Zapamti

"Borac koji pobjegne može se opet boriti."

Autor Tema: Odrzavanje tijela  (Pročitano: 2739 puta)

Harp

• Global Moderator
  • Legenda foruma
  • Thank You
  • -Given: 0
  • -Receive: 769
Odrzavanje tijela
« u: 13 Prosinac, 2021, 21:21:28 »

Odrzavanje tijela - valjda ne mislite da se jos "samo" odrzava - vise se ne igrate, a u skoli ste zamrzili "Tjelesni odgoj"...

Zanimljivo da na forumu nema teme koja je vrlo bitna za odrzavanje zdravlja odnosno mehanike tijela - dnevno vjezbanje. Dosadno? Nepotrebno?Netko ima posao na kojem koliko toliko je fizicki aktivan, pogotovo ako radi razlicite poslove. Unutar samog gospodarstva se isto moze naci raznih poslova koji odrzavaju tijelo u kondiciji, a specificne potrebe odrzavaju raznolikost pokreta. Ipak, to nije dovoljno, vec treba biti discipliniran i dnevno odvojiti djelic vremena posvecen odrzavanju stecenih mogucnisti, ili polako sve propada.

Od vjezbi i pristupa vjezbanju izdvojio bih jednu knjigu koja na sistematski nacin postize izgradnju tijela - Wade, Paul - Convict Conditioning.pdf - bazirana je na vjezbe bez upotrebe utega osim svog tijela. Naglasak je da covjek u svakom trenutku mora moci kontrolirati svoje tijelo u svim situacijama i polozajima, za sto mu je prvenstveno potrebna snaga.
Knjiga se bavi nacinima stjecanja snage kroz definirane rutine.

HighwayFit - 1st Timers: Low intensity daily routines regardless of fitness level or daily schedule

Medjutim, osim snage, postoji jos i eksplozivnost i izdrzljivost. Svaka od tih disciplina trazi posebni trening, kojim se postize ciljana svrha. Npr eksplozivnost je jako izrazena kod skokova, sprinteva, bacanja, udaranja, okretnosti - a karakteristika je brzina i sinhronizacija, kratkotrajna koordinacija misica koji trebaju naglo biti stegnuti naspram onih koji se istodobno trebaju opustiti.

Karate Grandmaster Thinks He's Faster Than Bruce Lee......... Then This Happened

Nasuprot, izdrzljivost je mogucnost dugotrajnog primjenjivanja neke jacine, npr maraton, biciklizam, planinarenje, gdje glavnu ulogu preuzima spremnost krvi i srca da obave tu radnju, kazemo kondicija. Kondicijski treninzi su opcenito slabijeg intenziteta ali duze traju, gdje se tijelo privikava da pod umjerenim opterecenjem radi duze vremena, sto pak moze uciniti samo ako krv ima sposobnost isporuciti dovoljno kisika u misice (i misici sposobnost da ga prihvate i otpuste otpad!), odnosno da misici ne proizvode visak mljecne kiseline. Ovdje je vrlo bitan nacin disanja, razumijevanja radnog kapaciteta pluca i co2 djepova. Tako covjeku koji je stekao kondiciju je neki izlet uzivancija i dise na nos primjecuje pticice i ostale detalje oko sebe, dok drugi koji se nije prethodno pripremio dise na usta i manjka mu zraka, umoran je a izlet mu je pakao, vidi samo mjesto za sljedeci korak.

Citat:
Mjerenje pulsa - oporavka

Primjer koristenja metode za mjerenje pulsa u svrhu mjerenja oporavka
1. mirno lezati 10 min (ujutro, u isto vrijeme puls bi trebao biti konstantan)
2. lagano ustati i izmjeriti puls nakon 15 sekundi
3. pricekati 2 minute i ponovno izmjeriti puls

Puls ce se kretati na sljedeci nacin: cca 60 otk/min u lezanju, 95 otk/min nakon 15 sekundi i 80 otk/min nakon 2 minute. Kod umornog stanja nakon 2 minute puls ne opada nego raste za 10%  i vise.

Profesionalna vojna djelatnost nekako tezi objediniti sve to skupa u cjelinu, jer od vojnika trazi i da bude dovoljno snazan i brz i da se lako ne umara. Vojnik je u biti stroj kojeg se vodi.
Opcenito, vojni treninzi se provode po tocno definiranim standardima, o cemu postoje hrpe dostupnih dokumenata, no ipak, nisu primjereni za prosjecnog gradskog covjeka koji se trgnuo iz zimskog sna.

ARMY DOZEN Exercises. 20181014

I na kraju treba podsjetiti da bi bilo mudro ne propustiti zagrijavanje i istezanje, prije, tokom i nakon treninga sto doprinosi razgibanosti i smanjenju eventualnih ozlijeda.

Kako vi i na koje nacine odrzavate svoje tijelo i u cemu pronalazite motivaciju, disciplinu pri tome?

Lud je samo onaj cija se ludost ne poklapa sa ludoscu vecine.   - S. Beckett

Nikola

• Admin
  • Legenda foruma
  • Thank You
  • -Given: 1646
  • -Receive: 1371
  • Adm
Odg: Odrzavanje tijela
« Odgovori #1 u: 15 Prosinac, 2021, 09:55:28 »
Slažem se, vrlo važna tema. U zimskim mjesecima, kada nema dovoljno uobičajenih aktivnosti, znam se osjećati "bolesno" od samog sjedenja ili ležanja. Nemam disciplinu tjelovježbe, i znam da mi je to greška.
Problem je rješenje

andjelkoasa

• V.I.P.
  • Thank You
  • -Given: 559
  • -Receive: 209
« Odgovori #2 u: 15 Prosinac, 2021, 16:57:48 »
Ja sam još 'bolji'
Dižem 'utege' u obliku žlice i vilice  ::)
Jedino me malo izvlači to što radim na nogama 8 sati.

Harp

• Global Moderator
  • Legenda foruma
  • Thank You
« Odgovori #3 u: 23 Siječanj, 2022, 13:57:26 »
Na nekoj stranici sam davno procitao jedan 'trik' kako se pokrenuti, opcenito prema nekom poslu, necemu sto zelimo, trebamo, moramo, a neda nam se. Sada vidim da ista strategija je odavno postoji i prisutna je pod raznim varijacijama. Autor je ukratko zakljucio da ako u jednom danu napravimo samo jedan posao, u smislu da ga dovrsimo, da smo napravili vise nego sto u jednom danu ucini neki prosjecni pojedinac iz vecine populacije na svijetu.

Negotiating with yourself to get things done

Uradi OVO samo 1 minutu na dan i uskoro će ti se dogoditi OGROMNE promjene.

« Zadnja izmjena: 23 Siječanj, 2022, 14:16:54 od Harp »

Nikola

• Admin
  • Legenda foruma
  • Thank You
  • Adm
« Odgovori #4 u: 08 Ožujak, 2022, 09:41:04 »
Moram se pohvaliti da proteklih mjesec - dva pomalo vježbam kod kuće. Ovo mi je vjerojatno prvi put otkako su me prije 20 godina otpustili iz vojske.

Imam višak kilograma koji se obično tijekom zime nabere, na mojih 185cm znao sam imati 100-tinjak kilograma. Možda potaknut ovom temom, a možda i strahom da ako se ne trgnem, uskoro neću moći raditi stvari koje volim, počeo sam sa kraćom ali redovitom tjelovježbom. Ispočetka, gotovo isključivo sam radio obične čućnjeve (ako se tako piše). Noge su mi jači dio tijela pa mi je to odgovaralo.

Kako sam stjecao kondiciju, počeo sam sa sklekovima, ne onim školskim gdje se tijelo trza gore dolje u pokušaju da zaradi dobru ocjenu, nego pravilnim, sporim podizanjem ravnog tijela, uglavnom slijedeći youtube upute za najbolji učinak ove vježbe. Ispočetka, s lakoćom bih napravio seriju od 7-8 komada, od deset bi mi se zavrtilo u glavi. Sada sam na serijama od po 15 komada, sa raznim položajima dlanova, šire, uže, laktovi uz tijelo, laktovi rašireni i sl. varijacije. Ovisno koliko imam vremena tijekom dana, napravim takvih 5-10 serija.

Nedavno sam počeo sa podizanjem tijela uz horizontalnu šipku (imam u dvorištu konstrukciju za ljuljačku. Iz potpuno obješenog položaja se podignem bradom iznad šipke nekih 4 ili 5 puta, tako više puta na dan. Obično u pauzi dok odmaram od sklekova. To mi je trenutno najteža vježba, ali osjećam da mi treba, razvijam neke druge grupe mišića.

Na ove vježbe ne gubim baš mnogo vremena, prilično su fizički zahtjevne i to mi s obzirom na raspored trenutno odgovara. Promjene na tijelu su brze i značajne. Trenutno sam na nekih 90 kilograma, struk mi je uži, trbuh ravniji, prsni mišići dosta izraženiji u odnosu na ostatak trupa, a leđa znatno šira. Na leđima trenutno vidim najviše promjene, a to mi zdravstveno i najviše treba. Od djetinjstva imam problema s krivom kičmom i bolovima, sada osjetim da se mnogo lakše držim uspravno.

Nedavno sam pao s krova. Pod nogom mi je pukla neka gredica, otkotrljao sam se i uhvatio za krovnu gredu. Ostao sam tako visiti s krova par minuta dok nije netko došao, pronašao ljestve i postavio ih ispod mene. Nisam pretrpio nikakvu ozlijedu niti osjećao bol, istegnuće i sl. Djelomično, zahvaljujući vježbama koje radim.

Jučer sam pogledao ovaj video, čovjek preporuča upravo ove vježbe do kojih sam intuitivno i sam došao:

Strength Side - The Only 3 Exercises you need for long term gains

P.S. Uz ove redovite vježbe, ima još nekoliko koje isprobavam, ili prakticiram samo kad mi je zgodno. Na posao odlazim el. biciklom kojem smanjim snagu, pa uz el. motor još i pedaliram, koliko osjetim da mi treba (da se ugrijem, a ne znojim). Kada nešto čekam u autu, ili šećem, čvrsto zgrčim trbušne mišiće do bola, i tako držim što dulje. Takav grč mogu održavati nekoliko minuta. Jednom sam trčao do dućana i natrag (kontinuirana nizbrdica, pa kasnije uzbrdica) za što mi treba oko 30 minuta. Od svega, najradije bih još trčanje uveo u dnevnu rutinu, ali nažalost nemam vremena za to.
« Zadnja izmjena: 08 Ožujak, 2022, 09:49:50 od Nikola »
Problem je rješenje

Harp

• Global Moderator
  • Legenda foruma
  • Thank You
« Odgovori #5 u: 10 Ožujak, 2022, 14:25:33 »
Kada radis na opasnom mjestu kao sto je krov, drvo i sl. svakako je dobra praksa osigurati se uzetom, pa makar i da se samo pridrzavas za njega, da ne izgubis ravnotezu.

Mogao bih napisati clanak o tome kada zatopli, a ako ti treba hitan info reci. Do tada nemoj pribjeci samoozlijedjivanju :)

Kod ljudi koji su cesto izlozeni takvim opasnostima (npr krovopokrivaci), vrlo brzo se gubi taj strah i dobiva osjecaj sigurnosti, koji je varljiv jer ne smanjuje stvarnu opasnost od pada.
Dali ce netko pasti ili ne, ne ovisi samo o njegovom iskustvu i spretnosti, vec o svom skupu okolnosti na koje ne mozemo utjecati.

A sto se tice vjezbanja, zaista mi je drago da te to nesto potaklo, da se bolje osjecas i imas koristi radi toga :)

Nikola

• Admin
  • Legenda foruma
  • Thank You
  • Adm
« Odgovori #6 u: 28 Ožujak, 2022, 20:12:48 »
Danas sam bio kod kiropraktičara. Imam problema sa kralježnicom od djetinjstva, izrasao sam u krivo stablo izgleda. Dizanje tereta mi je često ostavljalo povrede i uklještenja živaca, tako da od 20-e godine povremeno odlazim kiropraktičaru da me malo izravna. Svakih par godina, otprilike, ili ako bih osjetio bol u leđima koje se ne mogu riješiti na drugi način.

Nedavno je žena doživjela neku povredu, zapela za nečiju torbu u dućanu, napravila nezgodan pokret i bole je leđa. Sad je i ona otišla "mom" kiropraktičaru, malo ju je izravnao, bolje joj je, a već kad nju vozim, otišao sam i ja na tretman.

Uglavnom, kaže mi čovjek da više ne dolazim. Kralježnica mi je u najboljem redu, savršeno razgibana, bez ikakvog pucketanja u onim ekstremnim uvijanjima. Kaže, nema potrebe da dolazim dok sam u takvom stanju. I sâm sam osjetio da sam ravniji otkad vježbam, sad mi je i ekspert to potvrdio.
Problem je rješenje

Harp

• Global Moderator
  • Legenda foruma
  • Thank You
« Odgovori #7 u: 18 Travanj, 2023, 17:13:56 »
Eh sada... zdravlje i odrzavanje tijela ako sve dobro prodje ::)

Urban Freeride Lives 3 - Fabio Wibmer

GoPro: Wingsuit Proximity Flying - The Barn Line (Raw Footage)

Best of Longboarding || Part 1

The Most Insane Ski Run Ever Imagined - Markus Eder's The Ultimate Run

The World's Best Parkour and Freerunning

Dan Osman incredible free solo climbing

Amazing Hand Balancing: Unbelievable Strengt
« Zadnja izmjena: 03 Rujan, 2023, 23:44:41 od Harp »

Što je to Perforum?

Dobrodošli u našu zajednicu!

Ovaj forum je pokrenut 2012. godine sa idejom stvaranja mjesta za druženje, upoznavanje ljudi zainteresiranih za razmjenu znanja i iskustva o permakulturi i bliskim područjima, a ponekad i mjesto gdje bi se požalili ako nam nešto nije po volji ili ne ide kako smo zamislili. Tijekom godina, sakupila se velika količina vrijednih informacija zahvaljujući sudjelovanju i doprinosu aktivnih članova.

Mnogi posjetitelji traže samo brzi odgovor na neko pitanje, pritom zaboravljajući da im ga je prethodno netko želio i omogućiti. Zapamtite, svako znanje i iskustvo koje imate je vrijedno i uvelike može drugome pomoći. Stoga vas pozivamo da nam se pridružite i učinite raznolika znanja dostupnim a zajednicu cjelovitom.