LED zarulja V-TAC A60, SKU-7260, VT-2099, 9W (60W), 806 lm, 30000h, 2700K, 75mA, not dimmable, E27, 15000 on/off, 2 godine garancije
- ugodno iznenadjenje, elektronika sva pristupacna na panelu (veci elektrolit s donje strane), kontrolirana cipom, 16 komada ledica, tocnost pri izradi vrlo precizna
- zarulja je kupljena u Plodinama za 8Kn po akciji, uz pisanu garanciju od 2 godine (u kutiji je garantni list).
- dosjed difuzora precizno napravljen i difuzor se lako moze skinuti pomocu tanjeg sarafcigera, te jednostavno i sigurno vratiti ga natrag. Difuzor nije zalijepljen silikonom.
- panel je od aluminija na kojem je ujedno i cijela elektronika uz 16 komada ledica, vrlo je dobro utisnut u aluminijsko zvono zarulje i dobro je ostvaren prijenos topline. Panel je potom jos zalijepljen silikonom za zvono hladnjaka.
- rad ledica je kontroliran cipom s Rsense od 36R i 56R, znaci 22R ukupno.
- panel ima dvije rupe koje se mogu bez opasnosti prosiriti za 1mm (za bolju odvodnju topline uz rupe na zvonu)
- bez difuzora i bez ostalih prepravki, zarulja svijetli hladnijom bojom nego sto je deklarirana, po mojoj procjeni 3000K ili vise, dajuci ugodno, jako i jasno bijelo svijetlo (nije ni zuckasto ni plavkasto).
- nakon par minuta rada, osjeti se grijanje u gornjem dijelu zvona (blize grlu), i svakako da preporucujem produziti joj vijek sljedecim jednostavnim popravkom:
Moja preporuka za kupnju ove zarulje po 8Kn, cak i ako je necete popravljati, a pogotovo za popravak - zato sam je detaljnije obradio uz slike.
POPRAVAK
- skinuti difuzor i ocistiti bijeli silikon (radi povecanja povrsine hladjenja) - panel ne vaditi iz zvona
- odlemiti Rsense od 56R (oznaka 560), tako da ostane samo 36R. To ce smanjiti zagrijavanje, malo oslabiti jacinu svjetla i znatno produziti vijek trajanja.
- na panelu prosiriti dvije postojece rupe na 5mm, jako pazeci da se ne dotaknu vodovi
- probusiti rupe na zvonu hladnjaka (3 gore, 3 dolje, 6.5mm svrdlo) i ukloniti srhove i sve sto zvecka
- ja sam uklonio i sitne kuglice kositra uz neke ledice, cisto radi zabave
- difuzor po potrebi vratiti
PRODUZENA GARANCIJA ZA POCETNIKE
- skinuti difuzor, odlemiti 56R
Graf prikazuje temperaturu panela mjerenu na originalnoj zarulji (Rsense 22R) bez difuzora, pa onda i hladjenje iste.
Potom sam odlemio 56R i napravio ljubicasti graf za usporedbu - odmah 20 st.C manje!
Ako se izbuse rupe na kucistu, temperatura panela bude za jos 4 st.C manja, i ima nesto brze hladjenje.
Ovaj proizvod i po toj cijeni mi se dosad cini nekako najposteniji prema kupcu, jer se usko priblizio deklariranom maksimumu ledica (80 st.C), naravno, da to postigne mora imati i dobre hladnjake i ne smije skrtariri na broju ledica (oko 0.5W/LED).
-----------------------------------------
LED zarulja V-TAC CANDLE 3W (25W), 250lm, 20000h, 2700K, 33mA, SKU7196, E14, 2 godine garancije
- kupljena zajedno s gornjom po istoj cijeni 8Kn - u odnosu na materijal i u odnosu na gornju VT-2099, cijena je prevelika.
- difuzor se skida pazljivim bocnim stiskanjem grip kljestima (oblozene), uz cupanje na van - obilato je zalijepljen silikonom, pa to tesko ide, meni je na jednoj puklo kuciste, ali se moze neprimjetno zalijepiti.
- panel je od aluminija s 7 kom ledica, ne moze se busiti zbog vodova koji ga prekrivaju
- zarulja nema aluminijsko zvono, jacina struje je kontrolirana preko kondenzatora 590nF/400V, shema je s klasicnim minimumom elemenata.
- svijetli toplinom 2700K
- za popravak bi trebalo zamijeniti kondenzator u toj mjeri da se panel grije samo do 60 st.C, recimo 360nF ili slicno (nisam mjerio temperaturu).
Jedino sto sam napravio da sam izbusio 6 rupa u plasticnom kucistu da se smanji akumulacija zagrijanog zraka i ocistio silikon s panela i ledica.
Posto zarulja ne koristi cip za kontrolu i posto je jedna ledica bila zaprljana silikonom, ne preporucujem ovu zarulju - trazim i dalje te E14 koje bi imale cip... ako uopce postoje a da imaju barem 6 ledica.
------------------------------------------
TB, hvala, kada dodje vrijeme, svakako sam zainteresiran ukoliko ce i dostava biti "permakulturna"
Kako svatko od nas kuha - a nije kuhar, brusi a nije bravar, sadi a nije poljoprivrednik, tako ni ja nisam strucnjak za elektroniku, vec mi je zanimljiva iz prakticnih i kreativnih razloga.
Tako sam ovu temu zapoceo u nadi da ce potaknuti, odn. pomoci u motiviranju upravo onih ljudi koji su spretni s alatom, a popravku ne pristupaju iskljucivo radi pocetnog neznanja ili usadjenog straha prema nepoznatome ili elektronici.
Vidis, tek kada se otvori proizvod se moze vidjeti kako je upravo dizajniran da pregori, prije ili kasnije. Bas ovih dana mi je prijatelj dao jednu stariju (skuplju) pregorenu zarulju od osrama (11.5W, 95mA), i cim sam je uzeo u ruku sam se sjetio tebe jer je osjetno bila teska, i ocekivao sam unutra bolju kvalitetu i drugaciju elektroniku. Kada sam je otvorio, osim sto se mora polomiti cijeli dosjed, unutra je bio panel s 18 ledica. Svaka od tih ledica je imala pukotinu po sredini, kao ispucalo staklo, i niti jedna nije bila ispravna! Bas niti jedna - a sve su serijski spojene. Kako su to uspjeli napraviti ne znam, ali uspjeli su i sigurno nije slucajno. Pretpostaviti cu da ce takvih ledica biti sve cesce, ukoliko im proizvodnja takvih ledica bude isplativa. Elektronika je bila klasicna s cipom i Rsense, vec mnogo puta vidjena, a ono sto je bilo tesko je deblji hladnjak zvona (nije od tankog lima, nego 1mm cijev). No, elektrolit koji je bio blize panelu se od topline oljustio, a plocica posmedjila, sto znaci da osram i dalje fura politiku overkilla ledica cak i na skupljim zaruljama. O SRAMote, ja ga izbjegavam.
Moj doprinos prema drugom pojedincu - kao i prirodi - je ova tema koja razotkriva prljave rabote nekih proizvodaca, u nadi da on sam ne nastavi podupirati ovakvu vrstu odrzivog napretka korporativnog kapitala, bar kada je u pitanju nesto sto je u startu jeftino i sto se jednostavnim radnjama moze predhodno popraviti.
Tuzno je i to - i nadasve primjetno ljudima koji se razumju u mehaniku - da danas mnostvo proizvoda je proizvedeno s namjerom da traju kratko vrijeme, odabirom pogresnog dizajna ili upotrebom losih materijala pri samoj proizvodnji, odnosno stavljanjem na trziste stalno nove proizvode koji nisu kompatibilni s onim prijasnjim iste marke, kao i svim dovijanjima da se oteza popravljanje i forsira kupnja novih.
Uz sve ovo, nema te firme koja se ne dici zalaganjem za ocuvanje prirode...
EDIT 7/22
Evo i video...
Vječna LED žarulja - popravak i modifikacija #2230