narezane kockice čičoke i krumpira, malo soli i list celera, a pred kraj kuhanja i nekoliko listova špinata, kako bi varivo dobilo lijepu boju i dobar okus.
Cijelu emisiju možete pogledati:
http://www.dailymotion.com/video/x3iwc4o