Održana radionica “How to transform your local economy in 1 day. (Almost.)”

Izvor: https://www.i-platform.ch/en/node/2842

Prije nekoliko dana organizirana je online radionica koja je za cilj imala pružiti pomoć u širenju znanja o tome kako participativne prakse poput Local Entrepreneur Forum, Community of Dragons i drugih mogu podržati lokalnu ekonomsku transformaciju. Učešće je, ovaj put, uzeo i CEO i-dijaspore, Nikola Burić.

Događaj je održan u organizaciji REconomistas Community of Practice, a osim Burića prisutnima su se obratili Mel Bivar i Monica Picavêa ispred REconomy Rio- a, zatim Cécile Devroye ispred Reconomy Luxembourg- a, kao i Jay Tompt.

Ovom prilikom prezentirane su prakse iz Brazila, Japana, Luksemburga, Švicarske i Ujedinjenog Kraljevstva predvođene ‘Local Entrepreneur Forums’, ‘Community of Dragons’, ‘CoDev’s i drugim programima, a koji mobiliziraju lokalno znanje, društveni kapital, mreže i finansijska sredstva za lokalnu ekonomsku transformaciju.

Vođeni mišljenjem da se zajedničkim snagama mogu pojačati pozitivni utjecaji, govornici su se fokusirali na transformaciju dominantnih sistema kroz ideje, znanje i zajedničku energiju spram sve zastupljenijih problema – globalnog zagrijavanja, nejednakosti, društvene nepravde i sl.

Naprimjer, istakla se potreba za, što hitnijim, smanjenjem emisije ugljičnih plinova, ali i potreba da sve izmjene krenu od svakog pojedinca. Također, navela se i potreba za reformom politika, zatim potreba za izmjenom radikalnog ponašanja korporacijskih predstavnika, istakla se i potreba za povećanom brigom za ljude, a posebno za ekosisteme.

Ipak, s obzirom na činjenicu da je suština ovog susreta bila u pronalasku pozitivnih metoda za privredne promjene u lokalnom i regionalnom kontekstu, Nikola Burić govorio je upravo o promjenama koje su se, u nepune dvije godine, desile na nivou Kladnja, a sve zahvaljujući zajedničkom djelovanju dijaspore, i-dijaspore, lokalne zajednice i drugih osoba.

Preporučujemo vašoj pažnji priloženi video.

Nikola

Nikola Bošnjak

Permakulturu proučavam i primjenjujem na obiteljskom imanju od 2010. godine. Nastojim svoja iskustva, opažanja i razmišljanja podijeliti sa svima koga isto zanima. Individualni zahvati su od malog značaja za opći ekosustav, i zato nam treba da se što više ljudi pridruži ovoj kulturi održivosti. Iz tog razloga i održavam ovo mjesto kao zajedničko dobro, zajedničko djelo. Ako imate želju da svoje znanje prenosite drugima na isti način, kontaktirajte me!

Ne propustite: