Zapamti

"Crjepovi koji nas štite od kiše izrađeni su za lijepa vremena."

Autor Tema: Udruga u SUMI - Blatusa  (Pročitano: 11760 puta)

Harp

• Global Moderator
  • Legenda foruma
  • Thank You
  • -Given: 0
  • -Receive: 769
Udruga u SUMI - Blatusa
« u: 18 Srpanj, 2019, 16:07:08 »
Udruga U ŠUMI neprofitna je organizacija upisana u Registar udruga RH, osnovana 2013. godine sa sljedećim ciljem:
„Poticanje, promicanje, razvitak i unapređenje života u skladu s prirodom, zaštita životinja te očuvanje prirodne, nematerijalne i kulturne baštine u Republici Hrvatskoj.“ (izvadak iz Statuta Udruge U ŠUMI)

Naš cilj je živjeti u skladu sa svime što nas okružuje poštivajući prirodu, biljni i životinjski svijet bez iskorištavanja i biti primjer drugima da se na taj način može živjeti još bolje. Mi U ŠUMI nastojimo prikupiti i sačuvati stara znanja i vještine koje u današnje vrijeme polako, ali sigurno tonu u zaborav, težimo biti samoodrživi i samodostatni te na tom putu poštivati prirodu i njezine resurse.

Svjesni smo da smo dio prirode i da je sve u prirodi povezano. Kao svjesna bića preuzimamo odgovornost za svoje postupke i tražimo ravnotežu. Vraćamo se jednostavnijem životu koji se bazira na stvarnim ljudskim vrijednostima kao što su poštivanje, povjerenje i tolerancija.

Praktično… pečemo svoj kruh i proizvodimo svoju hranu, izrađujemo svoje sapune, sredstva za čišćenje i kozmetiku, beremo samoniklo bilje, radimo shiatsu za ljude i životinje… i to je tek početak naše priče.

Želimo naša iskustva i znanja prenijeti svim ljudima koji su zainteresirani za prirodu, ali prije svega želimo naš prirodan način života približiti djeci - pokazati im da se može živjeti i na drugačiji način od onoga kakvog vide na televizijskim ekranima i u gradovima.

http://www.udrugausumi.hr/hr/
https://100posto.hr/zivot/bio-sam-vojnik-vozio-sam-harley-davidsona-i-nemilo-trosio-a-nisam-bio-sretan-sad-nemam-skoro-nista-ali-imam-sebe
https://www.facebook.com/udrugausumi/?_fb_noscript=1
« Zadnja izmjena: 18 Srpanj, 2019, 16:09:38 od Harp »
Lud je samo onaj cija se ludost ne poklapa sa ludoscu vecine.   - S. Beckett

Nikola

• Admin
  • Legenda foruma
  • Thank You
  • -Given: 1646
  • -Receive: 1371
  • Adm
Odg: Udruga u SUMI - Blatusa
« Odgovori #1 u: 18 Srpanj, 2019, 16:42:51 »
Nisam shvatio, tko je udruga? Članak na 100posto spominje tog Massima koji valjda živi sam, ili sa Vedranom? I kojem treba u posjetu doći par iz Italije. Sretno mu bilo, drago mi je da uživa u šumi. Ono što mi obično nedostaje u svim tim pričama (naravno da je svaka takva avantura priča za sebe, ali ipak dosta sliče) su djeca. Ja muku mučim kako da sa djecom provedem par dana u šumi, a da ne traže da odu jedan dan do grada, na pizzu, shopping itd. I onda se pojavljuju ljudi poput Massima koji bez ikakvog ustručavanja provedu par godina na ulici, ne zato jer moraju nego "im se tako sviđa". Brak se raspao. Djeca ne žive sa njim. Svira gitaru, čita knjigu, gleda u zid.

Na jednu stranu takvih priča gledam izuzetno optimistično i pozitivno, odlično je što ljudi kidaju veze sa civilizacijom, pokazuju da se može i drugačije živjeti. Sa druge strane, njihov primjer može slijediti samo netko tko je odlučio i sam razbiti vlastitu zajednicu, napustiti obitelj i živjeti svoj san.
Problem je rješenje

TB

• Global Moderator
  • Legenda foruma
  • Thank You
  • -Given: 705
  • -Receive: 217
« Odgovori #2 u: 18 Srpanj, 2019, 19:46:11 »
ima i djece toj udruzi koliko vidim. A u većini zapadnih država je uobičajno vikende provoditi van grada, to uopće nije loše što se balansa tiče.

van civilizacije i bez mehanizacije se može živjeti ali sa cca 1000kn mjesečno za hranu, internet, struju, gorivo, amortizaciju kuće i alata, komunalnu naknadu i sl.

Nikola

• Admin
  • Legenda foruma
  • Thank You
  • Adm
« Odgovori #3 u: 18 Srpanj, 2019, 21:14:54 »
Ma vidio sam neku djecu na fotografijama, to su posjetioci. U tekstu se spominje da ima dvoje djece i bivšu ženu sa kojima je živio na Učki u kući bez struje. Kažem, lijepo je to, zdrav život bez stresa itd. ali nažalost to je skoro uvijek povezano sa razbijenim obiteljima. Mora li baš tako, ne znam, bilo bi mi drago da Massimo tamo osnuje pravu obitelj, ima VLASTITU djecu koju uči preživljavanju u prirodi, uzgoju hrane, gradnji prirodnim materijalima itd. Dapače, držim i njemu i svima koji su u sličnoj situaciji fige da osnuju prave zajednice sa desecima pripadnika koje se neće ni država usuditi dirnuti.
Problem je rješenje

zemljak

• V.I.P.
  • Thank You
  • -Given: 263
  • -Receive: 290
« Odgovori #4 u: 22 Srpanj, 2019, 07:52:06 »
to sa udrugama, čini mi se, ne funkcionira kako je zamišljeno (ako je) u komunalnoj teoriji... sa jedne strane imaš osnivača/gazdu.. a možda je i potreban alfa mužjak/ženka budući da, sa druge strane, takve udruge privlače sto vrsta raznih hipija, đabalebaroša i ostale ljudske stoke

Harp

• Global Moderator
  • Legenda foruma
  • Thank You
« Odgovori #5 u: 22 Srpanj, 2019, 19:04:19 »
Ako u trazilicu utipkamo "zivjeti u sumi", dobiti cemo pregrst "sokantnih" novinskih clanaka koji ukazuju kao na neki novi drustveni trend - onih ljudi koji si to mogu priustiti.
Mahom, svaki video ili clanak ima u glavnoj ulozi covjeka koji je biznismen i ima "idilican" zivot, ali ga on odjednom naprasno odbacuje u zamjenu za "duhovnim mirom i razvojem", naglim preobratom morala i ostalih vrlina, odnosno mijenja za atraktivnu avanturu, novinski clanak u javnosti ili pak za promjenu puteva poslovnih interesa. Psiholozi ce takvo stanje prepoznati kao "kriza srednjih godina".

Po meni, zivot u sumi (ukoliko je odabran zbog sume, same prirode), nema veze s osnivanjem nove udruge, biznisom, uslugama bilo koje vrste, bjezanjem pred problemima civilizacije, ili odbacivanjem postojecih korisnih tehnologija. Covjek bi trebao teziti za svojom cjelovitom i cjelozivotnom izgradnjom utemeljenu na razboritim odlukama, pogotovo cim vise sto je svjesniji "svog" problema, kako bi mogao u skladu s njima i odgovorno djelovati ka nekom boljem stanju.

Promjene koje u svom temelju nemaju "cvrsto tlo" u apsolutnom smislu, a koje su drasticne, brze i rigidne, osim nekog iskustva poradi zabave ne mogu u ocima drugog pojedinca prenjeti onu bitnost - poruku o motivima i ciljevima - pa time ni potaknuti zelju za takvom promjenom kod drugih. Gdje je jasnoca potrebe za time, svrha i smisao, nacin dolaska do toga, i koje vrijednosti covjek prethodno mora posjedovati da bi tu promjenu mogao i realizirati?

Tako da samo onaj koji je u prirodu pristupio poradi ljubavi prema istoj, odnosno prema drugom covjeku, stvari ili bicu, ce moci prenijeti to plemenito znanje, i to na potpuno diskretan i indirektni nacin - svojim primjerom - ukoliko ga je drugi voljan vidjeti, te primjeniti i poboljsati to na sebi.
Takvih ljudi sigurno ima mnogo mnogo vise nego sto mediji pisu, jer to je intimni put a ne javna stvar.

Clanak o Udruzi u sumi sam tu objavio zbog nekih lijepih rijeci na stranici. Tako i Vilindom, Eko selo Blatusa i slicni blogovi imaju za dati "lijepe rijeci". No, rijeci su samo rijeci, a djela su djela.

U videu sa trece konvencije zivog covjeka, na ideju Vedrana o ulaganju energije u Blatusu, javio se jedan bradati covjek s iskustvima od tamo. Govori isto sto je ovdje Sinisa vec opisao 2012. godine. Spoznaju, koja se ne moze samo tako pronaci na internetu pod pojmom Blatusa. To ne drzi vodu, vec se potrebna cistoca odnosa izgubila putem raznih interesa.

Sto se djece tice, dijete je upilo svoju okolinu, ono sto mu je bilo na raspolaganju i zabavno, na sto je naviklo, ili sto spozna kao lijepo ili fino. Ne zaboravimo i drugu stranu koju je upilo, onu za koju zelimo da "kao ne postoji". Zapravo, ono je pokazatelj izlozenosti utjecaja sveprisutne okoline. Da li problem vidis u djeci, pizzi, soping centru, odlasku u sumu, ocekivanju ili necem trecem? Oni koji imaju "srece" da ih rode na nekom drugom mjestu imaju i razliciti svjetonazor prema zivotu, zivotnim vrijednostima i potrebama.
« Zadnja izmjena: 04 Kolovoz, 2023, 16:20:31 od Harp »

Nikola

• Admin
  • Legenda foruma
  • Thank You
  • Adm
« Odgovori #6 u: 22 Srpanj, 2019, 23:33:11 »
Citat:
Ako u trazilicu utipkamo "zivjeti u sumi", dobiti cemo pregrst "sokantnih" novinskih clanaka koji ukazuju kao na neki novi drustveni trend - onih ljudi koji si to mogu priustiti.
Mahom, svaki video ili clanak ima u glavnoj ulozi covjeka koji je biznismen i ima "idilican" zivot, ali ga on odjednom naprasno odbacuje u zamjenu za "duhovnim mirom i razvojem", naglim preobratom morala i ostalih vrlina, odnosno mijenja za atraktivnu avanturu, novinski clanak u javnosti ili pak za promjenu puteva poslovnih interesa. Psiholozi ce takvo stanje prepoznati kao "kriza srednjih godina".

U pravilu muškarac, samac, najčešće bez neke realne potrebe. Ako netko kaže, nekad davno su ljudi živjeli u šumi, ma nisu nikad. Takvi ljudi bi istog trena izumrli. Ako je itko živio u šumi, to su bila plemena, a ne ljudi (samus homoseksualus). Koliko je meni poznato, uglavnom matrijarhati, žene imaju te urođene sposobnosti i sklonosti formiranja obitelji, zajednica, organizacije života itd. Muškarci su tu kao vojna, radna i rasplodna snaga. Znači čim muškarac između žene i šume odabere šumu, mislim da mu je preostalo malo mogućnosti da formira nešto održivo. Čim žena mora doći takvom samusu a ne on njoj, a djeca dolaze autobusom, prirodni slijed je tu opasno poremećen. Znam da godi jer i meni strašno godi boravak u šumi, ali nisam siguran da je korak u pravom smjeru.

Pozitivna strana je naravno što djeca umjesto da su otišli u zabavni park, otišli su u prirodu i tamo mogu puno naučiti od čovjeka koji živi u prirodi. To što čovjek ima udrugu ne gledam ni pozitivno ni negativno. Ako je odlučio obavljati djelatnost za koju je potrebna udruga, recimo edukaciju, onda je jasno da mu treba udruga. Jedino me zanimalo malo više o toj udruzi, jer znam da u Blatuši postoji više odvojenih zajednica. Siniša bi trebao biti bradati tip koji se između ostalog bavi i gradnjom kuća i živi u Blatuši, a mislim da ne "pripada" društvu koje je komentirao tu na forumu, ono Roberta Schenka. Ne znam sad je li ova udruga U ŠUMI nešto treće, povezano s ostalim pričama, odvojeno...
Problem je rješenje

Harp

• Global Moderator
  • Legenda foruma
  • Thank You
« Odgovori #7 u: 05 Studeni, 2019, 02:02:03 »
Citat:
Koliko je meni poznato, uglavnom matrijarhati, žene imaju te urođene sposobnosti i sklonosti formiranja obitelji, zajednica, organizacije života itd. Muškarci su tu kao vojna, radna i rasplodna snaga. Znači čim muškarac između žene i šume odabere šumu, mislim da mu je preostalo malo mogućnosti da formira nešto održivo. Čim žena mora doći takvom samusu a ne on njoj, a djeca dolaze autobusom, prirodni slijed je tu opasno poremećen. Znam da godi jer i meni strašno godi boravak u šumi, ali nisam siguran da je korak u pravom smjeru.

Ok, dakle smatras da se za prvi korak zene trebaju vratiti "u sumu", kao pocetak neke nove zajednice. Ima smisla. Zene, citate li ovo?!? :)

Nego, sto je to zene odvratilo od "sume"? Znamo da je u povjesti civilizacije muskarac dobrim dijelom odgovoran za sve i svasta, svaki posao se odvijao po volji muskarca, u sto spada i razne manipulacije nad zenama, kao i novije "odobrenje" za njihovu ravnopravnost.
Primjecujem i da ovo "u sumu" mi nesto specijalno bode oci. Ako danas vecina civiliziranih ljudi zivi u gradovima, onda u sumu idu oni koji "bjeze" od civilizacije, a ne oni koji imaju za zelju izgraditi nesto novo, ili povratiti prirodno stanje zajednici. Odlaskom u sumu, postaje se samac, ili grupica samotnjaka, ali nista vise od toga. Ti ljudi su rasfrckani posvuda po sumama i svatko za sebe radi kako vec zna i umije. Vrijednosti nisu ujedinjene.

Na pameti mi je ono sto si naveo prije, zajednica, pleme, selo. Selo kao mjesto gdje ljudi rade u zajednici s svrhom cjelokupnog napredka i neovisnosti je nesto gdje bi trebalo teziti, jer ono ima svoju cjelovitost u raznolikosti mnogih ljudi. I sada opet pitanje, sto je ljude odvelo od sela u gradove, i da li je to bila zena, muskarac ili nesto trece?

Znam da su zakoni usmjereni na "slijevanje" zivotne energije u gradove i industrijska zaposlenja, firme. Poznato mi je kako je jedan seljak (recimo 1950.) posjekao cijeli svoj vocnjak jer bi u suprotnom morao placati poreznicima mnogo novca koji si nije mogao priustiti. Poreznici su obilazili sela i uzimali "svoj dio" kao zito, krave, novac itd, cak su gledali i boju soli u soljenkama nebili napisali jos koju kaznu. Na selu se ipak prije (op. prije svjetskih ratova) dobro zivjelo, bilo je to potpuno mjesto gdje je svaki seljak mogao podmiriti sve svoje potrebe unutar istog. Da nije bilo drzavnih parazita, bilo bi to blisko raju. Oni nisu putovali, vec su par puta godisnje dolazili trgovci na sajmove, npr loncari i kovaci iz drugih sela. U tom kontekstu, zadovoljavanjem svih potreba, stoljecima, sto je ljude, bilo zene ili muskarce "prisililo" da dodju "lagodno" zivjeti u gradove, u betonske kosnice, i umjesto za sebe i svoje da ovise i rade za tudji prosperitet? Koje su mogucnosti za povratak i tko i zasto koci? Zene?

Nikola

• Admin
  • Legenda foruma
  • Thank You
  • Adm
« Odgovori #8 u: 05 Studeni, 2019, 21:55:31 »
Citat:
Ok, dakle smatras da se za prvi korak zene trebaju vratiti "u sumu", kao pocetak neke nove zajednice. Ima smisla. Zene, citate li ovo?!? :)

Za prvi korak, žene bi trebale ići gdje se njima ide, a muškarci za njima  :001_cool:

Citat:
Nego, sto je to zene odvratilo od "sume"?

Rekao bih, ratovi. Razvojem poljoprivrede i gomilanjem viškova nastupila je era ratova. U tim se ratovima žene ne snalaze baš najbolje, odnosno u nepovoljnijem su položaju. Urođeno im je da budu lideri mira, a ne rata. Muškarci su prirodni lovci i borci, pa se u ratnim igrama odlično snalaze. Kad na dvije strane imamo skupine predvođene muškarcima koji su odlični u ratovanju, i jedna i druga će raditi sve što im stvara prednost u ratu. Koncentriranje ljudi u gradovima je jedna od takvi stvari.

Citat:
Ako danas vecina civiliziranih ljudi zivi u gradovima, onda u sumu idu oni koji "bjeze" od civilizacije, a ne oni koji imaju za zelju izgraditi nesto novo, ili povratiti prirodno stanje zajednici.

Divlje se životinje iz nekog utočišta, zoološkog vrta i sl. puštaju na slobodu tek kada u tome postoji neki interes. Recimo, obnova lovnog područja, povećanje bioraznolikosti, suzbijanje invanzivne vrste i sl. U svakom slučaju, o tome ne odlučuju životinje koje bi htjele slobodu, nego oni koji ih drže u zatočeništvu. Mislim da će ljudi u većem broju krenuti prema "šumi" tek kada to civilizaciji bude odgovaralo. Možda će postojati rezervati sa divljim ljudima, a države će se međusobno nadmetati tko ima bolji, veći, brojniji. Možda će se organizirati lov na divlje ljude, ili foto safari u kojem će se šokiranoj gospodi pokazivati ljudi koji piju vodu s potoka, beru gljive i love zečeve. Uglavnom, neki oblik saveza će biti potreban. Za sada, najveću prepreku takvom scenariju vidim u tome što bi divlji ljudi civilizirane podsjećali na ljudsku prirodu, a temelj civilizacije je zaboravljanje te prirode. Civilizacija se u dobroj mjeri temelji na uvjerenju kako ljudi ne mogu bez nje živjeti.
Problem je rješenje

TB

• Global Moderator
  • Legenda foruma
  • Thank You
  • -Given: 705
  • -Receive: 217
« Odgovori #9 u: 07 Studeni, 2019, 22:21:35 »
život u gradu ima mnogo prednosti jer je sve lako dostupno. Još ako ima kulturu života i mnogo zelenila uopće ne mora biti loše.

Goco

• Napredni član
  • **
  • Thank You
  • -Given: 172
  • -Receive: 47
« Odgovori #10 u: 12 Studeni, 2019, 11:20:25 »
Nikola je dobro uočio da je uglavnom pojedinac taj koji se povlači iz civilizacije i odlazi, bez žene i djece, u šumu. Obično je to u zreloj životnoj dobi kad se materijalni život posloži a djeca odu svojim putem.Pojedinac je spreman ili suočen s buđenjem kada se počinje povlačiti. Normalne stvari u životu postaju prazne. To je vrijeme da budete sami, da propitujete i vršite retrospektivu, da započnete potragu za istinskim sobom jer samo u vašoj osobnoj tišini možete istinski vidjeti tko ste zapravo i to prigrliti. Nakon toga vaš svijet će se promijeniti i drugi prijatelji slični vama će vam pristupiti. Općenito, vaš život će se poboljšati.

Nikola

• Admin
  • Legenda foruma
  • Thank You
  • Adm
« Odgovori #11 u: 14 Studeni, 2019, 14:08:29 »
život u gradu ima mnogo prednosti jer je sve lako dostupno. Još ako ima kulturu života i mnogo zelenila uopće ne mora biti loše.

I golubi žive u gradu i lijepo im je, a divlje su životinje. Možda kod ljudi nije toliko problem što žive u gradu, nego što grad živi u njima. Ako je tako, onda se grada nisu riješili ni kad odu u šumu. Također, kada bi se riješili grada u sebi, onda ne bi smetalo što žive u gradu.
« Zadnja izmjena: 14 Studeni, 2019, 14:19:11 od Nikola »
Problem je rješenje

Harp

• Global Moderator
  • Legenda foruma
  • Thank You
« Odgovori #12 u: 20 Studeni, 2019, 22:00:48 »
Prenesena znacenja ponekad mogu biti i zbunjujuca, makar dobro opisuju stvarno stanje.

Ljudi u danasnje vrijeme su nauceni da pojam grad dozivljavaju kao neko mjesto (prostor), dok zapravo grad znaci administrativno-pravno tijelo nadlezno nad registriranim osobama unutar nekog teritorija. Zato i na ulazima u gradove stoji grb grada uz ime. Manje od grada je opcina (prije mislim da se zvalo kotar) ili selo, a vece velegrad, zupanija i drzava. Svaka od tih administrativnih jedinica ima svoje registrirano stanovnistvo (s kojim raspolaze), i to mahom drzavljane, ili u gradovima gradjane podlozne jos i gradskim aktima.

U kratko, gradjani grade grad, po vodjenju i odobrenjima gradonacelnika i inih.

Sto su gradjani? To su osobe koje "zive u gradu" (onom administrativnom) i obavljaju registrirane poslove sukladno drzavnoj ideologiji, podrzavajuci i jacajuci time tu strukturu, u kojoj su cesto iskoristeni i na najnizem mjestu poretka - ali ujedno i njegovi pokretaci.

Kako grad zivi u njima? Svaki registrirani posao ide preko posredstva gradske/drzavne administracije (odobrenje za obavljanje djelatnosti / mogucnost kontrole posla) koja preko nameta uzima svoj danak, prikuplja povratne informacije, i korigira daljnje svoje kretanje prema svojim interesima, koje objavljuje u zakonima i aktima. Ukoliko je neki posao dogovoren i obavljen direktno izmedju dva covjeka, nije doslo do registracije, pa ni do podrske u tom smislu.

Zasto to rade? Prvo, ne znaju tko su, ponosno to i dokazuju "svojim identifikacijama" pa dopustaju da netko drugi vlada s njima. Uvjereni su da ne posjeduju niti mogu posjedovati nikakvu vrijednost mimo one koju nude uhodane organizacije, i stoga im je obaveza odrzavati je, jer bez nje ne bi mogli postojati. Vjeruju da svojim radom, rade nesto dobro, i da ce zbog toga, ako ne vec njima, mnogima zbog toga biti bolje. Stvarnost je za njih nejasna, prekompleksna, predosadna, sofisticirana, o tome se netko drugi brine "za njihovo dobro". Ukratko, od pocetka zivota i interakcije s ljudima, jedino su nauceni da funkcioniraju na nacin prilagodjen drustvenom poretku, i cvrsto vjeruju da drugi nacini niti ne postoje, niti mogu postojati. Taj "njihov" nacin je najbolji, jer su tako nauceni da misle, i braniti ce taj stav po cijenu zivota - cesto tudjeg.

Udruga Mladih UMNO

• Početnik
  • Thank You
  • -Given: 2
  • -Receive: 5
« Odgovori #13 u: 20 Prosinac, 2019, 13:03:20 »

Sto se djece tice, dijete je upilo svoju okolinu, ono sto mu je bilo na raspolaganju i zabavno, na sto je naviklo, ili sto spozna kao lijepo ili fino. Ne zaboravimo i drugu stranu koju je upilo, onu za koju zelimo da "kao ne postoji". Zapravo, ono je pokazatelj izlozenosti utjecaja sveprisutne okoline. Da li problem vidis u djeci, pizzi, soping centru, odlasku u sumu, ocekivanju ili necem trecem? Oni koji imaju "srece" da ih rode na nekom drugom mjestu imaju i razliciti svjetonazor prema zivotu, zivotnim vrijednostima i potrebama.

http://www.roditelji.hr/wp-content/uploads/2016/08/plemena.png

https://www.gloria.hr/citajte-na-100-posto/kraljevskaobiteljbalkonjpg/5748799/ALTERNATES/LANDSCAPE_380/KraljevskaObiteljBalkon.jpg

https://media.breitbart.com/media/2015/11/ISIS-Training-Children-in-Jihad-PBS-Frontline-640x480.jpg
što se tiče djece, govorit ću u svoje ime. Otac mi je bio u ratu svih 6 godina. Pred kraj rata je počeo nositi crnu uniformu i tako te ustaške priče. Mene je vodio u lov, na pucanje... pumpao me "ustaškim" pričama, i živio izuzetno nacionalistički i rasistički te krajnje agresivno. Danas imam 30 godina i mrzim nacionalizam, mrzim rasizam, mrzim sve te ideje koje počivaju na agresiji prema nekome. Ne mora značit da će taj princ engleski biti isti plagijator ko otac ili lopov ko baba. Ili da će sin nekog "terorista" biti i sam "terorist". Ljudi koji imaju izbora mogu odabrati drugačije. Ako imaju taj kapacitet. Ako imaju ljubav prema nečemu. Naravno odgoj je bitan faktor i dosta se ljudi ponese za utjecajima i roditeljima, ali nije sve tako sivo. Sve je to individualno i svak stupa u zrelost samostalno. Na kraju krajeva, po meni ako je čovjek glup može biti nečija sjena, ako nije sam će odlučiti. Neki to zovu svojeglavost ali mislim da u tome nema ništa loše. Eto, jedina greska je što ljudi smatraju da su djeca od 18 godina punoljetna. Punoljetnost u 99 posto slučajeva dolazi iza 30e.

Dzionik

• Global Moderator
  • V.I.P.
  • Thank You
  • -Given: 78
  • -Receive: 208
« Odgovori #14 u: 22 Prosinac, 2019, 10:12:04 »
to sa udrugama, čini mi se, ne funkcionira kako je zamišljeno (ako je) u komunalnoj teoriji... sa jedne strane imaš osnivača/gazdu.. a možda je i potreban alfa mužjak/ženka budući da, sa druge strane, takve udruge privlače sto vrsta raznih hipija, đabalebaroša i ostale ljudske stoke

Alo!! ja sam matori hipi, nemoj da se vredjamo....Još sam i komunista, uinat raznim čistuncima kojima je bilo toliko loše u prošlom sistemu.

Neko je pomenuo bežanje iz grada od problema.... Naravno da bežim od problema jer jedino u selu mogu da dišem, ne figurativno nego bukvalno, posle infarkta sa 40% srca grad me davi, verovatno bi me sahranio kad bih pokušao da rešim sve probleme koji me tamo čekaju. Ko misli da treba da reši sve probleme neka ih rešava, ja mislim da je život prekratak da bi rešavao nametnute probleme.

Što je to Perforum?

Dobrodošli u našu zajednicu!

Ovaj forum je pokrenut 2012. godine sa idejom stvaranja mjesta za druženje, upoznavanje ljudi zainteresiranih za razmjenu znanja i iskustva o permakulturi i bliskim područjima, a ponekad i mjesto gdje bi se požalili ako nam nešto nije po volji ili ne ide kako smo zamislili. Tijekom godina, sakupila se velika količina vrijednih informacija zahvaljujući sudjelovanju i doprinosu aktivnih članova.

Mnogi posjetitelji traže samo brzi odgovor na neko pitanje, pritom zaboravljajući da im ga je prethodno netko želio i omogućiti. Zapamtite, svako znanje i iskustvo koje imate je vrijedno i uvelike može drugome pomoći. Stoga vas pozivamo da nam se pridružite i učinite raznolika znanja dostupnim a zajednicu cjelovitom.