Zapamti

"Ako je netko umoran da ti dade osmijeh, daj ti njemu svoj."

Autor Tema: Izrada sjeckalice za granje  (Pročitano: 72002 puta)

Nikola

• Admin
  • Legenda foruma
  • Thank You
  • -Given: 1618
  • -Receive: 1285
  • Adm
Izrada sjeckalice za granje
« u: 07 Studeni, 2014, 22:10:15 »
Ne znam kako vi, ali ja tog granja zaista imam u izobilju. Jedna od rijetkih stvari koje mi ne nedostaju  :biggrin:

Vec se godinama bavim idejom kako to granje usitnjavati da bude primjereno za malciranje ili kompostiranje. Strojevi predvidjeni za taj posao su prilicno skupi i skloni kvarovima, kao i svaki stroj.

Razmisljam da izradim nesto poput dvostrukog ceslja. U trupcu izbusim rupe, nasjecem kolaca kao za ogradu i zabijem ih u rupe. Sad mogu u te jasle trpati granje. Kad napunim mjericu, udaram machetom izmedju kolaca, ili prodjem motornom pilom tuda. Postolje ujedno moze sluziti i za piljenje drva za ogrijev, ali to mu ne bi bila osnovna namjena.

Sto mislite o toj ideji? Jeste li probali nesto slicno i mozda imate savjet oko nekih detalja?
« Zadnja izmjena: 26 Siječanj, 2018, 09:09:38 od Nikola »
Problem je rješenje

Dzionik

• Global Moderator
  • V.I.P.
  • Thank You
  • -Given: 78
  • -Receive: 208
Odg: Izrada ručne sjeckalice (malčera) za granje
« Odgovori #1 u: 08 Studeni, 2014, 08:30:02 »
Ja sam probao:-( ne radi: granje nije pravo, previše vibrira dok ga sečeš, ispadaju preveliki komadi, kad dodje do kraja samo ispada ili još gore povuče ga motorka. Mačetu zaboravi... Za sečenje ogrevnih drva je ok.
Radio sam i varijantu toga, drvena taraba koju naslonim na gomilu granja i prodjem motorkom izmedju dasaka, malo bolje ali dobiješ šarenu gomilu koju opet moraš da presložiš.
Sada radim sa mačetom, dovučem granje do mesta za kompostiranje i mačetom poskidam sve ispod 2 cm. Kad se naslaže tridesetak cm visine dobro ugazim, izlupam gomilu mačetom povremeno. Onda ide sloj za inokulaciju ostatak od prosejavanja predhodne gomile granja ne komposta. Sloj trave pa opet seckanje. Zgodno je što se visina povećava pa je lakše. Deblje grane sečem na cirkularu za loženje ili stubove.
Malo je daleko ali se vidi VIP gomila na crvenom tepihu:-)

Vrlo brzo je spala na polovinu visine, sada rastu pečurke i trava povrh, sve bez zalivanja, ove godine nije ni trebalo. Malo je zahtevnije fizički ali je rezultat dobar kompost.
Imam i onu malu seckalicu za granje 2KW, te su igračke jednostavno loše konstruisane, mogu da seku samo sveže grane, svako malo ih treba nešto doradjivati, nož se brzo istupi, zaglavljuju....jednostavno nemaju dovoljno mase. Ta snaga bi verovatno valjala da nije direkt drajv već duplo ubrzana preko remenice i sa masivnim diskom za sečenje. Inače dobra mašina bi trebala da ima bar trofazni motor od 4KW.

Nikola

• Admin
  • Legenda foruma
  • Thank You
  • Adm
« Odgovori #2 u: 08 Studeni, 2014, 14:31:25 »
Ja nemam struju na objektu, necu nikad imati, najjace sto imam je agregat od 2kw koji nece pokrenuti ni najslabiju sjeckalicu. Imam razne benzinske kosklice koje bi se mozda, uz dosta znanja i truda, mogle preraditi tako da sjeku granje, ali rucni rad mi je za sad najprivlacniji.

Da li mislis da se neko od tvojih rjesenja moglo malo usavrsiti tako da bolje funkcionira, ili je ovo kako sada koristis dovoljno dobro?

Sto mislis, ako bi se mac motorne pile preradio tako da ima nekakav metalni cesalj, da kad se njome sjece gomila sitnog granja da ga lanac ne povlaci? Slicno kao sto viljuskom ubodemo meso prije nego ga nozem presjecemo.
Problem je rješenje

m2

• Legenda foruma
  • Thank You
  • -Given: 272
  • -Receive: 355
« Odgovori #3 u: 09 Studeni, 2014, 13:51:41 »
probati ako je dovoljno ravno zavezati granje u snopove pa onda se motorkom?

Dzionik

• Global Moderator
  • V.I.P.
  • Thank You
« Odgovori #4 u: 09 Studeni, 2014, 14:14:46 »
Ovo za sada dovoljno dobro radi, jeste veliki posao ali jedina sledeća stepenica je neka velika sečka pogonjena traktorom. Za sve ostalo opet treba poseći grane na sitnije delove da bi stali u seckalicu. Sada već imam dve tri godine stare gomile koje polako prosejavam što uopše nije loše što se vremena tiče. Bitno je i okulirati neke gljive...malo radim na tome da to budu neke jestive, bukovača šitake ili sl.

Ove godine sam malčirao jednu gredicu sa oko 5cm seckanih grana i bila je odlična, vrlo malo korova. Iskreno to je mnogo veći posao nego ovo sa mačetom ali sam hte da vidim kako se ponaša taj materijal. Probaću da dodam još jedan takav sloj i preko zime da vidim da li zaista radi ova priča: https://www.youtube.com/watch?v=uM_gtZb8qyk

Ne mogu da zamislim taj tvoj divajs sa motorkom i viljuškom:-) Skoro sam morao da raščistim jednu gomilu granja koje nisam usitnjavao i koja stoji već pet šest godina bez vidnih znakova raspadanja. Na pola posla mi je pukao film pa sam je napao motorkom....opasno je to, sve čekaš da te strefi neko parče ili da ti motorka pobegne gde ne treba. Nekada sam razmišljao: danas isečem, sutra iseckam, sada znam bolje, ako ne možeš da završiš do kraja u danu nemoj ni počinjati. Ta gomila je ostavljena za 'sutra':-)

Motor od kosilice bi mogao da se preradi i ja sam razmišljao o tome eventualno jednog dana kada se dokopam nekog za dž.
« Zadnja izmjena: 10 Studeni, 2014, 05:13:52 od Dzionik »

Harp

• Global Moderator
  • Legenda foruma
  • Thank You
  • -Given: 0
  • -Receive: 726
« Odgovori #5 u: 09 Studeni, 2014, 19:00:34 »
Prilikom uredjivanja po parkovima, radnici koriste jednu profi sjeckalicu na benzinski motor. Sjeckalica ima dva kotaca i prevozi se kao prikolica za vozilo.
Njen rad me odusevio, ne mogu zamisliti sto je u njoj da je tako efikasna! Cijele odsijecene grane debljine do 10cm (s pripadajuceom krosnjom!) su ubacivali u nju, i ona je to samljela u jednolicnu piljevinu za ne manje od desetak sekundi!

Dakle po mom razmisljanju, da to radi efikasno, mora imati vrlo dobar mehanizam za prihvat i 'hranjenje' pod jakim pritiskom, te dobro osmisljen noz koji ce moci savladati debelo drvo, kao i manju grancicu.

Piljevina je kvadratnog oblika 1x1cm, sto bi moglo znaciti da se unutra nalaze setovi glodala te debljine, koji su uzlijebljeni... to je neprovjereno moje razmisljanje :)
Ovo sam nasao na netu, ali ne radi ni prilicno dobro kao ona iz parkova i nasada ;)
Radoman d.o.o. Drobilica.mpg
Isto tako ne vidi se krajnji rezultat.
Trebalo bi pitati radnike parkova, mozda i pogledati proizvodjaca masine...
Vjerujem da je nije tesko sam (kod tokara) napraviti za prihvatljivu cijenu. Samo treba znati koji mehanizam je efikasan.
One igracke koje se prodaju po Pevecima definitivno nisu za takve hrpe koje se ovdije na slikama vide ;)
Lud je samo onaj cija se ludost ne poklapa sa ludoscu vecine.   - S. Beckett

Nikola

• Admin
  • Legenda foruma
  • Thank You
  • Adm
« Odgovori #6 u: 09 Studeni, 2014, 20:19:13 »
Dzionik, mislio sam na ovakav dodatak motornoj pili koji bi sprijecio povlacenje grancica.

Harp, vidjao sam tu profi sjeckalicu kad krce granje uz cestu, radi zaista impresivno, nazalost bojim se da je tako nesto obicnim smrtnicima nedostizno.
Problem je rješenje

andjelkoasa

• V.I.P.
  • Thank You
  • -Given: 507
  • -Receive: 200
« Odgovori #7 u: 09 Studeni, 2014, 20:48:31 »
Ovaj 'dodatak' na motornoj pili bi imao problem proći kroz kućište pile a mislim da lanac pile nije ipak predviđen za takva naprezanja.

Kvalitetne sječkalice nemaju radijalne noževe nego imaju dva 'valjka'. Jedan je nazupčan i on služi više za povlačenje materijala. Sa oprugom je pritisnut na drugi valjak pa je samopodešavajući prema debljini grane.  Drugi ima noževe smještene kao na električnoj blanji i oni skidaju sloj po sloj materijala pa zato mogu i deblji komadi. Otprilike izgleda ovako taj drugi valjak:

Nikola

• Admin
  • Legenda foruma
  • Thank You
  • Adm
« Odgovori #8 u: 09 Studeni, 2014, 22:39:18 »
Trazio sam malo, i izgleda da se ova izvedba koristi za orezivanje zivica:

http://www.chainsawbars.co.uk/productspopup/14-clip-and-trim-chainsaw-attachment/
Problem je rješenje

Dzionik

• Global Moderator
  • V.I.P.
  • Thank You
« Odgovori #9 u: 10 Studeni, 2014, 08:08:28 »
Izgleda interesantno, možda napravim nešto tako, hvala Nikola.

Ovo su po meni najefikasnije mašine, ima raznih izvedbi koje izbacuju manje ili veće komade ali je sistem isti:
https://www.youtube.com/watch?v=t_CkP5CVJtk
Nije za malčiranje ali za kompostiranje i loženje odlično.

m2

• Legenda foruma
  • Thank You
« Zadnja izmjena: 10 Studeni, 2014, 11:23:04 od m2 »

m2

• Legenda foruma
  • Thank You

Harp

• Global Moderator
  • Legenda foruma
  • Thank You
  • -Given: 0
  • -Receive: 726
« Odgovori #12 u: 10 Studeni, 2014, 18:40:03 »
Izgleda da je 'feeder' obavezan za bilo kakav ozbiljniji posao!
Npr izbliza kako to izgleda:
JM-006 Wood Chipper

A evo i tehnologija na sto sam mislio, pod "uzlijebljena glodala", ali su sporohodne:
WEIMA Maschinenbau Vampire 1300 Holz
Muffin Monster Grinder Demonstration

I par profi unistavaca drveca:
HD JENZ HEM 582 Z Band FENDT 936
Bandit Model 1590, 1590XP - 17" capacity drum chipper - our most popular!

Lud je samo onaj cija se ludost ne poklapa sa ludoscu vecine.   - S. Beckett

Dzionik

• Global Moderator
  • V.I.P.
  • Thank You
« Odgovori #13 u: 11 Studeni, 2014, 00:05:22 »
To je ono što nije bitno, osim ako hoćeš da se baviš mlevenjem balvana.
Ono što sam postavio u predhodnom postu je energetski najefikasnija mašina, ima nekoliko kilovata ali guta sve živo. Ovi banditi su klasično amersko kurčenje sa kilovatima što se nas ne dotiče.

Nikola

• Admin
  • Legenda foruma
  • Thank You
  • Adm
« Odgovori #14 u: 11 Studeni, 2014, 00:35:56 »
Meni sve ovo izgleda prilicno komplicirano za izradu. Nisam strojar i ne vjerujem da bih ikad uspio izraditi takav stroj. Cak i sa starijim kupovnim strojevima poput polovnih kosilica imam problema. Ako netko krene u samogradnju nadam se da ce ovdje opisati postupak. Meni je za sad najizglednija metoda ono skakanje po suhom granju :-)
Problem je rješenje

Što je to Perforum?

Dobrodošli u našu zajednicu!

Ovaj forum je pokrenut 2012. godine sa idejom stvaranja mjesta za druženje, upoznavanje ljudi zainteresiranih za razmjenu znanja i iskustva o permakulturi i bliskim područjima, a ponekad i mjesto gdje bi se požalili ako nam nešto nije po volji ili ne ide kako smo zamislili. Tijekom godina, sakupila se velika količina vrijednih informacija zahvaljujući sudjelovanju i doprinosu aktivnih članova.

Mnogi posjetitelji traže samo brzi odgovor na neko pitanje, pritom zaboravljajući da im ga je prethodno netko želio i omogućiti. Zapamtite, svako znanje i iskustvo koje imate je vrijedno i uvelike može drugome pomoći. Stoga vas pozivamo da nam se pridružite i učinite raznolika znanja dostupnim a zajednicu cjelovitom.