mlijeko nikad nisam mogao podnijeti, čak ni kao sasvim mali, pa ga skoro nikad nisam pio, jedino sam nešto malo jeo sir i kajmak jer nije uvijek moglo da se bira pogotovo za vrijeme rata..... a prije 15 god. sam potpuno izbacio i jedno i drugo iz ishrane (kao i meso). naravno ništa mi ne fali i mislim da sam sad puno zdraviji (kao mali sam bio dosta bolešljiv).
oko mlijeka zaista ima jako puno kontroverzi. to je zato što mlijeko u neku ruku i jeste kvalitetna hrana - puna je vitamina, minerala, proteina.... ali. mlijeko nije prirodna hrana ni jedne odrasle jedinke u prirodi, pa tako ni čovjeka, da ne govorim o konzumiranju mlijeka neke druge vrste. mlijeko pijemo samo zato što smo u jednom momentu postali toliko "inteligentni" pa smo skontali kako pritipomiti neke vrste životinja i od njihovih mladunaca ukrast mlijeko. ali kako je mlijeko namijenjeno samo tim istim mladuncima i nikom više, ovo će se pokazati kao ne baš inteligentan potez.
drugi razlog kontroverzi oko mlijeka je mliječna industrija koja je izuzetno moćna jer vrti ogromne pare a cilj joj je naravno što veći profit u čijem se sticanju ne libi ni širenja velikog broja laži i dezinformacija kojim nas obmanjuje ne bi li nastavili kupovat njene proizvode. evo u startu jedna surova istina koju oni očajnički pokušavaju od vas sakriti - mlijeko nije nikakav poseban izvor kalcijuma kako se to obično vjeruje. u ječmu ima bar 4 puta više kalcijuma nego u mlijeku. čak ga ima više i u kukuruzu koji je poznat kao ne baš kvalitetno hranivo. naravno i u mnogim drugim namirnicama biljnog porijekla. čak i ovaj kalcijum iz mlijeka naš organizam ne može iskoristit bez problema (kao onaj iz biljne hrane). u mlijeku ima i određena količina hormona i drugih materija sa kompleksijim molekulima, kao što su imunoglobulini. pošto organizam odraslog čovjeka normalno ne bi trebao da unosi sve ovo, u njemu nastaje niz poremećaja, kao npr. osteoporoza (problem u kojem organizam ne može da smjesti kalcijum unutar ćelija koštanog tkiva (osteoblasta i osteoklasta) gdje se skoro cjelokupan kalcijum u organizmu i nalazi), kao i niz drugih poremećaja....
osim materija koje se normalno nalaze u mlijeku kao rezultat metabolizma životinje koju smo pomuzli, u mlijeku (bar u onom koje dospije u naš tanjir) su još i razni antibiotici, pesticidi, hormoni i druge materije koje su tamo dospjele našom nebrigom za okoliš i životinje koje iskorišćavamo radi mlijeka.... za razliku od biljke koja u svoj organizam uglavnom unosi vodu i minerale, životinje unose sa hranom i sve što je na hrani. (npr pesticide ili teške metale iz izduvnih gasova automobila). sve ovo se u organizmu taloži a dosta ga dospijeva i u mlijeko putem masti koje su org. rastvarači.
još jedan problem je što se ugljeni hidrati i proteini iz mlijeka uglavnom nalaze u obliku laktoze odn. kazeina, kojih osim u mlijeku i nema baš puno okolo, pa naš organizam nije baš adaptiran da ih podnese u velikim količinama... (bar 30% suve materije kravljeg mlijeka je šećer, uglavnom laktoza, zbog toga onaj problem sa insulinom)
takođe, način držanja i odgajanja životinja koje se muzu je neuporedivo različit od onog kako su to ljudi nekad radili. prvo, siguran sam da su ljudi nekad mlijeko i njegove proizvode konzumirali u manjim količinama nego danas. drugo, o tome da su te životinje bile neuporedivo zdravije od današnjih ne treba trošiti riječi. danas skoro svaka druga krava muzara ima mastitis, pa je mlijeko puno bakterija (a ubrzo i antibiotika)... i treće, nekad su ljudi većinu mlijeka prerađivali procesom fermentacije, koja siguran sam bar djelimično umanjuje neka negativna svostva mlijeka....