Testiram jednu teoriju na način da svakodnevne situacije, životne probleme, traume i sl. pokušam objasniti tom teorijom. Do sad se pokazala ok, vidjet ću kako će to završiti.
Teorija (naravno, ne moja) kaže, čovjeku je urođen život u zajednici, nagon ga tjera da bude dio zajednice, a kad je dio jedne, ne može biti dio druge zajednice. Ili tako nekako. Prvo, onih starih zajednica (plemena) kakve su naseljavale ovaj naš brdoviti balkan, više nema, ili su uglavnom nepoznate. Od raspada tih zajednica ostale su obitelji. I to su zajednice, samo mislim da nisu prirodne. Obitelj teško da može samostalno osigurati vlastitu egzistenciju, ali pod uvjetom da društvo štiti obitelj, ona posve normalno funkcionira i mislim da je u nedostatku plemena obitelj skroz ok. E sad je problem ako društvo više ne štiti obitelj.
Mislim da se to počelo događati s industrijskom revolucijom, ili uvođenjem kapitalizma. Prije toga, obitelj je radila na zemlji, svi za jednog, jedan za sve. Bilo im je teško, ali su bili obitelj. Onda dođe vrijeme da muškarac ide na posao. Na poslu postaje dio jednog drugog kolektiva. Radnici neke tvornice imaju zajedničkog protivnika (strogog šefa?) i zajedničke ambicije (radnička prava?), muškarac kada dođe kući, žena i djeca to ne razumiju. Možda su oni veseli, zaigrani, željni oca obitelji, a on dolazi umoran, nervozan, možda i pijan. Pa kaže "dovraga, ženo, dok te ja hranim, biti će kako ja kažem!" On postaje sve više dio radničkog kolektiva, a sve manje dio svoje obitelji. Možda i žena, jer joj je dosta batina, napušta selo i odlazi u grad gdje radi kao služavka, ili prostitutka, svejedno. I ona tamo nalazi žene koje su napravile isto, i postaje dio njihovog kolektiva. Ili se školuje, pa kasnije sudjeluje u maršu za prava žena, sad je dio tog pokreta, ponovno nije dio svoje obitelji (osim na papiru).
I malo po malo, dolazimo u sadašnjost, gdje je obitelj već poprilično razorena. Svi se hvale kako su im djeca samostalna, otišli iz grada ili države, studiraju ili rade vani. Muževi i žene, ako imaju sreće, rade u dobrim firmama, dio su njihovih kolektiva, firme organiziraju "team building-e" da se radnici povežu, svaki radnik je nagrađen proporcionalno tome koliko se uspio integrirati u kolektiv. Kada dolaze kući, svaki donosi vlastite brige, nemaju baš o čemu razgovarati, a i ne osjećaju se baš tako dobro kao u vlastitom kolektivu. U firmi bar imaju svoje mjesto, kod kuće uglavnom jedu i spavaju.
To bi otprilike bilo ono kako ja doživljavam svijet iz perspektive oca i muža. I sad promatram što se događa s ljudima. Roditelji su prestrogi prema vlastitoj djeci, boje se da ih djeca ne osramote pred kolektivom kojem pripadaju. Ili su nezainteresirani prema njima, jedna mama kaže "još najbolje da se samo sa djecom bavim, kao da nemam pametnijeg posla". Muškarci vole otići na utakmicu, ili ju pogledati na tv-u u nekom kafiću, vesele se, grle se sa nepoznatim ljudima. Kući dolaze malo odspavati. Dijete u školi dobiva lošu ocjenu koju skriva od roditelja, ali ju ponosno pokazuje školskim kolegama. U njima nalazi članove vlastitog kolektiva, zajednički bojkotiraju školu, ili obožavaju neku tinejdžersku pop zvjezdicu, ne znaju ni sami zašto ali svi to rade, pa im je to dovoljno objašnjenje. Roditelji su gnjavatori koji im pokušavaju razoriti kolektiv.
Obitelj je doživjela svoj kraj? Treba li je spašavati, može li se, i kako? Ili jednostavno priznati da su to ljudi koji žive zajedno, cimeri?