Pravila portala

Korištenjem web sjedišta perforum.info pristajete na pravila ponašanja koja su ovdje istaknuta. Pravila se mogu s vremenom nadopunjavati ili mijenjati. Smatra se kako ste upoznati sa trenutno važećim pravilima tijekom korištenja ovog web sjedišta.

Što ovdje označava riječ “portal”

U daljnjem tekstu, riječ “portal” označava sadržaj web lokacije https://www.perforum.info. NE uključuje forum koji se nalazi na lokaciji https://www.perforum.info/forum. Forum je različita platforma koja služi za drugačije potrebe i na njega se primjenjuju drugačija pravila istaknuta na samom forumu.

Svrha ovog portala

Ovaj portal služi objavljivanju sadržaja koji:

  • Promiču permakulturu i permakulturi bliska područja
  • Pružaju informacije važne za permakulturnu edukaciju
  • Potiču kreativnost, samogradnju, samostalnost
  • Pružaju informacije o novostima u permakulturnoj zajednici, događajima, aktivnostima
  • Prikazuju primjere bavljenja permakulturom, ekologijom, samogradnjom
  • Djeluju motivirajuće i potiču na edukaciju i bavljenje permakulturom

Autori projekta

Idejni začetnik ovog projekta je administrator web sjedišta, Nikola Bošnjak. Više o njemu na fb profilu: https://www.facebook.com/nikola.perforum

Brigu o razvoju i upravljanju portalom u skladu sa potrebama permakulturne zajednice preuzima međunarodni tim za razvoj permakulture na Balkanu Zemljanke 2.0. Kasnije, s prestankom rada ove mreže (5.12.2023.), brigu o portalu preuzima novonastali Klub Perforum.

Tekstovi objavljeni na portalu djelo su mnogih autora koji mogu ostati anonimni ako to žele. Ako izvorni autor želi ostati anoniman, odgovornost za sadržaj preuzima Uredništvo. Svaki tekst predstavlja intelektualno vlasništvo njegovog autora. Autor ima pravo mijenjati i uklanjati vlastite objavljene tekstove. Uredništvo ima pravo i dužnost provjeravati sav objavljeni sadržaj, provjeravati prigovore na sadržaj, te po potrebi uređivati ili uklanjati sadržaj koji krši pravila portala.

Autorska prava

Ukoliko nije drugačije navedeno, sav materijal na ovom portalu pruža se na korištenje prema uvjetima licence Creative Commons 4.0. Nije dozvoljeno kopiranje sadržaja sa drugih lokacija na ovaj portal bez prethodne suglasnosti vlasnika tog materijala te suglasnosti administratora ovog portala.

Odricanje od odgovornosti

Sadržaj ovog portala koristite isključivo na vlastitu odgovornost. Autor ne daje garanciju za istinitost iznešenih podataka i odriče se odgovornosti za bilo koji oblik štete ili neželjenih posljedica koje su ili bi mogle proizaći upotrebom informacija preuzetih s portala. Objavljeni sadržaj isključivo je mišljenje ili stav autora ukoliko drugačije nije navedeno i svakako ga provjerite prije upotrebe ili ga ne koristite.

Prigovor na sadržaj na portalu

Ukoliko smatrate kako sadržaj na portalu krši autorska prava, pravila portala, prikazuje lažne informacije, navodi na štetne ili opasne aktivnosti, predstavlja prikriveno reklamiranje ili na drugi način može prouzročiti štetu, svakako kontaktirajte Uredništvo putem ovog formulara:
https://www.perforum.info/kontaktirajte-nas/
Uredništvo je dužno odgovoriti na prigovor u najkraćem roku. Prigovor može rezultirati uređivanjem objavljenog teksta ili njegovim uklanjanjem. Ukoliko je primjerenije, prigovor može biti i javno istaknut u obliku reakcije na objavljeni sadržaj.

Pravila objavljivanja sadržaja na portalu

Portal je informativnog karaktera. Sav objavljeni sadržaj služi tome da se pruže informacije iz tema bliskih permakulturi. Portal se ne smije koristiti za promicanje političkih stavova. Ako se oni nađu u tekstu onda je važno istaknuti kako se radi o stavovima autora, a ne stavovima portala. Portal se ne smije koristiti za objavljivanje sadržaja koji su lažni, klevetnički, uvredljivi, vulgarni, napadni, prostački, seksualno usmjereni, prijeteći, nasrtljivi na osobnu privatnost, erotski, ako potiču mržnju ili su na drugi način suprotni međunarodnim zakonima ili zakonima države u kojoj živite. Na portalu je zabranjeno objavljivati materijale koji su pod copyright zaštitom osim ako ste sami vlasnici copyright prava ili imate pisani pristanak vlasnika materijala pod copyright zaštitom. Spam, flooding, reklamiranja, lančana pisma, piramidne sheme kao i namamljivanja također su zabranjeni na ovom  portalu.

Nepridržavanje ovih pravila može se sankcionirati uređivanjem objavljenog sadržaja, njegovim uklanjanjem, mijenjanjem statusa autora spornog sadržaja ili zatvaranjem korisničkog računa.

Nadležnost

Nad ovim pravilima portala, isključivo je nadležno Uredništvo i jedino ima pravo na tumačenje istih pri eventualnom sporu.

Registracija autora na portalu

Registrirani korisnici portala (pretplatnici) mogu zatražiti od Uredništva da im se omogući samostalno objavljivanje članaka na portalu (registracija autora). Uredništvo ima pravo odbiti registraciju člana čiji je račun ranije zatvoren zbog kršenja pravila portala, za kojeg utvrdi da ima namjeru kršiti pravila portala, te člana koji nema mogućnost ili namjeru objavljivati sadržaj koji opravdava svrhu portala. Registracija će biti odobrena za sve članove koji pokažu kako se mogu pridržavati pravila ponašanja na portalu te koji mogu pisati u skladu sa svrhom ovog portala.

Za članove koji nisu sigurni je li njihov materijal primjeren objavljivanju na portalu, koji prije objave žele čuti mišljenje drugih članova, kojima nije odobrena registracija ili im pravila portala nisu prihvatljiva, svoj sadržaj mogu mnogo jednostavnije objaviti na našem forumu:
https://www.perforum.info/forum

Pogledajte još:

Ne propustite: