Bambi, nije mi bila namjera nagovarati da postane bretarijanac, kao što sam i napisao u uvodnom postu.
Priznajem, pri postavljanju ove teme nisam odabrao najprikladniji naslov. Htio sam podsjetiti da postoje način(i) da čovjek bude sretan u svom životu, a da pri tome ne ovisi o ničemu! Mislim da je čovjek apsolutno slobodan ako ne ovisi o hrani i napose vodi.
Pri tome moram naglasiti činjenicu da Viktor nije postao bretarijanac zato što nije htio "orati i kopati" ili da bi uštedio na kupnji hrane zbog nedostatka financija.
Puno puta nas okolnosti natjeraju da počnemo raditi nešto što ne volimo, samo zato da bismo izišli iz situacije u koju smo se sami doveli. I onda smo nesretni.
Htio sam ukazati koliko je viktor radostan i bez hrane i vode.
Nekim ljudima, hrana i piće je jedino u čemu uživaju na ovom svijetu. Ali pustimo sada njih oni se ionako ne uklapaju u permakulturne principe koji nas zanimaju.
Htio sam ukazati na postojanje slobode u odnosu na osnovne potrebe čovjeka za hranom i vodom, isto kao što permakulturni šumski vrt ne traži svakodnevnu njegu i rad, a daje plodove u usporedbi sa klasičnim vrtom.
Nadalje, kada bismo bili oslobođeni POTREBE za hranom (bez odricanja nego svojom voljom) imali bismo puno više slobodnog vremena. Mogli bismo biti bez hrane, a opet povremeno bi mogli prirediti gozbu za sebe i prijatelje.
I što bismo onda učinili sa tim slobodnim vremenom? Koliko bismo ga korisno znali upotrebiti (naglašavam ZA SEBE KORISNO UPOTRIJEBITI)?
U stalnoj trci za ispunjavanjem nametnutih obaveza (za koje smo si sami dozvolili da nam budu obaveza), sretni smo kada stignemo uspješno obaviti sve što smo si zacrtali za taj dan. Ali, da li je rješavanje tih obaveza uistinu ono što nas ispunjava, ili je to samo varka?
Puno puta kažemo nekom: "Imam obaveza", samo zato da izbjegnemo neku drugu "obavezu".
Nije za odbaciti niti činjenicu da je današnja hrana i voda nezdrava. Da toj istoj hrani i vodi nedostaje "životnosti", (prana itd...). Od takve "prazne" hrane se ne možemo najesti, još ako je spremana u nekom restoranu bez imalo Ljubavi u pripremanju i serviranju i ako je jedemo "sa nogu" u pozadini ružnih vijesti sa TV-a i drugih medija, možemo samo "otrovati" i energetski osiromašiti svoje tijelo.
Svi oni, koji gaje vlastite biljke u svom vrtu razumjet će, na što mislim.
Zato, uzgajajte svoje biljke u vrtu (pa i na balkonu), sa ljubavlju...