Ovako izgleda (legalna) procedura gradnje u Hrvatskoj. Namjerno nisam napisao "gradnja kuće" jer se ovdje mora na isti način graditi i kokošinjac, poljski wc, i još mnoge druge stvari što je ljudima neshvatljivo. Znači, procedura bi bila ista da gradite bilo što, što se može potpuno zatvoriti, jedino nadstrešnice (otvorene) možete graditi bez dozvole.
1. Provjera što se smije graditi na određenoj čestici. To se u mom slučaju provjerava u ustanovi koja se zove "Upravni odjel za prostorno uređenje, graditeljstvo i zaštitu okoliša". Za druge županije, naziv ureda se može razlikovati. Ovo je dosta važno provjeriti kako se čovjek ne bi zaletio sa idejama koje ne mogu proći odobrenje.
2. Posebna geodetska podloga (PGP). Izrađuje ju ovlašteni geodet. To je zapravo dobro imati jer se napravi detaljna karta terena, sa slojnicama (izohipse) na svakih metar visinske razlike, dobro dođe kasnije kod dizajna. Jedino što poprilično košta. Mene je došlo nekih 500 eura, a nešto se govori da ovo ubuduće više neće trebati. Živi bili... PGP je elaborat na mnogo stranica, nije samo karta zemljišta, i zato je važno da to izradi netko tko je za to ovlašten.
3. Treba izvaditi novi vlasnički list i kopiju katastarskog plana. Moguće da ovo može ići i nakon koraka br. 4 ako se posjeduju papiri od ranije, ali prije ili kasnije trebati će novi.
4. Izrada idejnog rješenja. To izrađuje ovlašteni arhitekt. Tu se prikazuju tlocrti svake etaže, izgled pročelja kuće, prikazuje se objekt na kopiji katastarskog plana i na PGP, računaju se površine i volumeni objekta što treba kasnije radi obračuna doprinosa, itd. Dobije se nešto kao elaborat sa puno stranica i u nekoliko kopija, dakle to nije skica rukom na salveti.
5. U uredu koji sam spomenuo u točki 1. se podnosi zahtjev za izdavanjem rješenja o uvjetima građenja. Tzv. građevinska dozvola ne postoji. To se kod nas zove "rješenje o uvjetima građenja". Tu treba priložiti kopiju katastarskog plana i vlasnički list, projekt (idejno rješenje) u nekoliko kopija, PGP (elaborat koji je izradio geodet), i mislim da je to to.
6. Sastaje se tzv. skupština na kojoj se odlučuje je li projekt u skladu sa urbanističkim planom. Ja sam čekao 20 dana od zahtjeva do skupštine. Na skupštinu se pozivaju arhitekt, predstavnici raznih službi (elektra, komunalno...), susjedi, i investitor. Ako sve prođe kako treba, kroz par dana se na kućnu adresu dobijaju uplatnice za komunalni i vodni doprinos.
7. Plaćaju se doprinosi (navodno nešto može i na rate, ali kod mene je to mali iznos pa nisam ni pokušavao). Kada ove službe vide da su doprinosi plaćeni, o tome obavještavaju ured iz točke 1.
8. Sada ponovno treba platiti neki iznos, nakon čega se izdaje famozno rješenje.
9. Na osnovu tog rješenja se izrađuje glavni projekt.
10. Geodet ponovno dolazi na gradilište kako bi iskolčio građevinu. Ovo ne smije raditi investitor sam, iako bi vjerojatno znao, a ni izvođač radova, jer se nakon iskolčenja izdaje "elaborat o iskolčenju" koji ponovno potpisuje ovlašteni geodet.
11. Prijavljuje se gradnja Ministarstvu graditeljstva, građevinskoj inspekciji i inspekciji rada. Potrebno je kupiti građevinski dnevnik koji se ovdje ovjerava.
12. Najranije 8 dana nakon prijave gradnje, može se početi s gradnjom. Pretpostavljam da je to period u kojem inspekcija može doći na gradilište i uvjeriti se da se još nije počelo s gradnjom. Ako se počelo ranije, ajme meni...
13. Tijekom gradnje, izvođač vodi građevinski dnevnik. Investitor mora imati i nadzornog inžinjera koji redovito provjerava izvode li se radovi u skladu s projektom.
14. Po završetku radova, nadzorni inžinjer sastavlja završno izvješće.
15. Izdaje se uporabna dozvola, odnosno u mom slučaju, neki papir na kojem piše da za ovakve objekte ne treba uporabna dozvola. Ali treba taj papir, tako da dođemo na isto. Na osnovu ovoga može se dobiti kućni broj.
16. Geodet ponovno dolazi na teren, mjeri objekt i ucrtava ga u katastar. Priča završena, nadam se.
Evo, pokušao sam ovo opisati što sam bolje mogao, kroz dosta točaka još nisam prošao pa moguće da u nekoj griješim. Ako netko vidi da sam nešto preskočio ili krivo opisao, samo neka ispravi. Ako nekoga zanima što sve smije graditi, a da ne zadovolji ovu proceduru, neka pogleda "pravilnik o jednostavnim građevinama".