U nedostatku boljeg naziva izgleda da će kod nas onda biti crna vojnička muha. :D Već sam u par navrata tražio prijevod i nisam imao sreće. Jedino sam na slovenskoj stranici našao izraz ( črna bojevniška muha i vojaška muha ).
Također vidjeh da u novom ZMAG-ov permakulturnom udžbeniku ih spominju i nazivaju ih "black soldier" muhe. Izgleda da se ni oni nisu mogli dokopati udomačenog naziva, ako uopće postoji.
Fazy, ako vidiš nekoliko takvih ličinki među glistama, nema nikakvog problema. One su samo jedan od mnogo drugih organizma čija je funkcija razgradnja organske materije. Kada kompostiramo s glistama, to samo znači da su one dominanti organizam u tome procesu, ali naravno ima i drugih i večina ih je tamo kako bi razgradila organsku materiju.Tako da ti mogu biti od koristi u kompostnoj hrpi. Ne ugrožavaju gliste direktno ali su dobar indikator da uvjeti za gliste nisu baš najidealniji. Ako primjetiš da im s se povećava broj tada bi već mogao reagirati. To ti je znak za nekoliko stvari. Vjerojatno imaš previše dušikom bogatog materijala ili ponestaje ti kisika ili je previše vlažno pa se stvari malo kisele i stvaraju anaerobni uvjeti. U takvim uvjetim BSF ličinke uživaju,a glistama smetaju. To znači da na istom prostoru ne možemo imati idealne uvjete za oboje. Evo kako sam si ih ja razdvojio u svom mozgu :D
kompostne gliste = kompost, odstajali stajnjak, biljni materijal, šečeri, ugljikohidrati, ,aerobne bakterije, neutralni pH
larve crne vojničke muhe = bokashi, fermenirane stvari, meso, masnoće, proteini, anaerobne bakterije, kiselije,
Mislim da gdje god vidite te larve, to znači da je muha u blizini ostavila jajašca iz kojih su se izlegli. A to je napravila jer je namirisala, da će u blizini biti hrane za njih kada se izlegu. Mislim da u hrpi sijena ili lišća to neće napraviti, ali ako ubacite biootpad u kantu i kada to počne fermentirati, budite sigurni da će je namirisati i ostaviti jajašca.
S ovim linkom i textom što je m2 objavio mislim da je htio doprinjeti informacijom kako se možemo efikasno riješiti baš svog organskog otpada ako imamo kompostne gliste i ličinke crne vojničke muhe. Također podebljao je informaciju kako gliste mogu narast 2-3 puta brže ako se hrane govancima od tih ličinki.
To nisam znao,a i ima smisla jer pretpostavljam da tim larvama govanca jesu dosta koncentrirana s obziom da ih ne proizvode puno. Znao sam jedino da ako ih želim udebljat da bi ih morao hraniti s npr. žitaricama.
Rekao bi da biochar nema razloga smetati BSF ličinkama, ali ako bi se posvetio samo njihovom uzgoju, ne bi imao razloga im davati ga, jer kao što vidimo u videu s ribama one polude na koncentirani dušik iz mesa, a biochar je ugljični materijal. Mislim da kada ta muha leti okolo, nema puno izbora gdje ostaviti jajašca, zato ličinke vidimo svuda. Dovoljno je da mrvica biootpada iz komposta na čas počne fermentirati i to je dovoljno dobar razlog da tamo ostavi jajašca.
Nisam radio s biocharom makar bi volio probati ali koliko sam skužio u kompost ga stavljamo kako bi ga napunili nutrijentima, a usput on služi kao ugljikom bogati materijal, pruža prozračnost, pruža dom za mikroorganizme, a to želimo u kompostu.