Zapamti

"Ako je netko umoran da ti dade osmijeh, daj ti njemu svoj."

Autor Tema: Izrada sjeckalice za granje  (Pročitano: 129613 puta)

Nikola

• Admin
  • Legenda foruma
  • Thank You
  • -Given: 1648
  • -Receive: 1383
  • Adm
Odg: Izrada sjeckalice za granje
« Odgovori #75 u: 30 Listopad, 2022, 19:52:57 »
Da, vjerojatno si u pravu što se tiče postizanja idealnih uvjeta. Ali ako si netko može osigurati brdo sječke i samo sječke, izgleda da je proces ipak termofilan. Sa lišćem nisam uspio postići ovakvu temperaturu, uvijek se kompostiralo hladno, ali sječka izgleda brže "gori"   :001_cool:
Problem je rješenje

LanaU

• Početnik
  • Thank You
  • -Given: 0
  • -Receive: 3
« Odgovori #76 u: 29 Studeni, 2023, 17:18:04 »
Ovako je moj tata sebi napravio chipper za traktor.
Odlično radi. Ima dosta veliki ulaz, ne zapinje...

Ja doma imam ovaj mali električni
https://www.bauhaus.hr/strojevi-za-usitnjavanje/gardol-elektricni-stroj-za-usitnjavanje/p/26623625
No porasla mu je i cijena i prejak je za ovo kako je napisano u jednom od prvih postova.  2,8kW piše
Osim toga je sasvim super ako nekog zanima elektični sjekač.
Sasječe bez problema grane do 5 cm promjera, dosta brzo radi i relativno je tih... Kao malo glasniji usisavač.

TB

• Global Moderator
  • Legenda foruma
  • Thank You
  • -Given: 710
  • -Receive: 217
« Odgovori #77 u: 02 Prosinac, 2023, 17:21:49 »
Klasično kompostiranje grana vam je previše sporo?

Recimo ako kompostiranje grana traje 7 godina i ako imate mjesta za 7 kupova tada samo na jedno mjesto bacate nove grane, a sa drugog kupa uzimate kompost.

Nikola

• Admin
  • Legenda foruma
  • Thank You
  • Adm
« Odgovori #78 u: 02 Prosinac, 2023, 20:47:19 »
TB, tvoja ideja je dobra, i znam da je dobra jer sam i ja tako radio. Također, ovdje poznanik Hrvoje piše sličan savjet:
https://permacultureapprentice.com/free-mulch/

Razlozi za usitnjavanje bi bili upravo u brzini, i dostupnom prostoru za toliko granje. Na primjer, ako imaš nekoliko tisuća kvadrata prostora, onda ti je 100 kubika drvene sječke malo. A granje potrebno za 100 kubika je bar 10 puta većeg volumena, pa bi onda na 7 godina zauzeo sav dostupan prostor.

Ako imaš vrlo mali prostor, recimo 200 m2 okućnice, opet se želiš što prije riješiti onih par grančica od orezivanja voćaka i grmlja.

Chop-n-drop metoda kompostiranja granja je vjerujem idealna ako imaš velik prostor koji ne koristiš, npr. livada koju moraš kositi a ne da ti se. I dovoljno ti je 2-3 kubika komposta godišnje, za neke manje projekte, gnojenje manjeg vrta, malo dodati svake godine oko voćaka i sl. Ja sam dugo bio u takvoj situaciji i baš mi je odgovaralo da granje svake godine skupim na hrpu i ostavim. Na tim mjestima sada rastu najbolje samonikle voćke, a granja zaista nema nakon 7 godina, kako si rekao.
Problem je rješenje

Nikola

• Admin
  • Legenda foruma
  • Thank You
  • Adm
« Odgovori #79 u: 02 Prosinac, 2023, 20:52:40 »

Svaka čast Majstoru, nije to mala stvar izraditi takav stroj! Je li mu to inače struka, radi li još takvih priključaka za traktore i općenito strojeve u samogradnji? Ili je ovo bio jedinstven pothvat?
Problem je rješenje

andjelkoasa

• V.I.P.
  • Thank You
  • -Given: 566
  • -Receive: 209
« Odgovori #80 u: 03 Prosinac, 2023, 09:17:01 »
Kod kompostiranja cijelih grana nije problem vrijeme već je problem prostor.
Mi koji imamo male vrtove i onako smo stisnuti, svašta bismo htjeli posaditi i posijati i to onda ne ide samo tako.
Zato imam sječkalicu za grane jer mi barem 3 puta godišnje treba.
Prvo nakon proljetnog obrezivanja voćki a nakon toga moram barem dva puta malo prikratiti živicu.
I onda se pojavi problem prostora za odlaganje grana i grančica.
Ovo ljetno sjeckanje je još važnije jer sa granjem bude i dosta lišća pa kompost ispadne prilično dobro pomiješan.

LanaU

• Početnik
  • Thank You
  • -Given: 0
  • -Receive: 3
« Odgovori #81 u: 04 Prosinac, 2023, 00:38:02 »

Svaka čast Majstoru, nije to mala stvar izraditi takav stroj! Je li mu to inače struka, radi li još takvih priključaka za traktore i općenito strojeve u samogradnji? Ili je ovo bio jedinstven pothvat?

Ima firmu koja se bavi proizvodnjom raznih djelova od metala pa onda i van toga može raditi na nekim svojim idejama i projektima poput tog chippera. Napravio je nedavno i onaj malčer s lancem koji vučeš na traktoru za sjeckanje šikare ako znaš na što mislim.
Ali svašta radi. Tata je stvarno kao sto ljudi u jednom čovjeku. U sve se razumije i u svemu što radi je izuzetno dobar.

Što je to Perforum?

Dobrodošli u našu zajednicu!

Ovaj forum je pokrenut 2012. godine sa idejom stvaranja mjesta za druženje, upoznavanje ljudi zainteresiranih za razmjenu znanja i iskustva o permakulturi i bliskim područjima, a ponekad i mjesto gdje bi se požalili ako nam nešto nije po volji ili ne ide kako smo zamislili. Tijekom godina, sakupila se velika količina vrijednih informacija zahvaljujući sudjelovanju i doprinosu aktivnih članova.

Mnogi posjetitelji traže samo brzi odgovor na neko pitanje, pritom zaboravljajući da im ga je prethodno netko želio i omogućiti. Zapamtite, svako znanje i iskustvo koje imate je vrijedno i uvelike može drugome pomoći. Stoga vas pozivamo da nam se pridružite i učinite raznolika znanja dostupnim a zajednicu cjelovitom.