Zapamti

"Bolje je biti pas u mirno doba negoli čovjek u doba nemira."

Autor Tema: Mlijeko, štetno ili ne ?  (Pročitano: 13590 puta)

Zloran

• Napredni član
  • **
  • Thank You
  • -Given: 7
  • -Receive: 23
  • Ko mi ukro kaput ?
Mlijeko, štetno ili ne ?
« u: 13 Lipanj, 2012, 10:15:25 »
Čitam malo po drugim forumima i člancima, recimo ovaj tu ovdje

http://www.building-body.com/Mlijeko-i-bodybuilding.html

Gdje se navodi kako je mlijeko smeće i štetno za organizam. Ja se s time nikako ne mogu složiti, te iako sam posve siguran da konzervirano mlijeko koje pijemo u sebi ima svakakvog smeća svejedno je to daleko zdravije nego dnevnu potrebu za kalcijem zamjenjivati s primjerice tabletama kalcija. Ipak, zanimljivo je da se primjerice svjezi kravlji sir spominje kao dobrodosao prehrambeni artikal u zdravoj prehrani (niskokalorican s visokim udjelom proteina a niskim UH).

No onda opet, mozda sam u krivu ? Mozda mlijeko doista jest stetno i svi bi ga u potpunosti trebali prestati piti.

Dodatak:
daljnjim traženjem štetnosti mlijeka našao sam na slijedeće. Mlijeko podiže inzulin, što dovodi do toga da se mast u hrani ne može koristiti kao energija već se sve sprema kao salo. Dakle, endomorfi i osobe koje bi htjele smršavjeti trebale bi drastično smanjiti unos mlijeka u organizam. Oh well, nama škembastima drugo ne preostaje nego kao zadnji obrok jesti kazein u prahu.
« Zadnja izmjena: 13 Lipanj, 2012, 10:45:23 od Zloran »
Ko mi ukro kaput ?

Nikola

• Admin
  • Legenda foruma
  • Thank You
  • -Given: 1646
  • -Receive: 1371
  • Adm
Odg: Mlijeko, štetno ili ne ?
« Odgovori #1 u: 13 Lipanj, 2012, 11:53:25 »
Meni je znakovito što ni jedan sisavac osim čovjeka ne pije mlijeko cijeli život. To je što se tiče mlijeka općenito. Što se tiče kompatibilnosti kravljeg mlijeka s ljudskim organizmom, ne znam, većina životinja teško podnosi mlijeko životinje koja joj nije srodna. Što se tiče zdravlja i ishrane životinje koja je proizvela mlijeko, za to bi trebali uzeti u obzir pojedini slučaj, dakle je li mlijeko iz organskog uzgoja? Jede li ta kravica sve što bi trebala da bi proizvela zdravo mlijeko? koristi li lijekove, hormone?
Problem je rješenje

Zloran

• Napredni član
  • **
  • Thank You
  • -Given: 7
  • -Receive: 23
  • Ko mi ukro kaput ?
« Odgovori #2 u: 13 Lipanj, 2012, 12:35:17 »
i meni je čudno da samo mi ljudi pijemo mlijeko, i to daleko nakon što smo dojenčad. Ipak, ako bi mlijeko dao nekoj drugoj životinji (recimo psu) on bi to mlijeko popio (u malim količinama nije štetno). Ljudi su u prošlosti često pili mlijeko jer je bilo odličan izvor svih mogućih vitamina, a jeftino (tj. praktički besplatno).

Gomila je tekstova i teza o tome šteti li ili ne mlijeko, i čim dođeš do jednog zaključka pojavi se drugi. Za sada znam jedino da nije dobro radi debljine, ali tehnički to ne čini štetu organizmu. Usto, neki ljudi ne podnose laktozu - ali to ovisi od osobe do osobe.
Ko mi ukro kaput ?

kad budu gorjeli gradovi

• Legenda foruma
  • Thank You
  • -Given: 316
  • -Receive: 566
« Odgovori #3 u: 13 Lipanj, 2012, 13:57:06 »
mlijeko nikad nisam mogao podnijeti, čak ni kao sasvim mali, pa ga skoro nikad nisam pio, jedino sam nešto malo jeo sir i kajmak jer nije uvijek moglo da se bira pogotovo za vrijeme rata..... a prije 15 god. sam potpuno izbacio i jedno i drugo iz ishrane (kao i meso). naravno ništa mi ne fali i mislim da sam sad puno zdraviji (kao mali sam bio dosta bolešljiv).
oko mlijeka zaista ima jako puno kontroverzi. to je zato što mlijeko u neku ruku i jeste kvalitetna hrana - puna je vitamina, minerala, proteina.... ali. mlijeko nije prirodna hrana ni jedne odrasle jedinke u prirodi, pa tako ni čovjeka, da ne govorim o konzumiranju mlijeka neke druge vrste. mlijeko pijemo samo zato što smo u jednom momentu postali toliko "inteligentni" pa smo skontali kako pritipomiti neke vrste životinja i od njihovih mladunaca ukrast mlijeko. ali kako je mlijeko namijenjeno samo tim istim mladuncima i nikom više, ovo će se pokazati kao ne baš inteligentan potez.
drugi razlog kontroverzi oko mlijeka je mliječna industrija koja je izuzetno moćna jer vrti ogromne pare a cilj joj je naravno što veći profit u čijem se sticanju ne libi ni širenja velikog broja laži i dezinformacija kojim nas obmanjuje ne bi li nastavili kupovat njene proizvode. evo u startu jedna surova istina koju oni očajnički pokušavaju od vas sakriti - mlijeko nije nikakav poseban izvor kalcijuma kako se to obično vjeruje. u ječmu ima bar 4 puta više kalcijuma nego u mlijeku. čak ga ima više i u kukuruzu koji je poznat kao ne baš kvalitetno hranivo. naravno i u mnogim drugim namirnicama biljnog porijekla. čak i ovaj kalcijum iz mlijeka naš organizam ne može iskoristit bez problema (kao onaj iz biljne hrane). u mlijeku ima i određena količina hormona i drugih materija sa kompleksijim molekulima, kao što su imunoglobulini. pošto organizam odraslog čovjeka normalno ne bi trebao da unosi sve ovo, u njemu nastaje niz poremećaja, kao npr. osteoporoza (problem u kojem organizam ne može da smjesti kalcijum unutar ćelija koštanog tkiva (osteoblasta i osteoklasta) gdje se skoro cjelokupan kalcijum u organizmu i nalazi), kao i niz drugih poremećaja....
osim materija koje se normalno nalaze u mlijeku kao rezultat metabolizma životinje koju smo pomuzli, u mlijeku (bar u onom koje dospije u naš tanjir) su još i razni antibiotici, pesticidi, hormoni i druge materije koje su tamo dospjele našom nebrigom za okoliš i životinje koje iskorišćavamo radi mlijeka.... za razliku od biljke koja u svoj organizam uglavnom unosi vodu i minerale, životinje unose sa hranom i sve što je na hrani. (npr pesticide ili teške metale iz izduvnih gasova automobila). sve ovo se u organizmu taloži a dosta ga dospijeva i u mlijeko putem masti koje su org. rastvarači.
još jedan problem je što se ugljeni hidrati i proteini iz mlijeka uglavnom nalaze u obliku laktoze odn. kazeina, kojih osim u mlijeku i nema baš puno okolo, pa naš organizam nije baš adaptiran da ih podnese u velikim količinama... (bar 30% suve materije kravljeg mlijeka je šećer, uglavnom laktoza, zbog toga onaj problem sa insulinom)
takođe, način držanja i odgajanja životinja koje se muzu je neuporedivo različit od onog kako su to ljudi nekad radili. prvo, siguran sam da su ljudi nekad mlijeko i njegove proizvode konzumirali u manjim količinama nego danas. drugo, o tome da su te životinje bile neuporedivo zdravije od današnjih ne treba trošiti riječi. danas skoro svaka druga krava muzara ima mastitis, pa je mlijeko puno bakterija (a ubrzo i antibiotika)... i treće, nekad su ljudi većinu mlijeka prerađivali procesom fermentacije, koja siguran sam bar djelimično umanjuje neka negativna svostva mlijeka....
« Zadnja izmjena: 13 Lipanj, 2012, 14:02:58 od kad budu gorjeli gradovi »

Zelena Vila

• Zaslužni član
  • Thank You
  • -Given: 35
  • -Receive: 171
« Odgovori #4 u: 14 Lipanj, 2012, 14:18:24 »
Meni je znakovito što ni jedan sisavac osim čovjeka ne pije mlijeko cijeli život.

To je samo znak ljudske snalažljivosti, ništa drugo. Mravi 'muzu' lisne uši. Možda su nam sličniji nego što mislimo.
The cost of revolution is 360 degrees understand the cycle that never ends.

kad budu gorjeli gradovi

• Legenda foruma
  • Thank You
« Odgovori #5 u: 15 Lipanj, 2012, 09:54:38 »
Citat:
To je samo znak ljudske snalažljivosti, ništa drugo

po toj logici je i nuklearno oružje samo znak ljudske snalažljivosti.

Zelena Vila

• Zaslužni član
  • Thank You
  • -Given: 35
  • -Receive: 171
« Odgovori #6 u: 15 Lipanj, 2012, 15:49:32 »
Ima još mali milijun stvari kojima su karakteristične samo za ljude, a ti si baš našao nuklearno oružje.  ::)
Ma nek ti bude. Mlijeko je oružje masovnog uništenja, a njegova je konzumacija izmišljena u sotonskim katakombama ljudi-guštera. Whatever.
The cost of revolution is 360 degrees understand the cycle that never ends.

kad budu gorjeli gradovi

• Legenda foruma
  • Thank You
« Odgovori #7 u: 08 Studeni, 2012, 23:41:18 »
Citat:
Čovijek nije jedina životinja koja pije mljeko cijeli život,ponudite tu mogučnost mačkama,psima i svinjama vrlo rado će doživotno konzumirat mlijeko.

hoće ali ga u normalnim okolnostima u prirodi nikad neće naći...

Citat:
Kod krava je čest slučaj da sama sebe sisa (krave koje nisu u boksovima), a i koze znaju često jedna drugu sisat.

za ovo stvarno prvi put čujem u životu a odrastao sam na selu i moja je porodica držala i krave i ovce i sve ostalo...
domaće životinje su samo retardirana verzija divljih rođaka, mnogi njihovi postupci su posledica mentalnih problema usled nehumanog držanja pa tako i ovo navodno sisanje....

worf

• Početnik
  • Thank You
  • -Given: 10
  • -Receive: 4
« Odgovori #8 u: 10 Studeni, 2012, 22:13:39 »
Evo uspio sam naći taj filmić di krava samu sebe sisa :biggrin:

Krava sisa mleko
Život je izbor,a ne sudbina,jer običan čovjek živi kako mora,a pravi čovijek živi kako hoče,život na koji bijedno i bez otpora pristaje je bijedno tavorenje, A IZABRANI ŽIVOT JE SLOBODA.
ČOVIJEK POSTAJE SLOBODAN SVOJOM ODLUKOM, OTPOROM I NEPRISTAJANJEM!

Nikola

• Admin
  • Legenda foruma
  • Thank You
  • -Given: 1646
  • -Receive: 1371
  • Adm
« Odgovori #9 u: 10 Studeni, 2012, 22:27:48 »
Ludo!
Problem je rješenje

kad budu gorjeli gradovi

• Legenda foruma
  • Thank You
« Odgovori #10 u: 10 Studeni, 2012, 22:33:17 »
ja bi prije rekao bolesno. i nehumano. krave ove sorte (holštajn-frizijska) su selekcionisane na nenormalno veliku mliječnost, i veliki ih broj pati i umire od ketoze, što je metabolički poremećaj izazvan činjenicom da skoro sve hranljive materije odlaze u mlijeko a skoro ništa ne ostaje za kravu samu...

Vrtlarica

• Zaslužni član
  • Thank You
  • -Given: 39
  • -Receive: 65
« Odgovori #11 u: 10 Studeni, 2012, 23:31:09 »
Žalosno je to da danas rijetko možete vidjeti da na selu ljudi drže "obične" krave, kažu da im se to ne isplati.
Ne tako davno su žene prodajući mlijeko, sir i vrnje zaradile dosta novca. Kupovala sam takvo mlijeko od jedne susjede svaki dan, sad nemam gdje  :(
Svi prodaju mlijeko u mljekare i žale se da je cijena mala, pa ne kužim kako im se ne bi isplatilo da ga prodaju direktno ljudima koji bi im platili više ?

m2

• Gost
« Odgovori #12 u: 22 Studeni, 2012, 15:40:41 »
Istrian oxen - Bakin and Boškarin

Ne daje puno mlijeka ali jede sve (travu, lišće, i živi vani)
i naravno na rubu su izumiranja...

fazy

• Global Moderator
  • Legenda foruma
  • Thank You
  • -Given: 966
  • -Receive: 451
  • Što činimo svojoj okolini, to činimo i samima sebi
« Odgovori #13 u: 26 Kolovoz, 2015, 08:41:41 »
Kao zaključak dosadašnjih postova i ramišljanja njihovih autora, svakako nađite "vremena" za sebe i pogledajte:

! No longer available
Jabuku koju neće crv, neću niti ja.

Goran.P

• Zaslužni član
  • Thank You
  • -Given: 50
  • -Receive: 110
  • Čovjek je svemoguć, samo ako si to i dopusti biti.
« Odgovori #14 u: 28 Kolovoz, 2015, 15:59:58 »
Stvarno čudo što ste sve ovdje iznijeli, kako sada dalje? Ozbiljno sam se zamislio nad ovime, nije mi svejedno...
Što je s jogutrom, to konzumiramo u velikim količinama i sam i ga radimo, doduše od mlijeka iz plodina umiješajući jogurt unutra.
Ispadne odlično i isplati se. Sad se razmišljam!
Može se, možda ne odmah, ali se može...

Što je to Perforum?

Dobrodošli u našu zajednicu!

Ovaj forum je pokrenut 2012. godine sa idejom stvaranja mjesta za druženje, upoznavanje ljudi zainteresiranih za razmjenu znanja i iskustva o permakulturi i bliskim područjima, a ponekad i mjesto gdje bi se požalili ako nam nešto nije po volji ili ne ide kako smo zamislili. Tijekom godina, sakupila se velika količina vrijednih informacija zahvaljujući sudjelovanju i doprinosu aktivnih članova.

Mnogi posjetitelji traže samo brzi odgovor na neko pitanje, pritom zaboravljajući da im ga je prethodno netko želio i omogućiti. Zapamtite, svako znanje i iskustvo koje imate je vrijedno i uvelike može drugome pomoći. Stoga vas pozivamo da nam se pridružite i učinite raznolika znanja dostupnim a zajednicu cjelovitom.