Pozdrav svima,
pitanje postavljam ovdje budući da sam mišljenja da je forum civiliziranije mjesto od socijalnih mreža.
Kako mi još "vanjski radovi" nisu startali, podosta vremena provodim za kompom, time i na socijalnim mrežama. Možda je do dosade, ali ostao sam zapanjen i malkoc frustriran kada sam shvatio da su u permakulturnim redovima podosta glasni raznorazni .... "mislioci".
Ne bih htio nikoga uvrijediti, tako da ako spadate u skupinu ljudi koja je vrlo strastvena oko tema anastasijevaca, new world ordera, HAARPa, chemtrailsa, (anti)vakcinacija, bosanskih piramida i ostalog, htio bih Vas podsjetiti da ove riječi piše tip koji živi ispod kamena, tako da me slobodno smatrajte nevažnim i bezazlenim. Volio bih čuti Vašu stranu, u argumentiranom i kulturnom tonu.
Uzmimo za primjer post o klimatskim promjenama u Facebook grupi "Permakultura bez granica".
https://www.facebook.com/groups/iPeHa/permalink/3600445406669638/Admin je, već 20ak minuta nakon što je što je napravio objavu, (pametno) isključio opciju komentiranja jer je vidio da konstruktivne rasprave nema, da kreće lavina "mislilačkih" komentara, a samim time i kaos u grupi.
Sasvim mi je jasno zašto je permakultura privlačna takvim "misliocima". Permakultura nudi opciju slobode i neovisnosti. Izvediva je za one koji su voljni zasukati rukave i pokrenuti moždane vijuge, barem do trenutka dok ne shvate da rješenje nije u njihovom imanju i individualnim otocima "održivosti".
Mišljenja sam da su ove, raznorazne "struje" koje su u pravilu "anti-establishment", podosta pogubne za permakulturu jer ne doprinose ničemu konkretnom. Odvlače pozornost od same teme permakulture - trasformacije ljudske kulture u održivi model.
Da ne ostane neizrečeno - smatram da je javna percepcija permakulture "vrtlarenje sa slamom i kompostiranje" također negativna za permakulturu jer marginalizira ideju permakulture, ali mi je jasno da je to zgodna udica kako uvući ljude dublje u priču.
S druge strane - iako bi se gorenavedne ...erm... filozofije mogle iskoristiti kao udica, mišljenja sam da je pametnije držati zdravu distancu između permakulture i spomenutih filozofija.
Dragi Permaforume - što mi je činiti? Jesam li jedini kojega ovo kopka? Jesam li u zabludi? Ne vidim li šumu od stabala?