Zapamti

"Čovjek bez volje kao nož bez oštrice."

Autor Tema: Permakulturna zajednica i druge struje  (Pročitano: 853 puta)

trashcan01

• Početnik
  • Thank You
  • -Given: 3
  • -Receive: 2
Permakulturna zajednica i druge struje
« u: 26 Siječanj, 2021, 12:55:19 »
Pozdrav svima,
pitanje postavljam ovdje budući da sam mišljenja da je forum civiliziranije mjesto od socijalnih mreža.

Kako mi još "vanjski radovi" nisu startali, podosta vremena provodim za kompom, time i na socijalnim mrežama. Možda je do dosade, ali ostao sam zapanjen i malkoc frustriran kada sam shvatio da su u permakulturnim redovima podosta glasni raznorazni .... "mislioci".

Ne bih htio nikoga uvrijediti, tako da ako spadate u skupinu ljudi koja je vrlo strastvena oko tema anastasijevaca, new world ordera, HAARPa, chemtrailsa, (anti)vakcinacija, bosanskih piramida i ostalog, htio bih Vas podsjetiti da ove riječi piše tip koji živi ispod kamena, tako da me slobodno smatrajte nevažnim i bezazlenim. Volio bih čuti Vašu stranu, u argumentiranom i kulturnom tonu.

Uzmimo za primjer post o klimatskim promjenama u Facebook grupi "Permakultura bez granica".
https://www.facebook.com/groups/iPeHa/permalink/3600445406669638/
Admin je, već 20ak minuta nakon što je  što je napravio objavu, (pametno) isključio opciju komentiranja jer je vidio da konstruktivne rasprave nema, da kreće lavina "mislilačkih" komentara, a samim time i kaos u grupi.

Sasvim mi je jasno zašto je permakultura privlačna takvim "misliocima". Permakultura nudi opciju slobode i neovisnosti. Izvediva je za one koji su voljni zasukati rukave i pokrenuti moždane vijuge, barem do trenutka dok ne shvate da rješenje nije u njihovom imanju i individualnim otocima "održivosti".

Mišljenja sam da su ove, raznorazne "struje" koje su u pravilu "anti-establishment", podosta pogubne za permakulturu jer ne doprinose ničemu konkretnom. Odvlače pozornost od same teme permakulture - trasformacije ljudske kulture u održivi model.
Da ne ostane neizrečeno - smatram da je javna percepcija permakulture "vrtlarenje sa slamom i kompostiranje" također negativna za permakulturu jer marginalizira ideju permakulture, ali mi je jasno da je to zgodna udica kako uvući ljude dublje u priču.
S druge strane - iako bi se gorenavedne ...erm... filozofije mogle iskoristiti kao udica, mišljenja sam da je pametnije držati zdravu distancu između permakulture i spomenutih filozofija.

Dragi Permaforume - što mi je činiti? Jesam li jedini kojega ovo kopka? Jesam li u zabludi? Ne vidim li šumu od stabala?
« Zadnja izmjena: 26 Siječanj, 2021, 12:57:24 od trashcan01 »

Nikola

• Admin
  • Legenda foruma
  • Thank You
  • -Given: 1646
  • -Receive: 1371
  • Adm
Odg: Permakulturna zajednica i druge struje
« Odgovori #1 u: 26 Siječanj, 2021, 14:22:23 »
Na ovom forumu su uvijek bila dozvoljena sva mišljenja i razmišljanja, pod uvjetom da nema zlih namjera. Do sad ih uglavnom nije bilo. Moje mišljenje je ovo:

Permakultura traži načine da se živi nekim održivijim načinom života. Vrtlarenje sa slamom i kompostiranje mogu biti samo simboli te potrage za održivošću. Kako bi zapravo trebalo živjeti? E to ne znam. Najbolje uvjete za pronalaženje pravog načina imamo ako svatko radi ono što sam smatra da je ispravno. Kao u prirodi. Svaki organizam se samostalno razvija, a najučinkovitija strategija će dati i bolje rezultate. Takav organizam će onda dominirati svojim staništem. Ne mislim da je pametno da se cijela svjetska populacija dogovori oko toga kako treba živjeti, ili kakvo treba imati mišljenje o nečemu. Evolucija primitivnih ljudskih zajednica razvila je najbizarnije moguće stavove o svijetu i to nije imalo nikakav negativni utjecaj na svijet. Negativni utjecaj je počeo kada su se ti stavovi počeli usklađivati, kada je milion ljudi trebalo činiti i vjerovati isto.
Problem je rješenje

Harp

• Global Moderator
  • Legenda foruma
  • Thank You
  • -Given: 0
  • -Receive: 769
Odg: Permakulturna zajednica i druge struje
« Odgovori #2 u: 27 Siječanj, 2021, 19:18:12 »
trashcan, puno si napisao ali mi nije jasno u cemu je konkretni problem, sto je postavljeno pitanje a sto te kopka, ili mozda sto ocekujes kao argumentirani odgovor, misljenje u vezi cega sve, i da li to (moguca rasprava) uopce vodi ka nekoj vrijednosti, ili do njenog rasipanja. Svatko ima neko svoje misljenje, stav ili vjerovanje, nemoj ni pitati da raspravlja o tome ako ne zelis cuti bilo sto drugacije od npr tvog smjera. Razni pogledi na pojedino vazno pitanje mogu posluziti i da ti pomognu na "putu".

Sto se tice mislioca, filozofa i argumenata, na primjeru klimatskih promjena, evo jos jedan primjer, odi na kanal Jan Helfeld i pretrazi "climate change".
Lud je samo onaj cija se ludost ne poklapa sa ludoscu vecine.   - S. Beckett

Što je to Perforum?

Dobrodošli u našu zajednicu!

Ovaj forum je pokrenut 2012. godine sa idejom stvaranja mjesta za druženje, upoznavanje ljudi zainteresiranih za razmjenu znanja i iskustva o permakulturi i bliskim područjima, a ponekad i mjesto gdje bi se požalili ako nam nešto nije po volji ili ne ide kako smo zamislili. Tijekom godina, sakupila se velika količina vrijednih informacija zahvaljujući sudjelovanju i doprinosu aktivnih članova.

Mnogi posjetitelji traže samo brzi odgovor na neko pitanje, pritom zaboravljajući da im ga je prethodno netko želio i omogućiti. Zapamtite, svako znanje i iskustvo koje imate je vrijedno i uvelike može drugome pomoći. Stoga vas pozivamo da nam se pridružite i učinite raznolika znanja dostupnim a zajednicu cjelovitom.