Održan CLIPS trening za vođenje projekata u zajednicama

U sklopu EU projekta Sustainable Communities Incubator Partnership Programm, SUSTAINABILITY: THE UNFINISHED BUSINESS, u Mađarskoj je od 24. do 30. siječnja 2022. godine održan CLIPS trening (Community Learning Incubator Programme for Sustainability) na kojem su se sudionici iz mnogih europskih zemalja upoznali s metodama vođenja projekata u zajednicama u njihovom inicijalnom stadiju. Svoje dojmove o treningu nam donosi Ana Filipan, hrvatska sudionica CLIPS treninga.

Glavni cilj treninga bio je upoznati sudionike s CLIPS metodama vođenja projekata u zajednicama u njihovom inicijalnom stadiju te osnaživanje postojećih inicijativa u potrebi za revitalizacijom i rješavanjem problema. Sudionici treninga bili su predstavnici GEN Nederland (Nizozemska), GEN Deutschland (Njemačka), Sunny Hill (Slovenija), Nyimi Öko Közösség (Mađarska) te Permakultura Hrvatska, uz pojedince koji su zastupali Francusku, Belgiju te Srbiju.

CLIPS model zasniva se na 5 različitih elemenata temelja dobre zajednice

Tijekom treninga, sudionici su se iskustveno upoznali s dobro osmišljenim CLIPS metodama koje se mogu pronaći na stranici CLIPS – community learning incubator, a one su korisne za upotrebu u društvu upravo zato jer su temeljene na ljudskoj psihologiji. CLIPS model zasniva se na 5 različitih elemenata temelja dobre zajednice, a to je pojedinac, zajednica, struktura, intencija i praksa. Svaki od navedenih elemenata mora funkcionirati na dobrom nivou kako bi zajednica imala zajedničku viziju i provodila snove u stvarni život.

Sudionici su bili smješteni na različitim lokacijama u selu Nyim, u sklopu kojeg se razvija ekoselo s kapacitetom za nekoliko obitelji i pojedinaca iz zajednice zajedno s oranicama i obradivim površinama.

Razvijanje međusobne povezanosti u zajednici

Sami sudionici imali su priliku upoznati se sa zajednicom koja ih je ugostila i predstavila im svoj projekt razvitka eko sela koji je trenutno u inicijalnom stadiju s posjedom i zajednicom koja radi na njemu. 

Tjedan je bio ispunjen aktivnostima vezanim uz razvijanje međusobne povezanosti u zajednici, a sve metode temeljene su na otkrićima u psihologiji i na temeljima funkcioniranja ljudskog uma. 

Raznovrsnost sudionika po starosti, spolu, nacionalnosti, religiji, obrazovanju i načinu života nije utjecala na mogućnost da se povežemo međusobno, koristeći CLIPS metode kojima smo se upoznavali tijekom tjedna. Nevjerojatno je koliko su dobro razrađene i smislene. Najviše me se dojmio „deep sharing“ koji smo odradili na početku svakog dana. Sjedeći u krugu, facilitatori bi započeli dan uvodnom riječi i dali prostora svakome tko je imao za podijeliti neku radosnu ili tužnu informaciju kako bismo bolje razumjeli postupke te osobe toga dana, ako ona smatra da ta stvar utječe na nju. Metode s kojima sam se upoznala vidim kao alat za upotrebu u svojoj zajednici, na fakultetu te jednog dana – u svome poslu liječnika. Sve su to zajednice, a povezanost i komunikacija s ljudima oko sebe daje nam bolju svijest o nama, našim potrebama i željama, kao i ljudi oko nas. Sve to rezultira zdravim međuljudskim odnosima i ugodnijem življenju. Svakako bih preporučila osobama koje su članovi bilo kakve zajednice da istraže CLIPS metode i uvedu ih među svoje ljude.” – Ana Filipan.

Autorica teksta za perforum.info: Ana Filipan

#BudiInicijativa #CLIPStrening

Ako vam se svidjelo, podijelite sa prijateljima: