Zapamti

"Bolje je biti pas u mirno doba negoli čovjek u doba nemira."

Autor Tema: Bretarijanizam - uklapa li se u permakulturu?  (Pročitano: 9776 puta)

fazy

• Global Moderator
  • Legenda foruma
  • Thank You
  • -Given: 966
  • -Receive: 451
  • Što činimo svojoj okolini, to činimo i samima sebi
Bretarijanizam - uklapa li se u permakulturu?
« u: 08 Ožujak, 2015, 15:27:17 »
Evo, nakon što nas je Urs Surbeck upoznao sa fascinantnom činjenicom da voda može biti Eliksir, (na videu u javorkinoj temi "Niste bolesni, - žedni ste":

Kod: ("Link više ne radi") [Odaberi]
[url=http://www.youtube.com/watch?v=jnawFMQkuKA#ws]Na rubu znanosti- Urs Surbeck Voda kao eliksir 01.12.2014[/url])
Isto tako voda može biti i teška, toliko teška da je prestanemo piti:

Ne želim nikoga nagovarati, da prestane piti vodu, (doduše poznavao sam poznanika koji je mogao ne jesti, ali se odselio u Istru, pa nismo više u kontaktu, (ne  zbog Istre - to je divno mjesto na ovoj Zemlji), nego je poznanik odselio još dok nisam znao za blagodati ovog elektronskog medija), već želim ćuti mišljenje nas žednih, koji bez vode ne možemo (ili mislimo da ne možemo) živjeti.
Kada ne bismo jeli hranu, (a možda ni pili vodu), koliko bismo imali vremena na raspolaganju, za kreativnost?
Koliko bismo imali vremena na raspolaganju, za međusobnu komunikaciju i pomaganje drugima?
Koliko bismo imali vremena na raspolaganju za sebe SAME?
Ili bi nam bilo dosadno ili bismo spoznali da vrijeme kao takvo uopće ne postoji?
Ili bismo spoznali Ljubav kao i Viktor?
Ili... ?
« Zadnja izmjena: 24 Srpanj, 2019, 22:55:46 od Nikola »
Jabuku koju neće crv, neću niti ja.

Nikola

• Admin
  • Legenda foruma
  • Thank You
  • -Given: 1646
  • -Receive: 1371
  • Adm
Odg: Bretarijanizam - uklapa li se u permakulturu?
« Odgovori #1 u: 08 Ožujak, 2015, 21:31:51 »
Ja i hrani i vodi pristupam uglavnom nagonski, pijem samo kad sam zedan. Pijem uglavnom mlaku vodu pa mi ne treba puno da se okrijepim, cak i u ljetnim danima. Da, vjerojatno pijem mnogo manje nego bi to lijecnici preporucili, prodje nekad i dan-dva da ne popijem casu vode. Ne brine me to previse, voda je u svakoj hrani, a  ako je hrana previse zacinjena ili na drugi nacin ne odgovara organizmu, onda pijemo vise vode da izbacimo ono sto nam ne treba.

Veza posebnih dijeta i permakulture? Ne znam, permakultura bi covjeku trebala pruziti ono sto mu je potrebno, a ne nametati sto mu je potrebno.
Problem je rješenje

TB

• Global Moderator
  • Legenda foruma
  • Thank You
  • -Given: 705
  • -Receive: 217
« Odgovori #2 u: 09 Ožujak, 2015, 16:42:43 »
bretarijanizam je ultimativna permakultura i sloboda.

victor sam kaže da vodu dobiva disanjem (vlaga u zraku), a i recimo kupanjem upijaš vodu kroz kožu.

tipove poput ursa ne preferiram jel zanimljivo pričaju, a praktično ti samo nudi da kupiš kod njega vodu u švicarskoj. zbog takvih sam potrošio dosta vremena da skužim kako to sve funkcionira u praktičnom smislu.

bambi

• V.I.P.
  • Thank You
  • -Given: 85
  • -Receive: 90
« Odgovori #3 u: 10 Ožujak, 2015, 14:08:47 »
Bojim se da se pod permakulturu švercaju nazori,pojave i stvari koje ne spadaju pod osnovne njene postavke, koliko sam osobno shvatio. Pa tako mislim da niti bretarijanizam ne spada   u permakulturu, koja je ipak daleko praktičnija i za opću kulturu korisnija. Spadam u sumnjičavce koji ipak traže malo više dokaza.

TB

• Global Moderator
  • Legenda foruma
  • Thank You
  • -Given: 705
  • -Receive: 217
« Odgovori #4 u: 10 Ožujak, 2015, 17:01:45 »
dobro nemaju previše veze, više je to u smislu da bretarijanci ne trebaju kopati, saditi, malčirati, sakupljati vodu i sl.  :biggrin:

bambi

• V.I.P.
  • Thank You
« Odgovori #5 u: 10 Ožujak, 2015, 17:28:50 »
hajmo svi u bretarijance pa ko živ ko mrtav  ;)

fazy

• Global Moderator
  • Legenda foruma
  • Thank You
« Odgovori #6 u: 10 Ožujak, 2015, 17:57:49 »
Bambi, nije mi bila namjera nagovarati da postane bretarijanac, kao što sam i napisao u uvodnom postu.
Priznajem, pri postavljanju ove teme nisam odabrao najprikladniji naslov. Htio sam podsjetiti da postoje način(i) da čovjek bude sretan u svom životu, a da pri tome ne ovisi o ničemu! Mislim da je čovjek apsolutno slobodan ako ne ovisi o hrani i napose vodi.
Pri tome moram naglasiti činjenicu da Viktor nije postao bretarijanac zato što nije htio "orati i kopati" ili da bi uštedio na kupnji hrane zbog nedostatka financija.
Puno puta nas okolnosti natjeraju da počnemo raditi nešto što ne volimo, samo zato da bismo izišli iz situacije u koju smo se sami doveli. I onda smo nesretni.
Htio sam ukazati koliko je viktor radostan i bez hrane i vode.
Nekim ljudima, hrana i piće je jedino u čemu uživaju na ovom svijetu. Ali pustimo sada njih oni se ionako ne uklapaju u permakulturne principe koji nas zanimaju.
Htio sam ukazati na postojanje slobode u odnosu na osnovne potrebe čovjeka za hranom i vodom, isto kao što permakulturni šumski vrt ne traži svakodnevnu njegu i rad, a daje plodove u usporedbi sa klasičnim vrtom.
Nadalje, kada bismo bili oslobođeni POTREBE za hranom (bez odricanja nego svojom voljom) imali bismo puno više slobodnog vremena. Mogli bismo biti bez hrane, a opet povremeno bi mogli prirediti gozbu za sebe i prijatelje.
I što bismo onda učinili sa tim slobodnim vremenom? Koliko bismo ga korisno znali upotrebiti (naglašavam ZA SEBE KORISNO UPOTRIJEBITI)?
U stalnoj trci za ispunjavanjem nametnutih obaveza (za koje smo si sami dozvolili da nam budu obaveza), sretni smo kada stignemo uspješno obaviti sve što smo si zacrtali za taj dan. Ali, da li je rješavanje tih obaveza uistinu ono što nas ispunjava, ili je to samo varka?
Puno puta kažemo nekom: "Imam obaveza", samo zato da izbjegnemo neku drugu "obavezu".
Nije za odbaciti niti činjenicu da je današnja hrana i voda nezdrava. Da toj istoj hrani i vodi nedostaje "životnosti", (prana itd...). Od takve "prazne" hrane se ne možemo najesti, još ako je spremana u nekom restoranu bez imalo Ljubavi u pripremanju i serviranju i ako je jedemo "sa nogu" u pozadini ružnih vijesti sa TV-a i drugih medija, možemo samo "otrovati" i energetski osiromašiti svoje tijelo.
Svi oni, koji gaje vlastite biljke u svom vrtu razumjet će, na što mislim.
Zato, uzgajajte svoje biljke u vrtu (pa i na balkonu), sa ljubavlju...

bambi

• V.I.P.
  • Thank You
« Odgovori #7 u: 10 Ožujak, 2015, 18:03:23 »
Fazy, sve pet, mislim da smo se skužili, dovoljno sam dugo na ovom foruma i drago mi je što se družim s tobom i ostalima. Čovjek se uči dok je živ.  ;)

fazy

• Global Moderator
  • Legenda foruma
  • Thank You
« Odgovori #8 u: 10 Ožujak, 2015, 18:06:10 »
Naravno Bambi,
Tvoj post sam shvatio kao duhovitu šalu.

Nikola

• Admin
  • Legenda foruma
  • Thank You
  • -Given: 1646
  • -Receive: 1371
  • Adm
« Odgovori #9 u: 10 Ožujak, 2015, 19:41:10 »
Toby Hemmenway je lijepo rekao kako pitanje odrzivosti nije tako jednostavno. Mi ne znamo je li odredjeni nacin zivota odrziv ili nije, dok se on ne dokaze kroz stotine generacija. Za sad znamo da je odrziv nacin onaj koji su prakticirale zajednice prije nego su morale prihvatiti civilizaciju. U tom kontekstu, mi nemamo nikakav dokaz da permakultura kakva je danas nudi ista sto je odrzivo.

Ako kriterije malo prosirimo, mozemo reci da je neodrzivo imati samo jedan nacin zivota, jer jedino sto je zaista dokazalo svoju odrzivost je raznolikost. I to je jedno od nacela permakulture. Dakle, s obzirom da nikad necemo znati koji je nacin zivota odrziv a koji nije, igramo nasigurno jedino ako imamo na raspolaganju cim vise nacina zivota. Bretarijanstvo je mozda jedan od njih. U proslosti smo imali zajednice utemeljene na mnogo bizarnijim obicajima, i dokazale su svoju odrzivost. Ako netko moze zivjeti prema takvim nacelima, a da ne ugrozi pravo drugih da zive nekako drugacije, mislim da su dobrodosli u permakulturu. Naravno, ako se pokaze da nisu bili u pravu i dovedu u pitanje vlastitu egzistenciju, za to su sami krivi, nema smisla podrzavati sustav koji se sam ne podrzava.
Problem je rješenje

Harp

• Global Moderator
  • Legenda foruma
  • Thank You
  • -Given: 0
  • -Receive: 769
« Odgovori #10 u: 10 Ožujak, 2015, 20:08:54 »
Bambi, nije mi bila namjera nagovarati da postane bretarijanac, kao što sam i napisao u uvodnom postu.
Priznajem, pri postavljanju ove teme nisam odabrao najprikladniji naslov. Htio sam podsjetiti da postoje način(i) da čovjek bude sretan u svom životu, a da pri tome ne ovisi o ničemu! Mislim da je čovjek apsolutno slobodan ako ne ovisi o hrani i napose vodi.
Pri tome moram naglasiti činjenicu da Viktor nije postao bretarijanac zato što nije htio "orati i kopati" ili da bi uštedio na kupnji hrane zbog nedostatka financija.
Puno puta nas okolnosti natjeraju da počnemo raditi nešto što ne volimo, samo zato da bismo izišli iz situacije u koju smo se sami doveli. I onda smo nesretni.
Htio sam ukazati koliko je viktor radostan i bez hrane i vode.
Nekim ljudima, hrana i piće je jedino u čemu uživaju na ovom svijetu. Ali pustimo sada njih oni se ionako ne uklapaju u permakulturne principe koji nas zanimaju.
Htio sam ukazati na postojanje slobode u odnosu na osnovne potrebe čovjeka za hranom i vodom, isto kao što permakulturni šumski vrt ne traži svakodnevnu njegu i rad, a daje plodove u usporedbi sa klasičnim vrtom.
Nadalje, kada bismo bili oslobođeni POTREBE za hranom (bez odricanja nego svojom voljom) imali bismo puno više slobodnog vremena. Mogli bismo biti bez hrane, a opet povremeno bi mogli prirediti gozbu za sebe i prijatelje.
I što bismo onda učinili sa tim slobodnim vremenom? Koliko bismo ga korisno znali upotrebiti (naglašavam ZA SEBE KORISNO UPOTRIJEBITI)?
U stalnoj trci za ispunjavanjem nametnutih obaveza (za koje smo si sami dozvolili da nam budu obaveza), sretni smo kada stignemo uspješno obaviti sve što smo si zacrtali za taj dan. Ali, da li je rješavanje tih obaveza uistinu ono što nas ispunjava, ili je to samo varka?
Puno puta kažemo nekom: "Imam obaveza", samo zato da izbjegnemo neku drugu "obavezu".
Nije za odbaciti niti činjenicu da je današnja hrana i voda nezdrava. Da toj istoj hrani i vodi nedostaje "životnosti", (prana itd...). Od takve "prazne" hrane se ne možemo najesti, još ako je spremana u nekom restoranu bez imalo Ljubavi u pripremanju i serviranju i ako je jedemo "sa nogu" u pozadini ružnih vijesti sa TV-a i drugih medija, možemo samo "otrovati" i energetski osiromašiti svoje tijelo.
Svi oni, koji gaje vlastite biljke u svom vrtu razumjet će, na što mislim.
Zato, uzgajajte svoje biljke u vrtu (pa i na balkonu), sa ljubavlju...
Lud je samo onaj cija se ludost ne poklapa sa ludoscu vecine.   - S. Beckett

imamGliste (Jasmin)

• Punopravni član
  • *
  • Thank You
  • -Given: 8
  • -Receive: 50
    • imamGliste.com (kompostiranje s kalifornijskim glistama)
« Odgovori #11 u: 14 Ožujak, 2015, 22:59:24 »
Gledah PDC snimku s Bill Mollisonom i Geoffom i u jednom dijelu Bill priča o fermentiranju ribe u skandinavskim zemljama.
I tako on govori, kako ti ljudi tamo teško preživljavaju i da su mu poslužili jedno takvo jelo specifično za taj kraj. Davno sam to gledao ali koliko se sjećam, riba se pripremala tako da bi se ostavila nekoliko tjedana ili mjeseci da fermentira u hrpi kravljeg stajnjaka. I naravno kada su mu to poslužili to je izgledalo kao trula riba s mirisom kravljih govna.

Uglavnom, koliko sam skužio, Bill je bio inspiriran tim narodima koji su uspjeli održati takav održivi način života i onda ih je posjećivao i zapisivao o njihovim tehnikama, receptima, itd... i onda je dio znanja ukomponirao u svoju knjigu.

Moje mišljenje je da ako će se već negdje učiti permakultura i spominjati što sve neki narodi ili kulture rade / jedu da bi preživjeli, mislim da bi Victor isto bio vrijedan spomena zbog svoje specifične dijete. Tek toliko, da bude fer, ako već iznosimo informacije od čega sve ljudi žive  :D 

Inače, Victor je privukao moju pozornost, puno prije ove teme.  Bojim se pomišljati na što bi mi život ličio da ne ovisim o konstantnom tankanju kalorijama kako bi mogao funkcionirati.

Iako nema veze s njim, nekim svojim putem sam došao da toga da želim manje ovisiti o obroku svakih par sati, na što sam se naviknuo, valjda gledajući druge. Znam da to mogu, jer sam kao i klinac to mogao.
Samo trebam prvo ovom svom tijelu dati malo predaha i odmora od probavljanja hrane, kako bi popravilo svu štetu nastalu godinama donošenja loših odluka i tako postalo efikasnije u iskorištavanju onoga što pojedem.

Ne želim ići predaleko u budućnost, tako da ću sada prestati. :D

Permakultura inspirira i stvara hrpu drugih specifičnih pokreta inspiriranih njome. Siguran sam da Bill kao učitelj permakulture nebi nikad spomenuo Victora, osim u sprdnji, ali možda neki učitelj iz nove generacije bi.
Naš organski otpad je vrijedan resurs!
Iskoristmo ga ! Nahranimo gliste :)

fazy

• Global Moderator
  • Legenda foruma
  • Thank You
« Odgovori #12 u: 08 Ožujak, 2017, 20:17:50 »
Kako bismo upotpunili sliku o Viktoru, kao i pokušaj shvačanja bretarijanizma, predlažem da pogledamo ovaj kratki intervju sa Viktorom, koji je objavljen 22.06.2016.:

! No longer available

Goco

• Napredni član
  • **
  • Thank You
  • -Given: 172
  • -Receive: 47
« Odgovori #13 u: 08 Ožujak, 2017, 23:45:38 »
Već nekoliko godina mi je cilj da ne jedemi ne pijem. Kakva bi tobila sloboda. Tobi bilo prijateljski prema planeti jer bi imao minimalan ekološki otisak. Plan mi je: ishrana bez mesa, sirova ishrana, samo tečnosti i bez hrane i pića. Nakon 10 godina bez mesa sada sam u fazi prelaska na sirovu ishranu.

Što je to Perforum?

Dobrodošli u našu zajednicu!

Ovaj forum je pokrenut 2012. godine sa idejom stvaranja mjesta za druženje, upoznavanje ljudi zainteresiranih za razmjenu znanja i iskustva o permakulturi i bliskim područjima, a ponekad i mjesto gdje bi se požalili ako nam nešto nije po volji ili ne ide kako smo zamislili. Tijekom godina, sakupila se velika količina vrijednih informacija zahvaljujući sudjelovanju i doprinosu aktivnih članova.

Mnogi posjetitelji traže samo brzi odgovor na neko pitanje, pritom zaboravljajući da im ga je prethodno netko želio i omogućiti. Zapamtite, svako znanje i iskustvo koje imate je vrijedno i uvelike može drugome pomoći. Stoga vas pozivamo da nam se pridružite i učinite raznolika znanja dostupnim a zajednicu cjelovitom.