Zapamti

"Budala kojoj se žuri, pije čaj vilicom."

Autor Tema: Tribalizam  (Pročitano: 21732 puta)

fazy

• Global Moderator
  • Legenda foruma
  • Thank You
  • -Given: 966
  • -Receive: 451
  • Što činimo svojoj okolini, to činimo i samima sebi
Odg: Biblijski tribalizam
« Odgovori #30 u: 02 Veljača, 2015, 18:01:11 »
Ne želim skretati s teme, pogotovo sada kada je iz naslova isčeznulo ono "Biblijski", ali neka bude rečeno iz mog kuta gledanja.
Nikola je rekao:
Biblija je znacajna knjiga u danasnjem drustvu, pisana je tako da ju nitko ne razumije a istodobno je prozvana svetom knjigom i ako nesto u njoj pise, ljudima je to vaznije nego ono sto im logika govori. To daje veliku moc onima koji je interpretiraju, sto god zamislili da je istina, za to mogu naci potvrdu u bibliji...
I ja dijelim isto mišljenje, kao i Nikola, ali čitanje "Biblijskog koda", ostavilo me bez riječi.
Biblija je zapravo prijevod, a svaki prijevod i slijedeći prijevod prijevoda, sa jezika na jezik, udaljuje izvorni tekst od čitača. Tako je nastao netočno preveden tekst, koji je onda nerazumljiv.
TORA (5 Knjiga Mojsijevih), ostala je izvorna originalu do danas, jer pri prepisivanju iste (tada još nije bilo fotokopirki ::)), ako je prepisivač pogriješio makar u samo jednom slovu hebrejskog jezika, cijela do tada prepisivana knjiga morala je biti spaljena.
Tora je zapravo zaključana knjiga, do našeg vremena, koja je odključana uz pomoć računala.
Tri izraelska matematičara, na čelu sa profesorom Eliyahu Rips-om, a zatim i napose dešifrantom Harold Gansom, informatičarem u NSA (National Security Agency), iz prvotne skepse i želje za otkrivanjem podvale, utvrdili su postojanje koda sa spektakularnim zaključkom:
najčitanija knjiga svih vremena, Biblija, samo je vrh sante leda. Biblija nije samo knjiga. Ona je i kompjutorski program.
Prema Rips-u, Witztum-u i drugim znanstvenicima, autor koda u Petoknjižju (eng.Torah Code) je jedino Bog.
« Zadnja izmjena: 08 Veljača, 2015, 10:35:48 od fazy »
Jabuku koju neće crv, neću niti ja.

bambi

• V.I.P.
  • Thank You
  • -Given: 85
  • -Receive: 90
Odg: Tribalizam
« Odgovori #31 u: 03 Veljača, 2015, 09:32:34 »
Ovo sa spaljivanjem neispravnih knijga, podsjeća me na Švicarce i Japance (perfekcionizam). No, ovaj dio teksta o kodu, ne zvuči mi uvjerljivo. Naslušao sam se i načitao na netu, svega i razvio sam nos za upitne tvrdnje kojih je na netu more. Mislim da bi matematičari kod ortodoksnih Židova prošli kao gore spomenuti Spinoza, ali bi im možda oprostili zbog tvrdnje da je to napisao Bog. ;)

bambi

• V.I.P.
  • Thank You
  • -Given: 85
  • -Receive: 90
« Odgovori #32 u: 03 Veljača, 2015, 09:45:35 »
Nikola, tek sam jutros uočio tvoj post (onaj duži) od jučer, u kojemu govoriš o tribalizmu. U zadnjoj rečenici veliš ono što je bit suživota ljudi i prirode. No, već smo više puta to rekli, samo egzotične skupine u "civilizaciji" i "divljini" pokušavaju, ili čak i žive tako. Pitanje samo do kada.

Nikola

• Admin
  • Legenda foruma
  • Thank You
  • -Given: 1646
  • -Receive: 1371
  • Adm
« Odgovori #33 u: 03 Veljača, 2015, 10:44:39 »
Mislim da postoji i suvremeni tribalizam koji se uspio nagoditi s civilizacijom. Takodjer postoje neprestana nastojanja svih ljudi na planeti da se grupiraju, kao sto je to slucaj i na ovom forumu. Samo ja mislim da treba otici i mnogo dalje. Mislim da covjek ne bi trebao biti jedan dan u ovoj, drugi dan u drugoj skupini, malo misliti na sebe, pa malo na cijeli svijet, biti neprestano svaciji i niciji.
Problem je rješenje

TB

• Global Moderator
  • Legenda foruma
  • Thank You
  • -Given: 705
  • -Receive: 217
« Odgovori #34 u: 03 Veljača, 2015, 13:58:35 »
grupiranje je ok, sve dok ne preraste u sljedbeništvo i centralizaciju.

Nikola

• Admin
  • Legenda foruma
  • Thank You
  • Adm
« Odgovori #35 u: 03 Veljača, 2015, 15:05:45 »
Mislim da je tu pojavu dobro opisao John Zerzan u knjizi Anarhoprimitivizam protiv civilizacije. On pravi veliku razliku izmedju primitivnih nomadskih i sjedilackih drustava. Kaze da oni koji su naviknuli da pripitomljavaju biljke i zivotinje, teze tome da si podrede i ljude. Spolna diskriminacija, robovlasnistvo i klasne podjele vladaju samo u zemljoradnickim drustvima. I tu se vidi ta povezanost uzgoja hrane i drustvenog uredjenja.
Problem je rješenje

imamGliste (Jasmin)

• Punopravni član
  • *
  • Thank You
  • -Given: 8
  • -Receive: 50
    • imamGliste.com (kompostiranje s kalifornijskim glistama)
« Odgovori #36 u: 08 Veljača, 2015, 01:01:19 »
Ispričavam se ako ću odlutati s teme, ali ovo sam htio napisati još dok je u nazivu teme bilo "biblijski".

Ako griješim, neka me netko ispravi jer bibliju nisam čitao,a sliku koju imam u glavi imam od filmova i priča koje sam čuo.

Moram priznat da preferiram sirovu vegansku hranu iako ju ne prakticiram u potpunosti. Dok imam izbora, preferiram, ali kad nemam, jedem svašta, glad je glad :D

U mojem idealnom svijetu ljudi bi preferirali voće za izvor kalorija i kao posljedicu toga bi svuda sadili šumske vrtove i tako stvorili jedan veliki rajski vrt na ovom planetu :D   Baš kao što je vjeverici u prirodi, zakopati lješnjake, koji često izrastu u stabla lješnjaka.

Ovo iznad sam napisao kako bi vam objasnio zašto meni nikako nema smisla zašto je u tako važnoj knjizi bog zabranio jesti jabuku Adamu i Evi.
Dao im je jezik koji osjeća slatko, dao im je vid, koji će prepoznati nešto crveno u moru zelenila, dao im je palac i prste da zgrabe tu jabuku, dao im je savršene zube za jest tu jabuku, dao im je sposobnost da se popnu na drvo kako bi ubrali tu jabuku i dao im je znatiželju da se pitaju što je to crveno.  Nisam siguran što im je točno napravio kada su slušali svoju prirodu i kada je Eva ubrala tu jabuku. Da li ih je izbacio iz tog voćnjaka ili nešto drugo, ali bilo kakva kazna mi se ne čini uredu od njega :)  Ajd, da su išli raditi nešto protiv svoje prirode, to bi razumio.  Ali čini mi se da su kažnjeni samo zato jer nisu slušali riječ božju.

Kad to gledam iz ovakve perspektive,sudeći po toj priči,  meni se biblija čini kao super knjiga za ljudski rod skrenuti na krivi put, tj. da ne postupaju po svom prirodnom nagonu, već da se boje boga, jer je tako zapisano.
Mogao bi i dalje tipkati, ali neću, možda sam ja nešto krivo shvatio u cijeloj toj priči. Sad primjetih da sam zmiju smetnuo s uma :D Išao sam na vjeronauk, sve dok sam morao,a kada mi je dan izbor, naravno da sam odustao :)
Naš organski otpad je vrijedan resurs!
Iskoristmo ga ! Nahranimo gliste :)

Nikola

• Admin
  • Legenda foruma
  • Thank You
  • Adm
« Odgovori #37 u: 08 Veljača, 2015, 09:32:41 »
U svakom slucaju, ako je covjeku stalo do prirode, trebalo bi mu biti stalo i do vlastite prirode. Umjesto da hrani ptice u parku, mogao bi malo nahraniti i vlastitu zivotinju, vlastitog divljaka.

Poganske religije prikazivale su bogove kao polu-zivotinje. Suvremene religije su te zvijeri kasnije proglasile zlom, a osvetoljubivog boga dobrom. Sve se preokrenulo, ukrotili smo prirodu i vlastitog divljaka.
Problem je rješenje

Što je to Perforum?

Dobrodošli u našu zajednicu!

Ovaj forum je pokrenut 2012. godine sa idejom stvaranja mjesta za druženje, upoznavanje ljudi zainteresiranih za razmjenu znanja i iskustva o permakulturi i bliskim područjima, a ponekad i mjesto gdje bi se požalili ako nam nešto nije po volji ili ne ide kako smo zamislili. Tijekom godina, sakupila se velika količina vrijednih informacija zahvaljujući sudjelovanju i doprinosu aktivnih članova.

Mnogi posjetitelji traže samo brzi odgovor na neko pitanje, pritom zaboravljajući da im ga je prethodno netko želio i omogućiti. Zapamtite, svako znanje i iskustvo koje imate je vrijedno i uvelike može drugome pomoći. Stoga vas pozivamo da nam se pridružite i učinite raznolika znanja dostupnim a zajednicu cjelovitom.