Iskustvo s online tečaja permakulturnog dizajniranja 2024.

5
(4)

Što je permakultura? Kako se koristi? Jesu li to tajna znanja uz koja će moj vrt postati oaza prepuna voća i povrća? Vjerovatno su, uz mnoga druga tiha pitanja u mislima, s kojima je većina nas pristupila 72+-satnom tečaju permakulturnog dizajniranja (PDC, međunarodno priznati Permaculture Design Certificate course) u organizaciji i pod vodstvom diplomirane permakulturne dizajnerice Gordane Dragičević.

U prozorčićima su djelovi feedbacka nakon tečaja od nekih friških permakulturnih dizajnerica i dizajnera 🙂

Melita: “…kao da se neko sjeme u mene posijalo – otvorile su mi se oči.” 

Tečaj je započeo uvodom u permakulturu, njezinim načelima i principima koji su temeljni alati za dizajniranje i uspostavljanje našeg malog ili velikog vrta. Razmišljanja i mišljenja su se mijenjala kako je vrijeme prolazilo. Sve više nam je bilo jasno da to nije tečaj vrtlarenja, već uvod u jedno cjeloživotno školovanje koje prenosi/kopira i integrira uzorke i ponašanja iz prirode u naše živote, naše vrtove i naše zajednice. 

Vesna: ”Dobila sam znanje koje će mi otvoriti put dalje.“ 

Uvodni dio tečaja nam je dao uvide u činjenice i teme kroz koje smo saznali sve o tome što je permakultura, kako je nastajala i razvijala se u pokret i širila svoje zone preko cijelog svijeta. U sljedećem koraku promatrali smo što se dešava s prirodom u današnje doba. Saznali smo koliki je utjecaj čovjeka na ozbiljnost situacije klimatske i drugih kriza koje proživljavamo, te povezali ovisnost današnjeg homo sapiens sapiens-a o energiji, kako ju dobivamo, kako ju trošimo i kako je najbolje sačuvati i koristiti racionalno. U ovom dijelu promatranja vjerujem da su mnogi po prvi puta osvijestili i razumjeli u kojoj situaciji se svi zajedno nalazimo i da je potreba za djelovanjem nužna u svim segmentima naših života. 

Sonja: ”Sada znam u kojem smjeru da idem.“ 

Zatim smo još dublje zaronili u samu etiku permakulture, njezinu važnost i povezanost kroz brigu o čovjeku, planetu i pravilnoj raspodjeli. Saznali smo zašto je dobro kada je dizajn promatran kroz 12 različitih principa koji, ako su uključeni u dizajn, osiguravaju stabilnost, održivost i otpornost dizajniranog sustava (npr. vrt, osobni projekti, rad sa zajednicom i dr.)

Milan: ”…mislio sam da znam nešto, ispalo je da nije baš tako.“ 

Kako je tečaj odmicao, tako su se naučeni elementi povezivali, od etike i permakulturnih principa, pa do analize našeg budućeg dizajna koji smo opet promatrali kroz 5 životnih elemenata koji su bitni da naš dizajn – projekt, osigura prinos kroz sva načela i principe pemakulture. U dizajn smo uveli elemente zraka, vode, tla, energije i peti element – društvo i duhovnost. Analizirali smo njihovu situaciju, postojeće stanje, mogućnosti i želje, te ih potom integrirali kao zajednicu pokretača i osigurača stabilnosti u naše dizajne. 

Berislav: “Osjećam se kao da je netko upalio svjetlo, a sada barem znam i gdje je prekidač.“ 

Kad smo pomislili da sada sve znamo, shvatili smo da vrlo malo znamo jer sve što smo do tada pričali i učili trebalo je prenijeti u dizajn i uskladiti s prirodom, odnosno terenom koji dizajniramo. Kako čitati teren, kako ga razumjeti, kako ga slušati i komunicirati s njime da bi dobili najbolje moguće odgovore za naš dizajn, bio je sljedeći korak tečaja. Koje elemente imamo na terenu – voda, struja, vjetar, tlo, zajednica? Kako surađivati s njima i kako ih poboljšati ili im samo pomoći da daju najviše u svojoj funkciji. Sve to utabalo je nova pitanja i nove a-ha momente osvještavajući bogatstvo prirode koje nas okružuje i kako ostvariti suživot u prirodnoj zajednici. 

Emina: “Dobila sam nove ideje koje mislim da ću svakako primjeniti.” 

Zaprljali smo i ruke zemljom (makar virtualno i pokazno) analizirajući tla, učeći razne metode, učeći kako se baviti intenzivnim vrtlarstvom, kako uspostaviti šumski vrt ili šumu hrane, ili koje su biljne zajednice dobre negdje a negdje nisu. 

Jelica: “Vrtlarim već osam godina, a sada sve to gledam s jednog drugog aspekta.” 

Iako je +72 sata malo za sve teme koje permakultura objašnjava, dobro smo zagrebli i po temama prirodnog graditeljstva, kompostnih WC-a, pročišćavanja otpadnih voda, kompostiranja na malo ili veliko, kako prikupljati, skladištiti i racionalno trošiti obnovljive energetske resurse poput sunčeve energije (toplina, električna energija), vode, biomase, i dr. 

M. “Podrška grupe je bila iznimna i važna.” 

Vrlo zanimljiv dio tečaja bio je kako živjeti permakulturno u društvu kroz rad u zajednici, aktivizam i edukacije. Dizajnirali smo svoj vrt ili imanje i sve raste i sve je super. No kako da smanjimo naš osobni, a i širi ekološki otisak? Kako da povežemo točke A i B u zajednici na najlakši i najefikasniji način a da pritom koristimo što manje neobnovljivih energetskih resursa? Kako uspostaviti lokalnu ekonomiju i poticati na manju potrošnju, razmjenu dobara i pravilnu raspodjelu? Sve su to pitanja na koja smo dobili odgovore, te su svakome odškrinuta vrata tko želi znati više u tim smjerovima koji su vrlo bitni u permakulturnom dizajniranju.

Urbana permakultura, tranzicija i njen pokret, samo su neki od pojmova koji su na kraju dobili smisao te pripremili i olakšali nove puteve svake/og polaznice/ika ovog tečaja.

Na kraju tečaja svatko od nas znao je zonu iz koje kreće, zonu koja ga hrani i liječi, zonu odmora i zonu namjerno ostavljenu majci Prirodi. Životni balans je uspostavljen. Ucrtan u dizajn. Sjeme koje je od strane predivnih, srdačnih i stručnih predavača posijano u nama, kroz znanja i iskustva koja su nam predana, uz pravilnu njegu sigurno će uroditi plodom u sva tri etička načela permakulture.

Postavljeno je puno pitanja, i svatko je dobio odgovor, ili barem putokaz kojim smjerom tražiti odgovore.

Hvala svim predavačima, mentorima, šaptačima, vremenskim policajcima… hvala vam što dijelite vašu priču, i što to radite na predivan način jer “Žao mi je jer je gotovo.” bio je odgovor svih nas na kraju.

I za kraj….

Blanka: “Milane moraš doći na pivo!!!”

Je li ovo bilo korisno?

Dajte ocjenu 1-5 (trebate biti prijavljeni)!

Prosječna ocjena 5 / 5. Broj glasova: 4

Za sad nema ocjena! Budite prvi koji će dati ocjenu.

Danijel Višak

Danijel Višak

Moja trenutna priča je pokušati ispričati drugačiju priču od ove fikcije koju trenutno živimo. Postoje druge priče koje su u skladu sa prirodom i čovjekom, koje su održive i otporne na krize iz priče kolapsa koji se dešavaju. Poslušajte neke od drugačijih priča na mom YouTube kanalu Podcast: "Što se trenutno događa sa životom na Zemlji?"

Jedan komentar na “Iskustvo s online tečaja permakulturnog dizajniranja 2024.

Odgovori

Ne propustite: