Podrži Klijanje zajedničkog

0
(0)

Poziv za nas koji podržavamo razvoj i širenje permakulture, u Hrvatskoj i šire. Uložimo po djelić svojeg novčanog viška prakticirajući etiku permakulture (briga za planet, briga za ljude, pravedna raspodjela viškova) u skladu s principom “jedan element, više funkcija”

Inicijativa Klijanje zajedničkog na Fruškoj gori uči i širi permakulturne prakse. Potrebni su im kvalitetni alati za provođenje praktičnih programa i održavanja regenerativnog vrta. Cilj nam je za ovu inicijativu prikupiti 320 eura za nabavku 2 kom. širokih vila, s ručkama. Upute za uplatu su na dnu ove stranice

Ostali elementi ove male akcije solidarnog financiranja: da se čuje za Klijanje zajedničkog i Šumski univerzitet na Fruškoj gori, pa da i tako damo doprinos promociji inicijative; da se čuje i za Green Tools Tech Brune Motika, pa da tako damo doprinos promociji alata koji se koriste u regenerativnoj poljoprivredi. 

O inicijativi Klijanje zajedničkog (njihovim riječima): 

Tu je nas 20-oro odraslih i sedmoro dece (od 2 do 5 godina), 6 porodica, i 7-oro pojedinaca. Neki od nas su vrlo lokalni, komšiluk i okolna brda Fruške gore, neki stižu iz Novog Sada i Beočina, a par entuzijasta i iz Beograda. Raznolika smo grupa starosno, od 2 do 65 godina, ali i po obrazovanju – ima nas filozofa, biologa, ekologa, lingvistkinja, ekonomista, kulturologa, psihologa, umetnica i aktivista. Imamo otvorena vrata za goste/prijatelje koji nam dolaze manje više svakog vikenda da pomognu po “one off” principu – uključujući i iz Hrvatske, Rusije, Holandije. Neki od nas se znamo od ranije, mnogi od nas smo se po prvi put upoznali kroz baštu. Viđamo se svakog vikenda na po 4 sata rada i deljenja. Dušan Petrović, koji već dugo na Fruškoj gori vodi permakulturno imanje, uvodi nas u permakulturu.

Ekonomski procesi su nam zasnovani na ideji zajedničkih dobara i zajedničkog, kao i ekonomije darivanja (gift economy) i ideja brižnosti i međusobne pomoći i podrške. Na mesečnom nivou dajemo simboličnu članarinu u zajedničku kasu, i od tih para kupujemo semena, sistem navodnjavanja i druge potrebštine, uključujući i vodu koje verovatno neće biti u dovoljnoj količini iz bunara i od kiše preko ovog sušnog leta. Zavisimo i od poklona mnogih – prijatelja koji čuvaju semena, slame, stajnjak… Mi za uzvrat gledamo da delimo dalje, kroz rasad, semena koja ćemo ovde uzgojiti, sve što ćemo podeliti sa drugim bićima dok rađa, i nakon toga, kao mesto stanovanja – pčelama, ježevima, pticama, koje stalno dolaze do bašte.

Sama bašta niče na mestu koje je nekada bilo međa dva placa, dva brata koja nisu govorila i koja su tu dizala mali zemljani bedem. To smo izravnali zimus, i sada je upravo na toj bivšoj granici nikla kolektivna bašta, mesto koje spaja ljude međusobno i ljude sa zemljom. Nama lično to jeste neki važan alhemijski čin, ili isceljujući čin. Tim baštenskim praksama nastojimo ne samo da se vežbamo u permakulturnim principima baštovanstva i autonomnije ishrane, već i da regenerišemo izrazito glinovito tlo, i unesemo više života, mikroorganizama i vazduha u njega. Baš zato nam trebaju ti alati, da to mesto prodiše i u bukvalnom smislu. 

O Šumskom univerzitetu (njihovim riječima): 

Iznikao iz zemlje Fruške gore, nastanjen mnoštvom bića i načina bivanja koji uspevaju da se po-drže i druže, Šumski univerzitet je tu da nam šapne da je život mnogo vrcaviji, isprepletaniji i magičniji nego što su nas učili. Šumski nas odučava od naučenih, dominantnih načina, i poziva da otvorenih srca tragamo, maštamo i isprobavamo drugačija razumevanja, osećanja i življenja. Šumski nastaje svojim tokom, migolji se očekivanjima, i voli subverzivno-negujuća učenja.

Pozivamo vas da inicijativi doprinesete donacijom. 

Preporučena donacija je 15-20 EUR, ali naravno odredite sami s koliko možete i želite doprinijeti. Svaki iznos je dobrodošao! 

Uplaćene donacije iznad ukupnog iznosa od 320 eura bit će utrošene isključivo za potrebe inicijative Klijanje zajedničkog. Izvještaj o prikupljenom novcu objavit ćemo u ponedjeljak, 10.6.2024. na web stranici Perforum.info te podijeliti u grupi na Facebooku Permakultura bez granica i putem mailing liste “Permakultura u Hrvatskoj”. 

Podaci za uplatu na račun: 

  • Primatelj: Hrvatska permakultura 
  • Adresa primatelja: Preradovićeva 18, Zagreb 
  • Iznos u eurima: (po želji) 
  • Svrha uplate: Donacija za Klijanje zajedničkog 
  • IBAN: HR54 2402 0061 1007 0461 6 
  • Model: HR99 

Za uplatu karticom ili SEPA izravnim terećenjem kliknuti ispod na gumb “Doniraj”:

Je li ovo bilo korisno?

Dajte ocjenu 1-5 (trebate biti prijavljeni)!

Prosječna ocjena 0 / 5. Broj glasova: 0

Za sad nema ocjena! Budite prvi koji će dati ocjenu.

Ne propustite: