Komposter od paleta za 3 minute

Kompostiranje je metoda pretvaranja organskog otpada u gnojivo za vrt ili hranjivi humus. Organsko vrtlarenje je gotovo nezamislivo bez kompostera, mjesta na koje odlažemo organski otpad iz vrta ili kuhinje.

Za uspješno kompostiranje, preporučljivo je da kompostna hrpa sadrži barem 1 m3 organskog materijala. To je iz razloga kako bi se u njoj mogla razviti odgovarajuća temperatura i vlažnost. Također, sttranice kompostera bi trebale biti blago prozračne, ne posve zatvorene. One moraju propuštati zrak u unutrašnjost, te cijediti višak vode.

Ovaj komposter od paleta možete izraditi bez kupnje ikakvog materijala, posve besplatno. Za izradu vam neće trebati mnogo više vremena nego za pročitati ovaj tekst, ako pri ruci imate sve što vam treba. Ali, ako ste tražili kako se izrađuje komposter od paleta, vjerujem kako već imate sve što vam treba 😉

Zašto palete?

Stare palete na kojima se dovozi građevinski i drugi materijal izvrstan su građevni materijal za komposter. Standardizirane europalete dimenzija su 80x120cm i predstavljaju odlične stranice za novi komposter. Građene su od prirodnog, neškodljivog i trajnog materijala. Vrlo su čvrste, teške, a često ostaju kao višak nakon transporta materijala. Ako ih želimo iskoristiti za nešto drugo, ponekad je potrebno rastaviti ih što nije nimalo lak posao. Za gradnju kompostera to uopće nije potrebno, dovoljno je samo sastaviti 3 cijele palete. Četvrtu će možda trebati razbiti, ili koristiti nešto dodatnog materijala.

Što je potrebno za izradu?

Prije svega, mnogo opreza. Koristite zaštitnu opremu kako se ne bi povrijedili, mislite na svoju sigurnost. Ali, to već vjerojatno znate ako imate neko iskustvo u vrtlarenju. Pripazite se oštrih rubova, iverja, hrđavih čavala. Čuvajte leđa kada podižete palete, mogu biti prilično teške.

Osim opreza, trebati će vam 4 palete od kojih jednu morate rastaviti, ako je moguće. U protivnom, dovoljno je 3 palete i nešto dašćica, koja kraća gredica ili slično drvo. Ako uspijete rastaviti paletu, iz nje možete izvaditi i nekoliko starih čavala koji će dobro doći. Ako ne, onda vam treba i 10-ak čavala duljine 6-10cm.

Od alata? Poluga za rastavljanje palete i vađenje čavala, čekić, sjekira ili kakav veći bat, ručna pila i metar. Ako je potrebno ravnati teren, onda nešto vrtnog alata poput motike, grablja ili štihače.

1. Odabir lokacije

Komposter se obično postavlja tamo gdje se organski otpad stvara i gdje će se kompost koristiti. To je negdje u blizini vrta, na njegovom rubu, u kakvom neiskorištenom kutku. Dobro je da je zasjenjen tijekom ljetnih mjeseci kako se ne bi isušio. Kompost ponekad ima intenzivan miris, recimo nakon dodavanja veće količine pokošene trave. Ako niste ljubitelj takvih mirisa, neka vam komposter nije u blizini mjesta gdje često boravite. Ako vam ne smeta, može biti i blizu kuće, tako da vam je praktično iznostiti kuhinski otpad ravno na kompost. U protivnom, dobro će doći kanta koju tijekom dana punite pa jednom dnevno odnesete sadržaj na kompost.

2. Ravnanje terena

Komposter je dobro postaviti na relativno ravnu zemljanu površinu. Betonska ploča nije baš idealna jer u komposter moraju naseliti gliste i mikroorganizmi iz živog tla. Ako je tlo jako neravno, malo ga potravnajte. Također, preporučam da se motikom iskopa plitki jarak u koji će leći svaka paleta kako se kasnije ne bi mrdala.

3. Postavljanje paleta

Palete postavite duljom stranicom na tlo, tako da čine stranice pravokutnika. Četvrta stranica neka ostane otvorena kako bi mogli lakše kolicima, vilama ili lopatom prići kompostu. Ako su palete blago ukopane u zemlju, onda ih je potrebno pričvrstiti samo na vrhu. To se može tako da preko spoja postavite dašćice i čavlima zakujete dašćice za palete. Ako imate dulje čavle, možete pokušati i izravno zakovati paletu za paletu. Također, ako vam čavli ne zvuče privlačno, možete palete i privezati žicom ili špagom.

4. Izrada vrata

Za okvir vrata, trebati će vam dvije gredice. Meni su poslužili ostaci nakon razbijanja jedne palete, ali može se koristiti i nešto drugo. Recimo, stari drveni stupovi za voćke. Ako je to gredica iz palete, vjerojatno je duljine 120cm, a potrebna vam je visina od 80cm. To je odlično, jer se na gredici samo sjekirom zašilji vrh i nabije u zemlju koliko treba.

Sa svake strane vrata zabijte takvu gredicu u zemlju i čavlima učvrstite za palete. To će ovu konstrukciju učiniti vrlo stabilnom. Moći ćete komposter napuniti do vrha i stati na njega bez opasnosti od urušavanja.

5. Zatvaranje vrata

Vrata ovakvog kompostera nisu vrata u pravom smislu. Umjesto toga, otvor se zatvara umetanjem dašćica između prethodno spomenutih gredica. Izmjerite razmak između paleta i izrežite nekoliko dasaka na potrebnu duljinu. Kod mene to je oko 90cm. Sadržaj kompostera pridržava dašćice na mjestu i nije ih potrebno učvršćivati na neki drugi način. Jednostavno punite svoj komposter, i kada sadržaj počne ispadati van, umetnite jednu dašćicu da to spriječite.

Ja sam ovaj komposter brzo napunio busenima trave koje sam uklonio sa budućeg vrta. Kada se komposter napuni, uz njega se jednostavno napravi sljedeći sa još dvije palete i nešto letvica.

Sretno sa izradom i vrtlarenjem, javite kako je prošlo i imate li pitanja.

2 komentara na forumu Autor: Nikola zadnji komentar: 28/04/2020 07:55 od Nikola

Nikola

Nikola

Permakulturni dizajner, praktičar, urednik jednog imanja u planinama. Aktivno proučavam i nastojim primjenjivati permakulturu u raznim segmentima života četveročlane obitelji.